Hoppa till innehåll

Vad är minnesvärt?

Djeflatjuvmannen älskar hängmappar.Som min djefla man tjuv- och attackskrev (se bild) här på bloggen igår (okej, han frågade om lov utan att jag lyssnade och jag svarade ja som om han hade bett mig om lov att ta ut soporna eller annat självklart) så kommer ni att under hela augusti bli tvungna att splittra er uppmärksamhet mellan denna pyttipannablogg och den mycket mer nischade minnesvart.com.

Dessutom är det ju kryss i almanackan den 16 augusti, så när 1 september äntligen infaller kommer vi alla bara att sucka av trött lycka och inse att herrejävlar det är ju bara tre månader kvar till julkalenderns första lucka öppnas.

Snart ett år sedan. Hjälp.

Men nu ska vi se om vi med gemensamma krafter (inspirerad av en fråga i gårdagens bås) kan lista några personer som är födda efter 1980 och som med Sverige som utgångspunkt har skapat något som vi kan ana är minnesvärt även om, säg, en 20 år. Eller 40 år? Kanske 100 år?

(Definitionen av just ordet ”minnesvärt” kan ni själva få fundera över utan mina pekpinnar.)

Jag kan rabbla föttifjuttron idrottsstjärnor (Christian Olsson, bröderna Sedin, systrarna Kallur, Anja Pärson, Carolina Klüft, Marcus Hellner, Charlotte Kalla och Zlatan) men har svårt att komma på en enda författare, bildkonstnär, politiker, upptäcktsresande eller en tiljornas och estradernas aktör. Grabbarna i EMD? Gustaf Fridolin? Robin med talkshowen? Shima Niavarani?

Tomas Tranströmer debuterade (och kallades geni) vid 23 års ålder. När Ingmar Bergman var 30 år hade han skrivit och/eller regisserat åtta filmer. Fast å andra sidan – Selma Lagerlöf debuterade inte förrän hon var 33 och Astrid Lindgren fick ju vänta tills hon var en gammal gumma på 37 innan Pippi Långstrump slutade refuseras. Om vi ska kliva lite längre fram i tiden finner jag att Henning Mankell debuterade som 25-åring och att ABBA-medlemmarna var i 20-årsåldern när de fick sina första skivkontrakt – Agnetha blott 17.

Så borde jag inte redan nu kunna ana framtidens riktigt minnesvärda insatser på andra områden än idrott? Joooo. (Hjälp mig!)

En titt i kristallkulan nu: Måns Zelmerlöv blir som en Björn Skifs eller Jan Malmsjö medan Darin blir en Lasse Lönndahl. Amanda Jensen och Marie Picasso blir som Brita Borg respektive Ann-Louise Hanson medan hockeylirarna Oliver Ekman-Larsson och Magnus Pääjärvi-Svensson båda två kommer att kapa ett av sina efternamn. Proffsbloggarna kommer att få Nobelpris i tiotalet helt nyskapade kategorier, Ludmila blir president för Internationella olympiska kommittén och själv kommer jag att förvandlas till Doctor Who nu på söndag.

Share
Publicerat iBloggen

163 kommentarer

 1. Och med ”16 augusti” menar jag kommentatorsbåskalaset som vi har skrivit om i de senaste ungefär fem inläggens kommentatorsbås …

  (=Liten cliffhangerinbjudan till nytillkomna båsläsare.)

 2. och

  Förresten har jag noll koll på folk födda efter 1980. De kan ju inte ens prata rent, ju! Komikerna är sexfixerade grabbar (eller tjejer som LÅTER som sexfixerade grabbar), romanförfattarna har ingen rytm i språket, skådisarna mumlar, manusförfattarna kan inte skriva. (Antar dock att de som har bollbegåvning eller sångröst fortfarande har bollbegåvning och sångröst. Naturens lagar är inte HELT upphävda.)

  Så jag mottar med glädje tips på minnesvärda ting som dessa barn åstadkommit! Man vill ju gärna vara positiv.

 3. och

  Håll era hästar! Detta var nu lite tongue-in-cheek, men jag menar folk som säger ”vart ÄÄÄR du?” och ”ja ba å du ba å han ba” och ”liksom, typ” (jo, det gör de fortfarande) och ”asså men vad då ra?” på film i st f REPLIKER. Vad trodde ni?

  Det är ett problem, om vi nu ska tala allvar, att ungdomars ordförråd minskar. Det finns massor av ord som var självklara för tjugo år sedan och som folk helt enkelt inte fattar idag, och referenser som är borta för evigt, eftersom de aldrig förs vidare. Alltför många yngre läser inte, vet inget om historia, inget om politik och geografi, de har inget sinne för det värdefulla i bildning och allmänbildning, tvärtom ser det sådant med lätt förakt, och det syns i böcker de skriver och filmer de gör. ”Vem då Bellman? Vad då Charons älv?” Det bekymrar mig enormt.

  SÅÅÅ — jag är enormt tacksam om folk bevisar motsatsen för mig!

 4. Aktarej, och, du har fallit i ”långhåriga slynglar-fällan”. (Fast man bör då nämna även dunka-dunka-musik också.)

  Nejnej, nu ska vi alls inte tolka dig allvarligt, jag förstår att det var tongue-in-cheek – men när det gäller ordförrådet så är det faktiskt så att ”ungdomarna” (det är verkligen svårt att dra dem alla över en kam) kan en himla massa ord och uttryck som vi inte kan. Och att de inte kan allt som vi kan är bara precis som det ska vara. Däremot – och det är här ”Minnesvärt” kommer in i bilden – är det inte fel att knacka på medvetandet och säga ”goddag, nu ska jag berätta om Povel Ramel”.

  Och så är jag (f.d. geografiredaktör på Nationalencyklopedin) bedrövlig på geografi. (Men jag måste faktiskt skylla på min alltför moderna skolgång i Luleå där årtal och väderstreck samt schema var bannlysta.)

 5. och

  Nä, jag är inte inne på ”långhåriga slungel”- köret! 🙂 Vad ingår i det konceptet, förresten – alla som inte gillar dragspel och håller sig till missionärs-ställningen och har grönt hår är obegripliga?

  Men också nä. Lotten, det ÄR faktiskt så att ord försvinner ur folks medvetande utan att nödvändigtvis ersättas av nya, även om det finns massor av roliga och snillrika ordkonstruktioner, och att bildningsnivån över lag sjunker. Både språk och innehåll i t ex skolböcker utarmas, universiteten är chockade av hur låg bildningsnivån är hos studenterna, och många lärare som ska undervisa i skolan kan inte ämnena själva.

  Jag har haft en rad konversationer med intelligenta, smarta och trevliga människor runt tjugofem-trettio, och de samtalen gjorde mig mörkrädd. De vet ingenting, och de förstår inte VARFÖR de skulle behöva veta något.

 6. Mina barn läser, somliga mer än somliga. Fast bara på engelska. Och inte mer än en genre, okej, två då.
  Men inte utökar det svenskan för vederbörande.
  Å andra sidan är deras mor imponerad över deras frimodighet på engelska. Samt prackar på dem gammal kultur som Att angöra en brygga, Arsenik och gamla spetsar mm.
  De har vuxit upp med Singin’ in the rain så till den milda grad att de satte den i videospelaren själva.

  (Här blev jag fundersam. Jag började med att skriva ”videon”. Men vad omfattar det ordet egentligen?)

 7. och

  Lotten – alla ungar har ju tyvärr inte föräldrar som du, DDM och jag, vi som kommer med matnyttiga upplysningar i alla livets skiften, t ex citerar Pär Lagerkvist i risiga skogar och påpekar att han stavade med ä. Många har inte böcker hemma. Och folkbildningsidealet skrotas av den ”konservativa” regeringen, som inte vill konservera någonting, vare sig biliotek eller konst eller tågens tidhållande!

  Sorry, det är hjärtefrågor, det här. Kliver nu ner från tvållådan.

 8. PK: Aftonbladet gills inte. Det ska vara ett korrekt namnbyte med pressrelease och allt!

  Här ska ni få en gåta ur SDS. Man restaurerar och hittar något som man inte vet vad det är. Det står:

  ”På väggen finns riksvapnet, och bredvid det den skånska gripen, avbildade. Och så den udda lilla bilden på en man med påk, endast iklädd en lövkalsong.

  Var den bilden kommer ifrån, eller betyder, vet inte målerikonservator Hanna Eriksson som tillsammans med sin kollega Ingrid Wedberg leder arbetet med att renovera de tre rummen.”

  Man med påk och lövkalsong? Känns inte det lite bekant?

 9. Ökenråttan

  Vatten på din kvarn, och. Två personer som är konservatorer, jobbar professionellt med konst, känner inte till den ikonografiska figuren vildman. Om dom får se en målning av en blid kvinna i långkjol med en fet, naken bebis i knät, vet dom då vem hon är? Och vad bebisen heter?

 10. PGW

  Jag lovar, det finns hopp. Jag får fantastiska boktips av bonusbarnen, böcker jag inte hade upptäckt annars. Neil Gainman till exempel, honom hade de följt på youtube i flera år. De hittar nya bra författare. Sedan upptäckte de att många gamla klassiker finns gratis på nätet helt lagligt, då satte de igång och läste diverse. Jo, det kan nog bli fler läsande generationer. Men hur är de med de yngre? Elva och uppåt? Har de slutat att läsa?

 11. PK

  Och, hur har du klarat dej utan alla dom ord som försvann när du var ung och som du och din generation aldrig plockade upp? Di gamle ondgjorde sig väl över ungdomens förfall redan då? Eller påstår du att det är ett nytt fenomen att äldre människor klagar på att ungdomarna inte kan samma saker som dom? Om ungdomens förfall varit så stort genom årtusendena som en del påstår så skulle en genomsnittlig ungdom inte klara av något annat än att ligga på golvet och dregla.
  Att säga vart istället för var är dialektalt. Är vissa dialekter fel? Liksom, dom ba vi ba osv skämtades det om på 60-talet. Dvs när människor födda i slutet av 40-talet och början på 50-talet var ungdomar. Hur har det gått för dom? Gick världen under?

 12. Ökenråttan

  Fast ”lövkalsonger” var ju lite gulligt. Även om den låga professionella nivån var lite chocking …

 13. och

  Ja, PK, världen gick under! 😉

  Det är klart det finns massor av yngre personer som generaliseringen inte gäller för, men det är fakta att de som börjar på universitetet nu (ellr de senaste femton åren eller så) inte klarar vad en gymnasist tidigare förväntades klara i form av t ex matte, eller att formulera sig, eller kunna sammanfatta en text, eller stavning. Det är också fakta att många skolungdomar inte kan koncentrera sig på något särskilt länge.

  Beträffande ord är det väl just sådana gnällspikar som Stiernhielm som har bevarat en del av dem. (”Dryfta” ansågs ute, förlegat och glömt när han fiskade upp det igen, och jag skulle gärna fiska upp fler ord.) Men att ord förändras är inte detsamma som att de helt försvinner och språket blir fattigare på synonymer. En hel del av det hänger ihop med att kommunikationsmetoderna ändras och begränsas. Att pilla på telefonen oavbrutet uppmuntrar inte till att prata om en bok man läst – och när skulle man läsa den? Det blir korta meddelanden, korta nyheter, snabba åsikter.

  Men nu börjar det bli tidningsartikel, så jag får nog bryta där.

 14. och

  PS – såg just ett kul program med gamle veteranen David Attenbourough, som började spela in 35 mm filmer på femtiotalet. Han berättade hur fascinerade ungdomar är av att kunna SE bilderna direkt på celloluidfilmremsan, de är ju vana vid video! Så fort har det gått.

 15. Men nej, ack, nej, det ska ju inte vara på det sättet att enbart sådana som är födda efter 1980 ska kunna se potentialen i en talang utöver det vanliga.

  Jag har frågat Nittonåringen, som liksom jag rabblade idrottare. Jag frågade Tjugoettåringen, som föreslog Markus ”Notch” Persson (Minecraft), Avicii och … eh … hans lillebror Tioåringen (som ska bli retoriker).

 16. Lotten köpte du ingen sådan här när de fortfarande fanns? Jag köpte en till min dotter och hon har nu i vår tagit en Bachelor of Art vid Oslo Kunstakademi.

  Vad tror ni om Amanda Svensson? Kommer hon att bli ihågkommen?

 17. och

  AiL: Det stämmer! Läxor, betyg, riktig studentexamen med förhör och allt, krav på att kunna förstå och redogöra och HÖRA PÅ.

 18. Agneta uti Lund

  De få jag kommit på visar sig vara födda på sjuttiotalet, vilket även Markus ”Notch” Persson är, om än sent.

  Amanda Svensson har jag inte hunnit läsa än så någon åsikt om hennes alster har jag inte.

 19. Jag har gjort en högst ovetenskaplig undersökning och suttit inomhus fastän vädret är fantastiskt!

  Robyn (f. 1979) fick faktiskt Karamelodiktstipendiet när hon blott var 21 år. Annars har pristagarna av just detta pris varit så här gamla sedan priset instiftades:

  2013
  Carl-Einar Häckner f. 69 = 44 år
  2012
  Eva Rydberg f. 43 = 68 år
  2011
  Johan Glans f. 74 = 36 år
  2010
  Maria Lundqvist f. 63 = 47 år
  2009
  Johan Ulveson f. 54 = 55 år
  2008
  Babben Larsson f. 56 = 51 år
  2007
  Henrik Dorsin f. 77 = 29 år
  2006
  Kalle Moraeus f. 63 = 43 år
  2005
  Sissela Kyle f. 57 = 47 år
  2004
  Lena Philipsson f. 66 = 37 år
  2003
  Peter Carlsson f. 52 = 50 år
  2002
  The Real Group f. på 60- och 70-talen = ca 30–40 år
  2001
  Fredrik Lindström f. 63 = 37 år
  2000
  Robyn f. 79 = 21 år
  1999
  Viba Femba (bildades 1984, verkar vara födda på 1960-talet) = ca 30 år
  1998
  Hannes Holm f. 62 = 36 år
  Måns Herngren f. 65 = 33 år
  1997
  Wille Crafoord f. 66 = 31 år
  1996
  Louise Hoffsten f. 65 = 31 år
  1995
  Peter Dalle f. 56 = 39 år
  1994
  Killinggänget f. på 1960-talet = ca 25–30 år
  1993
  Marie Bergman f. 50 = 43 år
  1992
  Tomas von Brömssen f. 43 = 49 år
  1991
  Magnus Uggla f. 54 = 37 år
  1990
  Ulla Skoog f. 51 = 39 år
  1989
  Robert Broberg f. 40 = 49 år
  1988
  Ainbusk Singers f. på 60-talet = ca 20–25 år
  1987
  Claes Eriksson f. 50 = 37 år
  1986
  Mikael Ramel f. 49 = 37 år
  1985
  Anne-Lie Rydé f. 56 = 29 år
  1984
  Björn Skifs f. 47 = 37 år
  1983
  Totte Wallin f. 52 = 31 år

  Såja.

 20. Lite tidigt att utse minnesvärt innan personerna visat att de faktiskt är minnesvärda. Sådant är väl inte riktigt klart förrän de gått hädan och trots att managers och marketing och eventfirmor slutat ’promota’ dem lever vidare i människornas medvetande.

  Bellman, Taube, Tati, kanske till och med Kerouac? är några exempel på sådana personer.

 21. och

  Kim Anderzon (i hur många år gick hennes enkvinnasföreställning?) , Birgitta Andersson, Mai Zetterling (gjorde – som regissör – bara några få filmer, men det gjorde James Dean också), Ulla Skogh, Lena Granhagen, Margareta Krook, drottning Kristina (skrev även aforismer), Bremer, Nordenflycht, Ellen Key, Elin Wägner, Bang, Boye, ett par av dagens yngre journalister särskilt på krigsskådeplatser.

 22. Varför bara personer? TV-program som Bröderna Cartwright, bilar som Volvo PV, flygplan som DC-3 eller telefoner som Cobran kan väl också sägas vara minnesvärda.

 23. Ökenråttan

  Har ni sagt Lena Nyman?
  Nu på sommaren kommer man sina grannar så nära och inte bara dom som bor i ens eget hus. Vår innergård omges av em hel massa hus med större eller mindre gårdshus. På senare tid har alla boende byggt till balkonger. Och då har det blivit det som i Fönstret mot gården, ungefär. En granne till vänster om oss dyker upp på sin balkong och röker och pratar i telefon. Och hon har ett röstläge som Lena Nyman i den där sketchen där hon ska köpa en kulpåse till Totte av Gösta Ekman i städrock. Vi bara faller ihop när vi hör henne och kan knappt hålla oss frö skratt: ”Å så en liten tuta att ha när man spelar kula”; nej, det bli för mycket. ”Och ett litet knäskydd.” SLUTA.

  A propos Gösta Ekman i städrock kan vi berätta att USA:s ambassad har en stor regnbågsflagga på sin fasad ut mot, ja, vad är det för gata? Mot söder, i alla fall. Och ambassadören har en likadan på flaggstången vid residenset, under stjärnbaneret.

 24. Ökenråttan

  Oj, så fort jag skrev och så många felslag. Vad jag ville berätta var bara att så fort den rökande grannen öppnar munnen hör vi Lena N. och Gösta E. Underbart!

 25. Vi utser inte minnesvärda personer (eller för den delen ting), Skogsgurra, vi filosoferar och funderar lite kring dem bara.

  Min tanke är inte att ”ungdomarna av idag” (svårt att kalla t.ex. 25–33-åringar för ungdomar) har sämre gener eller förutsättningar än någon annan generation.

  Jag tror helt enkelt att det är skitsvårt att ta sig fram och synas om man är ett [blifvande] geni. De finns där ute, men de håller på med annat medan tiden rinner iväg …

  Jag lyssnade nyss på sportjournalisten Johanna Frändéns sommarprat. En italiensk upprörd kollega hade uttryckt sin oro över den italienska ungdomen och menade att det ju finns folk som idag ”inte ens kan skilja på en opera av Verdi och en av Pucchini!”.

 26. PK

  Di gamle förfasades ju över jazzen när den kom. Inte riktig musik. Ungdomen kan ju inte ens spela på riktigt.

 27. PK

  Äh, vi gör det enkelt för oss och säger att alla och allt som som fanns före ett visst år är överlägset allt och alla som är nyare/yngre. Vilket år ska vi välja? 1980? 1972? 1954? Glöm för guds skull inte att tågen alltid gick i tid förr och att jularna alltid var vita och att somrarna var soliga och alla gick barfota i snön minst 3 mil till skolan året om.

 28. och

  Men alltså, det är ju självklart att folk är exakt lika intelligenta och begåvade nu som förr! (Eller i förekommande fall lika dumma.) Men nu handlade det ju inte om svårigheten att ta till sig och vänja sig vid nyheter som oanständig jazz, skränig Carmen om en CIGARRFLICKA gubevars (jag är alltså ironisk här), korta (eller långa) kjolar och dylikt.

  Till det fina med nutiden hör fler mänskliga rättigheter i små enklaver av världen, förbättringar för kvinnor och gayfolk t ex, dödstraffets avskaffande här och där, ökad kunskap om allt möjligt. Det som skrämmer är bildnings och allmänbildnings tillbakagång, liksom respekten för densamma. Och det är bråttom, för när ett par generationer missat, är det nästan omöjligt att komma tillbaka till tidigare nivå.

 29. och

  Usch, jag känner mig alldeles hjälplös när trevliga Pysse och PK missar poängen i det jag säger!

  Kanske det hjälper att gå och bada? För mig, alltså?

 30. Kom igen, PK! Du låter alldeles bitter ju! Sprudla ur dig alla fantastiska ”ungdomar” (valfri definition) så att vi andra får fylla på denna undernärda gren i vår allmänbildning!

  (För så är det ju: jag ber om hjälp för att jag inte är i denna diskussion så bildad som jag hade velat vara. Hade jag ens under pistolhot kunnat klämma ur mig namnet på Minecraftskaparen?)

 31. Agneta uti Lund

  En åttiotalist som kanske blir minnesvärd i framtiden är Martina Lowden vars debutbok, vid 24 års ålder, var läsvärd. Länken går till en artikel i samband med hennes 30-årsdag.

 32. Inte hela listan, Lotten. Jag såg två orimligheter. Andra eventuella fel får andra hitta.

  Annars är väl minnesvärt beroende av vilken -talist man är. Själv tidig 50-talist har har jag nog andra minnesvärdheter än 60-talisten Lotten (Övergången till högertrafik, bara det) eller 40-talisten SG.

 33. Agneta uti Lund

  Lotten: Inte för att jag har spelat Minecraft, men jag kände till killen efter att ha läst en artikel för ett par år sedan när hans spel blev populärt och jag kom ihåg hans alldeles vanliga namn. Men om 30–40 år tror jag inte folk i allmänhet kommer ihåg honom. Det hinner hända så otroligt mycket annat under tiden att 2010-talets datorspel och dess skapare helt bleknat bort.

 34. PK
  Vi hade skor på fötterna på vintern. Men på sommaren fick vi gå barfota. Om vi skulle till något ställe där man kunde riskera att möta prästen eller länsman eller stinsen så hade vi låneskor i en påse och snörde på oss dem innan the VIP hann se hur illa ställt det var. Keeping up appearances redan för hundra år sedan.

 35. Alltså, nog för att vi är som Piff och Puff eller Misse och Mojje, men nu svarar jag för mej. Jag gillar inte generaliseringar, speciellt på nätet. Fördomar har vi alla och det gäller att vara tydlig i synnerhet på nätet (i text) med vad man menar.
  Jag förstår vad du menar och, men inte blir väl genierna färre för att skolgången varit dålig?
  Det där med att ungdomarna skulle veta bättre vilka som är minnesvärda var ju korkat av mej, men jag tänkte att om vi inte förstår genierna här i båset kanske vi inte kommer så långt med gissningarna heller.
  OCH nu tycker jag att det ska bli såååå roligt att träffas och få kommunicera med ord, för ojoj vilka fördomar jag har om alla i båset!

 36. PS. Varken jag eller PK är särskilt svårflörtade, ge oss bara en flaska med något starkt i och varsitt sugrör så ska vi nog komma överens.

  PS 2. Stryk det där med flaskan.

 37. Lars W, jag vill också utnämna annat än personer! Det är så många saker som faktiskt betytt så mycket för utvecklingen. Om jag får utnämna någon tistel också, skulle det vara nedläggningen av musikskolan, simskolan och idrottstimmarna i skolan! Snacka om avveckling!

 38. och

  Pysse: Ett par sugrör utan flaska noterat! 😉

  Men inte behöver man gardera sig till 100% här, det här är ju Lottens bås, inte ”nätet”! Här has det inga fördomar, däremot humor.

  Till generaliseringens försvar måste sägas att utan att generalisera kan man inte diskutera några samhällsfenomen öht. Om man t ex säger att damer över 50 i allmänhet blir rundare än de var vid 20, så är det en generalisering som i princip är sann även om den inte gäller alla, och man behöver inte säga ”jamen jag känner massor av smala femtioåringar!” för att alla ska begripa ändå att utsagan inte gäller samtliga medelålders damer. (Alas, dock gäller den mig!) Om man vänder på steken, går det inte att säga att man känner två skitsnåla smålänningar, alltså är alla smålänningar snåla. Det är anekdotiska argument.

  Om vi lämnar just bildningsdiskussionen och pratar, hm, generellt, börjar jag bli trött på att behöva gardera allting hela tiden. Det måste gå att säga att statistiskt sett är män aggressivare än kvinnor, utan att alla ska känna att de måste tala om att de minsann känner JÄTTEaggressiva kvinnor och JÄTTEsnälla, milda, omhändertagande män! Vi vet, vi vet, vi veeeet!!! Vi har mött dem, eller känner dem, eller ÄR dem! Kan man inte förutsätta en vettig konsensus…?

  (Som ni märker har jag inte badat än…)

 39. Tänk att vissa här redan 2007 och 2008 nämnde Martina Lowden och jag ännu inte har läst männschan!

  Och ja. Jag är också trött på att behöva gardera allt man säger – säger jag som är född med fot i mun. Jag har sagt så mycket på skoj som har uppfattats fel att jag borde låsas in. Den dag som jag (äntligen) får Nobelpriset kommer folk i tusental sluta upp och med protestplakat kräva min ursäkt. Alla kommer de att kunna säga:

  – Den där Lotten, jag hon. Hon sa en gång så hääääääär till mig ………………… (fyll i därför lämplig förolämpning).

  Därför är det så fantastiskt roligt att titta på QI, där de verkligen driver med allt och alla utan att ta hänsyn till kränkningsrisken. Fast ibland blir folk lite sura ändå.

 40. Tusen-Boel

  och – håller heeelt med dig. I det mesta. Men när jag hjälpte mamma (84) städa ur en bokhylla häromdagen, och hon nödvändigt ville bevara Snorres Edda till barnbarnen (16 och 20), kände jag att där någonstans gick gränsen. Att veta vad Snorres Edda är ingår i allmänbildningen, men att måsta läsa den… Njaaa. Men oj vad jag kan gå igång på samtal om vad bildning är!!!

 41. och

  Men det är KLART de ska läsa Snorres Edda! Mamma har rätt! Och Iliaden och Odysséen! Gränsen går någonstans vid Hammurabis lagerinventering i kilskrift. 😉

 42. LupusLupus99

  Lotten, apropå de som är födda 1980 eller senare så kallas
  även för Generation Y;

  ”Generation Y, also known as the Millennial Generation,[1] is the demographic cohort following Generation X. There are no precise dates for when Generation Y starts and ends. Commentators use beginning birth dates from the early 1980s to the early 2000s.”

 43. Men vad i … helt plötsligt har vi någon sorts tropisk regnstorm.

  Ursäkta, blev vansinnigt distraherad för jag måste stänga fönstret för det regnade in på datorn (jaja, bara lite fina stänk men vaffan …)

  Och jag som skulle säga att det var då fasen vad mycket alla har pratat om bara för att jag inte har haft tid att sitta här och sitta.

  Punkt ett: Jag tror att jag kommer på båsträff i alla fall. Jag vet inte om jag sover över eller smiter hemåt framåt natta (Eskilstuna är — vad — enåtjugi till enånhalv timme enkel väg). Men sådana småsaker hinner man väl reda ut sedermera.

  Uj, nu blixtrar det också.

  Punkt nästa: First Aid Kit tror jag väl om. I övrigt har jag lite dålig koll på hur gamla eller unga nyare förmågor är (och till exempel Zelmerlöv och modebloggerskor och dylika personer är jag bara medveten om att de finns, jag kan inte uttala mig om dem alls och låter därför bli). Och fann jag just att Jonas Hassen Khemiri är född -78 så där sprack det.

  Neh, jag måste tänka mera på vem som är ung och kul (jag hinner ju inte meeed, jag har haft så mycket annat för mig …)

 44. Det hör ju till minnesvärdheten att man ofta inte vet förrän en bit framöver vad som verkligen är minnesvärt. Jag håller fram Jonas Hassen Khemiri och hans Bästa Beatrice som något av det minnesvärdaste hittills på 00- och 10-talet, trots att hans ungdom bara är relativ (som Annika säger är han född -78).

  Men det finns ju fullt med folk som är födda på 80- och 90-talen som gör saker nu, varav visst kommer bli ihågkommet längre än en nyhetscykel. Vad vet vi som sagt inte förrän senare.

 45. och

  Sanna mina ord: Jonas Hassen Khemiri vill sitta i Svenska Akademien, och dit kommer han också.

 46. Jag börjar bli rädd för båsträffen.

  Den diskussion om fördomar och hur allt ska vara eller borde vara som börjar skönjas är precis lika illa som att börja prata religion eller politik kring ett middagsbord. Det blir alldeles för korta och fragmentariska replikskiften som kommer att missuppfattas och misstolkas av dem som är lagda åt det hållet. Och när någon då vill förklara hur det EGENTLIGEN var menat så blir det inte bra.

  En spontan träff har jag inget emot. Men nu vet jag inte riktigt.

 47. SG, vi har träffats och det kommer inte bli obehagligt! Jag är ju vän som en lilja, vettu och bits bara i självförsvar. Du, däremot får inte tjafsa med servisen! 😉

 48. Jag har haft Fist Aid Kit i studion. Deras röster var intill förväxling lika. Gick inte att hålla isär vem som var vem, trots att jag hade dem i synhåll. Fascinerande.

 49. De FAK jag arbetade med inför 1,1 miljoner lyssnare var två rekordeliga unga flickor, och inget annat.

  Harm taken.

 50. Nä, jag är ju inte ett dugg rädd. Några spluttrar ur sig korsande eller rentav krockande tankar eller åsikter i mejl eller kommentarsfält, men det betyder litet eller intet. När man pratar fejs to fejs nyanserar man och har sig, och lyssnar och så vidare …

  … och så har man olika åsikter i en fråga men är överens i andra, och ja! Det vore ju för underligt om alla höll med varandra om allting (och grått vore det, och trist, och orsak till stagnation och slöhet och tankens död) …

  Tja, här sitter jag och leker vis. Bah.

  Jag ska på båsträffen jag, trallallaaa!

 51. Lena Blomquist

  Ett gammalt foto från 1913 visar ledamöterna i Samfundet De nio som grundades det året. Här är namnen: Erik Hedén, Ellen Key, Karl Wåhlin, Selma Lagerlöf, Viktor Almquist, John Landquist, Anna Maria Roos, Göran Björkman och Kerstin Hård af Segerstad. Vilka av dom namnen känner du till i dag?
  Samfundet De Nio är en litterär akademi som delar ut litterära priser. Ordförande är professor Inge Jonsson, tidigare rektor för Stockholms universitet. Före honom var Astrid Lindgren ordförande. Carl Malmstens första ”riktiga” möbeluppdrag var att rita en sammanträdesmöbel för De Nio. Mer om det och om Samfundet kan man läsa i min bok om CM som kom ut i höstas.

 52. Hm. Man skulle ju gärna vilja kolla då om ledamöterna är duktiga på att se i kristallkulan, men oftast delas pris ut till äldre personer med genombrottet klart, på gränsen till färdiga med sin gärning. Vem delar ut pris till nya unga förmågor – och är duktiga på att maska fram dem som håller i längden?
  Här hemma lyssnar vi på gamla 80-talshits och räknar one-hit-wonders och långlivade artister, som till och med håller för omslagsbild på Vouge vid 73!

 53. Det har ni alldeles rätt i, allihop!

  Men vad hände med mannen med lövkalsongen? Vildmannen. Ett ämne som jag känner starkt för, sedan jag deltagit i ett forskningseminarium i Lund kring Vildmannastudier (och vildkvinnestudier, såklart, samt vildbebisstudier). Lotten, fanns vildmannen på plats i Glimmingehus? Har jag missat rapporeringen?

 54. Då skulle jag gärna vilja veta varför den stackars vildmannen, som jag uppfattat som en ganska generell och inte specifik nordisk symbol – ungefär som gripen eller lejonet, blev Lapplands landskapsvapen? Blev det bara så? Eller finns det en bra historia bakom?

  I Lappland behövs ofta mera kläder. På sommaren som skydd mot myggen och på vintern som skydd mot kölden. Och året runt är väl anständig klädsel påbjuden av laestadianerna?

 55. Dieva

  Nu har jag grubblat på 80-talister så länge att jag glömt att kommentera. Även jag var säker på att jag hittat en i Khemiri, men gjorde samma konstaterande som Annika. Med mitt vanliga flyt så har ni redan bytt bås.

  Apropå det, jag börjar känna ett behov av en samlad plats för båsträffen. Är det en bra idé, båshärskarinnan?

 56. och

  Tina Turner är dessutom nygift. Liksom Aretha Franklin.

  Dags att uppdatera sig om Erik Hedén, Karl Wåhlin, Viktor Almquist, Anna Maria Roos, Göran Björkman och Kerstin Hård af Segerstad, tydligen. Roos låter vagt bekant.

 57. och

  Om man inte är och solar vid ett hav utan faktiskt kommer till båsträffen i bil med Ninja-Malin om det faller sig så turligt, kan man ha med sockerkaka då? Förutom en flaska och två sugrör. Ska det vara juice, saft eller schtarkare schaker i flaskan? Finnes säng eller gulligt pensionat i environgerna?

 58. och

  Vars är Hyttfogden? Jag vet inte om mitt minne är särskilt mycket värt, man ska det inte finnas en hyttfogde här nånstans?

 59. Hyttis är levandes och sparkandes. Frukosterade tillsammans med henne för drygt en timme sedan.

  Vi diskuterade begreppet tidsandan och hur den hela tiden ändras och att man ska passa sig väldigt noga för att dras med i tidsandan. Om man låter sig dras med så är den nordiska rasen det bästa som finns medan man kan anse att alla andra raser ska utrotas. Om man sedan fortsätter att dras med i tidsandan så är svenskar knappt värda nånting medan alla andra är det bästa som finns. På hälsoområdet ansåg tidsandan att ungarna skulle ha rökruta på skolgården och idag får man knappt röka i eget bo. Kacka får man fortfarande.
  Tidsandan var tydligen också vad som fick Flink/Berwall att ha ihjäl en massa människor medan tidsandan numera anser att han ska ha skadestånd för att han erkänt att han gjorde’t. Tidsandan ansåg också att kultur är att kunna citera ett antal personer av tvivelaktig kvalitet medan den numera anser att det gäller att kunna namn och släktskap för ett antal musikindustriungdummar som är fler än Egyptens gräshoppor. Så förflyter våra frukostar.

  Men Lappland och Vildmannen? Blire nåt svar?

 60. och

  Det gäller väl att sortera bland tidsandorna och ha någon egen etisk grund att jämföra dem med? 😉

  Tidsandorna på kultursidorna har växlat och stundom varit rätt jobbiga under min livstid. Ett tag kunde alla bara prata om Ekelöf (de hade i alla fall läst honom), det var inträdesbiljetten. Sedan skulle allt ses genom ett ”raster”, verkade som om alla gick runt och kisade. Så kom Horace Engdahl och skrev obegripliga dansrecensioner om hur dansarna rörde sig längs insidan av veckat siden hopknölat i ett glas, eller hur det var. Nu vete f*n vad de håller på med.

  Jo, just det ja: Ett tag skulle man erkänna något som ansågs som en barnslig svaghet i kulturkretsar, som att man gillade fotboll eller Fantomen.

 61. Etisk grund? Samma som doktrin? Har jag inte.
  (Exempel på hur snabba repliker kan bli fel och ge upphov till ofruktbara meningsutbyten om man inte passar sig. Passar till dig.)

  På tal om de så kallade kultursidorna: Var det någon som noterade något speciellt med ”Under strecket” nu i veckan?

 62. och

  Nej, inte doktrin, bara någon sorts allmän uppfattning om vad som är rimligt, anständigt, humanistiskt och hyfsat, som att t ex dödsstraff inte är bra och att man ska vara snäll mot barn och att alla är lika mycket värda. Till exempel. Var inte så misstänksam, SG! Jag bits inte!
  På mig låter det som om du har bittra och svidande minnen från någon konfrontation i det förflutna med en oresonabel och hätsk sekt…?

  Berätta nu – vad var det med Under strecket?

 63. Inte alls! Och jag tror inte att folk bits eller är ute efter mig. Men eftersom jag är ganska öppen och orädd och ofta hamnar i situationer där det behövs snabba, faktabaserade beslut som baseras på en diskussion mellan rätt många deltagare, så ville jag med ett (tydligen ganska väl fungerande) exempel illustrera hur det går när man är alltför snabb i repliken. Av hundratals möjliga tolkningar väljer då deltagarna i diskussionen ut en tolkning som de tycker passar. Den är väldigt sällan rätt.

  Vad jag menar med att man ska passa sig för tidsandan är att det är just den som försvagar din egen uppfattning om vad som är rätt och rimligt. Och när man är tillräckligt försvagad springer man med hopen och ropar ”Korsfäst! Korsfäst!”.

  Beträffande Under strecket så kan väl ytterligare någon få ett ord med? Det kan ju tänkas att fler än jag reagerat.

 64. Tusen-Boel

  Har för mig att det står en vildman-staty på Kungsträdgårdens t-banestation, en kopia från palatset Makalös som låg på samma plats på 1600-talet.

 65. Tusen-Boel

  Om vildmannen, från NE:
  vildman, heraldisk sagofigur som föreställer en oklädd, skäggprydd man med lövkransar runt huvud och höfter samt beväpnad med en stor klubba. Förebild är den grekiska mytologins Herakles. Vildmän förekommer bl.a. som sköldhållare i Danmarks riksvapen och i Lapplands landskapsvapen.

 66. Tack Louise och 1000-B!

  Herkules! Så då det var ingen ny uppfinning av någon sentida heraldiker. Man kan nog tycka att konservatorerna (Lotten Bergman augusti 3, 2013 kl. 09:56) borde vara bättre underrättade. Man får hoppas att restaureringen inte blir en ny Apjesus (googla).

 67. hyttfogden

  Harry M om olika kulturella nivåer i samhället:
  folk med bildning och piano
  folk med bildning men utan piano
  folk utan bildning men med piano
  folk utan både bildning och piano

  Ogooglat direkt ur minnet, det räcker!

 68. och
  Du väcker faktiskt minnen om en oresonabel sekt till liv!

  Som tämligen ung tvångsanslöts jag till IOGT-logen Werksam i södra Dalarna. Där var man oresonlig när det gällde barns alkoholkonsumtion. Vi indoktrinerades genom att vi vid vissa sammankomster fick en bunt tidningar och sattes att leta reda på notiser om berusade som råkat ut för diverse missöden. På den tiden var motorfordon inte så vanliga och missödena var mest av typen cykla omkull eller snubbla olyckligt eller kanske somna i ett dike. Jag minns inte att vi nånsin hittade något bra klipp. Övningarna ställdes in med hänvisning till att tidningarna inte skötte sitt jobb längre.

  I stället tränades vi i erotiska lekar. De kallades danslekar, men mig lurade dom inte. Erotik i skygg form var vad det handlade om. Intressant och lite upphetsande.

  Så visst har jag utsatts för sekter. Men jag tror inte att jag tog så mycket skada av det.

 69. och

  SG: Ja, det var väl precis vad jag menade att med att man måste ha en botten själv, så att man inte dras med av tidsandor – vi är med andra ord helt överens där! Det var din aversion för att diskutera saker och hintar om att du kanske inte vågar komma till båsbalunsen som fick mig att tro att du tror att jag bits, eller kanske en gång i tiden förlorat alla dina vänner till scientologerna eller någon avgrundsvänstersekt eller dylikt. (Och med avgrundsvänster menar jag här stollar som piskade varandra för att döda borgerligheten inom sig. Där kan man snacka om doktriner!)

  IOGT – 🙂

  Vilken Under strecket-artikel menade du?

 70. Visst och.
  Vi har väl alltid förstått varandra så småningom. Brukar till och med vara riktigt överens.

  Jag är absolut inte rädd för en båsträff. Vad jag menade var att jag var rädd att stämningen kunde bli lite aggressiv och mästrande. Den verkade vara på väg i den riktningen. Vanligt vid middagar och andra sammankomster med kulturpersonligheter. Mera sällan när ”vanligt folk” träffas.

  Det var artikeln om Hitlers barndom den 31 juli 2013. Där har en ovanlig blunder begåtts. Undrar om det någonsin skett tidigare?

 71. Ökenråttan

  Är det inte med oss här i båset som med fångarne, att vi ”i grunden vill så väl”? Ibland hettar det ju till, men det kan väl till dels skyllas på det lilla formatet. Jag slänger ur mej nåt som läses av personer som inte känner mej och mina ideal och som tolkar det på sitt sätt.

  Ett exempel: Vi språkpoliser ojar oss titt och tätt över det ena och det andra tecknet på vårt vackra, rika, svenska språks förflackning. Om jag talar för mej själv, så oroar jag mej för slarv med språkets form inte på grund av nån enkel språkfascism: Det HETER så här! utan för att i förlängningen kan vi komma att avhända oss många möjligheter att verkligen utnyttja språket, att leka med orden, att skoja med glosorna, om vi inte vårdar vårt tungomål. Både dom som skriver och dom som läser skulle bli fattigare, är jag rädd för.

 72. och

  Ja, ÖR, det handlar om att vi oroar oss, inte att vi vill få rätt. Ungefär som när man oroar sig för att folk går ut i ösregn eller -20° kyla i gympaskor och barhuvade därför att de tycks ha glömt kunskapen att köpa gummistövlar och mössor.

  Nu har jag läst Hitlerartikeln, och den var minst sagt rörig. Ett par språkliga blundrar: Leandoer missförstår orden förskyllan och infantiliotet. Han skriver Varje diktatur är en barnkammare, en iscenättning av en berövad infantilitet., där han väl antingen borde skriva BARA ”infantilitet” ELLER ”berövad barndom”. Att vara infantil är inte att vara barn, det är att vara barnslig när man borde vara vuxen.

  Men jag antar att du menade något mer djupgående, SG?

 73. Ja, visst!

  Tänker också på Bergmans ”Den goda viljan”

  Att tolka positivt i första hand i stället för att leta efter påhopp och oförrätter. Kanske att man måste vara lite sen-il/ior för att klara det?

  Och, och – visst är jag mästrande. Men jag har sååå goda skäl. Och jag trivs med det. 🙂 🙂 🙂

 74. Föregående var svar till ÖR.

  Jo, själva strecket. Grunden för institutionen ”Under strecket” var för tillfället inte ett penseldrag utan en solid linje i blågrått. Det känns som om en semestervikarie gjort ett misstag. Ser framför mig höga utrop på Bukowskis…

 75. Ökenråttan

  Men Kulturchefen, vi är nog alla snälla och mesiga och väluppfostrade IRL. Det är bara på netet som vi kaxar upp oss. Gissar jag. Kom med själv så får du se!

 76. Åh, tack Ökenråttan! Jag får förlita mig på att ni klarar er själva och rapporterar ordentligt, i båset såklart. Tänker för övrigt slå upp ett glas prosecco nu, nån som vill ha? Har flamin’ hot cheeze doodles till.

 77. Repeterar lite om kommunikation:
  Av en tanke kom kommuniceras till en annan person kommuniceras:
  55% med kroppsspråket (vi måste mötas irl)
  38% med rösten (vi kan telefonera)
  7% med orden som används (Lottens bås)

  Det fick jag lära mej av Kay Pollak på konfirmationsundervisningen när jag var 13 år. (Exakta siffror fick jag slå upp på Wikipedia)

 78. och

  Pysse: Pollaks estimering stämmer nog i alla fall delvis, men det är ju dystra fakta för bokskrivande och journalistik…

  Jobbade som hastigast på en av hans filmer en gång i forntiden, förresten.

 79. och, vilken film? Om Kaj P har jag nog inte hört ett enda gott ord sägas av någon som jobbat med honom. En mig närstående fader räddade Barnens Ö en gång och andra filmarbetare har tävlat i att spy galla över honom. Älta mig kallades hans nästa film internt.

 80. och

  Ahum, Niklas, jag vet inte om jag vill förstöra Pysses fina konfirmationsminnen… Får jag berätta lite, Pysseliten? Det var Ä*ska m*g, förresten.

 81. Eh, ehrm, äsch, när själfvaste båsdomptören avkräfver rapport, fvad fan ska en sfvara? … Är det fverkligen bara Pysse som fvill ha prosecco?!

 82. Ökenråttan

  SKRUTT!!!! Nu hade äldste sonen och jag tänkt gå i kväll och lyssna på Le petit Prince, som dom kärleksfullt kallar honom i franska Elle. Jamen när skulle man då har varit ute och köpt billetter? Vi vaknade hur som helst för sent; utsålt.

 83. K-chefen

  Det verkar som Prosecco har en egendomlig inverkan på stavningsförmågan. Eller har Språkrådet i brist på annat beslutat sig för att införa förvrängd gammalstavning? Hur som helst, Prosecco hade stor betydelse juli 25, 2013 kl. 21:26 . Utan balkongbrödernas morsas överblivna fem putäller Prosecco hade natten inte blivit så magiskt lång.

  BTW, ser att det augusti 4, 2013 kl. 21:06 pratas namnförvirring – läs hur vi löste vår!

 84. Svårt att se på TV hos oss. Det verkar som parabolen slagit sig i värmen. Får inte kontakt med satelliterna.
  Vi har förstått att du har tät erfarenhet av ämnet, Lars. Men det är bättre nu – eller?

 85. SG: ’Tät’ är väl att ta i, men har man två cancrar så har man. Den 22-åriga sköterskan i filmen var helt otrolig. När min tur kommer, så vill jag att hon är nära mig. Lika mycket för de närståendes skull.

 86. och

  Niklas: Jo, han var inte elak som jag förstått av dig att GE var, men något sleazy . Jag skulle casta en roll, och ungefär det första som hände var att jag hamnade på ett möte med hela teamet där KP med stora gester berättade hur han skulle lura in den unga huvudrollsinnehaverskan – hon var 14, tror jag – i erotiska scener, och hur hon ( därför?) inte fått läsa manus (där det stod att en vuxen karl ”inte kunde motstå kvinnan i henne”. Också ett sätt att beskriva tafsande på barn.)

  Alla småskrattade artigt utom jag, som förmodligen såg ut som ett åskmoln, och när han frågade varför tvärs över bordet berättade jag det. Oetiskt, ansåg jag. Märkligt nog fick jag inte sparken direkt, vilket jag förstås fått om det varit i USA. Jag fick intrycket att han var oproffsig och självupptagen – var regiassistent, fotograf osv där för att lyssna på hans känslor runt sitt privatliv? Å andra sidan, var jag oproffsig själv som inte kunde hålla klaffen?

 87. (Se där — Peter Capaldi har jag gillat ända sedan … oj, han var med i Local Hero 1983 ser jag nu … så, sen dess då. Och på tal om Gaiman var han med i teveserien Neverwhere som visserligen är lite ojämn men har sina stora stunder.)

  Vin i en handväska, blir det inte handvätska?

  Ja, den var ju måttligt lustig, men jag har kokat sylt halva eftermiddagen så jag känner mig lite sockrig. Och har fläckar på ”toppen” (Jag tror aldrig jag kommer att vänja mig helt vid att till exempel en liten tunn tröja av tish-typ är en ”topp”, det blir ju så fånigt i en mängd olika formuleringar)

 88. och, om det var såsom du berättar så var du normal, vettig och gjorde rätt. Så oetiskt beteende måste ju utpekas och utmanas!

 89. LW
  Några av mina vänner hade som du. Det är så olika hur man vill prata om det. En av dem stängde av helt och tog med sig en liten nalle från barndomen. En annan fick vad han kallade en hink medicin. Jag pratade med honom den sista timmen. Luleå, långt härifrån. Jag blir ledsen varje gång. Vi känner ju inte varandra mer än flyktigt. Men ledsen blir jag ändå.
  Du låter ju ändå ganska optimistisk?

 90. SG: Jag har varit öppen om mitt hälsotillstånd hela tiden. Cancer vare sig smittar eller är något skamligt. Det är något som slår blint, skulle man kunna säga. (Jag är storrökare, och att då få två helt orelaterade cancrar känns inte så lite ironiskt). Nåväl:

  När jag gick ut på Facebook om min andra cancer, Malignt melanom, så fick jag veta att två av mina vänner där också hade cancer. Prostata respektive Melanom. De hade inte gått ut med det ens till sina anhöriga. Men mig andade de förtroende till, just för att jag var öppen.

  Jag svarade ungefär som det står ovan, och kunde senare glädja mig åt att de bägge kom ut ur cancergarderoben. Tror mig ha en roll där.

 91. och, det var alldeles lysande gjort! I en bransch fylld av rädda frilansare och jasägare (ja-sägare alltså; jas-ägare är vi allihopa). Och det stämmer ungefär med vad jag hört om honom. Manipulativ och självupptagen. Och lär ha otroligt svårt för att fatta beslut.

  Jag har jobbat några gånger med Mimmi Pollak som var en underbar gammal tant vid det laget och inte släkt med K vilket hon tröttnade på att förklara för alla som frågade. Till slut började hon säga att de var släkt, det blev mycket enklare så.

  och, har du jobbat mer med film? Vet du vem jag är? Vet jag vem du är?

 92. och

  Tack, Niklas! Det värmer att höra dig säga så, särskilt som du har så mycket erfarenhet. 🙂

 93. och, gör gärna det! Jag är nyfiken. Antar att du hittat min mailadress via min hemsida. Så mycket erfarenhet vet jag ju inte om jag har, men 20 år i en bransch som man även är född i blir ju förstås en del …

 94. Nu börjar jag verkligen undra vart Lotten tänker dra iväg med oss den 16:e! Hur länge kommer det att vara den 16:e det är?

 95. Ninja-Malin

  I min bil får man ha sockerkaka, sugrör, flaschkor, mä stcharkt innehåll. Man får inte ha tråkigt, fördomar (om de inte överensstämmer med mina), rädsla för drag (ingen AC, kör med KD),
  katt eller så.

 96. PGW

  Har inte läst så många Gaiman än att jag vet vilken som är bäst att börja med, men börja med någon och berätta hur det går!

 97. Ökenråttan

  Blir det en tardis i full skala? Jag minns en maskerad där en kille var utklädd till telefonkiosk. Han bjöd upp till dans, öppnade dörrarna (döbattanger, gammaldags telefontjorre) , flickan steg in och så stängde han dörrarna … (Älskar denna fria stavning av dubbeldörrar.)

 98. Tardisen är redan färdig! Nu ska jag bygga om Saaben till en DeLorean och fixa den där munsprejen som gör att jag förstår mig på modern konst och sedan ställa ut mina papperskorgar på museum!

 99. Ninja-Malin

  Ååååhhh, efter 70 mil i bil igår är jag löjligt fånigt och fnissig. KAN vi inte ägna båsträffen åt att göra konst och installationer av nåt och kalla det djupsinniga, oförståeliga saker?
  Mina svagsinta alster heter alltid’ Den galnes blå längtan’, och kompisens ’Talmannens flykt’.

 100. Sara

  Jag skulle vilja påstå att det fortfarande är en statusmarkör att vara allmänbildad även bland ungdomar (och ja, jag är född efter 1980, men jag anser mig inte längre vara en ungdom). Frågan handlar väl mer om vad man lägger i begreppet allmänbildad och vem som har tolkningsföreträde för vem och vad man ska känna till för att anses vara allmänbildad. Under min lärarutbildning (ja, jag är utbildad högstadie- och gymnasielärare, jag har till och med ytterligare en universitetsexamen, men jag kämpar mot en arbetsmarknad i motvind och arbetar därför som ”outbildad förskollärare” vilket är både roligt och givande) blev jag flera gånger påmind om att det är bäst att akta sig för att göra alltför grovhuggna bedömningar om allmänbildningens innehåll. Olika generationer får med sig olika saker i sin bildningsryggsäck beroende på samtidens ideal, samhällsförhållanden, tekniska framsteg och så vidare. En del får man med sig från tidigare generationer, men man kan inte släpa med sig allt. I så fall blir det omöjligt att få plats för det nya.

 101. Fast jag tror att i alla fall jag har plats för mer av det nya – utan att behöva släppa något det jag släpar med mig! (Det motsatta gäller dock för min källare.)

  (Vi har vandrat vidare till nästa bås, Sara!)

 102. Jag har inget emot slynglar, inte ens långhåriga (var i staaan i lördags för att lyssna på inte mindre än två olika hopar med såna som spelade musik), bara mot såna som pratar sk-t om Tage. Tackar för att jag fick vara med, det var rasande trevligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.