Hoppa till innehåll

Körsångare, Valborg och Siste april (Publ. i Hemmets Veckotidning 2007-04-23)

Eftersom jag har bott i nordligaste, sydligaste och mittersta Sverige, vet jag hur olika man firar Valborgsmässoafton. Eller ”Siste april”, som man säger i söder.

När jag var 15 år och bodde i Luleå, skulle vi alla samlas nere vid älven för att se gammalt trädgårdsskräp brinna upp. Vi cyklade dit i snävsnäva jeans, nymålade ögon och fulla av sprittande, vårlig förväntan. Problemen var många eftersom

  • isen visserligen låg kvar, men var inte tillräcklig säker för att köra moppe på
  • mina coola gympaskor med raggsockor i var blöta redan efter ett par minuter
  • den stora kärleken inte var där
  • trädgårdsskräpet var dyblött
  • det faktiskt var full snöstorm.

Vi stod där med snö i ögonfransarna och mascara halvvägs ner mot näsborrarna och såg fem starka karlar lyfta fram underliggande trädgårdsskräp som kanske skulle kunna vara lite torrare och sedan försöka tända på allt med hjälp av fotogen och något som liknade granatkastare.

Men icke.

Efter en halvtimmes frysande, sade karlarna till oss sju som fortfarande var där, att gå hem och komma tillbaka till midsommar. (Då snöade det igen, fast inte lika brutalt.)

Tvära kast. I Lund är det den sista dagen i april nästan alltid vårjacksvärme, man ur huse, sillfrukost, champagnegalopp och blommor på träden. Vi uppsökte inte några trädgårdsskräpseldar utan tittade på körsångare – som visserligen i några sällsynta fall påminde om övervintrat trädgårdsskräp.

Körsångare, ja. De må sjunga vackert och stå snyggt och ha övat mycket … men visst ser de roliga ut? Med hyperkoncentrerad min tittar de på konduktören. Nej, dirigenten? Vad heter den som viftar och pekar, som älskar körsång men hellre står med ryggen mot publiken utan att sjunga? Stilisten? Körskolemajjen?

Nåväl. Den lundaakademiska kören är koncentrerad och gapar stort, alternativt kniper sammanbitet. Jag tror att det ska vara tydligt att 1) när man sjunger, då sjunger man verkligen, medan 2) när man ska vara tyst, måste man verkligen visa att man inte på några villkor sjunger just nu, så blir det falskt ”så är det i alla fall inte mitt fel”.

Basrösterna rynkar pannan och lägger hakorna mot bröstet så de ser ut som lussebullar. Sopranerna höjer på ögonbrynen och spärrar upp ögonen tills de ser perplext förvånade ut. (Tenorerna och altarna är bara mittemellanbistra och mittemellanförvånade.) På den sjungna bokstaven oooh ser alla ut som pipen på en tekanna, medan alla på iiiih påminner om en grill på en amerikansk raggarbil.

Nåväl, nu bor vi i mellansverige. Här är det kallt, men vi står ju ut(e). Elden är så stor, så stor. Den består av trädgårdsskräp och skrotade, impregnerade verandabyggen, stolar, bord samt en och annan soffa. Erfarna tjejer med vattenfast mascara samsas med tuffa killar som kastar in grenar i elden och vågar gå så nära, så nära. Ibland dyker det upp en liten förskrämd kvarterskör med gitarrförstärkare och ett arrangemang på den senaste melodifestivalvinnaren. Basarna står längst bak och bompar BA-BA-BAAA med allvarliga miner, medan sopranerna gömmer sig bakom notpärmar, där man dock då och då kan framskymta några höjda ögonbryn.

Det är så kallt, så kallt. Men … det är vår!

/Lotten Bergman

© 2007 Lotten Bergman, info@lotten.se. Sprid gärna mina texter, men ange alltid källa och författare.

Share
Publicerat iKåseriskafferi

27 kommentarer

  1. […] vad man vill om Valborgsmäss, men aldrig har jag frusit som just denna dag. I Luleå, Lund och Eskilstuna – det är lika jädra kallt […]

  2. Ja, det är vår vår!

    Inte har fransoser och italienare en sådan vår. Dom må försöka så mycket dom kan och vill men det blir bara fåniga små visor om den stackars göken och andra smärre naturföreteelser.

    Inga blommande gröna dalar ingen skön Maj och inga tal som börjar lite småtaffligt men så småningom tar form och känns alldeles äkta.

    Vi firade våren inomhus. Det var lättast så. Och, ärligt talat, blev det inte så mycket firat heller. Men vår vår är det! Hurraaa!

  3. (Är det ett gammalt Blandar-skämt eller … ”Vi har vår i luften, flickor, var har ni er?”)

    Det här södra Svealandet jag bor i har under mitt liv tillhandahållit de flesta varianter, från snöstorm till sommarvärme, vid bålet. Mamma och jag pratade i går om den gången, när jag var liten, då vi pulsade i snö.

  4. Jo, Blandaren. Ungefär samma klass som ”Honor Abel! Kom fort Abel!”

    Midsommar i snö är inte heller alldeles omöjligt att råka ut för. Men den brukar man inte behöva röja. Den röjer sig själv.

  5. Trodde det (ja, verkligt sofistikerad och subtil humor).

    Hm, av någon anledning kommer jag att tänka på ett knepigt väderfenomen en gång … i mitten på sjuttiotalet? Minns inte riktigt, men nåt sånt. Det var maj. Det var tretton-fjorton grader varmt. Och plötsligt såg vi (hela familjen, mitt på dagen, det måtte ha varit en lördag eller söndag) snö falla. Inte hagel, inte iskorn, utan luftiga fina snöflingor som singlade ner så vackert och tvärsmälte i det gröna gräset. Pågick bara i några minuter, men tänk vilken skillnad i temperatur de olika luftlagren måste ha hållit för att flingorna skulle klara sig ända ner till den varma luften närmast marken!

  6. Nope, nej, näää – det var Hasse Alfredson som under studietiden och kåraktiviteterna i Lund såg till att skicka ett telegram till Uppsalas studentkår med de få orden:

    ”Vi har vår i luften, var har ni er?”

    Svaret var inte lika fyndigt och har därför inte gått till historien.

    (Allt enligt noggrann forskning som bedrevs under gårdagen inför prat i morgonradion i morse.)

  7. Jag som trodde mig ha sett det i Blandaren 1863 – 1963, som jag är glad innehavare av.

    Det är ett särdeles värdefullt exemplar, av tiotusen tryckta är mitt exemplar 1.

  8. Åhå, aha. Då vet jag det till nästa gång jag kommer ihåg den lilla skojsigheten (som jag har kunnat jämt, känns det som, men så kan det ju inte ha varit — jag minns bara inte när jag lärde mig det).

  9. Finns det någon i detta bås som har någon inspelning med Sergeant Honolulu Double Fucking Five skulle det fägna mmig mycket att få åhöra densamma.

  10. PK

    Majbrasor jag brinns.

    Vi har vår i luften och vinter på marken. Var ni har er vill jag inte veta.

  11. Nope. Vare sig brasa igår eller demonstration idag. Men körer har det varit gott om. Jag har tillbringat hela dagen i Oscarskyrkan och repeterat. Om någon känner sig sugen på att se föreställningen men inte vill/har råd att betala för det kan man komma på genrepet som är gratis nu på lördag 3/5 klockan 14.30.

  12. Men Niklas! Det är ju den föreställning som jag av Henrik Nilsson (terminolog på Rikstermbanken) har fått stränga order att köpa biljetter till!

  13. Ja men kom på lördag då vetja så sparar du flera hundra kronor. Är han medverkande? Vi är ungefär 150 så jag har inte så bra koll.

  14. Fint tips Niklas! Jag har sett på fb att den rekommenderas av dom som varit på genomdragningen också. Synd att vi inte kan gå på lördag.

  15. Ulla-Carin Börjesdotter har vår kör sjungit med en gång. Det var en trevlig bekantskap. Det låter som ett intressant projekt denna där i Oscarskyrkan, men man jobbar och står i själv.

  16. Tihi, Ninja! Hihi!

    Jag ska tyvärr till Sthlm både söndag och tisdag, och hinner inte klämma in ett besök i Oscarskyrkan. Men kanske … hm. *kollar almanackan*

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.