Hoppa till innehåll

Mitt i natten är lärarvikarien minsann vaken

När jag jobbade på Nationalencyklopedin, var vi några som varje morgon berättade hur bedrövligt vi hade sovit den gånga natten.

– Kunde inte sluta tänka på amalgam.
– Jag drömde mardrömmar om abort.
– Magkatarren gjorde sig påmind när min man nämnde akvedukt.
– Andra världskriget tar kål på mig.

Det där handlade förstås om NE-artiklarna amalgam, abort, akvedukt och alfabetiseringen av andra världskriget. (Skulle andra världskriget hamna på a och första världskriget på f eller skulle båda ligga långt in i framtiden på v?)

Så här blev det förstås.

Nu är klockan strax halv tre på natten och här ligger jag vaken och kan inte annat. Igår svettades jag så mycket under skoldagen att jag  fick kramp i vaderna som hade jag spelat tre basketmatcher på raken. Eleverna klättrade av förklarliga skäl på väggarna och bad ideligen om att få gå på toa, om att få snyta sig och att få dricka vatten. I brist på sympativakna NE-kolleger ligger jag nu här och funderar på

 • det lämpliga att kalla diagnostiskt prov för ”diagnos” eftersom alla hela tiden även talar om medicinska diagnoser
 • det faktum att jag ena dagen i skolan inte hinner äta lunch och andra dagen hinner äta lunch två gånger
 • om jag imorrn kanske ska berätta lite om Bröderna Marx, Karl Marx, Helan & Halvan samt konsten att skriva nubbevisor.

Men först måste jag ju somna! Hur var det nu man gjorde? Ska jag räkna elever? Rätta uppsatser? Springa tre varv runt skolg… nej …

I morgon är en annan dag! Jag läser artikeln om andra världskriget på ne.se, gör några armhävningar, kokar mjölk och äter en banan! ZZZZZ på er, grevar och baroner!

 

Share
Publicerat iBloggen

29 kommentarer

 1. Smultronblomman

  När tankarna kör som racerbilar i hjärnan och det snurrar i magen så tänker jag ”Vad ska vi har för mat komande dagarna?” och det blir helt stilla och tomt. Direkt.

 2. Magganini

  Jag har glömt hur det är man gör för att somna. Och framför allt somna om.
  Men jag blir nyfiken på hur metoden ”koka mjölk” går till. Kanske är tillräckligt långtråkigt att titta på, men om det skulle fungera skulle man ju också strax bli väckt när det börjar fräsa och osa. Och om inte den väckarklockan fungerar blir det inte bra.

 3. Efter att i alla år legat och snurrat i sängen och haft svårt att somna har jag hittat en metod som funkar för mig: Sudoku! Jag går aldrig och lägger mig innan jag känner mig trött (men så har jag alltid gjort, jag har aldrig kunnat lägga mig tidigare för att jag ska upp tidigt) och när jag lagt mig öppnar jag sudoluappen på telefonen. Det brukar ta max fem minuter innan jag känner hur hjärnan liksom rinner iväg och sedan somnar jag på en gång. Det måste vara det logiska tänkandet som är inkompatibelt med trötthet.

 4. Kråkan

  Åskan från förra båset mullrade vidare genom natten. Regnet kom och rasslade på altantaket. Jag somnade, sov och vaknade till samma ljud.
  Idag ska det bli skyfall.
  Det är skönt att bo mitt på en sluttning med de höga träden på berget en bit bakom och bra undanfall.

  Och ibland är det skönt att vara pensionerad lärare!

 5. Själv har jag alfabetet som insomningshjälp. Jag hittar på tre kategorier (några exempel är stad, flod/sjö/hav, frukt, blomma jag vet hur den ser ut, barn vi känner, levande eller död släkting) och så försöker jag komma på en ur varje kategori på A, sedan på B, och så vidare. När tankarna börjar snurra kring något annat tvingar jag dem tillbaka. Jag har sällan hunnit till G innan jag har somnat.

  Kategorin frukt kan för övrigt egentligen inte rekommenderas för då fastnar man på E, där det såvitt jag kan komma på bara finns ekollon, enbär och epplen, och inget av dessa känns riktigt rätt i kategorin.

 6. Magganini

  Brid, det finns en eppelsort som heter Elise, är det tillåtet att fuska runt den vägen?

 7. Då kan man lära sig listan över äpplena utantill och recitera den när man inte kan sova …

  T-namn finns visst. Men inte X, Y och Z (inte oväntat), och Q står på en konstig plats i alfabetet.

 8. JAG HAR EN PAUS!

  Jag sitter i läxhjälpsrummet till kl halv fyra, vilket jag hade sett fram emot eftersom jag tror mig kunna allt som efterfrågas i vilket ämne som helst.

  Men så kom det inga elever. Så nu skriver jag dessa ord istället.

 9. Godmorgon, hoppas jag, skrev jag från min nya laptop imorse i ett ekande tomt bås. Men kom av mig och tryckte aldrig på ”Post Comment”.
  Sist jag vaknade mitt i natten var det turligt nog möte med Persiederna och stjärnklart över vårt hus, så jag packade ut sovsäck och liggunderlag på altanen och tittade en stund på metererna och satelliterna innan jag somnade som en klubbad oxe.
  Annars brukar jag tro att jag är vaken, när jag i själva verket sover. De morgnarna brukar vara sega att komma upp …

 10. Hörde en del skolhistorier igår om vad som kan hända på religionskunskapen och naturkunskapen om man har övertygade troende i klassen. Särskilt om läraren inte kan säga ifrån. Verkar jobbigt.

 11. Kråkan

  Åskan och skyfallet är förbi.

  Jag står med bobilen Bodil på Varbergs ställplats Naturum. (Varför inte Naturrum eller Natursrum?) Det är den sämsta ställplats jag har betalat för att stå på! En gropig blöt grusplan med den enda bekvämligheten, en stinkande grupp soptunnor i ena hörnet. Men sova ska jag, för 200 spänn.

  (F.ö. Tillisch med förnamnet Signe, börjar ju på T.)

 12. Vet ni, det känns nästan som om jag Wallraffar lite i skolan. Jag har så många förbättringsidéer, men allt måste börja med att lärarna får bättre arbetsmiljö.

  Men nu ska jag på andra äventyr i fyra dagar! Återkommer med torsdagsrapport – jag ska inte vikariera igen förrän på måndag.

 13. Brid

  Apropå förra båset: idag passerade vi en restaurang där det stod ”Var god invänta bordsplacering” vid ena änden. Vid den andra stod det ”bordplacering”. Vi var rörande överens om att det då betyder något annat. Är båset också överens om det?

 14. Absolut, Brid. Vid den andra änden får man vänta tills de möblerat om på restaurangen, som i:

  – Var ska det här bordet stå?
  – Ställ det där borta vid fönstret.
  – Ja, det blir ju en bra bordplacering!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.