Hoppa till innehåll

Arg på allt och ingen

Vad är det med mig? Jag är så arg idag. Istället för att skriva om det ljuvliga snöfallet eller att solljuset gör mig pigg, vill jag slå sönder tallrikar och strypa gamla tanter.

1.

Sent igår kväll fick jag och min djefla man bängla med Silverpilen (en Volvo 745 från 1987) som hade gått och förlagt sitt oljelock. Det hela är snudd på obegripligt eftersom vi inte har fyllt på olja på säkert ett halvår. (Lugn nu, det behövs inte: den körs bara korta bitar och sällan.) Men vet ni vad som händer om ett oljelock inne i motorn bestämmer sig för att flytta hemifrån?

Oljan rymmer! Den pfuffar upp och ut och lägger sig i ett jämnt lager över hela motorn! Det är precis som med utsläppta minkar – vad skulle ni ut och göra; stanna i era burar!

Med den andra bilen for jag runt på mackar och bad diverse motorkunniga om råd, varefter det slutade med inköp av den billigaste oljan (”förhoppningsvis går det bra”), ugnsfolie och silvertejp. Jag tejpade och kladdade ner mig och så körde vi misstänkt långsamt hem de båda bilarna. Nu väntar motortvätt, vilket skulle kunna jämföras med tarmsköljning.

Det värsta är att jag ju inte kan vara arg på någon utan bara på tillståndet.

2.

Idag skulle jag beställa sju olika tågbiljetter som ska användas de närmaste tre månaderna. Det brukar jag göra med vanligt kontokort och skickad faktura och brev i postlådan som en gammal stofil, så nu tänkte jag att det istället skulle göras med hjälp av prio-kort, mobilbiljett och bonuspoäng samt e-legitimation.

Efter en timme gav jag upp och svor långa eder mot … ingen. För vem ska jag vara arg på? SJ-tjifen? Min bank? Internet?

3.

Jag hittade på nätet ett par örhängen i silver. Eftersom jag är svag för örhängen, ville jag köpa dem.De kostade nämligen 88 kronor, vilket man får säga är överkomligt. Men förmodligen kommer jag att få ont i öronen: de måste väga mer än ununseptium eftersom fraktkostnaden blir 65 kronor, vilket tvåkilos bokpaket vanligtvis kostar att skicka. Sedan tillkommer expeditionsavgiften (say what?) på 25 kronor.

Varför tar man betalt för att hantera sina egna varor och distribuera dem till kunderna? Jag menar – vad skulle alternativet vara? Säg att de förbannade örhängena kostar 88+90=178 kronor och att frakt ingår istället! Sopprötter!

Men inte får jag utlopp för min ilska nu heller. Jag kan ju inte göra annat än att låta bli att köpa de där örhängena, vilket företaget inte kommer att lida särskilt mycket av. Inte jag heller, för den delen.

Krabbsaltade tångräkor, erbarmliga plattfötter och malliga mollusker kan de vara allihop!

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. PK

  Självavhoppande oljelock var något nytt. Var det standard på dom Volvosarna eller var det ett extra tillbehör?

 2. DESSUTOM har ju bensinluckan gett upp – det hade jag redan glömt bort! (Locket är kvar, men luckan som ska sitta för trillade av häromdagen. Och går inte att sätta på igen eftersom plastplupparna är av.)

  Den är som en gammal gubbe som tappar sina tänder. Snart blir den väl halt också.

 3. PK

  Hittade ni oljelocket? Det kanske bara likt laxen tagit sig till sin födelseplats för att leka. Snart kanske det kryllar av små oljelocksyngel.
  För övrigt sker en motortvätt utanpå medan en tarmsköljningn sker innanpå. Basårruvet.

 4. Blinkersglaset, ja. Det är också borta! För att inte tala om innelampan i taket, som lurar någonstans sedan fem år.

  PK: Nej, oljelocket har utvandrat till Amerikat och kommer aldrig mer tillbaka.

 5. Alltså, det där är en ny sorts säkerhetsfunktion som en del banker har lagt sig till med. (Eller ny och ny, min bank har nog haft den i ett par år åtminstone.) Man måste skaffa sig ett lösenord (typ), men det gör man lätt som en plätt på sin internetbank. Men mobilbiljett? Det tycker jag känns så riskabelt. Det enklaste är ju att ha biljetten på priokortet.

 6. Gerbilen

  Troglodyter!!!

  Lotten, du borde sticka till Stockholm och gå på konsert i Berwaldhallen. Sveriges radios symfoniorkester har en förste fiol som ser ut precis som Johnny Depp, fast med mycket mörkare hår. Då skulle du väl piggna till och lugnas ned, tror du inte?

 7. Ö-helena: Fast min internetbank, som heter Sparbanken Öresund, har inte på de tre år jag har bett om det lyckats fixa ett funkande lösenord. Jag har levt som en ofrälse och omyndig quinna och fått köpa allt internetkrafs med min djefla mans kort. Varför det inte funkar kan INGEN förklara. Jag har till och med gått in på kontoret i Lund och försökt!

  (Varför vi har skånsk bank? Bafatt vi ju bodde där och blev kompisar med den. Här uppe känner ingen vid oss och då får man inte låna pengar om man inte är vid stadd kassa.)

  Att man kan ha biljetten på priokortet visste jag inte ens. Och jag ska vara modärn? Pah!

 8. Kom på vernissage i Stockholm imorgon så kan du få ett par örhängskrokar som du kan hänga vilka gem eller säkerhetsnålar eller häftstift eller skrivbordsunderlägg du vill i.

 9. Tack för det skrattet, PK!

  Fast, Anta Snaque, det är ju det som är grejen: jag hade kunnat ta allt detta med en klackspark!

  Grrrrrrrrrrrrr. (Jag dricker champagne och är inte lika arg längre.)

 10. Skojigt med vernissage, Niklas. Skulle gärna titta, men befinner mig i min vanliga geografi.
  Så jag missar den Deppiga fiolen också.

  Sist jag skulle köpa nåt med mitt bankkort på nätet så gick det inte heller. Jag var tvungen att gå och få mig en sån där liten dosa på banken fast jag inte vill ha nån. Antagligen finns det därmed nån kod som jag ska knappa in den dagen jag får för mig att göra ett köp över nätet. Fast jag vet inte när eller vilken. Jaja. Det får väl ordna sig.

  Men det var lika snopet som när jag skulle betala flygbiljetten hem när pappa var riktigt dålig och mitt plastkort som varit fullständigt värdigt dittills inte accepterades av flygplatsen för att det inte stod Visa på det. Nu står det Visa på det, men ändå dög det inte över nätet.

  Jag undrar vad de hittar på härnäst?

 11. @Cecilia N: Koden du ska använda är med allra största sannolikhet samma kod som du brukar använda till ditt kort. Så nu kan du köpa en biljett och komma till Fjollträsk imorgon!

 12. Örjan

  @Niklas Nej ej samma. Specialkod via post.
  Annars skulle varor kunna köpas på internet med stulet kort, och med leverans till vilken adress som helst.

 13. @Örjan: Det beror nog på vilken bank man har. Jag har ett särskilt kort för att logga in på banken men när jag handlar så sticker jag in mitt vanliga VISA-kort i dosan och använder min vanliga PIN-kod.

 14. NIKLAS! JAG KOMMER!

  Förlåt, det där lät lite som ”Ligga i Lund”. Men imorrn är det jag som sätter mig på tåget mot Stockholm och ändå tar mig tillbaka hemåt till basketmatchen som börjar kl 16.

  Bankkorten och lösenorden får helt enkelt sköta sig bäst de vill. Och ja, champagnen funkar precis som den ska, Gerbilen.

 15. Hade det bara hängt på koden, Niklas. Men det är som med huvudet: man måste ha lite innanför också …

  Såg precis på Skavlan. Jag kan nog behöva hålla mig på en 8-kr-budget alldeles utan tramporgel.

 16. Gerbilen

  Jag tar med mej örhängeskrokarna … Detta låter mycket perverst och sadistiskt. Passa dej, Lotten!

 17. Luna

  Hoppas det blir trevligt på vernissage! Det är ju inget att vara arg för. Har samma problem med internetbetalningar nu, förresten, mitt kort är så säkert att jag inte kan använda det alls. Perfectly safe!

  Från en sak till en annan; kan någon förklara varför Pernilla Wahlgren talar med en skugga i hårfärgsreklamen? Är hennes mamma för ful, eller för dyr? Eller är det inte ens hennes röst?

 18. Jag har frågat mig exakt samma sak, Luna. Det låter preciiiis som om Christina Schollin pratar med sin dotter, men hon syns inte en enda sekund. Jag tror att det handlar om gratisjobb eller Konstig Konflikt.

 19. Niklas! I eftertankens kranka blekhet ter sig gårdagens upphetsning och vernissageplaner alldeles underbart spontana och roliga. Men jag kan ju inte alls åka till Stockholm idag — tågtiderna passar ferruktansvärt dåligt med basketplanerna! Förlåt, förlåt, jag är en opålitlig tramsa som helt enkelt inte är värd ett par öronkrokar!

 20. Verified by Visa är det sämsta påfund som finns, näst MasterCard SecureCode. Det hindrar knappast någon från att handla med stulna uppgifter, det hindrar bara vanliga kunder som vill handla med ostulna uppgifter. Det går dock ibland att gå runt, t.ex. genom tjänsten E-kort (om man har Swedbank): https://ekort.swedbank.se/

 21. Hear, hear: ”det hindrar bara vanliga kunder som vill handla med ostulna uppgifter” — exakt så känns det. (När alla mina kort blev stulna för två år sedan, köpte tjuvarna 14 mobiltelefoner för dem i butik helt utan problem.)

 22. Alla de slag. Men för att inte tjuvar ska kunna ha nytta av på stulna kort inköpta telefoner, får de endast telefonen i handen. SIM-kortet kommer till kortägarens brevlåda. Ojojoj vad SIM-kort vi hade.

 23. PK

  Då kunde ni ju ha startat en SIMskola eller nått. Eller spela något SIMkortspel. Eller öva en SIMultankapacitet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.