Hoppa till innehåll

Dag: 12 oktober 2008

Nu är jag i Malmö!

Men mitt hotellrum i Malmö är alldeles för stort. Jag måste ha klickat fel i någon ruta eller mutat någon, för den här balsalen är bra mycket större än t.ex. en viss svit på Park Hotell i Göteborg 2006.

De där små källarfönstren är liksom bara pricken under två utropsteckensfönster.
Gourmeten Bergman äter sen kvällsmat.
Utanför fönstret har jag under hela kvällen fått underhållning. Tyvärr är jag väldigt ovan vid graffitimusik, så jag kunde inte alls tralla med.
Under alla år (23) som jag bodde i Lund, var Malmö bara ett fult blåshål med Köpenhamn runt knuten. Därför hittar jag lika bra här som i Rom, Moskva eller på månen. Trots vackert väder och karta i hand, beslöt jag mig därför för att ta en taxi till hotellet. (Det som egentligen störde mig var att min rullväska på knaggliga gator låter som 25 stenkulor i en femliterskastrull. Ska jag kanske köpa ny?)

Jag attackerade med ganska liten taxirutin den allra första taxin i kön. Visst, systemen i olika städer funkar olika, men om man väljer den första kan det ju inte bli fel.

– Hej!
– Ska du till Göteborg, kompis? sa taxi nummer 1.
– Göteborg? Näe.
– Ta nästa taxi.

Här ville jag egentligen dra till med ett oerhört svårförståeligt skämt om Uddevalla, men vände mig istället med pondus till nästa taxi.

– Norra Skolgatan 24!
– Det går inte.
– Inte?
– Ta honom!

Taxichaufför nummer 2 pekade på nummer 3. Denne pekade på nummer 4, och jag började misstänka sabotage, lurendrejeri och dolda kameror. Nummer 4 nickade, lastade in min väska i bagageluckan och sa:

– Du vet det kostar 250 kronor.
– Va-va-va-vad saaaa du?
– 300.
– Men det tar ju bara en kvart att gå!
– Gå då.

Sa han och plockade ut min väska igen. Min fortsatta vandring med rullväskan from hell såg ut så här:

Den bil som jag till slut fick tillstånd att kliva in i, tillhörde en man som hade varit på toa när jag gick min första runda. (Foto från Eniro.)
– Det är statens fel! Staten måste ta bort alla svarttaxi! Dom är fungi! FUNGI! skrek min taxichaufför.
– Men, men, men …
– Det kostar 600 kronor man köper taxameter, man sätter lysande skylt för 1 000 kronor på taket, man vill bara köra till Göteborg. Staten måste stoppa! Fungi!
– Är det värre i Malm…
– Maffiastad! Malmö är en kriminal stad! Det enda som hjälper är en bomb!
– En-en-en … bomb? Men vi, Sve… jag menar man bruk…
– Ja, en bomb. Som inte släpper in svarttaxi. Fungi! Polisen måste stoppa!

Nej, han sa inte bomb. Om tre år kommer man i Malmö att installera en bom som stänger ute svarttaxiförare. Tydligen funkar det bra i Göteborg. Eller om det var Uddevalla.

Det här var en riktig taxi i alla fall, tänkte jag när jag såg taxametern och allt annat som ingav förtroende. (Nu vet jag ju bättre.)

Resan med den upprörde kostade förresten 99 kronor fastän taxametern stor stod på 51 när vi började.

Share
38 kommentarer