Hoppa till innehåll

Fattigdom (Blog action day: poverty)

Jomen det här gick ju bra.

Jag skulle delta i ”Blog action day” och skriva så klokt och förnuftigt om hur jag aldrig varit i närheten av fattigdom trots att jag har levt på studielån (och aldrig haft så gott om pengar sedan dess), ser extremt fattig ut när jag kör sekruttbil (av årgång 1987) och låter mina barn ärva och ärva och åter ärva.

Så hittade jag de här gamla fantastiska planscherna på KB. Det är en källa att ösa ur, det. Men arbetarepartiets fattige pojke på bilden har ju en cykel. Jag vill också ha en cykel! Buhu, buhu.

Men det var ju inte cyklar jag skulle skriva om.

Den uppseendeväckande Nyheten här är tydligen ett heltimmasskådespel som heter Varitédansösen och är En fattig flickas historia – en tysk (Der Roman eines armen Mädchens) stumfilm från 1912 som är hela 974 meter lång. Tänk om man kunde hitta en lupp och tyda den där texten i rutan där.

Men det var ju inte luppar jag skulle skriva om.

”En fattig miljonär” har jag däremot kommit på att jag är. Huset vi bor i är belånat till tjärpappen på taket, men är väl ändå värt en slant? Filmen här till vänster är inte den svenska från 1941, vars handling ser ut så här:

Nisse Holm blir bjuden på ett mycket gott surrogatkaffe hos en kvinna han hyr ett rum av. Han bestämmer sig för att börja marknadsföra surrogatkaffet som är gjort av grankottar.

Nej, här handlar det tydligen om 1928 års ”Sporting Goods” med Richard Dix, som var snygg, smärt och begåvad med en djup röst samt en son som var med i ”Live and Let Die” och jösses vad man kan snöa in på kuriosadetaljer när man inte kan förmå sig att skriva klokt om fattigdom.

Men det var ju inte grankottar jag skulle skriva om.

KB:s inskannade affischer gör inte alls ämnet lättare att hantera. Jag lämnar därför fattigdomsträsket och trillar raskt dit på öl. Hur många underligheter hittar ni i ölreklamen från 1895 (som jag rotade fram via Libris)?

Vänta, oooh, ett citat kommer flygande. Jag lämnar ordet till Woody Allen:

Rikedom är bättre än fattigdom, om inte annat så av ekonomiska skäl.

Såja. Nu har jag skrivit om fattigdom.

Share
Publicerat iBloggen

9 kommentarer

 1. En cykel, en pilsner, en tjusarlock i pannan. Vem behöver bildning då?

  Fina affischer!

 2. ab

  Ja, det var väldigt vad cykelpojken var snutfager (samt arisk). Och han ser inte ens arg och avundsjuk ut, bara längtande.

  Betr.pilsnermannen i folkdräkt kommer han att slå huvudet i dörrposten när han vinglar vidare på sin stråt.

 3. Jag var så duktig. Anmälde mig, förberedde en text, till och med på engelska.
  Så kom saker emellan, födelsedag och bloggbyte.

  Kontentan handlade i alla fall om skillnaden mellan den rent ekonomiska fattigdomen och den ofria själsliga fattigdomen. Få se om texten kan återanvändas någongång.

 4. Jag var lika duktig som Bengt, men lyckades få ut en text. Men ingen har kommenterat. (Läst vet jag inte, för jag har ingen räknare för jag fattar inte hur jag får dit en.)

  Kan det vara avstavningen av ”Bryggeri ets” utan bindestreck som retar dig?
  Jag tycker taggarna runt dörren ser läskiga ut.

 5. Ja, Cruella — och det finns faktiskt hur många fler som helst!

  Var affischerna finare förr eller är jag bara gammal och stelbent?

  Ja, pilsnermannen kommer helt klart att få problem med taggar och dörrpost. Om det ens är en dörr? Avstavningen tror jag symboliserar berusningseffekten.

  Men Bengt — visst kan du väl publicera texten idag?

  Nu till det viktigaste, Cecilia N: strunta i räknare. Du har det lugnare utan den. Om man som jag är tävlingsmänniska är det rena döden med ett sådant stressmoment.

 6. Oki. Då vet jag. Då får jag fortsätta med mina ”ovetenskapliga” räkningar där jag uppmanar alla besökare att lämna en kommentar åtminstone på ”det här inläggget”.

  wv har fått för mycket från Stora Bryggeriet: sbxpcilz
  (Hm, det syntes mycket tydligare när ”han” sa det själv att det blev pils(ner) på slutet.)

 7. *hick*

  Vad gör hunden med ölen?

 8. Cykelpojken ser dessutom ut att ha både kajal och läppstift? Såg socialdemokrater ut så på den tiden, eller är det måhända en av Karl Gerhards jazzgossar?

 9. Men idag skrev jag ju en text om hur glad jag blev när jag fick reda på att Fredrik Skavlan ska få ett pratprogram i svensk TV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.