Hoppa till innehåll

Nu är gästerna här!

Så ropar de väl alltid i filmer? Eller var det i min barndom som det ropades så? Efter att först ha ropat ”snart kommer gästerna” och ”herregud, ta undan frukosten”?

Vi har med buller och bång sagt till alla att vi har öppet hus och att alla i hela världen är välkomna att hälsa på oss under hela sommaren eftersom vi är jättehemma nästan hela tiden. Vips, dök hakke från kommentatorsbåset upp med sin familj med hur mycket mat som helst, vips dök min pappa upp med glass, vips dök lillasyster Orangeluvan upp med små barn upp och vips kom Vinlusen cyklande med en gurka och en banan.

Men det konstigaste var nog att alla män i församlingen hade läst kemi. Eller vänta, det är nog precis som det ska vara.

På bonnvischemanér serverades allt huller om buller på omaka porslin och med halva gänget på golvet och allt på en smutsig duk.
På bonnvischemanér serverades allt huller om buller på omaka porslin och med halva gänget på golvet och allt på en smutsig duk. (Märk väl uppdelningen: kemister till vänster, okemister till höger.)
Elvaåringen klädde ut sig till buske.
Elvaåringen klädde ut sig till buske.
Jag hittade en burk med mögligt ris.
Jag hittade en burk med mögligt ris.
Orangeluvan lärde hakke att göra inbakade flätor.
Orangeluvan lärde hakke att göra inbakade flätor.
På stockholmskt manér kunde Vinlusen inte somna utan cykeln bredvid sängen.
På stockholmskt manér kunde Vinlusen inte somna utan cykeln Gertrud bredvid sängen.

Jag har till och med rensat, diskat, desinficerat och använt kaffeapparaten — ni ser vilket fördärv man hamnar i när man får gäster.

Share
Publicerat iBloggen

23 kommentarer

 1. Örjan

  Tack för att du skriver ”gäster” isf det på svenska vanligt förekommande ”främmande”.

  Ny bildserie?
  Gästernas gose-filtar? (Inte bara gossarnas älsklingsobjekt).

 2. Främma’t heter det väl på fin gammal svenska. Annars verkar Orangeluvan inte särskilt brandgul i mina ögpn (eller på din bild).

 3. Örjan

  Plastfarfar: ”Främma´t” Tycker jag är rätt bokstavering av uttalet.
  Men skulle då även vilja skriva ”gammalsvenska.” ev ”gammelsvenska”, men det känns dialektalt.

  Kommentar emotses från gästvänlig Språkpolis.

 4. Korrekt, Orangeluvan är verkligen inte orange nuförtiden. Hon kanske håller på att gråna?

  Nu ska vi se här, att utreda ”främmat’t” blir kul. Enligt SAOB är ordet i betydelsen ”om person: som icke har hemma på ett ställe eller i ett hem, utan mera tillfälligt kommit dit såsom besökande” från 1526. Men oooh, så gulligt, man kan ”leka gäst”:

  … leka att komma på besök (bland barn, särsk. småflickor ofta förekommande lek …

  Aha. Man måste slå upp ”främmad”. (Återkommer, ska bara.)

 5. Fortfarande läser jag i SAOB. Och ”främmad” sägs i betydelsen ”besökande” och ”gäst” vara egendomligt för de nordiska språken.

  ”I hela Götaland är främmad den form som tillhör folkspråket och förekommer även utanför detta område. I litteraturen har denna form anträffats i så godt som alla de betydelseskiftningar som antecknats för främmande. Emellertid har främmad i nysvensk tid på det hela taget varit uteslutet från skriftspråket utom poesien, där det alltjämt bibehållit sig av rytmiska skäl (då främmande endast med svårighet låter infoga sig i tvåstavelsetakt). Då ordet i nyare tid förekommer utanför poesi, torde dess användning i många fall bero på inflytande från danskan.”

  Vilket fint litet citat:

  ”Fru Thengberg är icke glad. Främmaten har förargat henne.”

  Alltså är det gammal svenska och dessutom starkt landsbygdsfärgat, detta att säga ”främmat”.

 6. PK

  HAR DU ANVÄNT KAFFEBRYGGAREN OCH TILL PÅ KÖPET BJUDIT GÄSTER PÅ RESULTATET????? Jag är visserligen stolt okemist men ändå, brrrrr. Fast det gick kanske bra ihop med riset…

 7. Hihi, hoho, javisst! Men hakke gjorde kaffe i en finkanna som han ställde på spisen och som sa blubb-blubb-blubb. Fulkaffet fick pappa (kemist).

 8. Att Orangeluvan lärde hakke (mig) att göra inbakade flätor innebar inte på något vis att han (jag) lärde sig (mig) att tillverka dylika. Man (jag) är ju trots allt inte okemist.

 9. Daniel – aka ”Vinlusen” – du var en fantastiskt trevlig gäst! (Som stal ett lakan av oss, vilket tack och lov lättade på trycket i Linneskåpet from hell.)

 10. Orangeluvan

  Åh, men Hakke, så var det bara A-kursen i inbakade flätor-flätning. Dessutom tror jag det är bäst att öva på barn som man inte är släkt med, emedan osläktingar inte vågar protestera om de måste lida pin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.