Hoppa till innehåll

Jonas Thern och jag i en ubåt

Jag fick tips av kommentatören LL99 om att det under denna helg skulle finnas en ubåt att undersöka i Stockholm.

Well. Ooooj. Det är lika häftigt som att

 • hänga backstage med Rolling Stones
 • dyka ner till Titanic
 • vara statist i Die Hard IV
 • äga Julia Roberts Oscarsklänning
 • kunna dunka från straffkastpunkten.

Jag tog med mig Nioåringen och Tolvåringen, tog tåget till Stockholm och klev ner i ubåtens inre. Den hette Sörmland och var så fin, så svart och matt och knottrig och jag vet inte allt.

Där på en halkig avsats som var max tio centimeter bred trippade vi på tå för att sedan klättra ner i ett hål.
Där på en halkig avsats som var max tio centimeter bred trippade vi på tå för att sedan klättra ner i ett avgrundsdjupt hål.

Tyvärr får man inte ta bilder på insidan eftersom Sovjetunionen då kommer att spionera på min blogg och kopiera alla finesser och sedan invadera Tjeckoslovakien och Jugoslavien.

Men tänk er vilken ubåtsfilm med Sean Connery som helst, för så såg det ut. Förutom vissa detaljer som att det var … stökigt. En låda som det stod marshmallows på stod på sniskan i ett hörn, överallt fanns det odiskade porslinsmuggar upphängda och jag hade inte blivit förvånad om det plötsligt hade legat ett par kalsonger på golvet.

Det var förbjudet att ta bilder, men jag flirtade med en ung rekryt och fick dispens eftersom främmande makter säkert vill ha sina muggar upphängda på annat sätt.
Det var förbjudet att ta bilder, men jag flirtade med en ung rekryt och fick dispens eftersom främmande makter säkert vill ha sina muggar upphängda på annat sätt.

Vid periskopet fann jag en ubåtsman som kunde svara på alla våra frågor.

– Gungar det mycket i storm?
– Har ni nånsin sett något jättekonstigt när ni  tittade upp?
– Men herregudihimlen! HETER DU JONAS THERN?

För det stod det ju på hans namnskylt på bröstet. Och visst hette han Jonas Thern – fast naturligtvis var det inte 1994-Thern, men nästan lika häftigt ändå. Ubåten Sörmland byggdes 1989, berättade han, men klipptes itu och fick ny mittendel för drygt tio år sedan och rustades upp och fick nya elektroniska delar för tre år sedan. Vi pillade och klämde på saker och fick prova periskopet – som såg ut precis så här:

Periskop-Lotten.
Periskop-Lotten i moderiktiga shorts.

När Nioåringen kollade ut via periskopet, sa han som kusinen från landet:

– Kolla! Coop-tornet? Jag ser Coop-tornet!
– Coop-tornet? sa jag och tittade ut en gång till.

Katarinahissen heter den ju.

Det mest komplicerade inne i ubåten var faktiskt att snyggt och smidigt ta sig genom de runda dörrarna. Vi högg tag i överkanten och svingade oss igenom och landade jämfota på andra sidan.

Jag och Jonas Thern pratar här om viktiga ting.
Jag och Jonas Thern pratar här om viktiga ting.

Men när vi sedan frågade hur man egentligen ska göra, sa grabbarna att man naturligtvis bara tar ett kliv igenom med ena benet och sedan låter det andra följa med samtidigt som man kryper ihop lite för att inte slå huvudet. Åhå. Jaha.

Tack, LL99!

Share
Publicerat iBloggen

63 kommentarer

 1. Jo, eftersom jag är så olidligt insatt i allt som Lotten skriver om så MÅSTE jag förstås meddela att den mittsektionen byggdes på Karlskronavarvet och att jag, eftersom mittsektionen är en hejans stor och tung burk, inbjöds att kolla traversen som man hanterar den med. Det var i högsta grad behövligt och man hade faktiskt kunnat tappa alla 80 tonnen i backen så att burken blivit platt. Eller åtminstone oval. Det var nära, men vi hade turen på vår sida.

 2. Örjan

  Ang SG kommentar.
  ”Vi hade tur” synonymt med ”man hade tur”.
  Eller var SG med vid tillfället?

 3. Jo, jag var med.
  Men jag minns nu att det måste ha varit vid originalbygget 1989 som det höll på att gå illa. Båten byggdes i sektioner i inre montagehallen och där gjordes alla mätningar och kontroller innan sektionerna togs ut i yttre montagehallen, som har slip ut i vattnet, där delarna monterades ihop.

 4. Örjan

  Oj . Tänk Tänk om travesernas utlovade hållbarhet varit felberäknad och katastof inträffat.
  Hade troligtvis inneburit många exportmiljoninkomster förlorats för Sverige,
  (FYI, Kockums har exporterat många u-båtar även efter denna angivna ”incident”)

 5. Ja, och smygbåtar. Då höll det på att gå illa igen. Skrov och det mesta av båtarna är byggt i glasfiberarmerad plast. Dörrar och andra öppningar skars ut med verktyg som såg ut som vinkelslipar och ibland vanliga handhållna cirkelsågar. De spred ett mycket otrevligt damm i hela hallen. Det var bara killarna som jobbade med vinkelsliparna som hade andningsmasker. Vi andra hade trasor för ansiktet. Såg ut som ett gäng bankrånare.
  Det där dammet var mycket halt och när det samlats på bromstrummor och bromsbackar slutade bromsarna att fungera. Nära tappa bitar i backen igen.

 6. Men asså …
  ”tänk er vilken ubåtsfilm med Sean Connery som helst, för så såg det ut. ”
  Du gick där och hade Sean Connery i blickfånget hela tiden, men tittade på … odiskade fikamuggar…?

  På tal om Sovjet. Jag såg en dokumentär på Kunskapskanalen idag.
  Det var det närmaste thriller jag tar mig.

 7. Lotten, Lotten, Lotten. Nästa gång ni åker till Stockholm,
  ha inte så bråttom när ni kliver på tåget.

  Jag hann inte ens se dig, utan såg bara att det var en ljushårig
  kvinna som sprang förbi. Sedan så kom kidsen
  i en något mer lagom fart. Det tog ett tag innan jag kopplade
  att det var dig och dina kids jag hade sätt.
  Då hade ni redan försvunnit dock.

 8. Jag har faktiskt varit med och filmat ombord på en ubåt. Jag minns mest att det var trångt. Väldigt trångt. Och nästan omöjligt att få plats med kamera och lampor och allt annat vi hade med oss. Och så Dennis Hopper förstås.

 9. Jomen den var intressant, jag skulle kunna tänka mig ett besök om jag någonsin får tillfälle — fast mest fascinerande är det sista fotot, det som föreställer två ungdomar som ler så extremt mycket att man undrar exakt hur mogen luften i ubåten är …

 10. Jomenvisst, vi sprang till tåget! Och jag sprang så fort att du inte såg mig, LL99, det var inte dåligt. (Och idag har jag ont i knät.)

  Nu ska jag äta frukost och titta på filmen som Cecilia N länkade till — den verkar mycket lovande.

  Men innan dess säger jag som Annika: NIKLAS! BERÄTTA MER! (Det måste ha varit ”The Inside Man”.)

 11. Jag är ju mera intresserad av den ”mänskliga faktorn”
  1.1976 hade våra gossar en låtsasstorebror i form av golfvänners son som bodde hos oss under sina permissioner; föräldrarna bodde i Spanien medan han gjorde sin värnplikt på en UBÅT.
  Det mest spännande han berättade var hur det var svårt att ta sig in och ut med geväret om halsen – tänderna kom i kläm…
  2. Nioåringen kommer snart att upplösas i intet!

 12. Orangeluvan

  Hihihi hohoho Sovjetunionen haagaha hihi hoho shorts pfffthihihi muggar hahaaaa THERN titiiihiii, och Lotten skulle inte få bli sommarpratare?

 13. Tur att vi är släkt, Orangeluvan, så att i alla fall nån har lika kul som jag.

  Ett tips, ett tips, ett tips — här nämner man LL99 TVÅ gånger i ett enda inlägg, och allt man får är bannor! (Jag löste förstås situationen genom att vissla, låtsas som om det regnar och helt enkelt radera felet utan att ersätta det med något annat. Ingen såg, va?)

 14. Ja, det var ”The inside man” (som hette ”Slagskämpen” på svenska). En av de filmer jag jobbat på som allra helst bör glömmas och begravas. (För den som vill veta vilka de andra filmerna var är jag sökbar på imdb.com.)
  Det enda jag egentligen minns av ubåtsfilmandet var just att det var trångt och att det var besvärligt att bära utrustningen genom de små runda dörrarna. Och att ubåten snarast kändes low tec på det där tråkiga och hållbara sättet som militära saker gör.
  Om det är någon som absolut vill se filmen så rekommenderar jag att låta bli.

 15. Orangeluvan

  Jag är ledsen, men ingen förstår oss. Nu har jag skrattat mig igenom ubåtshistorien en tredje gång, under omgivningens totala oförstående.

 16. För den som själv inte orkar/kan söka rätt på Niklas på
  Imdb så kommer här en bjudning.

  Jag kan på raka arm komma ihåg att jag sett i alla fall fyra
  av de filmer som du har varit med och jobbat på.

 17. Det verkar som om jag inte har sett Slagskämpen (Dennis Hopper, Gösta Ekman och Kåre Mölder i en och samma film, det borde man ju komma ihåg längre än man vill) inte ens på teve*. Om den har gått på teve, menar jag. Jag har bara ytterst vaga minnen av att något slikt ens existerar. Vilket tydligen är lika bra.

  * Vad tycker egentligen språk- respektive smakråd om hur man bäst skriver dendärföreteelsen (såväl fysisk apparat som allt det mer immateriella i fråga om program, sändningar, tankevärld osv)? Jag brukar inte skriva just ”teve” som jag gjorde här, det var bara något som föll mig in. Utskrivet såsom det sägs får ju ordet en överlägsen form när det gäller böjning, men annars vill jag fortfarande helst skriva TV för att det ser rätt ut. Och ibland skriver jag tv för att jag vet att man får men egentligen ser det fjompigt ut. Huh. Äh, bry er inte om mig, jag sitter bara här på mitt eget lilla sidospår.

 18. Dumburken ska skrivas tv eller teve (bra i Wordfeud) enligt SAOL, men faktiskt inte TV längre eftersom förkortningen är så etablerad som den är. Förkortningar går klädda i versaler när de är i koltåldern; när de blir äldre och alla känner till dem, blir de små och smärta gemener som kan svinga sig genom runda dörrhål i ubåtar.

 19. Och när vissa människor blir äldre blir dom inte alls små och smärta. Vissa kan bli tämligen gemena. Men det är ju inge bra.

  Hur känns knäet idag? Vad kommer dåcktorn att säga?

 20. Doktorn kommer att säga:

  – Hm. Knät ser svullet ut. Det tycks mig som om du har klättrat omkring på stegar, gått omkring i trånga utrymmen och svingat dig genom runda hål.

 21. Ovannämnde ”låtsasstorebror” (kommentar 18!) var en lite nätt gosse – och ändå var det trångt när han skulle upp och skjuta vilt ikring sig!
  Intressant med Don´t mess with my TUTU.
  Jag undrade väldigt vad det kunde vara men fick en uttömmande info i kommentarerna:intressant språkligt med Louisianadialekten.
  För det här är ju en SPRÅKblogg n´est pas?

 22. Ja *suck*, jag vet ju det där egentligen. Och min smak är det ingen som bryr sig om men jag tycker i alla fall att ”TV” ser mest rätt ut. För att jag är uppväxt med det, så klart. Och för att ”tv” ser ut som ”tills vidare” vid första anblicken eftersom det blir vanligare och vanligare att folk skriver förkortningar utan vare sig punkter eller mellanslag.

  Slut på litet utbrott.

  Titta jag kan göra fet och kursiv samtidigt, jag tänkte väl det!

 23. Kan Kronfrun bekräfta att porten mellan inre och yttre montagehallen syns över hela centrala Karlskrona när den öppnats (hissats i övre läge)?

  Själv har jag aldrig lyckats se det och misstänker att det kan vara ännu en pillemasarskröna. Eller?

 24. (Jag kunde inte hitta lösenord å såna grejer till mitt Youtubekonto och fick lägga upp ett nytt och krångla och jag saknar min dator såsom älgen trängtar till bäcken.)

 25. När det gäller ”För fet för min ubåt” som min djefla man (och många med honom) vill se och höra igen, så har jag fått svar från Kryddan Peterson i Helt apropå-gänget:

  ”Det finns två versioner, en på svenska med Cecilia Haglund och en på engelska med Elizabeth Banke. Den engelska ingick i ”The Prize”, som någon har lagt upp på YouTube i tre delar. Kan inte säga vilken del ubåten ligger i men den BÖR alltså finnas.
  Lycka till i sökandet!”

  Säg till om någon av er lyckas före mig!

 26. crème fraîche?
  På min inköpslista står det bara c f.

  Jag åt förresten häromdagen den ljuvligaste lilla chevrélasagne. Jo, det stod att den hette så …

 27. 1. Vad lyckat det blev att skriva fel – Äntligen var det någon som kommenterade en av mina kommentarer- TACK för det Orangelufvan.
  Jag säger som Zarah Vad skönt att man inte är ung
  Man blir inte så rädd för att visa upp sina tilkortakommanden – man vet att det bara gör en kunnigare i framtiden!

 28. Kronfrun

  Ja, Skogsgurra, man kan se porten från stora delar av stan. När porten inte är upphissad så ser man ”pelarna” ändå. Jag tittar faktiskt på dem just nu genom mitt fönster. Nu när jag tänker efter så utgör de nästan en lite modern pendang till Fredrikskyrkans dubbeltorn!

 29. Så fint! Tänk att ha privatspanare på plats i Karlskrona.

  Den där porten har synnerlig betydelse. För att komma upp på stora traversbalken måste man gå 134 steg trappa. Det var rätt så tröttande. Inte som Eiffeltornet, men som Södra Kungstornet i Stockholm, där jag bodde alldeles under Frälsningsarméns krog en minnesvärd sommar på sextiotalet.

  Tröttande, som sagt. Men det fanns ett enklare sätt. Man ställde sig på nedre tvärslån på porten och höll i sig ordentligt. Sedan fick någon på backen trycka på ”Öppna” och sen var man uppe utan större ansträngning.

  Det var bara skyddsombudet som tog trappen.

 30. Kronfrun

  På pelarna? Det kan kanske bero på att det är lite känsligt med att fotografera inne på varvets område, gissar jag.

 31. Örjan

  Känsligt att fotografera?
  Någon/du har antytt att pylonerna syns över hela stan.
  Försvarshemlighet om porten bildbevisas öppnad?

 32. Det var väldigt noga med fotograferingsförbudet. När telefonerna blev med kamera fick man i början lämna dem i porten. Nödvändig kontakt med omvärlden fick skötas per kopparlur eller ombud som skickades hit och dit. Det blev alldeles ohållbart till slut och nu, när telefonkamerorna blivit riktigt duktiga, är det ingen som bryr sig.

 33. Jag undrar jag, hur seriöst det där fotoförbudet är numera.

  Kolla den här platsen i GoogleEarth: 56° 9’18.92″N 15°34’48.09″O zooma in ordentligt.

  Där ser man stura montagehallen med porten i mitten. Av skuggan att döma är den till och med i övre läge. Kranbalkarna syns gå ut över vattnet i nedre (södra) delen av byggnaden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.