Hoppa till innehåll

Bara liten bildsafari från senaste veckan

Jag försöker tycka om augusti, men börjar hysa lika stark aversion till denna månad som till november. Dagarna flyger fram som en hindu på ett öppet fält. (Förlåt, men i vår familj säger vi sedan 1986 hindu istället för hind pga. sludder. Eller om det var slödder.) Snart är det slut på morgondopp, kvällsdopp, utomhusätning och barnfotapromenader. (Ja, så stavas det.)

Därför behövs en liten rapportering som jag i november och februari kan sitta och gråta till när livsgnistorna flyr det nyss nämnda fältet. Here we go!

Vi har inspekterat Spårvägsmuseet i Stockholm och lärt barnen att lyssna på tågrälsen så att de vet när Bröderna Dalton ska slå till och råna tåget.

Tioåringen, Trettonåringen och Pysseliten.
Tioåringen, Trettonåringen och Pysseliten.
När Spårvägsmuseet så vill, kan det sadla om och ställa ut inredningen på toaletterna på ett nostalgimuseum.
När Spårvägsmuseet så vill, kan det sadla om och ställa ut inredningen på toaletterna på ett nostalgimuseum.
I Högdalen hittade vi en på ett ovanligt ställe uppsatt pärlplatta.
I Högdalen hittade vi en på ett ovanligt ställe högt uppsatt pärlplatta.

Jag erhöll ett gratispaket med smink och slipper nu gå omkring med bleka läppar, fläckig näsa och mörka ringar under allt annat.

Före och efter. (Minspelet? Japp, oavsett om jag poserar eller ej, ser jag ut sådär.)
Före – och efter. (Minspelet? Japp, oavsett om jag poserar eller ej, ser jag ut sådär.)

I tältet som det var meningen att barnen skulle få sova och mysa i, bosatte sig en, två eller tre katter. Jag hällde ut pepparkorn och slängde in brännässlor, men kattskrällena bara jamade och sa att det var ju alldeles förfärligt vänligt av mig att fixa skugga åt dem på detta trevliga sätt.

Tomma hot: GÅ UUUUT KATTSKRÄLLE, ANNARS SPRUTAR JAG VATTEN PÅ DIG!
Tomma hot: – GÅ UUUUT KATTSKRÄLLE, ANNARS SPRUTAR JAG VATTEN PÅ DIG! SCHAAAAAS KATTA!

Efter fem dagars kamp (där jag inte använde vattenslangen på därför avsett vis), dödade katterna några möss i tältet och lekte så vilt med döingarna att blodet skvätte värre än i Die Hard. Så kojan åkte på tippen.

Sedan har vi myst och vilat, druckit vin i solnedgången, bjudit inramlande gäster på spontanmat och pratat om våra krämpor.

Från vänster till höger: svullet skitknä (åtta månader sedan operationen), jättebula (tre veckor sedan felhoppet) och blå, svullen fotled (dit bulans blod har runnit), skitigt vinglas med isbitar i.
Från vänster till höger: svullet skitknä (åtta månader sedan operationen), jättebula (tre veckor sedan felhoppet) och blå, svullen fotled (dit bulans blod har runnit) och så ett skitigt vinglas med isbitar i.

Och slutligen – inatt målade jag och Trettonåringen i största hemlighet om i köket. Vi låtsades gå och lägga oss, gick upp kl 00:30 och målade till 03-tiden. När de andra familjemedlemmarna kom upp i morse, slog vi dem med häpnad.

Före – ett normalt skafferi byggt för tio år sedan av en Billy, en Ivar, några plankor och en gammal toadörr.
Före – ett normalt skafferi byggt för tio år sedan av en Billy, en Ivar, några plankor och en gammal toadörr.
Efter – en Tardis!
Efter – en Tardis!

För er som inte läste Doctor Who-inlägget häromdagen: det där blåa är numera en cool tidmaskin som är mindre på insidan än utsidan.

Share
Publicerat iBloggen

74 kommentarer

 1. Och för säkerhets skull upprepar jag att det blir kommentatorsbåssamlingskalas den 16 augusti hemma hos mig i Eskilstuna från ungefär klockan halv fyra och med hullerombuller-oplanering.

  (Jag ska se till att ordna ett formulär som heter ”jag kommer och jag behöver/behöver inte husrum men jag tar med mig en kakadua och en burk köttbullar” och liknande.)

 2. Jag hade katt i 18 år. Redan i början av vår tid tillsammans kom jag på Den Ultimata Bestraffningen: En blomspruta med vatten, satt på stråle. Det stod inte på förrän det räckte med ett varningens tonfall och höjd blomspruta för att hon skulle avstå från det hon nu var på väg att göra.

 3. Handfatet är ju riktigt fint mot det gröna kaklet! Jag har det senaste året samlat på badrumsbilder från olika hotell, som ju ofta har fina och moderna badrum, för att samla inspiration till vår stora badrumsrenovering i höst. Nu vete fåglarna om det inte skulle vara kul med färgat porslin i alla fall! Grönt kakel har jag redan bestämt mej för innan och att bastun kan komma att se ut som en Tardis är inte omöjligt.

 4. Den första är ju riktigt bra! Steampunk!
  För övrigt håller jag med om att Augusti är ganska jobbig. Badvattnet blir gröna och slemmiga, kvällarna lite för mörka och bananflugorna invaderar köket.

 5. En mattsvart kran, är det när man har lagt näsan i blöt på fel ställe?

  (Nej, min humor är fortsatt påverkad av värme, som jag inte gillar för att hjärnvätskorna liksom koagulerar eller vad det nu är. Trög blir jag.)

  Kakaduan får nog inte följa med, men matnyttigt och onyttigt och drickbart kan jag säkerligen åstadkomma. Och då återstår frågan om ifall jag sover dääär eller hääär …

  Jo, jag börjar förstå att nåt nästan formulärartat kan vara bra, hur oplanerade vi än vill vara. Det är ju synd om samtliga tar med köttbullar medan det inte blir nåt grönt eller kolhydratiskt alls … Och ingen glass eller paj eller choklad eller … (Oj, ursäkta. Paj, mmmm — jag kan till exempel göra paj. Söt paj. Mmmm.)

 6. Haha! Nä, jag får nog mitt behov av high-techtoaletter tillfredställt (åtminstone till nästa besök) när jag besöker Ica’s kundtoalett i Avesta! Den är UNDERBAR och japansk!

 7. Jag har en lite udda hobby – ibland sätter jag igång och kokar ärter med fläsk. Vad sägs om fem liter ärter med fläsk? Med mejram och timjan, förstås. Och rikligt med punsch? Det bör räcka som basföda innan vi kastar oss över alla pajerna och de andra läckerheterna.

  En annan hobby jag har är att lägga in sill. Om det passar bättre så tar vi med inlagd sill och ett rikhaltigt snapssortiment.

  Vinprovning? Pah!

  Brännvinsprovning! Det är mera i stil med båsbesättningen. Eller?

 8. Brännvinsprovning är jag med på OM jag sover över och OM jag gör det under Lottens krusbärsbuske. *Åh herregud, hur lät det där då?*

  Men vad i herrans namn, jag måste faktiskt räkna ut var jag ska sova!

 9. Annika
  Där var du nog fortfarande kvar i funderingar om vad själva det skulle kallas. För mig är en krusbärsbuske en vedartad lägre växt med stor utbredning i horisontalplanet och ofta försedd med goda gröna eller violetta bär med viss stickighet.

 10. Jag har två krusbärsbuskar av ät-typ, och så tre som är någon sorts vildform med bär som är små som ärtor men goda, sååå goda.

  Ursäkta, var var vi?

  Jag skulle räkna ut ifall jag sover över borta eller inte. Ja. Så var det. Jag har egen luftmadrass, och pump till densamma. (Jag har två luftmadrasser men jag behöver ju bara en för egen del …) Sen …

  … jag måste tänka. Och ta in fakta om andra närskyldas tillvaro.

  Vad spännande det börjar bli!

 11. Jag och min entourage kommer förmodligen att helt spontant besöka Ica:s kundtoalett i Avesta imorrn. För vi har helt spontant beslutat oss för att bege oss ut på resa imorrn! (Vi måste bara få besked från gästfesthuset att vi är välkomna.)

  Om ni har brännvinsprovning hemma hos mig den 16/8 kommer ni att få se på glada olämpligheter. Jag är BEDRÖVLIG när det gäller sprit och kommer förmodligen att spotta i glaset, skratta åt er andra och svepa ett vinglas som är fult med öl istället.

  Någon måste göra Janssons. Förmodligen jag. Man måste ha Janssons klockan 02:12.

 12. Hyttis är en hejare på Jansson!
  Men tror att Örjan är det också.
  Vi bor på Stadt inne i stan. Flera som hamnar där? Då kan det bli lite nachspiel med trangiakök på parkeringen…

 13. Åt det håller är det trevligt! Kan du kolla spolfunktionerna lite närmare? Visst kunde man få blås i alla fall?
  Jag måste fundera lite på vad jag är bra på, inte laga mat i alla fall, baka kanske. Helt säkert bättre på både öl och vin än annat starkt i alla fall.

 14. Lotten
  Ni är säkert välkomna till gästfesthuset aka Tvåbo. Något annat skulle förvåna mig storligen. Och om ni skulle köra lite fel på vägen tillbaka så finns det plats i Sekrutthuset. De vidgade vyerna och den grusade planen är värda den lilla omvägen.

 15. LupusLupus99

  Skogsgurra, branden var anlagd. Statt skulle kvällen nyöppna sin nattklubb som varit stängd en tid p.g.a. av översvämning (sabotage).

 16. Förresten är det så här: vi bor alltså på krypavstånd från en busshållplats. Så om man vill åka buss till/från stationen går det bra även utan fungerande ben.

 17. Det låter vanskligt med luftmadrass under taggig krusbärsbuske.

  Om jag ska ta med mig något så är det enklast om det går att inhandla i Eskilstuna någonstans mellan stationen och Mesta. Släpa kilovis med mat härifrån gör jag bara inte.

 18. Meddelande från Stadshotellet (det återuppståndna):

  Hej Lotten!
  Vad trevligt att ni är intresserade att boka rum hos oss!
  Under datumet 16 augusti till 17 augusti finns fortfarande rum kvar att boka, både enkelrum och dubbelrum. Priset för ett enkelrum ligger då på 621 kronor och dubbelrummet för två personer ligger på 891 kronor.
  Återkom gärna till oss för bokning.

  Med vänlig hälsning
  Johanna

  Receptionen
  __________________________________

  Elite Stadshotellet Eskilstuna
  Hamngatan 11
  632 20 Eskilstuna
  Växel: 016-5402300
  Mail: info.eskilstuna@elite.se
  http://www.elite.se

  Nu ska jag fråga dem om baconstatusen. Och alla ni som vill bo i vårt hus: det är helt okej. Vi har plats!

 19. Baconstatusen är OK på alla Elite-hotell. Hälsa Johanna att vi har fullt förtroende för dem. Scandic har vi numera övergett för gott. För dåligt. För tråkigt. Samma matsedel över hela landet och året. ”Sommarmenyn” är en krympt version av normalmenyn. Tråkigt, tråkigt.

  Kan meddela att vandrarhemmet (STF, där vi är medlemmar) var fullbokat aktuellt datum. Men det blev inte billigare – linne, städning och fan vet vad – gör att man kom upp i 850 SEK för två pers. Och då får man ingen frukost.

 20. och

  Resan jag kanske skulle göra till varmt hav den 14 funkade inte. Så jag kanske faktiskt kommer, jag med. Finns det plats? Hm, ska kanske kontakta Stadt uti morgon?

 21. Johanna på Stadt meddelar:

  Bacon finns inräknat i frukostbuffén tillsammans med andra alternativ!

  Fan, jag får ju lust att ta in på hotell jag med.

 22. Pysse, du kan få ett handfat och en bidé i ljusgrönt som blivit kvar sedan ett av dotterns konstprojekt för några år sedan och nu ska få vandra vidare. Bidén har herpesutslag och handfatet har några kilo hår som dragit sig genom avloppshålet men det är ju bara ett utslag av modern konst … Intresserad?

  HiTectoaletter är vardagsmat i Japan. De kan spruta på de mest fantasieggande sätt om man vill.

  Annika, Fia har just upptäckt att krusbär är bland det bästa som finns. Vad tycker Gandalf?

 23. Bacon med utsökt ÄKTA (ej pulverdito) äggröra ingår i sekrutthusfrukosten. Numera även med smoothies med valbar frukt. Banan/jordgubbe är populär men dietvarianten med nektarin/ananas är också omtyckt. Välkomna!

 24. Euh, grönt med hår! Njae, gärna färgat, men helst med modern design. Jag är kräsen också. Tack för att du tänkte på mej! Vad jag däremot VERKLIGEN vill ha är hundra röda tegelpannor i vilket skick som helst! (Jag ska ändå krascha dom.) Betalar för dom gör jag också. ALLA tips mottages tacksamt!

 25. Pysse, jag har självplock på trasigt taktegel här på Gotland. Äkta gammalt fint handslaget tegel! Bortskänkes till den som vill.

 26. Örjan

  SG: Visst har jag erfarehet av att göra janssons frestelse. Säg till om det behövs.
  Hittills utlovat till Lotten i privatmail
  -surdegsbröd 3 långa levar eller 2 runda ryms på plåten
  – ”pressgurka” på squash med grönmyntakryddning
  -rabarberchutney (försommarens tillagning)
  Tillkommer. Nu under beredning
  -squashpickles med lök och morötter.
  OK, Bensoat använt i chutneyn och squshpicklesen, annars är farligaste ”ingrediensen” troligtvis sockret i inläggningarna

 27. Jamen det är ju självklart Lotten och alla andra som råkar komma åt det här hållet. Iiiingen har hälsat på oss sedan i söndags – ja igår då, men dom for redan i tretiden – så här börjar bli lite ensamt.

 28. Dieva

  Pysse, en god vän till mig hade en jätteläcker lösning på handfat i sin gästtoalett. Hon hade på en rödlackerad skiva (möjligen var det ett litet skåp, minnet är lite dimmigt) monterat en porslinskål (med avlopp etc.). Hmm. Det där lät inte så begripligt. Jag ska höra om hon kan skicka mig en bild.

  Vad gäller mat så behöver vad det nu är jag ska ta med mig kunna hålla en hel arbetsdag, helst utan krav på kylskåpsförvaring för då glömmer jag det, eller inköpas i E-tuna på vägen. Förslag?

  Jag har ännu inte bestämt mig om jag ska ta bilen och i så fall åka direkt från E-tuna till S-tuna eller om jag försöka ta mig hem emellan …
  Bilen är lite krasslig vilket talar för att hellre satsa på tåget. Jag får ta mig i kragen och göra lite research imorgon.

 29. Ja, jag har också tänkt på fina skålar som handfat! Tänk om man kunde gjuta ”bordet” själv i betong. Jag gillar betong. Det kanske är det svåraste, att behöva välja och hitta en enhetlig stil på det hela. Annars blir det liksom Brasses sockerkaka …

 30. Kan du inte komma, PGW?

  Ni som vill, kan ta med er ett paket rå bacon bara. Att Örjan vill stå i en vecka och tillaga allt han har i huset beror på att Örjan ju är ”Den Vänlige Kocken”. Var inte rädda och tro att ni måste komma med en casserole som de gör i amerikanska filmer: köp en bullpåse på Pressbyrån om det kniper!

  Om man tar tåg hit, kliver man lämpligast av i Eskilstuna. På stationen letar man upp buss nr 2 som går mot Borsökna/Mesta och betalar med betalkort. På hållplatsen ”Bynäsvägen” ungefär 13 minuter senare kliver man av, och då är man framme för busshållplatsen borde egentligen heta ”Lotten Bergmans hus”.

 31. Jag har fattat.
  Inte fem liter ärter med fläsk?
  Inte tre kilo inlagd sill?
  Inte en massa snaps av olika fabrikat (lugn, det är små flaskor).
  Nu börjar det bli knepigt. Va ska vi nu hitta på? Kôrv?

  Jag vet! Ost och bröd och lantvin i en korg?
  (Och krans av fikonlöv kring magen)

 32. Jag tycker om både ärtsoppa och sill!
  Här på gatan brukar vi elda skräp ihop ibland och efteråt grillar vi lite över glöden. Sist plockades en murakamihäll fram och alla grannar sprang hem och rotade ut sina överblivna matrester. Så gjorde vi en suuuperbra grannpytt av alla rester! Sist av allt eldade vi upp vår gamla trädgårdssoffa, som några av oss suttit i.

 33. Åh, briljant ursäkt för att frånvara! Det begriper ni väl att en gris med krona inte kan hålla på och fara till E-tuna bara sådär?!!!

 34. Ah! Dronningen av Blandings! Lord Emsworth! P G Wodehouse. Tack goda hustru!
  Fick inte till det med Pale Green Woman. Inte på nåt sätt.

 35. PGW

  Ack oh ve så jag stavar. Men det blev rätt kul!

  Kollega undrade vad som var roligast på min semester och det var en väldig massa saker men skulle jag nu bara ta upp en så fick jag ju välja. Berättade förtjust att jag klappat en gris. Kollegorna förstod inte riktigt tjusningen.

 36. […] 5 stränder spela brännboll läs 10 böcker spela streetbasket beställ 3 okända pizzor städa skafferiet bada 25 gånger dyk från ett hopptorn var ute med bilen i 9 timmar titta inte på en skärm på […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.