Hoppa till innehåll

Facit till lucka 23 heter lucka 24 (Lilla Julkalendern 2022)

Sent omsider dök sista luckan upp, och sent omsider kommer här facit.

Att själva gåtan – lucka 23 – blev så sen berodde på en total missräkning från min sida. Jag var så nöjd med att den skulle tillverkas av en AI-automat som en rimmad sonett som handlade om ett skakande svärd. Men AI:arna kan inte rimma på svenska! (Det misslyckade AI-försöket klistrar jag in i en kommentar.) Att facit nu kommer sent beror på graninförskaffning till skydd av mörkret.

Luckan som jag till sist lyckades tillverka blev svår, men ni var ju roliga som vanligt! Och som tack avslöjar jag massa ledtrådar här nedan!

Maplestream:
– Googla gärna böld, var och fistel för intressant läsning.
Hyttfogden:
– Vilken dramatik!

Nina fastnade för det danska:
– Hade inte riktigt bestämt juldukningen, men det känns som att luckan hintar om Musselmalet.

hakke rimmade!

Din medelmåtta, din klump av slem
Må julens änglar besöka ditt hem
Råttor som gnager på kraniets kött
Må julgranen glittra i grönt och rött
Din jordglob av smör, ditt bökande svin
Må samvaron nu med familjen bli fin
Din böld, din fistel, ditt varande sår
En strålande jul och ett gott nytt år!

Mamsen kanske var nåt på spåret:
– Kan det vara så att jag associerar till någon på andra sidan pölen istället. I så fall, mer död än levande. Och kung på ett sätt.

(pigga?) kristina respektive Magganini hittade en gemensam faktor:
– Denna vintersaga kunde gärna få fortsätta till trettondagsafton.
– Är det nån mer än jag som undrar över luckans numrering?

[Trettondagsafton heter Twelfth Night på engelska, hihi.]

Magganini fortsatte lite senare med fler ledtrådar:
– I dag var det verkligen skakigt det här. Ingen spjutspetskompetens som igår precis.

Hannoia:
– Jag sa det barda vid köksbordet i förmiddags, känner mig nästan avonsjuk på alla som hade vett nog att säga nåt i båset.

Eva-L:
– Det är en produktiv kille, om det nu verkligen var han.

Vi säger väl som zkop:
– Slutet gott, allting gott.

Dagens hemlighet var en giganternas gigant – världens mest berömda pjäsförfattare William Shakespeare (1564–1616). De som grälade (och rimmade diskret) i luckan var Kung Lear och Hamlet. Den förre var gammal och sur, den senare var ung och cool – samt dansk. Den onödiga bilden (som jag ju inte alls borde förklara) ledde er till dödsåret 1616.

–Alas, poor Yorick! är en av de mest kända replikerna – till en dödskalle – och i luckan stod det extremt suddigt: ”Jojo. Rik … ”. (Det nog så att Yorrick stavas med två r på svenska men bara ett på engelska.)

Några olika Hamletar genom tiderna, men Peter Stormare (1986) saknas. De andra är: Mel Gibson 1990, Laurence Olivier 1948, Richard Burton 1953. Alec Guinnes 1938, Stellan Skarsgård 1985, Sarah Bernhardt 1899. Anders de Wahl 1914, Per Oscarsson 1953, Thomas Di Leva 1989.
Och här har vi Jarl Kulles Kung Lear på Dramaten 1984 – föreställningen som jag såg hela åtta gånger. Per Myrbergs ögon har stuckits ut (”Out, vile jelly”) och Mathias Henrikson hjälper honom tillrätta. (Foto: Beata Bergström.)

Vem Shakespeare var vet vi alla. Eller så vet vi inte det eftersom det finns falanger som säger att han inte var han och om han var han så kunde han inte vara så jävla bra som han var för han kunde ju inte ens stava till sitt eget namn. Ska de säga! Vi vet inte ens hur hans namn ska uttalas, hur det än stavas. Allt från [shappäär] till [shackbierd] har föreslagits, men vi kan gott fortsätta att säga [shejkspeer]. Man var helt enkelt inte så noga med hur bokstäverna placerades dåförtiden.

Här är Wikipedias utredning om den vacklande stavningen.

Men nog finns det fakta att rabbla om honom ändå! (Om det nu var han som var han.) Men först måste vi se en snabbgenomgång av betoningen i den berömda monologen i ett klipp som är så fullt av Shakespearekändisar att man nästan får hicka av förtjusning.

Vad mer?

De flesta av Shakespeares föräldrar och andra släktingar var analfabeter – även hans barn. Dock hade han två polare (John Heminge och Henry Condell), som var läs- och skrivkunniga och som hade huvudet på skaft; de sammanställde Shakespeares i det oerhört viktiga verket ”Mr. William Shakespeares Comedies, Histories, & Tragedies”. Under William Shakespeares livstid trycktes inte ett enda av verken på något sätt.

Han gifte sig med Anne Hathaway (ja, skådespelerskan från nutiden har samma namn) när han var 18 och hon var 26 och gravid. Tyvärr finns inga i rakt nedstigande led kända släktingar eftersom

 • Hamnet (inte Hamlet) blev sjuk och dog när han var 11
 • Judiths tre barn dog innan de hann få barn
 • Susannas enda dotter Elizabeth inte fick några barn.

Till yttermera visso dog två av Shakespeares syskon innan de nådde vuxen ålder, och ingen av fyra bröderna som överlevde fick barn. När han själv dog skrev han ett ytterst sparsmakat testamente där hustrun fick ”husets näst bästa säng, inklusive lakan”.

De som pratar engelska dräller Shakespeare-citat omkring sig hela tiden utan att veta att de gör det – ungefär som att vi ju säger ”det är ingen ordning på allting” och då citerar Pippi Långstrump. Några Shakespeare-uttryck är

 • ”foregone conclusion” (Othello)
 • ”in a pickle” (The Tempest)
 • ”wild goose chase” (Romeo and Juliet)
 • ”one fell swoop” (Macbeth).

År 1890 bestämde sig världens då största Shakespearefan, amerikanen Eugene Schiffelin, för att hedra sin idol genom att släppa iväg 60 starar i New Yorks Central Park, bara för att staren ju nämns i flera av pjäserna. Alla 200 miljoner starar som idag finns i USA härstammar från dessa 60, och alla är inte helt förtjusta över den utvecklingen (som ju påminnner lite om våra många vildsvin).

Till sin gravsten skrev William Shakespeare något som skulle funka som varning för alla som ville gravplundra honom. (Eller graven dårå.)

Good frend for Jesus sake forbeare
To digg the dust Encloased heare:
Bleste be [the] man [that] spares these stones
And curst be he [that] moves my bones.

Det hjälpte föga; 2016 röntgades graven av forskare, som såg att skallen var borta. Gravplundrarna var med andra ord ena litterära typer.
Här går forskarna på Shakespares grav med en röntgenmojäng.

Vid tillverkningen av detta facit läste att man inte alls på några villkor satt och skrev i skenet av ett sketet litet stearinljus. Det har jag alltid trott, liksom lite romantiskt och fint. Men nej, man skrev på dagtid och använde stearinljusen blott i nödfall eftersom de var dyra, gav dåligt ljus och faktiskt var himla opraktiska att hantera.

Se, här är det ju ljust och fint!

Fast kanske vår vän skrev med massa dyra stearinljus i hela rummet på ålderns höst eftersom han faktiskt blev väldigt förmögen?

Men hallå, har Shakespelare skrivit något om bollar? Jodå!

”When we have march’d our rackets to these balls, we will, in France, by God’s grace, play a set.”

Det var alltså tennisbollar … och en eufemism för krig.

Och nu! Plommonstopet, giv akt!

Nu rafsar jag runt i hatten och plockar upp en lapp … men det är inte den sista. På juldagen sker en specialdragning med alla som har varit med eftersom jag vill skicka iväg alla påsarna! Förlåt, nu kom jag av mig. Jag drar en liten lapp där det står … Ninja i Unskijposad!

Vi hörs på juldagen när jag ska tala om hur jävla kass den röda tråden blev!


Här öppnar vi för embryo i specialhörnan! Med basket!

yo

vad säger du embryo jag hör inte

yo

hallon embryo det ekrar härinne är du ute cyklar det undrar jag nu

yo

vad säger du

yo

har du fastat i korsstenen kors i taket ja där sittre r du ju jag ser basketdojrorna det säjer jag nu

yo

men det är ingen farao på taket det är bara julgrannen som ska pulra ner pakceten det säjer jag nu

yo

så när du har fastat klart kommrer du ut det säjer jag nu

yo

Share
Publicerat iFacit, julkal.

39 kommentarer

 1. Ninja i Unskijposad.

  Ooooooohhhh, jag har fått en pöööse. En sån lycka! I den ska jag lägga min stickning när jag drar iväg på fikaeskapad.
  Tack, tack, tack.

  Sen skulle jag ju ödmjukt vilja be att så många som möjligt av er tittar in i båset under året som kommer. Man saknar er liksom när båset är tomt …

 2. Håkan (hakke)

  Hurra för Ninja och hennes nya fina påse, hurra för William och trippelt hurra för Båsmor!!! Visst såg jag också Kung Lear på Dramaten1984 (om än bara en gång) men denna lucka klarade jag endast med båsets och Lottens eminenta hjälp. Därav blev min andra vers en fjortonradig sonett om båsets giganter.

  God jul!! (Från ett allt annat än juligt Karibien.)

 3. Ninja i Unskijposad.

  P.S. Om ni till äventyrs skulle undra var jag har hamnat i de sista luckorna så får ni svaret här;
  Tröjan från Unskijposad, som blev en kofta bara så där.
  Tänka sig att jag lyckades pricka in årets julklapp.

 4. Pysseliten

  GRATTIS Ninja!! Ja, visst ska vi ses i båset oftare 2023 – jag var en förfärligt slapp båsbesökare under gångna året. Det får bli bättring.
  Vad gäller luckan så läste äldsta dottern igenom den och skrek ”William Shakespeare”. Lite senare på kvällen tittade vi på På Spåret och då lät hon likadant – rätt svar hela tiden … .(Inte mina gener om man säger så.)
  Tack Lotten för fantastiskt roliga och kluriga luckor. embryo för språkliga konstverk, hakke för rim och reseberättelser, ALLA för roliga, kluriga och faktaberikade ledtrådar. God Jul!!

 5. Mamsen

  Grattis Ninja! Och vilken strålande avslutning Lotten. Klart det ska avslutas med ett fyrverkeri. Vilken Gigant! Ja, jag förflyttade mig från Lars v T till Hamlet tillslut.

  Jag gick och småfnittrade hintar för mig själv i går kväll (dock ej nedskrivna till båset, ty jag var social IRL).
  Som t ex ”Här luktar det ruttet, kan det vara en häst? En häst? En häst?”.

  Vansinnigt roligt, tyckte jag.
  Familjen tyckte jag var knäpp.

  Nu lutar jag mig tillbaka i fåtöljen med en kaffe.
  God Jul!

 6. AI gav mig dessa rim, i en sonett som skulle handla om en spjutkastare:

  Så långt ögat når, i grönskande dal,
  där strålande solen skiner på marken,
  där luften är fri, och ingen talar skvall,
  där spjutkastaren står, stark och starken.
  Med spjutet i handen, och blicken stadig,
  hårt fokuserad, han väntar på sin tur.
  Han andas djupt, och siktar med sin skjut,
  och kastar iväg, med mål att få det ur.
  Det susar genom luften, spjutet rör sig,
  och landar mitt i målet, med en duns.
  Det är en vinst, en triumf, en seger,
  för spjutkastaren, så stark och ung.

  Inte användbart. Inte alls användbart. Vad ska man med en AI till om den inte kan rimma? (Säger jag nöjt.)

 7. PK

  Midvinternattens köld är hård,
  stjärnorna gnistra och glimma.
  Alla sover i enslig gård,
  tyst intill midnatts timma.
  PK vandrar sin frusna ban,
  varje natt är lika dan.
  Huttrar gör han den kraken,
  ty han går där nästan naken.

  Midvinternattens köld är hård,
  PK hostar och nyser.
  Lunginflammationen kräver vård,
  PK huttrar och fryser.
  PK struntar i doktorns sång,
  går mot en säker undergång.
  PK fryser som satan.
  Se där slår han i gatan.

  PK ligger stilla på gatan i frid,
  djupfryst med frost över kroppen.
  Nu är det slut med hans fryselid,
  nu är det sluttänkt med knoppen.
  Den eviga vilan är PKs lön,
  nu hjälper ingen tischabön.
  På gravstenen står det ”Så snopet,
  han vann ingen tuschs av Stopet”

 8. M

  Ha, ha, ha! Julskratt. Åt mig själv. Kungen ledde mig fel och min oskrivna gissning var verkligen inte nära något alls. Men visst känns det ändå lite skönt att AI inte kan rimma på svenska (det kan i och för sig inte jag heller, artificiell eller ej).

 9. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  God jul allihop! Grattis alla vinnare! Och framför allt, stort tack till Lotten för ännu en fröjdefull december!

 10. Nina

  Tack för en fantastisk kalender och grattis till Ninja!
  Som jag njutit av alla kluriga luckor och alla listiga kommentarer.

  Läser Lotten året runt, men är dålig på att kommentera. Det kan bli ett bra nyårslöfte, att ändra på det.

  God jul alla!

 11. hyttfogden

  God Jul till er alla från den lilla byn (Hamlet) Och dags nu att hathaiväg (en insikt vid pass klockan halv elva i går kväll ) till spisen och steka köttbullarna.

  Ninja: en sån tröja fast röd tror jag att min svägerska i Mora stickade för många år sedan och jag har fortfarande stickmönstret kvar ifall…. – Fast det är ett j-kla jobb.

 12. godiva

  God Jul på er alla! Och det där med att stava namn… det här är ett som jag i det längsta undviker att försöka mig på, så även nu! Allt gott!

 13. Brid

  God jul alla! Tack Lotten, tack alla andra, grattis Ninja!

  Bra omgång. Den röda tråden måste vara rim, som i -mad skinka. Nu ska jag försöka låta bli att gå i vägen i köket. När jag har hittat ströbrödet.

 14. hakke! Vi sitter här med tappade hakor i stum beundran över din sonett. Otroligt bra! Och hur snabbt du fick ihop skottrimmet, som också var väldigt bra.

  Vi gläds även åt alla andra båsvänners olika spjutspetskompetenser. God jul, allesamman!

  Lotten, det här är en av våra viktigaste jultraditioner. Hoppas du orkar hålla på tills vi dör. TACK!

 15. Ökenråttan

  Grattis Ninja till påse och stiligt stickverk. Och sonetten, hakke. Genialt.
  Själv tänkte jag genast på den läbbiga ’1793’ av han Natt och Dag. Sen tänkte jag ingenting och gick och la mej. Jag mår inte så Tarzan, men jag har i alla fall en röd morgonrock på mej när jag går uppe, så det blir lite julaktigt ändå. (Dumma stavningen vill ha det till ’gulaktigt’. Det är väl för 17 inte påsk!) God jul hela gänget!Båsmor ska ha medalj, glöm inte det!

 16. Karin 3

  Tackelitacktack! Skitkul! Gratteligrattgratt!!
  Innan jag la av läste jag om von Trier och hur han la till von i sitt namn. Nån gång i natt dök Shakespeare upp i huvet . Gigant hade nog spökat ett tag . Hjärnan är märklig. Skön helg med Lottens kalender!

 17. Aku

  Grattis till vinnare och stort tack till Lotten för julkalenderihopknåpande. Fick Shakespeare-vibbar redan första läsningen men slog bort dem och irrade vidare. Vågade mig senare på en ev blåsippa och se HB hade ju uppträtt på Globen (eller ja the Globe då).

 18. Å, men där var jag inte ens, hade varit kul att klura ut. Var så trött igår att jag inte ens minns om jag fick iväg en kommentar. Men nu är jag ledig i tre dagar. Men just ja! Nu är det slut. God jul alla, speciellt Båsmor och tack för årets kalender.

 19. Dina

  Åh så klurigt och jag som inte hade tid att klura igår. Höll bl a på att försöka rimma på hebreiska eftersom sonen fått för sig att ha julgran med julklappar för att visa barnbarnet (sin dotter då’ra) andra traditioner. Så jag köpte några klappar och bestämde att gå den svenska traditionen med rim att gissa på. Kan ju bara säga att det är lika svårt att rimma på andra språk …

  Grattis Ninja och vilken fin kofta. Hur lång tid tog det?

 20. Dina

  God Jul Lotten, familjen och Båset!
  Tack för kalendern. Definitivt rolig, samt allmänbildande, tradition.

 21. Ingela

  Hade god hjälp av föreläsningen ”Vi snackar Shakespeare”. Göran Everdahl och Thomas Segerström var här i oktober och levererade både fakta och skrönor om giganten. Om någon bor i närheten av Bromölla rekommenderar jag att ni går på den 10 februari. Roligt och informativt och extra spännande blev det genom att de två har helt olika uppfattning om vem Shakespeare egentligen var. De textstycken som reciterades var på bred skånska vilket skavde lite i mina öron men det stör säkerligen inte bromöllaborna.

  Tack till alla i båset och jättetack till Lotten för intressanta och bildande gåtor! Jag har detta år klarat fler luckor än någonsin tidigare så vi får se om jag vågar vara med nästa år, resultatet kan knappast bli annat än sämre. Men när december 2023 kommer har jag troligtvis glömt det så vi möts nog igen.

  God jul från Västerbotten och södra Lappland!

 22. Charlott - The Goblin girl

  Grattis till alla vinnare! Och tack Lotten för nya lärdomar förpackat i det bästa formatet. God jul!

 23. Magganini

  Grattis Ninja! Och vilken tröja!

  Jag såg Hamlet med min gymnasieklass på Dramaten 1974. Med Jan Malmsjö, och så var det tydligen Marie Göranzon, det hade jag glömt. Det var inte så dumt.

  Tack tack Lotten för allt det fantastiskt roliga och klyftiga och bildade du ger oss!
  Och tack tack alla båsisterna för detsamma!

  Nu återstår att ställa upp nån sorts tabell för lösande av Den Röda Tråden. Det blir nog si och så med det resultatet är jag rädd.

  God jul!

 24. Tack Lotten och grattis till påse och god jul och alltihopa!

  Jag var tidigt och nosade på Will men avfärdade aningarna tills det inte gick att hålla emot längre.

  Ang. DRT vet E. Tusan. Det återstår att se om jag når upplysning när jag får sill.

 25. Håkan (hakke)

  Vad gäller DRT har jag nystat i så många trådar att det börjar likna en kalendarisk väv i regnbågens färger.
  Basket, bollsport och allmän idrott.
  Brott och straff och allmän laglöshet.
  Bildning och skola och allmän intelligens.
  Bob, barder, bollar, brott, Birgittor och allmänt båshäng.

  Borde bevisens betungande börda betyda Ben Bröda Bråden blir B?

 26. Ninja i Unskijposad.

  Past tense of William Shakespeare is Wouldiwas Shookspeared.

  Jaha, dörren är därborta, ja.

 27. Christine

  Tack för ännu en fin adventskalender! Jag säger som Ingela, så här bra kan det troligen inte gå någon mer gång! Grattis Ninja till en välförtjänt vinst, och grattis till alla oss båsinvånare, som har fått njuta hela december!

 28. Hemul

  Stanna, Ninja! Vi gillar ordhumor här!

  Tack allihopa för en synnerligen trevlig kalendertid! Extra mycket tack till Båsmor förstås. Jag förstår inte hur hon orkar rodda kalendern år efter år, men är väldigt glad att hon gör det.

  God jul!

 29. Hihihihihiiii!

  Här kommer en bild på pååååååååsen. Den kommer på bild imorrn också – när jag lottar ut några fler!

  Tack, tack, tack för gott arbete i båset, alla!

 30. Kråkan

  Tack alla för en sååå trevlig advent. Nu är det julafton, stilla och lugnt – och lite tråkigt blir det ju. Men lite festligt också. Som skolavslutning. Och snön gnistrar.

  Vi ses i Lottens bås.

 31. Magganini

  Hahahaaa Ninja, det är ju skitroligt!

  Men min tabell blev det inte mycket av. Jag har verkligen ingen aning om nån tråd, än mindre röd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.