Hoppa till innehåll

Hesa Fredrik hostade inte ens

Vill ni se på världens tristaste filmsnutt?

Bakgrund:

Vi bor i en gammal Icaaffär från 1932, som även har varit chinchillafarm, cembaloverkstad och församlingshem.

Så här såg huset ut 1956. (Reprisbild.)
Så här såg huset ut 1956. (Reprisbild.)

I källaren står en stor, gul grej som driver en tyfontuta som står på taket och ska tuta när kriget kommer: Hesa Fredrik.

Tyfontuta, aka Hesa Fredriks tratt.
Tyfontuta, aka Hesa Fredriks tratt.

Och eftersom man provtutar i alla svenska städer klockan 15 den första måndagen i mars, juni, september och december, ska det ju tuta även hos oss. I juni skickade jag upp min djefla man på taket, vilket inte gick så bra. Idag var det jag som klättrade – efter att först noggrant ha flärpat strömbrytaren åt rätt håll, satt på mig hjälm och hörselkåpor och laddat telefonen samt skickat ut två av barnen på gatan för att fotografera tutandet.

Där sitter jag och väntar på att klockan ska slå 15.
Där sitter jag och väntar på att klockan ska slå 15.
Och här filmar jag mig själv i brist på tut.
Och här filmar jag mig själv i brist på tut. (Armbågsknylan kommer sig av ett källartrappsfall.)

 Så … vill ni se världens tristaste rapport med antiklimax without a twist och utan någon som helst mening eller poäng, så kommer den här:

Nästa steg är väl att kontakta kommunen för att fråga varför vi i vårt bostadsområde ska offras och döden dö eftersom vi inte kommer att hinna ner till skyddsrummen. Fast då kommer de nog bara att kontra med att vi inte har ansat äppelträden som vi borde.

Om kriget kommer ska jag ha sjalett på mig. (Vägledning för Sveriges medborgare, utgiven av Kungliga Inrikesdepartementet 1961 – ett häfte som alla hushåll fick i brevlådan.)
Om kriget kommer ska jag ha sjalett på mig. (Vägledning för Sveriges medborgare, utgiven av Kungliga Inrikesdepartementet 1961 – ett häfte som alla hushåll fick i brevlådan.)

 Uppdatering

Aha. Man ska inte kontakta sin kommun utan sin Myndighet för samhällsskydd och beredskap.  (Sedan kommer myndighetsmännen hem till alla som har sifoner utan tut och med sina vackra muskler fixar de tutet.)

Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Så dant.
  Kontakta genast vederbörlig myndighet. Så där kan vi ju inte ha det.
  Jag vill ju se hur ljudvågorna ser ut.
  Fast jag tror inte jag rekommenderar att sitta ens bakom tyfonen ens med öronproppar och hörselkåpor. Det ska ju vara en himskans massa deciBel i de där.

 2. Karin L

  Jag har ingen fackföreningsbok. Går det bra om man tar med en liten anteckningsbok istället?

 3. Nej, kära namne, verkligen inte. Gå nu åstad och fixa en lämplig fackföreningsbok. Hur skulle det se ut om RÄDDNINGEN kommer och alla andra företer sina fackföreningsböcker och där står du och viftar med en anteckningsbok. Vågar inte ens tänka på hur det skulle kunna sluta…

 4. John

  Kontakta Kommunen genast.
  Eftersom den ska fungera även vid brand i industri, läckage eller andra händelser som kräver att allmänheten varnas.
  Tycker ni borde kontrollera kompressorn. Ska finnas en ventil någonstans som tömmer tanken. Starta kompressorn. Den skall alltid vara igång för att då och då typ en gång i månaden pusta upp tryckt i tanken. För att man vid strömbortfall ska kunna varna också.
  Då ska den arbeta upp det tryck som skall vara i tanken. Man kan även strypa fredrik med en handduk eller liknande för att slippa varna folket i onödan.
  Antingen har en säkring gått eller så har pumpen slutat fungera. Det kan ju finnas en anledning till att man stängde av den.

 5. Då är ju frågan vad som ingår i dagens nödvändiga packning?
  Diverse elektronik typ telefoner och datorer?

  Jag tror jag skulle bli rätt stirrig av att försöka få ihop en lagom stor packning på tid som det skulle vara något med.

  Hur gör man med hunden förresten? Ska han också bära sin packning? Ska papprena från Kennelklubben med eller räcker det med hans tatuering i örat som bestämning?

 6. Det var intressant att kastas tillbaka till tiden för Niklas tips om den vithövdade örnen (som jag fick lite basning för att jag trodde att det var). Hur vi sakta insåg att vi nog skulle bli hängande vid bokanten och att nu, post festum, kunna konstatera att fiskgjusefamiljen blev viktigare än mycket annat.

  Anvisning för säkerhetens upprätthållande: När säkerhetsbrytaren för i aktivt läge skall kompressormotorn med tillkopplad kompressor starta med ett ganska högt och ihållande buller. Den kommer att vara igång några minuter, eller tills arbetstryck uppnåtts, då den automagiskt stänger av sig själv och kommer till ro. Ofta med ett litet pfft och en skakning – som om den röse* av välbehag efter väl utfört arbete.

  *Någon slags konjunktivsläkting till verbform.

 7. Först måste jag få lite ordning i båset och hälsa Karin L välkommen – den Karin som är namne med Karin som är Skogsgurras syster så att inte Karin och Karin blir tagna för varandra. (Karin kl 19:53 har alltså av mig döpts om till Karin L medan Karin kl. 20:01 får fortsätta att heta Karin. Glasklart!)

  När tyfonen senast kontrollerades (1999), gjordes det av brandmän. Nu ska jag absolut lyda alla som pekar med hela handen och ber mig ta detta på allvar. (Jag har till och med fått mejl om det!) Däremot står det tydligt på massa arga skyltar att man inte får pilla på mollijoxerna själv, så jag tror att jag ringer hit några halvnakna brandmän istället. Förlåt. jag menar kunniga brandmän förstås.

  Det där med att man skulle ta med sig fackföreningsboken missade jag helt när jag lade upp den gamla bilden – ett sådant fantastiskt tidsdokument!

 8. Pass, partibok, fackföreningsbok – pah! Det fanns en gång en bok som innebar att man hade samhällets förtroende och med klar blick och ljus panna kunde gå in på sin stads Systembolag och köpa en halvliter – eller liter – nämligen MOTBOKEN!

  Jag hade aldrig någon. För ung när den försvann 1955. Men jag har sett till att bli en fullvärdig samhällsmedlem genom att skaffa mig en hel uppsättning motböcker på loppisar.

  Så nu kan jag med ljus blick och klar panna gå in på Svenska Systembolaget och köpa mig en panna klart.

 9. Vad händer när det som Agneta skriver inte tutar i Lund och Uppsala … är det någon som har glömt att trycka på knappen då?

  Hm. Måste fråga en som vet.

 10. Agneta

  Och för ett år sedan i Trelleborg:

  »Trelleborg. Första måndagen i september exakt klockan 15.00 ska Hesa Fredrik ljuda över hela Sverige. Det skedde även i år – utom i Trelleborg.

  – Vi bommade att sätta på larmet i måndags, säger Kent Naterman, räddningschef i Trelleborg. Det var den mänskliga faktorn som var orsaken.«

 11. Agneta

  Och denna notis från 2010 i BLT oroar något:

  NyheterRonneby2010-12-02 07:00
  SOS Alarm-miss försenade Hesa Fredrik vid gaslarm
  Det tog tid innan tyfonsignalen Hesa Fredrik började ljuda i måndags efter ammoniakutsläppet.
  Orsaken var att operatören på SOS Alarm inte visste hur man skulle få i gång signalen.
  I stället fick räddningstjänsten rycka in och dra i gång larmet.

 12. Imorrn kommer Anna Toss in i båset och förklarar varför det inte tutar ibland. Bra, mycket bra.

  Men nu tror jag att jag släcker lampan och sover en liten stund – ska berätta om sumprunkare i radio kl 07:30 imorrn.

 13. Agneta

  Tyst även i Skellefteå enligt Norran.se
  »Provsignalen uteblev på grund av strul.
  Signalen ”viktigt meddelande till allmänheten” testas fyra gånger varje år. Det inträffar den första helgfria måndagen varje kvartal klockan 15.00.
  På måndagen följdes istället klockslaget tre av en öronbedövande tystnad. Provsignalen fungerade inte och bevisade därmed sitt existensberättigande.
  Styrenheten till tyfonerna hade gått sönder och servicepersonal ryckte i går ut för åtgärda felet och sedan kontrolleras systemet.
  – Vi åtgärdar felet så fort som möjligt, säger Peter Markstedt, insatsledare, räddningstjänsten i Skellefteå kommun.
  Signalen kommer nu att ljuda först den 3 december, på ordinarie tid.«

  Något märkligt att det var tyst från norr till söder i dag. Samma orsak, eller en slump att det det strulade på så många håll?

 14. Örjan

  Länken från LL99 med innehållande text från Karl Gerhards ”Den ökända hästen från Troja.
  ”Vårt gamla lejon blev fort pensionerat
  när Hesa Fredrik för första gången tjöt.
  Av Bagge blev det till får ondulerat,
  det utav Rütger fick essen, stackars nöt.”

  Vem var Bagge resp Rütger? Och varför nämner Karl Gerhard dem i sin kuplett?

 15. Rapport från Viken by the sea:
  För FÖRSTA gången sedan jag för fyrtio år sedan flyttade hit HÖRDE jag HESA FREDRIK härstädes! Det är skönt att man är så gammal att man vet vad det är!
  1940-45 var det liksom skarpt läge – särskilt 44-45 när bombplanen som skulle ned och bomba Hamburg, Dresden etc gick ner längs svenska Öresundkusten för att undvika tyskarnas beskjutning, Svenskarna sköt också men träffade(?) sällan!
  DDM: Jag tycker vi ska hålla tills det svenska!

 16. Björn

  Jag har alltid tyckt att antiklimax är den starkaste av stilfigurerna.
  Kanske för att den ligger så nära verkligheten; nu är man född och allt – och vad händer?

  /Björn

 17. Jaa … med den högskolepolitik som nu tydligen råder så kommer tystnaden i Uppsala och Lund vid skarpt läge betyda slutet för svensk akademi …
  Men det tappra lilla campuset i Härnösand kommer att stå rycken.

  Fast … det är mest distansstudenter där så det kan ju gå lite slumpmässigt med den saken …

 18. Agneta

  Örjan:

  Essén, Rütger, 1890–1972, tidningsman och skriftställare. Efter en kort karriär på Utrikesdepartementet övergick E. till författarverksamhet och utkom med en rad böcker i utrikespolitiska ämnen. Under 1920- och 30-talen var han verksam i Stockholms Dagblad och Nya Dagligt Allehanda. År 1941 blev han en av de ledande männen i den pronazistiska tidningen Dagsposten, där han ansvarade för utlandsbevakningen fram till 1951.

  Så gissar jag på att det var denna Bagge:
  Gösta Bagge: Efter Arvid Lindmans avgång 1935 övertog han ordförandeskapet i Högerpartiet. I samlingsregeringen under andra världskriget var han ecklesiastikminister fram till sin avgång som partiledare 1944.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.