Hoppa till innehåll

Jätte, jätte laggad

Den biologiska klockan tickar helt fel. Jet lag är ingen dans på rosor, det är ett maratonlopp i kuperad terräng och luriga orienteringskontroller med tipsrundefrågor runt varje hörn.

Jag har nu varit hemma i huset i …

(räknepaus, det tar ett tag att räkna när man är bäng i kolan … 24, 36, 41?)

… i … i ungefär 41 timmar. Första dygnet sov jag kl. 21–04, vilket påminner om J-O Waldner i storform. Igår höll jag på att slå hakan i kycklingsallad redan 19:32 (vilket ju är Michael Johnson på 200 m 1996), men lyckades sorterandes tvätt hålla mig vaken till midnatt med baktanken att jag minsann skulle få dygnsrytmen på fötter genom att bli så trött att jag var tvungen att sova.

Detta fungerade inte alls. Man kan inte hötta med fingret och uppfostra en rytm. Jag somnade med stor svårighet runt halv ett och vaknade pigg som en lärka klockan 04:51. Vilket inte påminner om mycket mer än kanske ett stavhopp. Heter hon Kirsten Belin? Kjell Isaksson, han var cool i Superstars. Men det har jag väl skrivit förut?

(Detta är en effekt av jet lag: associationsbanorna går vindögt och trådar går inte att komma ihåg på annat sätt än att man snubblar över dem. Så här:

Superstarsminnen

 • Ricky Bruch dängde medicinbollen i väggen när de andra klarade att hysta den blott tre meter. Funktionärerna mätte centimetrar upp på väggen.
 • Kjell Isaksson bad Ricky Bruch om teknikhjälp med medicinbollen och lyckades med hans goda råd komma tvåa i denna gren.
 • Ricky Bruch kallade Guy Drut för Drutten.
 • Drutten hade så dålig kondis. Och skadade sig i ett avsnitt och fick avsluta sin karriär i och med denna skada.
 • Kjell Isaksson vann allting. I två år, tror jag.
 • Ingemar Stenmark hade harpofrisyr och var helt bedårande.
 • Malcolm Macdonald kallades Supermac och hade gigantiska polisonger. Himla populär var han.
 • Ricky Bruch sprang som en kråka, men var explosiv och snabb trots det. Han var alltid besviken över sin insats ändå: ”Äh, detta konde jao ha jårrt bettår”.
 • Johan Granath, som egentligen åkte skridskor, var väldigt duktig som cyklist. Låren!
 • När Ricky hade simmat och låg som en utslagen säl på bassängkanten, begrep han inte att han skulle simma en gång till.
 • Kjell Isaksson gick på händerna på väg till prisutdelningen.
 • Den värsta disciplinen var dips på barr – där knäcktes en och annan hjälte.

Detta var alltså Superstars på 1970-talet. Back to the nutid.)

 1. Jag hällde fil i teet igår. Det har hänt förr, men då har jag i alla fall upptäckt det före första klunken.
 2. Jag skulle banka på en tvestjärt inne i tidningen nu i morse och missade fem gånger.
 3. Jag blev bjuden på fest på lördag och tackade instinktivt omedelbart nej. Det har då aldrig hänt förut.

Nu läser jag i NE att det är svårare att anpassa sig när man reser österut, och att man korrigerar sin inre klocka ungefär 45 minuter per dag. Med detta i bakhuvudet inser jag att jag på måndag nästa vecka är ok. Oj, nu hittade jag några förnumstiga råd:
Tillåt mig fnysa! Oj, nu fick jag snor på hakan.

Share
Publicerat iBloggen

15 kommentarer

 1. Inte för att få dig att bli än mer stressad men för vissa, där jag är en, tar det en dag per förskjuten timme att hämta sig. När jag hade varit i Japan tog det alltid sisådär en vecka innan jag kände mig som människa igen. Jag sov också urunderliga tider och det slutade med att jag såg konstiga färger och om inte annat så såg jag det som en billig fylla. Även om jag gick och la mig kl. 22 i början så vaknade jag ändå kl. 03, klarvaken. Jaha… Till slut gav jag faktiskt efter och sov när jag var så trött att jag knappt visste vad som var upp och vad som var ner oavsett vad det medförde. I längden rättade det till sig ändå.

 2. Oh no, nu är bloggerbludder mysko igen. Man kan inte se kommentarerna om man inte går in i ”skrivfunktionen”.

  Jag är ute på en LSD-tripp. Jag ser färger och kan inte tänka. Varje ord måste skrivas om tre gånger, annrs see det it sp hör. Som om jag skrev utan att titta på tangenterna. Fast hjälp, det kanske är det jag gör?

 3. Ja jisses, inlägget kommer två gånger och nu när jag (trots att AB och Den Blyga har kommetnerat i det andra kommentatorsbåset) försöker ta bort … funkar det inte.

 4. Hupp … kommetnerat … är en ny sorts kommentar, gjord i ett inlägg som inte finns … sekruttkommentar liksom …

 5. Tiila

  Jet lag är jättejobbigt. Själv blir jag inte bara trött utan även deprimerad. Jag är vanligtvis positiv och lättroad men inte vid resor österut.

  (Missa inte min kommentar på förra inlägget Lotten.)

 6. tiila

  Jag håller med ab, gå och vila!
  Du har haft med dig väldigt mycket folk på resan, sådär lite i fickan, det tar extra kraft och innebär säkert minst två dagars extra återhämtning!

 7. Lur? AB, du har helt rätt! Jag som nyss slog telefonluren i huvudet på mig själv!

  Tiila: Tack, jag såg, men när jag får beröm tenderar jag låtsas som om det regnar. Men nu ska jag tacka ordentligt: TACK. Om det dyker upp fler som vill gå rolighetskurs, ska jag anordna en — allt handlar om hur många som är intresserade. Då bokar jag en lokal och kör igång, helt enkelt!

 8. LOTTEN!!!!!
  GÅ OCH LÄGG DIG OCH LIGG KVAR DÄR OM DU SÅ SOMNAR ELLER INTE!!!

  Vi får ge order till den djefla mannen att serva dig till sängs, alternativt binda fast dig.

 9. Tuffa affärsresenärer som dansar jenka över pölen har en specialdrog som de köper i amerikanska drug stores: melatonin.

  ”Melatonin products are not approved by the U.S. Food and Drug Administration. Since melatonin products are not regulated by a government agency, their purity, safety and effectiveness can’t be assured.”

  Verkar korkat. Bättre att vara groggy.

 10. Synd att den djefla mannen inte är här för att binda mig fast i sängen. Han är i London, den drummeln.

  Men nu ska jag lyda de fjöliga råden: exercising. Tio minuters jogg runt kvarteret, kan det vara lagom? Eller ska jag leta upp en medicinboll och en stavhoppare?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.