Hoppa till innehåll

Flugornas ö

Denna veckas arbetsläger är ett tio dagar långt krig mot Ölands flugor.

– Men ni kan väl bara gå ut där flugorna blåser bort? säger ni.
– Men pfffft, nu är det ju inomhus vi ska snickra, svarar jag uppbragt.

Tortyrpapper som funkar.

Icke desto mindre gjorde jag precis så igår: gick ut för att få vara ifred från de sömniga surrmonstren. Jag räfsade en äng och lade hö på hög, sorterade en miljard skruvar från anno dazumal. En del la jag si och andra la jag så. En del la jag åt sidan, en del la jag för sig. En del hade raka spår, dom lade jag för sig, andra var för korta, dom lade jag för sig. En del hade kantfnas, dom la jag på sitt håll. En del hade böjt sig, dom lade jag för sig, en del var angripna av rost, dom la jag åt sidan i en särskild hög för sig. En del hade kroknat, dom lade jag för sig, en del var prima självborrande, dom lade jag för mig. (Karl Nilsson)

Skruvar, bultar, muttrar och nån spik.

Bitsen – dyrgriparna som jag älskar som vore de mina egna barn – fick bo i en alldeles egen hög. Många verkar ha rymt hemifrån, så till min stora glädje måste jag nog köpa nya.

Skallarnas sammansvärjning.

Huset på Öland är alltså min systers, och här har jag sedan förra hösten bl.a. hittat en panel, hittat gamla tapeter bakom en fuktskada, målat nyupptäckta spegeldörrar och rivit loss en herrans massa masonit, plywood och plastmattor. Jag har även lyckats riva loss och sabotera elen som sattes in för ungefär 100 år sedan, vilket jag inte alls fick bannor för.

Denna gång har vi med oss vår glada, spralliga, pigga och roliga pappa, som irrar runt i ett alzhemierrus. Vi ser till att ha strikta rutiner och har honom att lyfta tunga saker och flytta nyslaget gräs samt äta palt och dricka kaffe så ofta som möjligt. Eftersom han inte kommer ihåg var han är eller hur han hamnade just där han är, påminner vi med stora lappar på väggarna. Det funkar alldeles ypperligt!

Nyplockade bär, pappa och min svåger. (Vi promenerar på Ölands järnvägs gamla banvall.)

Men störst fokus har vi på att snickra, fixa, riva, måla, tvätta och göra fel.

Här håller vi på att fixa bort treetex-väggarna i ett av sovrummen. Om det är svårt eftersom allt är snett och vint och smattarna och taket går i konstiga krokar? JAAAAA.
Här fäster jag en krönlist på en färdigpanel (såna där stora sjok, inte en bräda i taget) som har pusslats ihop av olika sorter som inte alls matchar varandra. Det ska vi fixa senare.) Elsladden vilar så fint på mitt högeröra.
I trakterna finns den gamla dansbanan, trajdaridajdaaa.

Nu till denna resas hyrbil. Ni vet hur det brukar vara – sätena går inte att fälla ner, bilen är pytteliten, bilen startar inte, bilens larm tutar hela natten … Men det är smällar man får ta när man inte kan köra sin egen sekruttbil alla långa mil.

Snygg va? (Men idiotisk. Den är gigantisk, men har pyttelitet lastutrymme.)

Well. När vi körde mot Öland i torsdags, stannade vi till för att äta lunch på Tindereds Lantkök längsmed E22. När vi kom ut till bilen, hade en smitare, bov, bandit samt klåpare knöcklat till båda dörrarna på vänstersidan.

Jag ser inte lika glad ut som i Lustiga huset, även om tankarna kanske går åt det hållet.

Nä, nu har jag suttit stilla vid tangentbordet på tok för länge. Flugor måste mördas och gammal gullfiber med äkta små glasbitar i måste krypa innanför kläderna!

I förgrunden står förstås en gammal tramporgel, som har fått ställa upp som snickarbänk i ett halvår nu.
Share
Publicerat iBloggen

36 kommentarer

 1. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  På mitt dokumentationsjobb ska vi undvika att skriva varumärken om det går, eftersom det kan bli lite meckigt med hur man ska hantera ™. Därför skriver vi inte att man ska använda ”torx bits” (Torx är nämligen ett varumärke), utan ”hexalobular bits”. Vete tusan om någon som läser det vet vad det är. Fast det går ju att googla.

 2. Avloppsluktsuppdatering!

  Stanken låg tung över hela nedervåningen och kom definitivt från toa/handfat/dusch/värmepanna, som alla står i ett kaklat rum. Vi kollade vattenlås, sprutade vatten där vatten ska sprutas och suckade över alla jädra flugor som verkade försökas exponentiellt med den ökande stanken.

  Plötsligt fick Orangeluvan (söstra mi) en ingivelse och öppnade tvättmaskinen som är bland det coolaste världen har skådat: en rosa Smeg, som ser ut som ett kylskåpshandfat, men som är en tvättmaskin. (Köpt begagnad för några hundralappar, men 17 000 kr ny. Se bild! ) Och si. Där fanns mögel.

  Vi satte på maskinen på 90 °C och körde lite sköljningar och tömningar och vips, blev flugorna färre och stanken mindre avloppig. Och mer möglig. Men … det är MYCKET bättre!

  Nu måste vi bara se till att hitta alla spackelspadar, som någon har gömt. Imorrn ska ett helt rum spacklas till max!

 3. Christer, the Long Distance Personal Trainer: Torx förvirrade mig helt – hade aldrig hört talas om dem. Idag har jag dock bara tampats med raka spår på gångjärnen till en dassdörr. (Efter 20 minuters kamp gav jag upp och borrade bort skiten.)

 4. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Jag har själv framför allt kommit i kontakt med torx på trallskruv, och det är ett suveränt system! Bitsen får jättebra kontakt med skruven och det är nästan omöjligt att sabba spåret, även om man råkar hålla borren lite snett.

 5. Ingela

  Been there, done that. Rivit Treetex alltså. Iförd full CSI-mundering. Särskilt nödvändigt var det när jag rev ner skivorna i taket där många årtiondens skalbaggelik, ekorrborester med mera dråsade ner över mej. Skivorna på väggarna var i bra skick och hade gott kunnat sitta kvar trots att huset aldrig varit uppvärmt, eller kanske just därför. Men det visste jag ju inte innan jag började riva.

  För övrigt borde all skruv utom torx förbjudas i lag.

 6. Jahaja, nu visar det sig att jag har hållit på att skriva in en miljon torx-skruvar ända sedan i fredags! Utan att reflektera över detta faktum det minsta lilla!

  Imorrn är det renoveringstapetsering som gäller. På ett extremt sugande material – så jag körde ett varv med tapetklister som grund alldeles nyss. (Renoveringstapet is da shit, som man säger.)

  Dessutom testade jag att sent igår kväll beställa två flaskor Rotari till den lokala Ica-butiken här på Öland. Schwopp, sa det, så kunde jag hämta dem i eftermiddags! Alldeles fantastiskt ju! (Damen som kom efter mig hämtade 14 flaskor Gula änkan.)

 7. Magganini

  Flugor. Hatar hatar hatar dem. Tyvärr är känslan icke besvarad, ty de älska mig. Traktens hästar och kor jublar när jag går till skogs, för då vet de att de får en stunds vila från allt som surrar kring dem eftersom samtliga surrare måste kringsurra mig. Bär näthuva vid bärplockning, annars går jag hem. Undrar vad jag luktar ijenklien.

 8. Jag tror, Magganini, att flugorna skrattar åt vår irritation. Som ju beror på att vi inte får hålla fokus.

  – Ah, ett blåbär. Det ska jag pl…
  – Zzzzzzzzzz zzzzzzzzz zzzzzz!
  – FLUGFAN!
  – Zihizihizzzihiiii.

 9. Hemul

  Hihi, vad är det för spännande verk där du måste skriva in en miljon torx-skruvar, Lotten?

  Jag tycker för övrigt att du borde ta en paus från arbetslägret och i stället ägna dig åt att kommentera fotbolls-VM. De vanliga sportreportrarnas referat är inte alls lika roliga att följa. Ge damerna en chans!

 10. Men jösses FINNS det sådana där flugfångarremsor att köpa fortfarande? Sist jag såg en sån var på 1950-talet.

  Och så undrar jag om föregångaren till gullfiber var glasull. Den var helt vit, riktigt vacker och frestande att testa som tomteskägg. Det var ingen bra idé alls.

 11. hyttfogden

  FLUGFÅNGARE MED KLADD finns fortfarande i en del butiker. Biltema har, såg jag nyss.
  Men se till att ingen kattsvans blir inlindad, då blir det panik hos katten Vår Lisa hamnade i den situationen och slet med sig hela remsan som kladdade sig fast riktigt ordentligt. Det var på den tiden då jag fortfarande kunde komma upp i ganska hög fart när jag sprang och jakten gick flera varv i vår stora trädgård tills Lisa var så trött att hon föll ihop och jag fick tag i henne och kunde klippa bort stora pälstussar och flugfångare. Det var en riktigt stressande pärs kan jag försäkra.

 12. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Jag läste så sent som härom veckan att flugor brukar surra runt öronen på folk för att de gillar när vi slår oss själva i ansiktet.

 13. Hemul: Det handlar om tilläggsisolering. Reglar, moderna spånskivor och ibland en och annan gipsskiva. Igår blev vi äntligen färdiga med hanterandet av den antika glasfiberullen som stacks så förfärligt. Idag fortsatte vi med renoveringstapet, där vi först efter ett tag fattade ett baksidan på just denna tapet sticks så inihelvete!

  Nu har vi duschat (kallt) och krupit till kojs – Stickling 1 och Stickling 2 kallar vi oss denna kväll.

  Imorrn ska vi åka på utflykt till norra Öland för att inspektera ett stationshus som är till salu. (Bara titta, inte röra.)

 14. Tack för att du vill att jag kommenterar fopollen, Hemul! Kanske på söndag! (Här har vi inte tillgång till några som helst kanaler. Men vi hade på radion i förmiddags när damerna vann med 2–0.)

 15. Ökenråttan

  Flugor har fått ett litet gulligt skimmer hos oss. Det var ett litet, oss närstående barn som sa att ”Flugorna bits inte. Dom bara killas med sina små fötter”. Det låter ju hur rart som helst, eller hur?

 16. Flugorna och deras små fötter, ja. Det blir mindre rart när man betänker var de där fötterna har gått tidigare. Men lite bakterier är väl bara bra för att immunförsvaret ska hållas sysselsatt och inte få tråkigt, så man får allergier och autoimmuna sjukdomar.

 17. Flugrapport: de måste ha hittat ett flugvänligare hus! Just nu är det liksom bara ett normalbestånd som surrar omkring oss!

  Hela huset är fullt av tapetklisterpölar och skitiga penslar och imorrn är sista arbetslägerdagen! Hur ska detta sluta?

 18. Ökenråttan

  ÄNTLIGEN har jag fått användning för det egendomligaste ordet i mitt ordförråd: abstrus. Det förekom i dagens korsord. Hurra och godnatt!

 19. Det var dunkelt ut­tryckt, Ökenråttan. [plats för jättestor smiley]

  Nu ska vi strax sova sista natten på Öland för denna gång. Flugorna som ju har åkt till Alskog, har lämnat plats till tre feta nattfjärilar som ääääälskar min datorskärm.

 20. Magganini

  För min del, ÖR, kan du skriva vilka meningar som helst. Jag fattar ändå inte och kommer att beundra denna ordförrådsrikedom väldans.
  Fast man får ju lite lettråd i efterföljande inlägg, kanske.

 21. Ökenråttan

  ”Svår att få grepp om” var det som korsordet sökte. ”Det abstrust sagda är det abstrust tänkta” kunde han Tegnér ha formulerat sej. Kommer av latinet förstås. Abstrusus: dold, gömd, hemlig, enslig, abstrakt.

 22. Arbetslägret må vara över, men dramat fortsätter. HUR kommer det att gå när ni återlämnar den buckliga hyrbilen?!

 23. Ökenråttan

  Magganini -ahh! Så raffinerat uttryckt! ”Ökenråttan må skriva hur mycket som helst, men så abstrus som hen är kommer vi ändå inte att kunna reda ut vad hen vill ha sagt.”

 24. Karin vet sannerligen hur man fokuserar. På vårt nya lingo säger jag ad abstrus: det gick utmärkt eftersom skadan inte var ny, utan gammal. Inte min, utan nån annans.

  (Jag är glad och lycklig och återkommer med fullständig rapport senare!)

  Nu ska jag köpa mig ett lager tapeter och tapetsera om nånstans. Varsomhelst. (Har kört bil i tio timmar, vilket är 100 gånger tröttsammare än att snickra, bära gips-schabrak, flytta avträdet, renovera en dassdörr eller gå vilse på alvaret.)

 25. Ninja i Klockrike

  Hos mig, hos mig!!
  Jag har tapeter från 50-talet här och var. Och 16 fönster med karmar som kan behöva en strykning eller två …
  Och man behöver inte bära ens en pensel uppför trappan för jag har trapphiss. Samt en glad tassistent vid namn Kola, Karamellen kallad.

 26. USA-kommentator om Zećira Mušović: ”Gonna start calling the Swedish keeper the Supreme Court the way she keeps taking things away from American women.”

 27. WOW, vilket roligt citat, Karin!

  (Sverige vann efter gastkramande straffar som verkade hålla på i flera timmar. Sistbollen var en millimeter från att inte räknas som mål.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.