Hoppa till innehåll

Ring, ring

När Alexander Graham Bell den 14 februari 1876 sökte patent för en mojäng som kunde skicka över ljud med hjälp av elektrisk ström, anade han inte vilket trassel han ställde till med. För mig. Nu pratar jag inte om det mentala hindret (jag gillar varken att ringa upp eller att svara i telefon).

Det är den där förbaskade valfriheten! Jag borde inte vara myndig!

Vi har betalat Telia, Tele 2, Glocalnet, Comviq, Vodafone och Halebop samtidigt. Jooo … jag fick gräddbollar om jag skrev på ett avtal med någon och jag fick en rabattcheck hos någon annan samtidigt som Olle abonnerade på superflashig ADSL hos en tredje och fick gratis mobiltelefonsamtal hos en fjärde och Telia/Flextronics vill bara inte släppa greppet om oss och ingen vet riktigt var huvudabonnemanget ligger längre och dessutom funkar våra telefonsladdar inte som vanliga telefonsladdar eftersom de för fem år sedan drogs om av en Nisse som verkligen hette Nisse men som inte var riktigt … kompetent, to say the least.

Andas.

Vårt internet som alltid har varit snabbast och mest imponerande i grannskapet, klev plötsligt omkring som vore det doppat i tjära och rullat i fjädrar. Alla supportinstanser sade:

– Visst, vi kommer och fixar allt som ett skott om två veckor för bara 925 kr inklusive moms!

Nu ska vi rensa upp i telefonträsket. Men alla har jättelånga uppsägningstider. Alla krånglar. Ja, jag vet, det är vårt eget fel, men nu stundar nya tider. När vi häromdagen hade bytt allt och fått ny leverantör, funkade ingenting. Favorit i repris:

– Visst, vi kommer och fixar allt som ett skott om två veckor för bara 925 kr inklusive moms!

Civ. ing. Olle Bergman läste då i Wikipedia att det var viktigt med en lila sladd och en ljusblå sladd och att det inte fick fattas två viktiga koppartrådar i telefonjacket. Allt saknades överallt. Olle fixade. Internet är numera snabbt som en ödla i en stekpanna. Swoooosch.

Men mejlen funkar inte.

Jag, som lever, äter, sover och andas min mejl, är med andra ord amputerad. I Glocalnets instruktioner står ”det kan ta några minuter innan mejlen börjar funka”. Men supporten skrattade rått.

– Står det ”några minuter”? Hahahaaa, det kan ta upp till 24 timmar! Ring i morgon!

Andas.

Share
Publicerat iBloggen

17 kommentarer

 1. Jag kan inte annat än instämma. Visserligen är det väl bra att inte vara låst till bara ett gammlat Televerk — som sannerligen inte heller var de snabbaste hästarna i stallet.
  Men ibland får jag bara lust att nynna med i Doktor Kosmos gamla slagdänga ”Stoppa valfriheten!”.

 2. Ica

  andas lugnt och stilla och berätta för alla som vill att du ska byta telegrejer att du visst skrivit på ett livstidskontrakt. det säger alltid jag 🙂

 3. Att vara utan mejl är som upplagt för separationsångest och övergivningsdepression. Vi hade det enkelt när vi flyttade – det fanns bara *ett* alternativ om vi ville ha adsl (och det ville vi ju förstås). Nu helt plötsligt finns det tre till som vill ha oss som kunder och jag *orkar* inte sätta mig och räkna på det. Elen löste vi snabbt och smidigt genom att gå med i en grupp som förhandlar gemensamt en gång om året och sen väljer det billigaste.

  Annars gillar jag det där med livstidskontrakt. Ska testa det nästa gång. Tack, Ica!

 4. Ok, nu kan jag ta emot mejl men inte skicka. Ni 23 personer som väntar på svar, får vänta.

  Fast ni kanske kan ta ett av dessa svar så länge?

  * Nej.

  * Ja.

  * Kanske på lördag.

  * Ja, fast jag måste ha en megafon till imorgon då jag håller föreläsning i Ärla. Ska inte skrika i den, bara illustrera en grej.

  * Ungefär 18.

 5. Ica

  hm, man kanske skulle maila till dig med en massa krångliga frågor då, bara för att sätta lite press och vara lite jobbig som person, men nej, det är inte snällt.

 6. Jag har inte kunnat öppna ” Comments” mellan ca 13.00 och fram till nu.
  Dessutom ligger Firefox nere – jag har fått skriva dagens blogganteckning via Safari. Kanske Era svårigheter delvis hör ihop med detta?

  Apropos megafonproblemet – nu får Du ju tid att fixa en – när Du inte behöver sitta och svara på mail!

  Det gäller att lära sig gilla läget!

 7. Margareta

  var i Ärla ska Du ha föreläsning? Inte nyfiken vill bara veta.
  khukwvo

 8. Televärk & ADHDSL & itirritation & ledningsproblem & noll koll på ettor och nollor & spårlöst trådlöst & WiFan & megabajs & lösenmord & nedkoppling uppkoppling inkopplig utkoppling påkoppling avkoppling förkoppling efterkoppling underkoppling överkoppling & kabeljo & kabelnej & lilla lilla Error 404!

 9. Orangeluvan

  Jag tänkte dela med mig av dagens roliga ordvrängning.

  Jag arbetar på ett telemarketingföretag, ni vet ett sånt där ställe där envisa säljare sitter och ringer folk mitt i kvällsmaten (tror jag snodde Olles definition där).

  När någon har tackat ja till ett erbjudande så gör man ofta så att köparen bekräftar sitt köp via en sk muntlig accept, dvs ett inspelat muntligt avtal.

  ”Idagärdetden tjugondefebruari ocduhartackatja tillettabonnemang hosoperatörenblahablaha, stämmerdet?”

  ”Eh, ja.”

  Men det är inte alltid som säljarna har fullständig koll på vad det är de läser upp för text. Som tur är lyssnar någon kvalitetsmedveten medmänniska på inspelningen i efterhand för att se att allt gått rätt till.

  Vad sägs om följande guldkorn som vi fått lyssna på den senaste tiden:

  ”Vi utmanar dig till att ringa till din nuvarande operatör…” (Ska vara ”uppmanar”)

  ”Vi skickar en skriftlig bekännelse på ditt val.” (Ska vara bekräftelse.)

  ”Förseelsen kommer att skickas till dig…” (Ska vara försändelsen.)

  ”Vill du portera ditt personnummer till teleoperatören xx?” (Spännande, undrar vad som händer då. Ska vara ”telefonnummer”.)

  Men min favorit är nog:

  ”Du har fjorton dagars ångesträtt.”

  Det tycker jag alla borde ha.

 10. Internet måste kajka. Annars går världen under. Det är en naturlag som det av naturliga skäl tar lite tid att komma till insikt om.

  Förresten har jag nu, äntligen (utan postitlapp) med rätt och riktighet länkat dig som den dagliga smilgropen. Så att de KOLOSSALA mängderna som uppdaterar min blogg var tredje minut i hopp om nya bedrövelser inte ska missa dig liksom.

  Nu ville den att jag skulle skriva nxbpxz här nere. Och titta, då kom texten ntxmaj upp som förslag!

 11. Anonymous

  Lotten, synd att du inte har mail. Jag (som har mail) fick nämligen ett helt fantastiskt erbjudande via mailen i dag. Det är nämligen så här: Charles Nbok Ehulu III har nämligen råkat i osämja i ett land långt, långt borta. Hans far är nämligen kung där och har nyligen blivit avsatt. Vet inte hur det har gått till. Hur som helst, sonen försöker nu hjälpa till och få igång sitt land igen. Detta gör han på många olika sätt, men främst genom att försöka föra familjeförmögenheten ur landet. Det rör sig om ett par miljarder dollar. Kruxet är bara att att ingen bank vill befatta sig med sånt. De har nämligen mycket hög moral när det handlar om att tjäna pengar. Då hittade han mig… Nu vill han bara ha mitt kontonummer så att en överföring blir möjlig. Och håll i dig – jag får räntan på pengarna + ca 237 miljoner dollar (för att jag är en ärligt prick, enligt ”Charlie”.

  Sånt missar du så länge mailen är kajko!

  Bli inte galen nu, möjligen har Charles släktingar som befinner sig i samma prekära situation. Ska jag ge din mail (så ligger du först på listan när din mail kommer i gång)?

 12. Åh. Jag är en normal människa igen. En mejlandes!

  Förfärligt, det är nästan som att bli hes eller vricka foten att plötsligt inte kunna skriva spirituella mejl. Ja, jag skriver bara sådana. Inga trista.

  Margareta: Jag ska föreläsa på skolan i Ärla –- lära alla i personalen att man vinner på att se till att skriven information når fram. Till skillnad från att inte nå fram alltså.

  Orangeluvan: Jag tackar för inblicken på andra sidan telefonluren! Jättekul!

  Nu ska jag se till att mejla den där stackars Charles Nbok Ehulu III, han har det inte lätt.

 13. stackare. internet och telefonabonnemang går det att svära över i all oändlighet och jag har konstaterat att det aldrig förbättras. MEN ni fixade internet själva och det är ett stort plus.
  hejja.

 14. Anonymous

  Lotten!

  Charlies mail har du här:

  major.fraud@escritor.se

  Ja, han använder namnet fraud som en täckmantel. Och jo, han är faktiskt major i sin pappas armé.

  Så nu vet du.

  Lycka till!

  Anonymous (som mailar från sin Yacht)

  Ps. överföringen är genomförd d.s

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.