Hoppa till innehåll

Bröstens berg-och-dalbana

I omgångar har jag under den senaste veckan träffat människor som skådar in i framtiden och med hängande huvud säger:

– Om tre år finns det inga sådana kvar.
– Jaja, om ett år är dom utdöda allihop.
– Tro mig, sådana lär inte att finnas om ett par månader.
– Ptja, snart är det ett minne blott.

”Det” och ”dom” kan handla om en utdöende djurart eller semikolon, om civilingenjörsutbildningen, tv-bilagor, lakrits eller dagstidningar. Nästan alltid avslutas litanian med:

– Tänk om man hade vetat detta för fem år sedan.
– Det var helt enkelt bättre förr, sanna mina ord.
– Ungdomens fördärv och historielöshetens tidevarv.

Låt mig nu bara klargöra att det inte enbart handlar om den s.k. äldre generationen utan även om människor i 30–40-årsåldern. (Som för många visserligen är den äldre generationen. Old people, lissom asså va. Ok.) Men då svingar jag mig ner i optimism-lianen uppifrån mina höga hästar!

– Skrrrnffffff, fnyser jag stöddigt och dunkar alla i ryggen så att de sätter i halsen eller spottar te på mig. Allt går i vågor! fortsätter jag och illustrerar med armarna hur vågorna går upp och ned som vore de inte alls vågor utan berg och djupa dalar.

Eller hur? Se bara på ansiktsbehåringen. Stora ekorrar framför öronen ibland – hela bisamråttor runt munnen ibland. Eller huvudbonader – hög hatt och plommonstop ibland, toppluva inomhus ibland och ibland ingenting annat än hårsprej trots 30 minusgrader.

Äntligen framme vid brösten. (Håll med om att ni alla bara skumläste hit.)

 • Under antiken lindade kvinnorna ett brett tygband runt överkroppen för att hålla de där ostyriga kroppsdelarna på plats.
 • I början av 1800-talet började kvinnor använda gördlar – mycket för att framhäva det som fanns att häva fram.
 • ”Bröstförbättrare” med metalltrådar som gjorde att kvinnorna såg ännu kurvigare ut, uppfanns under 1880-talet. De var naturligtvis inte särskilt bekväma, så under de kommande decennierna började man experimentera med styvstärkt bomullstyg istället. Tack.
 • Under 1920-talet blev det intressant nog helt tvärtom: kvinnorna skulle plötsligt inte ha några former alls, utan vara helt konturlösa.
 • Nästa helomvändning kom på 1950-talet, när behagen skulle formas som strutar – nästan som Madonnas Gaultier-skapelse.
 • Motreaktionen kom under 1970-talet, när man inte skulle ha någon bh över huvud taget (även om det tydligen är en myt att bh:ar brändes som om de vore häxor).
 • 1980-talet fanns det pengar i överflöd och då gick det åt mycket tyg till kläderna som dolde eventuella kurvor eller plankor.
 • Om man följer tygtillgångslogiken, var det ytterst ont om pengar på 1990-talet när alla i Hollywood såg ut som man gör när mjölken rinner till tre dagar efter förlossningen.
 • Under detta första decennium på 2000-talet är det ena dagen let-it-all-hang-loose under stortröjan, andra dagen upplagt på serveringsfat.

Hav förtröstan. Allt går upp och ner och ut och in hela tiden.

Bröstrelaterat blogginlägg.

Share
Publicerat iBloggen

27 kommentarer

 1. PGW

  Jamen så bra, då blir jag väl modern någon gång då. När tänker 20-talet komma tillbaka ..?

 2. Pythia

  Inte undra på att man känner sig ambivalent…

  Själv har jag ett hatförhållande till BystHållare, mest för att jag måste ha dem.

  Namnge EN kvinna som tycker det är kul att prova BH?
  Personligen tycker jag det är eter värre än att prova bikin (vilket ju egentligen är samma sak).

  Fast nu tillhör jag kategorin BH-köpare som aldrig inhandlat en BH under 400:- eftersom det helt enkelt inte finns några i rätt storlek för en billigare summa.

 3. Och vill man se hur tiden åker berg och dalbana så är det bara att hålla ena armen rakt upp i luften & låta den andra hänga ner; jag har en vårthöjdsskillnad (platsar det ordet i SAOL?!) på ca 0,5cm per år, så i den här takten så kan jag stoppa brösten i trosorna till femtioårsdagen (om jag nu skulle få för mig att det är ett vettigt sätt att fira på…)! 😉

 4. Tiila

  Jag tycker att det är jättekul att handla underkläder inklusive BH!
  Bikini däremot är hemskt. Jag blev så glad när jag hittade en baddräkt i våras som både hade en bra bystfunktion OCH var tillräckligt lång i livet så att inte axelbanden kapade nyckelbenen. Dessutom var den snygg.
  Efter att ha ammat tre barn är ju inte bysten vad den en gång var, men rätt BH gör underverk!

 5. En bekant som jobbar i hemtjänsten berättade om en äldre f.d. mycket storbystad dam som hade rullat upp sina på blyertspennstumpar för att få någon fason på dem.

  Det är ett mysterium hur man ska kunna följa modets svängningar när det förändras så mycket (du har ju rätt, Lotten) när ens egna är som dom är hela tiden. Eller mja, förändras bortom all kontroll kanske man ska säga.

  Om jag skulle ha valt storlek själv så hade jag ändå nog valt ungefär som det blev. Är dom inte så stora är jordens dragningskraft inte heller så stor.

 6. Det där med vårthöjdskillnad är intressant. Den har verkligen med tyngdlagen att göra.

  Mina bröst är opererade.
  De tog bort hälften av vad som fanns och i operationsprotokollet står det att de flyttat upp bröstvårtan 15cm.
  Jag tar en linjal och mäter ut (ned) 15cm från nuvarande position.
  OMG! Jag minns inte att de satt i navelhöjd förut?!

  Jag funderar lite ibland på dom som stoppar i en massa extra i tuttarna.
  Om en arkeolog gräver upp dem om 500 år, vad står det i den utgrävningsrapporten?

 7. Tiila

  Bröstens berg-och-dalbana förresten.
  Berg-och-dalbana indikerar att något går upp och ner.
  Jag vet inte hur det är med era men mina vandrar bara åt ett håll!

 8. Jag har bröst så det räcker, känner inget behov av att förstora behagen.
  Behövde bra bh, eller behåar snarare eftersom summan av alltings jävlighet just då hade bestämt att alla m ina bra bh skulle gå sönder just då. Gick till stans finaste underklädesaffär, de har provningsservice om man behöver. Damen där tittade på mig och sa att ja, du måste ju ha den här storleken. Och det hade jag ju. Sedan sa hon att ja, vadderade och pushup bh kanske inte är något för dig? näe inte direkt.
  Servicen där var så bra och behåarna var av så bra kvalitet att jag gick därifrån med fyra stycken. Varje enskild behå var då den dyraste jag hade köpt men å andra sidan har jag aldrig använt de billiga jag köpt på typ lindex egna märke (jag kallar det att jag blir dum-snål). Nu går jag tillbaka till den där affären när jag behöver förnya behå-lagret. De är visserligen dyra i sig men de sitter bra och jag använder dem. Kvar i byrålådan ligger de där behåarna jag köpte på hm för typ åtta år sedan medan jag rotar fram min favvo med mycket spets (man är ju fåfäng också 😉 ) från abecita för att den sitter få fruktansvärt skönt så att man knappt märker den.

 9. Ja, Desperat Housewife, mer poesi!

  Föga anade jag att detta inlägg skulle ösa ur en outsinlig bh-källa. Men vars är alla era polisongerfarenheter?

 10. Jag läste med intresse och blev förargad när det som jag fann så intressant tydligen bara var en INGRESS!
  ”människor som skådar in i framtiden och med hängande huvud säger”

  Krösamajattityden har ALLS inte med ålder att göra!
  Antingen tycker man flaskan är halvfull eller halvtom – och det livet igenom.

  En del stackare – jag tror de njuuuter av att vara fatalistiska – ”det lönar sig ändå inte” – för att skyla över sin brist på psykisk energi.

  Man bör göra som min Tante Ellen (tyska,gift med jude, de tog för gott att flytta till Sverige 1938..) sa´:” Man får ta saken i handen.

  Sedan, när det slirades in på bröst undrade jag
  HUR MÅNGA manliga individer vågar kommentera sånt här??
  Ingen hittills vad jag förstår…
  pythia: Min storlek skickar de efter från AMEERIKAT.
  Å andra sidan hade jag turen att vara 19 när ”Anita,Gina, Sofia och Marilyn M”(citat av kuplett av Åke Whilney) var som mest i ropet

 11. Pythia

  Den blyga: Smaka på storlek 75H.
  Det var vad jag hade pre-op.

  ”Den storleken finns inte, för man kan inte vara så smal och ha så stora bröst” sade den vänliga damen i den dyra BH-butiken på den fina gatan.
  ”I alla fall inte av gud givna” fortsatte hon.

  Då gick jag till annan lika dyr men inte lika fin affär och hade samma erfarenhet som Jessica och blev stamkund.

  Vad gäller snorbromsare så tycker jag inte, usch och fy.
  Har lagt märke till de Tv personligheter som på sista tiden lagt sig till med det. Har visst något med prostatan att göra. Eller var det en kampanj för prostator och cancer där i?

  WV säger iglcezk låter som en tjeckisk hocky målis som helt klart har mustach

 12. Ullah

  Apropå hårbeklädnad i ansiktet, skall jag be att få återvinna en kommentar jag gjorde häromdagen hos Stationsvakt. Jag citerade en italiensk baronessa från 1885, som på bröllopsresa till London för första gången i sitt liv fick se män med helt renrakade ansikten: ”Är det möjligt att tänka sig något hemskare och äckligare? Att kyssa en man utan mustasch!”
  Nuförtiden verkar många inte tåla behåring någonstans på kroppen.

 13. Ica

  Hänga? Fritt? är du inte klok? 2000-talet är väl väldigt skiftande: fotbollar, taxnosar och anorektiska ideal. Tja…

 14. Smaken på storlek eller utseende är ju förändligt. Precis som årtionena du refererar till.

  Skulle jag som 15-åring överhuvudtaget fundera (eller ens nämna) att brösten hos en medelålders kvinna som har haft x antal ungar ammandes så hade jag blivit sedd som en väldigt udda person.
  Å andra sidan så vore det lika konstigt (kanske inte, men nästen) om jag bara skulle gilla kvinnliga gymnasisters bröst vid min ålder.

  Mode är ju en sak, men är det inte dem vi män ser i vardagen som är de viktigaste? Oavsett storlek eller form.

 15. Lotta

  Såg Some like it hot på en av våra nya fina digitalkanaler häromdagen. Där kan man verkligen prata behag! Marilyns kurvor är fantastiska och brösten fullständigt omöjliga att låta bli att titta på – oavsett sexuella preferenser.
  Och efter det blev jag vänligare inställd till mina egna bröst, mage och rumpa – även om midjemåttet skiljer en aning…

 16. Jag måste bara få berätta nu när det är tutt-tema (tuttema?)…

  Igår kväll när jag skulle ”efterborsta” tänderna på E satt jag på köksstolen & han ställde sig framför mig, mellan mina ben.

  Han hade handen på mitt lår och ”klappade” mig ner mellan benen så jag skojade & frågade vad han letade efter?

  – En rostig burk! sa han & låtsades att han slängde iväg nå’t.

  – En till rostig burk! sa han igen & ”slängde bort” den.

  Sen snabbt som blixten stoppade han handen under min tröja & grep tag i ena bröstet & utbrast glädjestrålande

  – Här är skatten!!!

 17. /ingrid

  Jag har hittat en dansk dator så jag kunde titta in och læsa om brøst. Mycket roande! Snart måste jag hitta en dansk behåaffær också sen den ena bygeln (se Lottens historik om metallanordningar) gick av och nøp mig under det ena behaget hela dan. (”Under brøsten” ær onekligen en kroppsdel som kommer med åren.)
  Knus!

 18. A L V A S - P A P P A !

  det drä med att allt går i vågor (virklar???) kan man ju bara skriva under på. inte minst det faktum att varje generation genomlever en fas av skall-aldrig-se-ner-på-unga och sen står man där 15 år senare o ser ner på unga. MEN ÄRLIGT TALAT; man kunde och var i stora drag vuxen som 21-åring för 15 år sen. Men idag – not bloody likely! 80-talisterna kommer få sina första barn vid 43. vilket är lika förfärligt som min föräldrageneration tyckte att det skulle vara om (hemska tanke) man själv gick och blev 35 år och fick sitt första. och se!

 19. Mhm, jag veeeeet, Alvas pappa — men man hittar ju på helt nya saker att se ner på /kommentera /förfäras över när det gäller de där långhåriga slynglarna i sina för små/ för stora kläder och annorlunda musiksmak.

 20. he hee….”(Håll med om att ni bara skumläste hit)”…håll med om att du bara skrev den där rubriken för att få massor av nya läsare!!
  Skämt åsido – jag har en bra story om bröst; när jag satt, skräckslaget hulkande, avklädd på överkroppen för at invänta cancerläkarens besked om mina brösts vara eller ickevara – och huruvida det skulle bli ett totalt borttagande eller bara en bit – så studerade läkaren mig noga en bra sund. Sen sa han bestämt; – Det får bli en tårtbitsoperation, och det ska nog gå bra, för du har ju material att ta av, så att säga, hä hä.”
  Och så klapade han mig på axeln:
  ”Se det som en gratis föryngringsoperation helt enkelt!”

  Hur konstigt det är kan låta så kändes det hela faktiskt en liten aning lättare…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.