Hoppa till innehåll

Cykeltjuven igen

Jaha, så var det dags igen – ännu en låst cykel har blivit stulen: Sjuttonåringens. Jag har redan avverkat stadierna som inbegriper

 • förvåning
 • ilska
 • mordbenägenhet
 • sorg
 • vanmakt
 • plötslig hunger.

Min slutsats blev efter en stunds funderande att vi som är cykelbestulna inte ska efterlysa våra saknade cyklar utan istället de förnicklade cykeltjuvarna. Därför kommer här en liten definition:

Nu måste vi snabbt komma över inte bara stölden utan också två cyklar eftersom min gamlagamlagamla Crescent som vi har haft som punkareserv har tappat växeln, fattningen och kedjan och tydligen är utom all räddning. Min plan är denna gång inte att lägga ner timmar och dagar på att leta efter lagom billiga vrak på Blocket och sedan kosta på mig långa bilresor för att komma åt dyrgriparna, utan att bara ta en sväng till Biltema och köpa den billigaste de har. Sedan ska jag måla den prickig och randig i skärlila och ljusgrönt så att cykeltjuvarna mår illa av bara åsynen.

Jag har förstått att man måste lägga ner nästan lika mycket pengar på låset som på cykeln. Men tänk om man istället skulle ta och trä en tvättlina fram och tillbaka mellan ekrarna och kedjan och dessutom montera fast små koskällor här och där? Eller …

Uppdatering

Angående cykeltrubblet så är hälften fixat minus (eller om jag menar plus?) lite cykelpysselpussel: det har nu inköpts en wobblig, antik sak för 800 kr. Och den verkar helt ok — förutom att det glappar någonstans vid naven.

Man kan utläsa så mycket ur denna bild.
Man kan utläsa så mycket ur denna bild.
Ett kullager, govänner! Och se så mycket fett jag kleggar in!
Ett kullager, govänner! Och se så mycket fett jag kleggar in!

Nu har jag fixat framhjulet. Bakhjulet verkar behöva specialinstrument. Mycket intressant; jag kanske måste uppsöka en fackordbok för att begripa vad jag saknar!

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Marianne

  I bokhyllan hittar jag inte Sjuttonåringens cykel, men däremot ”Crime in Medieval Europe” av Trevor Dean. Bland ”punishments” i registret finns bland mycket annat ”pillory”, ”shaming”, ”whipping”, ”blinding”, ”dragging”, ”amputation” och ”burial alive”.
  Bör väl kunna kombineras på något vis?

 2. PK

  Been there, done that osv. Just stöldrisken gör att vi här hemma tvekar mellan att köpa bra eller billiga cyklar åt tvillingarna. Lider med dej och 17-åringen.

 3. Tack Marianne för oumbärliga ord i sammanhanget!

  Tack, PK, har vi i alla fall fattat ett principbeslut att alltid polisanmäla de stulna cyklarna — vi vet ju att det inte är någon idé, men inget blir ju bättre av att vi inte anmäler.

  – Fan vare plingar inne på cykelstöldsavdelningen, konstapel Andersson!
  – Jaaaa, det är Bergmans som mejlar in anmälningar igen, polischef Pettersson.

 4. Men det var väl bedrövligt. Minst sagt. Inte tar cykeltjuven någon helst hänsyn till miljön heller …

  Hur går det med Mårbackaplaneringen? Den 26:e eller möjligen den 25:e skulle passa oss bäst. Vi har nu en natt bokad i Torsby mellan dessa datum.

 5. Mårbacka blir inte den 25 (inga måndagar, då är det basket) — tidigast blir det 21 och senast blir det den 27 juli. Och oj, hoppsan, den 28 ska jag föreläsa på ett fängelse. I Kumla.

  Hm. Dubbel-hm.

 6. Lo

  Har hört att det oftast står en hel del cyklar på polisens hittegodsavdelning – ingen hämtar ut dem ety de har fått ut pengar på försäkringen för den gamla…

 7. Eva

  Vet precis hur du känner. Man blir fullständigt sådär, fast mer ölsugen till sist. Många cyklar har passerat revy. En favorit stod låste 10 meter ifrån vid uteservering, fast inte fastsurrad i nåt. Vips, borta. Flakvarianten är det, och cyklarna hamnar hos de stora cykelbeg.ställena med switchade delar.

  Svär för tillfället mest för att det tar längre tid att hitta plats där cykeln kan hakas fast med för litet konstruerat bygellås och surra korg, sadel och ram inklusive båda hjulen. Det hela tar längre tid än hela cykelturen.

  Man kan också roa sig med att kolla när ens cykel dyker upp på blocket. Såg nyligen en 60-tals-grönmetallic-crecsent nere vid Hornstull, som försvann för många år sen. Kände igen grejer som jag själv bytt ut och förnyat på den. Nu var den ju rena skrotet, ohjälpligt. Men en bild lyckades jag ta.

  Senast fick jag bryt på att nån helt enkelt släppt ut luften ur bakdäcket. 2 km att gå till stockholms enda cykelpump..

 8. Jag tror tyvärr inte att ens tvättlinan skulle hjälpa. Jag köpte en stålwire som jag drog genom framhjulet, runt ramen, genom bakhjulet och tillbaka runt cykelstället och fäste med ett redigt hänglås. Den stod utanför min port (i Nyfors i och för sig) i två dygn, sen var min finska spygula cykel borta. Då var jag också ganska sugen på att ta fram tumskruvarna.

 9. Pontus

  Du tangerar en gammal idé som jag har gruvat på länge. Tänk om man skulle sälja sprayburkar med färg (som är lätt att tvätta bort) som ser ut som rost och smuts. Och så kan man köpa en ny dyr fin cykel, spreja den och ge sig ut på stan utan risk för stöld. Det tilltalar nog inte dom som bara vill skryta men dom tycker jag inte synd om ändå.

 10. Pontus

  För övrigt så går filmen Cykeltjuven ut på att problematisera cykeltjuvens skuld eftersom det var en fattig förtryckt stackare. Men naturligtvis är just den här tjuven bara ond och tarvlig.

 11. Lo: Jag var hos polisen i ett passärende idag och skulle fråga om de däringa cyklarna som ingen hämtar — men tydligen lämnas de till en auktionskammare som säljer dem till högstbjudande blott ett par gånger per år. (Ska fråga igen; det var ett väldigt svävande svar.)

  Cyklarna som Niklas länkar till är perfekta. Vi skulle nog få ha kvar dem i flera timmar … Eh, kan man kanske hitta på något låsliknande med ståltråd?

  Oj, nu kom Den djefla mannen hem med en 800-kronorscykel med rangliga hjul! (Är det kullagertrubbel när hjulen känns som om de inte riktigt sitter fast?)

 12. Det är hjullagren som behöver dras åt. Ta av hjulet och dra åt de stora muttrarna som sitter i navet runt hjulaxeln så blir det förhoppningsvis bra.

  Pilencyklarna ÄR perfekta. Det följer med en ettårig extraförsäkring som kan förlängas och de är stöldmärkta med ett nummer som gör att om de upphittas så får man tillbaks den. Förutom att de är jättesköna att cykla på.

 13. Gerbilen

  Niklas. Säj inte ”om de upphittas så får man tillbaks den”. Ibland vill man inte ha tillbaks den. Om detta har jag här skrivit förut, hur en upphittad cykel blev värsta scenariot. Min billiga jättetunga tjeckiska cykel stals, jag jublade. Iglig unge i förorten hade hittat cykeln. Jag ut och hämtade hojen och betalade hittelön för eländet. Suck.

 14. Hm. PK’s ök till cykel blev stulen och som straff belöning får han nu cykla på ett lik uppdraget ur Fyrisån, inhandlad för 200 kronor hos en cykelkonstnär i norduppland. Han påstod att han köpte cyklar från polisen och fixade till.

 15. Ullah

  Ha ni förresten tänkt att De Sicas film ”Ladri di biciclette” som omnämns, och som på svenska heter ”Cykeltjuven”, betyder ”Cykeltjuvar” (i plural alltså)?

 16. Örjan

  Hittegod (icke uthämtat) och beslagtaget gods säljs på auktion!! ??
  Stämmer.
  2 ggr (?) per år i Eskilstuna. via lokalt privat auktionsbolag i Vilsta.
  Varje gång. minst 50 cyklar av synnerligen olika kvalitet.
  +Några sekruttbilar. (via Kronofogden?)
  Och annat, t.ex
  Bultsaxar, kofotar, vinkelslipar mm.
  Lotten rekommenderas besök, sådan auktionsdag.
  ”Say no more”, men underlag till blogginlägg bör hon få.

 17. Jag är så jävla upprörd. Helvete å vafan!? Förstår varför dina gäster ville sova med cykeln vid sängen. Det är enda sättet.

  Vi har det ganska bra har vi förstått. Visserligen bor vi i en sekruttstuga och visserligen har vi en sekruttväg. Men det har det goda med sig att buset inte vågar sig upp till oss. Och när dom kommer dit så blir dom så chockade av förfallet att dom vänder. Det är också en lösning.

  Hur det än blir med Mårbacka så är alla som känner för det välkomna på sekruttmidda eller sekruttövernattning när ni har vägarna förbi. Och frinatt till vissa utvalda favvisar.

 18. Eva

  Förut var det så att ”upphittaren”, den som knipsat låset på en bättre cykel, kunde leka hjälte och lämna in den till polisen och efter några månader, om ingen saknat cykeln som anmäld (ramnummer + kvitto gällde), så får ”upphittaren” cykeln.

  Sitter just nu och funderar på cykeltur in till stan, men det är extremt mörkt på gatorna, ingen gatubelysning. Klart det är lätt att sno allt möjligt om man kan verka i mörker..

 19. Tack vare Niklas beskrivning om att ”ta av hjulet och dra åt de stora muttrarna som sitter i navet runt hjulaxeln” så har jag lyckats fixa framhjulet! (Se uppdateringsbild.) Bakhjulet är värre, ska läsa på imorrn.

  Om man skulle ta och samla in och klistra på så många klistermärken som det någonsin är möjligt och klistra på cykeln? Allt från ”Spola kröken” till ”Läderlappen ser dig” måste ju funka i avskräckande förfulningssyfte. Ja! (Sjuttonåringen håller med.)

  Skicka klistermärken som ni hittar till:
  Cykelägare Bergman
  Gillbergav. 113 a
  632 36 Eskilstuna

 20. Skogsgurra: vi kommer! (Datumet är fortfarande osäkert, det står inte ens skrivet i stjärnorna.)

  Nu ska jag skriva en deckare om att cykla på ett lik.

 21. PK

  Ser det inte ut att fattas några kulor i lagret? (Dom där Bergmans verkar inte ha alla kulor i lagret, hö, hö ,hö.)

 22. Bokfrossaren

  Ett par kompisar hade en gammal SAAB som var så ful i lacken att de täckte hela bilen (utom rutorna) med klisterlappar. Den blev nog inte vackrare, men inte heller stulen.
  De hade i alla fall inga problem att hitta den på skolparkeringen.

  Brev med klisterlappar kommer.

 23. Jag fick samma tanke som Skogsgurra:
  Förstår varför dina gäster ville sova med cykeln vid sängen.

  Vi, som ju nu bott 40 år i huset har, alltsedan vi på 80-talet blev bestulna på en cykel som skänkts oss från åldrande moster 10 minuter efter det att den forslats hit, förvarat cyklarna inomhus.

 24. PK
  Det fattas alltid kulor…

  Men det verkar som om cykelreparatösen (sällsynt lyckad femininbildning om jag får säga det själv) har ett par i handen. Och du vet väl att det är bättre att ha ett par ku.. nä nu får jag slå stopp. Ursäkta.

 25. Örjan

  Utläsa ur bilden?
  OK, en examinerad civilingenjör, och en framtida, vad jag kan se.
  Men mekanikern är?

 26. I Västerås är cykel-stuleriet närmast en karriärmöjlighet.
  Själv flyttade jag härifrån för att plugga, hade fram till dess blivit av med en fem sex cyklar. Bodde i andra städer i åtta år, Linköping & Stockholm. Blev inte av med en cykel.
  Flyttar tillbaka till Västerås. Fyra månader senare; cykel stulen. Utanför tingsrätten mind you.
  Häromåret stal någon framhjulet på min cykel och lämnade kvar ett med punka. Jamen thanks a bunch.

 27. Då kan vi i alla fall enas om att den som löser cykeltjyveriproblemet går en gyllene karriärframtid till mötes. Tänk om lösningen är så enkel att vi bara säger ”men bah gah fnys och pfah, det kunde jag ju ha kommit på själv” och går omkring irriterade och bittra resten av livet.

 28. Något som fungerar, är lagligt och samtidigt billigt – nej, det är ju tre önskningar. Det går ju inte.

  Men så här? En metalldetektor gömd i busken där man brukar slänga cykeln. Inte så blodigt dyrt.

  Om nån flyttar cykeln utan att klicka av larmet med en fjärris så får man larm in i huset. Man kan ställa till ett jäkla liv, blinka med lampor, spela nån riktigt dålig låt i högtalare eller ett meddelande som ska vara så hemskt och skrämmande att tjyven genast blir en bättre människa och omvänds till en godhjärtad och nyttig samhällsmedborgare. Bra va?

  Analysen omfattade ett antal extrema situationer. Från att prenumerera på cyklar till att inte ha någon cykel alls. Prenumerationen faller på att det inte är ett miljövänligt alternativ och att inte ha någon cykel alls blir liksom en nobrainer.

  Men just innan vi kommer till ingen cykel alls har vi alternativet halv cykel – dvs enhjuling. Det är mitt revolutionerande bidrag till lösning på cykeltjyvsdillemmat. Detta anser jag är en genialisk lösning. Inte många som stjäl en enhjuling? Och billiga måste dom ju rimligen vara.

  Ni kan säga bah gah fnys och pfah, det kunde jag ju ha kommit på själv hur mycket ni vill. Men innerst inne är ni imponerade. Och det var ju dit jag ville komma.

 29. Fast bah gah fnys och pfah, jag är mest impad av formuleringen ”att prenumerera på cyklar” — tack!

  När jag tänker efter är det ju ett jättebra larmsystem som du föreslår, Skogsgurra — som en sån där fotboja som larmar om boven lämnar husarresten. Patent!

 30. Jag ligger lite efter. Min observation gäller golvet. Visst var det det där golvet som var fulblommigt innan det brann? Nu är det snyggträigt även om det är laminat.

  Sen kan man konstatera att den bergmanska verkstadslokalen är mycket snyggare än den som jag har tillgång till. Ska det mekas cyklar här så görs det ute.

  Meka inne har jag inte gjort sen jag bodde på korridor vad jag minns.

 31. Det är snyggt dyrträ, Cecilia N! Riktig parkett! (Och med tanke på att ersättningen efter branden uppgick till hela 0 kr, kostade det skjortan.)

  Vad man kan utläsa av bilden är precis som du påpekar: Lotten sitter i vardagsrummet och mekar eftersom källaren är full av bufféer.

 32. Örjan

  Bufféer i källaren?
  Arbetsskadad.-Vaddå mat på bord i källaren – verkar opraktiskt.
  Men insåg sedan att ordet har fler betydelser.

  Var det i en av lådorna Olles skadegörande fiskekrok borde ha varit?

 33. Örjan: När vi flyttade hit i början av 1999 hade vi en svårstillad buffépassion — alltså 40- eller 50-talsmöbeln som man ska ha porslin och bestick i. Nu äger vi sju stycken som vi har allt från målarfärg till strumpor i. De är ruskigt opraktiska, kanske ska tilläggas.

 34. Men vad sägs om en gps-sändare under sadeln så att du kan se var cyklarna befinner sig? Möjligen måste det godkännas av -åringarna eftersom ni indirekt kan ha koll på dem.

 35. Tänk att ha ett så stort vardagsrum att man kan ha soffor & fåtöljer, bord & böcker, musik & cykelverkstad, ha plats att strö saker på golvet och fortfarande kunna se nämnda golv!

  Annars har jag sett folk som tar med sig sadeln eller ett av hjulen in (efter att de vederbörligen låst sin cykel på alla tänkbara sätt), för att förhindra tjuvning av dito cykel. Vet dock inte om det hjälper …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.