Hoppa till innehåll

Vallningsteamet rapporterar

Vallningsteamet består – vad jag vet – bara av mig.

Ingen annan som jag känner ligger och svettas på nätterna, cyklar i vredesmod ut i spenaten (som när nysningarna och frågorna var så irriterande häromdan) och har fått ett plötsligt begär efter handkräm och ögondroppar.

Så – är det alltså så här man ska uppleva världen under pubertet nr 2: klimakteriet?

Fuck off. Ssscchhh. Öppna fönstret.

För det är väl det det handlar om? Jag är för jösse namn 54 år och har till nu varit hur fertil som helst, har det verkat som. (Rätta mig inte på den punkten; jag vill tro att det har varit så.)

Symbolisk fertilitet.

Jag läser nu att 75 % av alla kvinnor upplever ”besvär” (definitionsfråga) av klimakteriet, men att man kan få hjälp om man tar östrogentillskott – men bara under kortare perioder och när klockan slår och tuppen gal, särskilt på tis- och lördagar men inte på jämna datum och sannerligen inte så att folk ser det. För då får man ju nämligen bröstcancer.

Då svettas jag hellre, skäller ut omgivningen och berättar för världen att det är synd om mig just nu eftersom jag inte längre sover som en människa.

Gaaaaaah! (Sleep Cycle heter appen, och är jättebra när man vill ha bevis på hur dåligt man sover.)

Jaja, dessutom känns det tydligen enligt vetenskapliga rön bättre om jag

 • slutar röka (check, 1977 var senaste gången)
 • motionerar mer (check, sedan 1976)
 • slutar pimpla te (näe)
 • inte frossar i kaffe (check)
 • undviker alkohol (menvaihelvete).

På den amerikanska marknaden finns det speciella vallnings-isklampar som funkar precis som ispåsarna som man har inom idrottsvärlden: man bankar igång dem. Och trycker ner dem i bh:n när man kokar över.

Så här känns det.

Den amerikanska marknaden är verkligen mysko: man får inte visa ammande mödrar, men behån ska alltså fram när det gäller klimakteriet? Eller vänta, det står att den är diskret. Åhå. Men jag är ju inte så diskret.

Varför skulle jag vara diskret? Dra åt pepparn, världen, du är dum! Fan. Nu måste jag ut och cykla igen.

Share
Publicerat iBloggen

33 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Äh, skrutt. Nu hamnade mitt tips om en spännande och intressant utställning i förra båset. Gå in på riddarhuset.se/riddarhustorget och kolla. A propos damcaféet i ett tidigare bås.

 2. Ninja i Klockrike

  Men det går över, kära lilla Lotten!
  Tja, det går en liten tid, och sen får ditt hjärta frid.
  Så att ta det bara lugnt, du är inte ensam, been there, done that, vi överlevde allihop.
  Det var jobbigt, men man står ut. Tänk på det som en jävligt lång förlossning, det är mödan värt.

 3. Strunta i vallningar och irritation – nu slipper du äntligen ha/få mens så fort du ska resa någonstans! Värmepåslagen glesnar ut och går över, snart är de bara ett trevligt minne.

 4. En mig närstående god vän uppsökte företagsläkaren och klagade över dålig sömn, som förstärkte hennes känsla av att allt var åt helvete och dessutom svettades hon alldeles kopiöst och fick liksom febervågor och – ja, själv mådde hon inte så bra heller. Vad kunde det vara? ”Jaaa, vad KAN det vara?” Sa läkaren och satt tyst en stund och lät henne komma på det själv. Och så sa han som alla andra att det går över och sen mår man som en tolvåring igen, med ett glatt humör!

 5. Ökenråttan

  Vid Riddarhustorget fanns inte bara ett damcafé, där fanns även bordeller, vaxkabinett, porslinsaffärer, cirgarrbod. Gjörwells boklåda, urmakare Fredmans verkstad och jag vet inte vad. Ulla Winblad drogs inför rätta och Giftasrättegången mot Strindberg ägde rum vid torget. Sprätthökarna flanerade, den stilige Axel von Fersen slogs ihjäl och Ankarström hudflängdes. Ja, det var ett liv och ett kiv!

 6. Ninja i Klockrike

  De skulle vara väldigt glada om de bara haft klimakteriet att brottas med.
  Särskilt Axel von Fersen.

 7. Här var det inte mycket att tillägga. Det enda jag vet är att ankarström anger hur starkt vridmomentet är i en likströmsmaskin. Och det där med vallning – jag åker ju inte ens skidor!

 8. Jag kom in i perioden ifråga vid lite tidigare år än du, vilket var bra, för då är det liksom jättetydligt att det blir inga barn. Det hade jag visserligen fått bekräftat av läkarvetenskapen rätt många år tidigare, men någon liten bit av mig slutade inte hoppas för det, varje månad, och bli lessen sen.

  Vallningarna motverkas dagtid genom att man klär sig i plagg som knäpps framtill med ett fåtal knappar och lätt går att riva av sig (och dra på sig igen när det behövs efter tre minuter), nattetid genom att man lägger täcket ovanpå påslakanet, inte inuti, och sparkar det runt i rummet, samtidigt som man har fönstret öppet och så kallt i rummet som medsovande går med på. (Ni har väl inte gemensamt täcke? Nyckeln till ett lyckligt äktenskap är dubbelsäng och varsitt täcke.)

 9. Tydlig skillnad på vallning och vallning. Vad tusan gör man när inte ens upplandsvallan* funkar? Jag bävar.
  *En mix av rossa- och silverklister.

 10. Jag vallar också. En period för ett år sen. Och nu igen. I höstas var jag sur. Men när någon gav mig indikationer om det på ett bra sätt så tror jag att jag arbetade bort det. Eller så gav det med sig själv.

  Ungefär lika många check på listan som du, fast lite annorlunda.

  Kofta eller sjal av och på går ju an när man får bestämma själv. Och det får jag ofta.
  Men så kommer det 1-2 timmar där det är flera lager kläder som ska vara på i rumstemperatur enligt jobbereglerna. Och det går ju det med.
  Oftast är jag då så koncentrerad på jobbet att jag inte märker nåt.

 11. Men nu ska ni få höra nåt tooookigt!

  Jag spelade lite basket … och skadade det oskadade knät! Det knäppte till och gjorde lite ont, och nu kan jag inte gå utan kryckor. Men jag är jähättebra på att gå på kryckor.

  Är det inte det ena, så är det det andra. (Jag är inte bekymrad. Det är säkert bara en liten sena som har gått av eller en muskel som brast. Och visst gör det ont, sa Karin Boye.)

 12. Dumma knä!
  Ikväll har jag lovat att springa ett varv i skogen med kollegor. Det är en tävling. Jag vann höstversionen av samma lopp, av damerna alltså, som inte fick något pris. Det blir det ikväll, annars hade jag inte varit med. Någon måtta på orättvisorna får det faktiskt vara! Tror jag springer ovallat.

 13. Nu skuttar du inte kring på kryckorna och troor!
  Nu skuttar du iväg till läkarvetenskapen och får veta hur det är och vad som ska och inte ska göras. Nån måtta på antal skadade knän på en och samma kropp måste det ju vara.

 14. Vallningsteamet sitter ovallat i röntgenkö på akuten! (Det är helt okej, men jag fick lämna återbud till radion och förmodlingen kan jag heller inte åka till Sundborn i eftermiddag för att sova i Carl Larssons säng, vilket grämer mig mer än alla knän ihop.)

 15. Ökenråttan

  Nämen det är för mycket, Lotten. Du får hitta nån lugnare sport, virkning elller tjuvlyssning elller liknande knävänliga sysslor.

 16. Kan inte Carl Larsson komma hem till dig? Eller nån annan i Akademien? Larsson har det ju så oknäppt och ostädat därhemma.

 17. Ökenråttan

  Men varför stavade jag eller med tre l, nu plötsligt? Har jag en diagnos?

 18. Nu ska ni få höra vad ordinationen blev: ”linda knät och ta antiiflammatorisk medicin”.

  Utförligare rapport kommer, det här med vallningar var ju inte lika intresseskapande som knätrassel.

 19. Ninja i Klockrike

  För att vi nog tror att du lider mer av knät än av vallningarna.
  Och de senare kommer gå över av sig självt, men knäjäveln …

 20. Magganini

  Ökenråttan kanske har en diagnos, men inte Lottens knä. Har jag en diagnos? Jag har just inte märkt nånting alls av didäringa vallningarna. Kanske har Herr Magganinis myckna tidsägannde åt vallning, av skidor dårå, på något sätt sugit upp allt vad vallning heter ur atmosfären häromkring?

 21. Magganini

  ”Tidsägnande” var det tydligen svårt att få fånen att acceptera, men det där som det blev blev väl inte så värst det heller?

 22. Dina

  Lyllos dig som får sova i Sundborn! Eller ligger du bara? hmhm blinkblink (Det var du som skrev det först!)
  Var där förra vintern med dottern och stället är ju helt underbart.

  Vallningar… Kommer och går och, tyvärr, mest nattetid vilket är jobbigt när man är varm och kall samtidigt.
  Läste statistik att det egentligen bara är ca 1/3 som har dessa problem men att det pratas så mycket mer om det. Sedan tål man ju olika så många av mina vallningar vintertid är hjärtligt välkomna eftersom jag hatar att frysa.

  Hördu knät! Uppfördig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.