Hoppa till innehåll

Allehanda, nutida problem

Men det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem!

Ibland sitter vi till mans och pokulerar om nutiden och dåtiden och kommer överens om att det hade varit skönt att slippa välja. Att slippa skolval, elbolagsval, bankval, kanaldistributörsval och nästan även riksdagsval. Vi gnölar om modern tekniks krångliga funktioner och enas helt enkelt om att det var bättre förr.

Alla parkeringsbiljetter tar som vanligt evigheter att byta.
Alla parkeringsbiljetter tar evigheter att byta. Och inga slantar har jag i fickan.

Jag föreläste i tisdags i Alvik – som ligger i Stockholm enligt mig, men enligt kännarna är det en förort utanför tullarna som ligger i … Alvik. Jag råkade först sluddra på tangenterna och köpa TVÅ sms-biljetter till tunnelbanan, vilket är precis så irriterade som man kan tänka sig. (Allt som man inte kan skylla på besvärande omständigheter utan bara sig själv, är extremt störigt.)

Jag var helt solo med mina två t-banebiljetter.
Jag var helt solo med mina två t-banebiljetter.

I rulltrappan spillde jag dyrkaffe på en plötsligt väldigt arg man och dessutom kunde jag inte svara på vad klockan var när en liten kille frågade eftersom min telefon dog – förmodligen av sms-biljetts-chocken.

Och så var det ju det här med datorn. När mina föreläsningar om det svenska språket och skrivreglerna startar, är det som en nedräkning inför Apollo 11:s avfärd. Jag har liksom planerat. Jag vet vilka knappar jag ska trycka på och vilka frågor jag kommer att få. Om datorn då inte är kompatibel med föreläsningslokalens datorkanon, uppstår problem. Trestegsraketen snubblar redan på ett, liksom.

Och det är nu vi kommer till pudelns kärna: det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem! (Ja, jag upprepar mig. Det är ett stilistiskt grepp. Ah, strunt samma.)

Jag försökte fixa datorproblemet, bad personalen fixa datorproblemet och ringde sedan min djefla man och bad honom att på distans fixa datorproblemet medelst trolleri. Men nej. Det var bara att gilla läget, ta bollarna på volley och krydda med en och annan klackspark.

Och nu visar det sig att datorn – den som dog samma dag den började användas – lider av en inbyggd ”bug”. Som människor som arbetar som jag är jätteirriterade på.

Och på tunnelbanan mot Centralen igen var jag verkligen inte ensam.
Och på tunnelbanan mot Centralen igen var jag verkligen inte ensam.

Nog om detta, för nu dyker nästa problem upp.

Gamla Kexet (f. 1987) lider av allehanda krämpor och måste fräschas upp lite. Vattenpumpen gick sönder under resan från Lund i måndags, oljefiltret och tändstiften behövde bytas och banne mig är det inte nåt skumt i växellådan också. Och vem ska fixa detta?

Ehum. Trarajdiraaaa. Det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem! (Ni ser, stilistik och upprepning is my middle name.)
Ehum. Trarajdiraaaa. Det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem! (Ni ser, stilistik och upprepning is my middle name.)
Här är den gamla vattenpumpen när den nya hade kommit på plats.
Här är den gamla vattenpumpen när den nya hade kommit på plats.
Och här är kalsongerna som jag hittade i nedre högra hörnet av motorutrymmet.
Och här är kalsongerna som någon måste ha glömt i nedre högra hörnet av motorutrymmet.

Dessutom har sekruttbil nr 2 (f. 1997) fladder i bromspedalen och rassel i avgasröret, medan luftavfuktaren i källaren har damm i motorn medan källarfläkten har fukt i luftrören. Det är då själva tusan vad man ska kunna lösa alla problem!

Och så var sockret slut i affären.
Och så var ju sockret slut i affären.

Men. Äsch. Det är många grejer på en plog också – och jag slipper i alla fall att stoppa strumpor. Idag (torsdag) ska jag föreläsa i Göteborg och i väskan har jag inte bara min nya dator, utan även en lånad, gammal trotjänare. Håll tummarna nu för att sms-tågbiljetterna anländer som de ska och sladdarna är på plats samt att tåget kommer fram i tid.

Fotnot
Jag förstår att ni är imponerade över att jag på egen hand bytte oljefilter, vattenpump och tändstift. Var inte det – det var inte jag som gjorde’t. (Det är då själva tusan vad få problem jag kan lösa på egen hand.)

Share
Publicerat iBloggen

42 kommentarer

 1. PK

  Känns lite lyxigt att ge Sekrutten dyr olja av märket Mobil. Bra att kosta på ett kvalitetsoljefilter. Byttes luftfiltret med?

 2. Ni som har Iphone bör förresten inte hämta senaste uppdateringen om ni har postavier eller SJ-biljetter i den. De försvinner nämligen då.

  Och sj.se ”har problem” i detta nu. Telefonkön är 37 minuter.

  /Hälsningar från en som inte kan visa upp biljetten utan bara hoppas att de blåa ögonen ska göra susen under dagens resor.

 3. Alvik ligger förvisso i Stockholms stad men det ligger i Bromma som inte tillhör innerstaden. Du kanske la märke till att tunnelbanan gick över en hög och lång bro mellan Kristineberg och Alvik? Det är liksom den som delar innerstan och förorten. (Kristineberg och Fredhäll befinner sig i någon slags gråzon mellan innerstad och förort. Varken eller liksom. Eller kanske både och.)
  Eskilstuna är väl också en förort till Stockholm även om ni har lite mera självstyre?

 4. BoAnders

  På tal om ortsnamn har Kräkångersnoret (som omnämndes i denna blogg i somras har jag för mig) bytt namn och heter numera Södra Lövsele. Men det kanske alla redan visste?

 5. PK

  Nu vet jag ju inte vad du gav för oljan eller vilken kvalitet och viskositet den har med generellt så är Mobil ett märke som det går att ta extra betalt för.

 6. Jag har kommit så långt som till Alingsås nu. Med en högljutt skallrande glasdörr i ryggen, skakigt internet och en storsnarkande dam intill, känns den här resan lååååååång.

 7. (men oj vad det plötsligt började ösregna trots att solen sken alldeles nyss)

  Det märkliga med kanelbullar är att de är så olika. Sådana som man köper på mackar när man åker bil och vill ha fika medesamma är i allmänhet rätt äckliga. Svampiga, gummismakande, konstiga och dessutom alldeles för stora. Sådana man köper på kondis kan vara bra, fast alldeles för stora, men kan lika gärna vara svampiga etc. Men kanelbullar man bakar själv är gudomliga. Och lagom stora.

  Om de där kalsongerna kunde tala borde de ha ett helt epos att förmedla. Kan kalsonger rimma?

 8. Christer

  Precis när jag skulle köra en lite större demo på SFÖ-konferensen i Malmö bestämde lapptoppen att den inte ville vara med. Inget att göra mer än att gilla läget och köra torrsim. Man kan ju faktiskt inte ha med sig dubbelt av precis allting. Men kul var det inte.

 9. Det är inte så att de där kalsongerna är medskickade som torktrasa när man smutsat ner sig i motorutrymmet?

  Det är synd om Lotten som har så mycket jobb att flänga kring till (nä) och så sekruttiga bilar. Fladder i bromsen låter oroväckande och nästan lite halvbekant har jag för mig (för egen del alltså, men det var inte den här bilen).

  Alingsås sägs vara kondistätast i landet och då är det ju bra om det är kanelbullens dag.

 10. Och nu är jag snart i Alingsås igen — fast på hemväg. Jag kan berätta att Poseidon är omgiven av husvagnar, att vädret var fantastiskt och att merparten av mina kursdeltagare tyckte om att Nia äldre människor.

  Kalsongerna, ja, måste ha tillhört någon disträ mekare. Inte för att DDM inte har dragsko, men för att han aldrig i sitt liv har varit i närheten av ett oljefilter.

  Nu ska jag leta efter Teletubbies.

 11. Dom där kallingarna ser ut som mina sparkbyxor när jag försöker vara sommarpojke. Ett like fåfängt som patetiskt försök, men vafan.

 12. Pysseliten, jag är en pessimist (eller snarare cyniker) ibland och en optimist ibland, beroende på väder och vind och frukost och annat. Och det du skrev lät så trevligt att jag blev alldeles optimistisk. Har du till exempel fotografier, eller åtminstone en anekdot?

  (Jag har inte ett dugg att göra med någon enda människa i tyll. Inte ett dugg. Skäms på mig.)

 13. Men dansar PK balett? Det var verkligen en nyhet.
  Annars så är jag också fascinerad av de vita byxorna, vem lägger kläder i motorutrymmet?

 14. Jag håller förresten på att fråga ut hela vänkretsen om motorkalsongerna – det är många som har stoppat ner huvudet och kommit med goda råd.

 15. Örjan

  ”många som har stoppat ner huvudet och kommit med goda råd”
  ?
  När/var/hur och varför?

 16. Ja Örjan, man undrar verkligen om vänkretsen brukar ge råd till eller om motorkalsongerna? Är det ingen som föreslagit att du ska tvätta dem?

 17. Niklas, om jag får be … ”om vänkretsen brukar ge råd till /…/ motorkalsongerna”.

  Talar du ofta med dina underkläder?

  *F’låt. Kunde inte låta bli.*

 18. Nej Annika … Men man vet ju inte vad Lottens bekanta brukar göra. Det kanske är det nya svarta (eller bruna i det här fallet …).

 19. Just igår gick 10.02-tågets dörrar i baklås, så man fick tillkalla
  dörrvåldsverkare. Hur de kom in förstår jag inte, men när de slutligen fick upp dörrarna hade mitt anslutningståg gått. Tänk om du hade blivit tvungen att ha föreläsningen på tåget!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.