Hoppa till innehåll

Männen i Ikea-katalogen – hur är det fatt egentligen?

Jag är faktiskt lite orolig för männen i den dagsfärska Ikea-katalogen. Jag läser den inte som fan läser bibeln utan som en normalkund läser Ikeakatalogen: med förstoringsglas och rödpenna.

(Protester mot denna beskrivning av en normalkund emottages i tre exemplar endast på torsdagar mellan 13 och 14. Att jag utan att fråga har snott alla bilder utan att fråga skäms jag inte ett dugg för.)

Here we go! Vi börjar med tre skrivregelspåpekanden.

1.
Jag hade nästan vant mig vid alla mellanslag efter namn skrivna med versaler – som ”IKEA Katalogen”. Då dök det upp andra saker:

Jädrar anåda! Det fattas mellanslag!
Jädrar anåda! Det fattas mellanslag!

2.
Jag hade nästan vant mig vid det skippade mellanslaget efter tusental när jag plötsligt insåg att mellanslaget dyker upp igen – när det handlar om tvåsiffriga tusental:

Saknat mellanslag kontra korrekt instoppat mellanslag.
Saknat mellanslag kontra korrekt instoppat mellanslag.

 

3.
Jag hade nästan vant mig vid enstaka siffror och bokstäver som försvinner bland kuddar och bakom stolsben, när jag hittade ett kamouflerat varumärke:

 

Men nu förstår jag. Man ska tänka på forna tiders skrivmaskiner när man läser Whirlp--l.

Men hur var det då med männen i Ikeas nya katalog? Jo, jag anar dolda budskap, förstår ni. Jag läser Ikeakatalogen som en Harlequinroman!

– Det är ditt fel, sa hon menande. Maria Mutola höll med.
– Jag älskar dig inte längre, sa Lena menande till Anders. Maria Mutola trodde inte sina öron. Äntligen skulle det ske!
Han låg bekymrat vaken och vred sig hela natten.
Anders låg naturligtvis vaken och vred sig i ångestplågor hela natten.
Hon sov som vanligt gott och länge, obekymrad om allt hon hade ställt till.
Maria sov å andra sidan som vanligt gott, obekymrad om allt hon hade ställt till med.
Nöjd med sitt värv somnade hon snabbt. Han låg vaken och kände hur livsglädjen rann ur honom.
Nöjd med sitt raka besked somnade även Lena snabbt. Anders låg däremot vaken och kände hur livsglädjen rann ur honom. Hade han inget att säga till om?
De unga tu tvekade, eftersom de hade sett hur det kunde gå ...
Han tvekade, eftersom han hade sett hur det kunde gå när olyckan var framme, t.ex. för hans jämnåriga, unga kompisar …
... för andra som hamnade i mansfällan.
… som hamnade i mansfällan.

Eller hur?

______
Uppdatering

SvD tror inte som jag att man medvetet anpassar sig efter tidens tecken på Ikeakatalogens redaktion: ”Men Ikea och dess grundare Ingvar Kamprad har sannolikt lagt liten, om ens någon, vikt vid rådande ismer [—]”.

Share
Publicerat iBloggen

49 kommentarer

 1. Olsson

  Ajdå, har katalogen redan kommit? Borde ha tagit bort min ”ej reklam”-skylt från brevlådan …

 2. Du är inte trög, Cecilia N: om läsaren inte fattar, är det fel på skribentens formuleringsförmåga jue.

  Jo, man ska ju ha mellanslag (inte punkt som man ofta ser) efter varje tusental. Alltså:
  2 995

  Men Ikea skippar konsekvent det där mellanslaget. De har liksom egna skrivregler. Fast när priserna åker iväg upp till tvåsiffriga tusental, då stoppar de in mellanslaget — vilket ju är helt korrekt! Alltså:
  52 763 (och för den delen 39 565)

 3. Men har ni kollektivt beslutat att ni är tröga idag, PK och Cecilia N? Svaret är nej: ni är inte tröga!

  (Och ja. Jag har snott bilder ur katalogen utan att fråga. So sue me.)

 4. Är det någon som är trög så är det ju jag. Ser först nu att jag ju har upprepat mig upprepat mig upprepat mig på ett synnerligen förvirrande sätt.

 5. Om jag låter bli att förstora den sista bilden kan jag låtsas som om han har ett par ÄKTA plyschbyxor. Jordskorna syns inte, men vi anar dem. Är det inte en modern Hoahoa vi ser, förresten?

 6. Orangeluvan

  Det enda jag undrar är hur man får tag på Magnus Uggla om man vill prata med honom, jo, det är nog faktiskt det enda jag undrar idag.

 7. Orangeluvan

  Har ni tänkt på hur många intressanta samtalsämnen Lotten och Magnus Uggla skulle ha om de, låt oss säga…. satt i samma radiostudio? Bara en tanke som slog mig, nu när ja ändå kom att tänka på just Magnus Uggla.

 8. Orangeluvan

  Så, ni som sitter inne med Ugglas mobilnummer, eller nån som känner nån som känner honom, kontakta Lotten pronto. Lotten, jag kan väl vara din manaschär? Det höjer din status, och ditt pris. Kan du tänka dig att vara värd för invigningen av nya Konsum i Täby Centrum, eller var går gränsen?

 9. Örjan

  Off topic.
  Trevligt att höra dig prata Lulemål på lokalradion idag.
  Premiärklämman smakade dig tydligen.

 10. Luna

  Som musikteorilärare har jag sett mången 16del i både ord och bild. 18delarna är mera sällsynta.

  Jag förstår faktiskt mellanslagsförvirringen med tusentalen, och att vi övriga dödliga darrar på manschetten är förlåtligt. Det kan bli otydligt i löpande text, och med en kass ordbehandlare kan det hamna mitt i en radbrytning. Men det är lite fånigt att ikea inte kan göra rätt! Jag skippar versalerna i protest mot deras vesna korrekturläsare.

 11. Örjan

  Nu beskrev du problemet jag har med med surströmming.
  Har i sig bara ätit 3 gånger.
  Och smaken är ju helt OK
  Men att ha rapbehov och få tillbaka surströmmingsdoften i efterhand gillar jag inte.
  Är det den hackade löken , i kombination med den fermenterade fisken som framkallar extra rapningar?
  Äter i övrigt ofta rå lök, och upplever då aldrig några gastriska problem.
  Undrar om Taffel-Lisa eller -Malin någon gång framöver kan förklara orsaken (när de har lämnat manuskriptet till sin av mig emotsedda Matmolekylbok)

 12. ”mellanslag kontra korrekt instoppat mellanslag. ”

  Asså, jag skulle vilja ha nån sorts o-form på första ordet eftersom det inte finns något mellanslag i det första exemplet. Det var det jag opponerade mig emot.

  Lotten och Uggla. De skulle se ut som … ja, nån mänsklig variant av westie och skotte. Ville man ropa på dem samtidigt så kunde man ropa whisky.

 13. Alltså: Jag tycker att det är rätt och tydligt att ange priser under tio papp i en obruten siffersträng. Prisangivelser på tio och uppåt anges med mellanslag eller punkt mellan tusen- och hundratal . Inte bara IKEA gör så. Helt OK vad mig anbelangar. Det blir tämligen lättläst då, vad språkpoliserna än har att invända. (Språket utvecklas och förändras hela tiden, har jag läst nånstans 🙂

 14. På tal om att läsa stora tal.

  Ibland så läser man om budgetar som hanterar millikronor (mkr). Det tycker jag är konstigt.

  Vad som är ännu konstigare är att tusen millikronor blir en hel miljon kronor (Mkr).

  Bara för att det enhetliga SI-systemet av någon anledning inte biter på pengar.
  Om JAG fick bestämma skulle förkortningarna istället vara Mkr och Gkr.

  (Tänk er den fullständiga förvirringen som måste råda när massa energi kostar massa kronor.)

 15. Agneta

  Ännu ett mellanslag ska väl in då tusental övergår i miljontal?
  5 349
  35 349
  235 349
  4 235 349

  Att använda punkter i stället för mellanslag kan förvirra eftersom punkt i engelskt/amerikanskt sammanhang används som komma.

 16. Kerstin

  Lysande IKEA-serie! 😀

  Katalogen har kommit till Kungsholmen också idag.

  Och jag känner en tjej som har legat med Magnus Uggla men det var nog 25 år sen eller så så han har nog bytt telefonnummer.

 17. Luna

  Men man kan junte göra olika, plastfarfar! Det blir ju helt oläsligt om inte siffrorna delas upp likadant, ju. Jag har dessutom vant mig vid att inkomster blir negationer. Det känns helt avigt, men jag biter ihop och går med på det.

  Känner ingen som skulle ta i Uggla med tång. Inte nu, inte för tjugofem år sedan. Jag mår illa.

 18. Jack

  Typiskt IKEA-språk kan jag knastertorrt konstatera. Öppna katalogen och se där … ett blanksteg fattas. Jupp, nu är du fast för du bara måste bläddra vidare. Det är just det som är hela PR-grejen. Kanske den där petiga mänschan hittar något hon vill köpa på sidan 154 i alla fall även om morot är feltavat.

  Inte fanken bryr sig den normala normalkunden sig om svenska skrivregler. Där är det priset som är i fokus – med eller utan mellanslag.

 19. Men nu måste typografen få vara petig här. Må vara att de flesta läsare inte bryr sig om om katalogen eller annan trycksak har galen kommatering, felaktiga eller obefintliga mellanslag och andra dumheter. Men det påverkar ändå läsbarheten, den vanliga läsaren uppfattar en text som svårläst utan att veta varför. Så jag tänker fortsätta peta med mellanslag (eller egentligen en spatie) efter tusentalen, för annars går det inte att läsa.

 20. Just det, Pikoföretagaren — det här är ett hantverk. Och en spatie är diskret som intarsia i jämförelse med ett mellanslag som mer är som ett fräst spår.

 21. Smultronblomman

  Kan man göra en liknande med Ellos eller Jotex kanske? Snyggt jobbat!
  Själv vill jag ha mellanslagen i sifferserien så jag kan se i vilken storleksordning jag är i. Det blir lättare tycker jag. Kan kanske bero på den typ av synfel jag har…. Eller att jag helt enklelt vant mig vid att det ska skrivas så. Jag upplever det samma när det ska skrivas telefonnummer. Jag har fått lära mig följande, när jag hade ”Maskninskrivning” som Fritt valt arbete under en termin på högstadiet;
  123 45
  12 34 56
  123 45 67
  12 34 56 78
  123 456 789
  Är detta korrekt? Har det kommit nya rekommendationer? Någon som vet?

 22. Christer

  Med de vanliga reservationerna för tillförlitligheten hos Wikipedia så finns info här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Telefonnummer.
  Om man kan gå med på att använda ”hårt” blanksteg i stället för spatie kan man i de flesta program skriva Ctr+Skift+Mellanslag. I annat fall kan man hålla ner Alt och skriva 0160 (med NumLock aktivt).

 23. /ingrid

  hahahaha, din IKEA goes Harlequin är fantatisk! Gillar att genusperspektivet är så politiskt dagsfärskt och korrekt också, inga försmådda kvinns och ensamstående mödrar här inte.

 24. Luna

  Jag är helt förvirrad av era mellansteg och blankslag, men det känns så skönt att jag kan få hjälp och guidning av ett
  insti-tut
  som heter
  i-tut.

  Någon med mig skämta aprillo, helt klart.

 25. chall

  …och jag sitter mest och är fascinerad över att det finns saker på IKEA för 52 763 kr. I min värld är IKEA billigt… och MIO dyrt 😉 Det klart, allting kan väl vara dyrt istället…

 26. Smultronblomman: den enda nya rekommendationen är väl att om man har ett telefonnummer med snyggt mönster som inte stämmer med rekommendationerna, så gör det inget:

  016-222 333
  046-314 314
  08-1234 4321

 27. PK

  Det är ju helt fantastiskt vad denna kvinnobibel får för genomslag. Marknadsavdelningen på Ikea badar troligen i skumpa och åsnemjölk. Säga vad man vill men skickliga är dom.

 28. Luna

  Vadå kvinnobibel? De mest seriösa IKEA-nördarna jag vet är näppeligen kvinns. Och jag trivs bättre på Clas Ohlson.

 29. Bra kataloglänk, bättre än Antikrundan, nu kan jag med ganska stor säkerhet säga att vår bruna soffa med träarmstöd är från 1964.
  Mina föräldrar har en stapel av pappersvarianten och röner stor uppmärksamhet hos dom som får syn på den i bokhyllegyttret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.