Hoppa till innehåll

Om en ändå sluppe sova

Det är ju bedrövligt, detta med sömnen.

Kolla vad han sover! (Jag trodde när jag var mycket liten att han bara sov lite, den där döende dandyn.)

Vad man än planerar, måste man se till att det på något sätt finns utrymme för sömn. Om jag ska åka till Stockholm för att spela in en film på måndag, måste jag se till att jag ju somnar ordentligt på söndagskvällen så att jag orkar gå upp på måndagmorgonen när alla tåg är inställda så att den vanliga resan måste ersättas med en nordvästlig sväng och byte över Västerås i ottan. Och eftersom filminspelningen fortsätter på tisdag, måste jag sova igen.

Gah!

Om jag ska åka till Skåne och slå runt i Lund men sova i Helsingborg, måste jag se till att sömnstunden infaller under den mörka tiden på dygnet. Annars kommer jag att se i kors, sluddra, vingla och bära mig åt. Upprörande!

Hotellen skor sig alltså på detta vårt ytterst primitiva behov som heter sömn. Och det tycker jag är något som samhället borde göra nåt åt.

Ska vi demonstrera?

Skriva debattinlägg?

Eller bara trösta oss lite i berömda mäns citat?

”We are such stuff as dreams are made on; and our little life is rounded with a sleep”.
William Shakespeare

Pffft. Inte ens Shakespeare håller med mig om att sömnen är ett nödvändigt ont. Jädra medlöpare. Svartfot. Fast vänta, nu förstår jag lite bättre:

”I love sleep. My life has the tendency to fall apart when I’m awake, you know?”
Ernest Hemingway

Skål! Nu känns det lite bättre! Vi tar lite Beppe!

Och så en förstående Jules Verne på det!

”Though sleep is called our best friend, it is a friend who often keeps us waiting!”
Jules Verne

Men jag vidhåller: sömn är verkligen ett nödvändigt ont. Jag vill bara vara vaken.

Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

 1. Japp! Sömn är överskattat. Bara besvärligt och sedan börjar det bara om nästa dag. Den bästa sömnen är eftermiddagsluren som man behöver eftersom man aldrig kom i säng igår.

  OT:
  ÖR, where are my manners? Tack! Korkarna eftersändes och har landat i Fattigstugan. Fia gnager förnöjt (fast just nu sover hon).

 2. Ninja i Klockrike

  Sova är underbart, det är att gå och lägga sig som är så träligt.

 3. … och här sitter jag och har inte lagt mig än fast jag borde. Och jag som är så trött (som omväxling).

  God natt?

  (Vilken trevlig tidningssida, var hittar man den leksaken?)

 4. Agneta uti Lund

  Eftersom jag kommer från en annan planet har jag alltid haft det något struligt med sömnen. Planeten jag kommer från – vet inte vad den heter eller finns – har i alla fall 26-timmarsdygn och det rimmar allt lite dåligt med Tellus dygn. Under tjugo år fixade jag det genom att helt sonika hoppa över en natts sömn i veckan. Det funkade rätt bra. Numera är jag för gammal för att klara slikt så min sömn är i stället synnerligen oregelbunden. När jag inte kan somna läser jag i stället. Förliden natt hann det dagas rejält innan sömnen infann sig. Sedan vaknade jag framåt eftermiddagen. Därför är jag nu inte det minsta trött, men gör ändå ett försök att somna. Går det inte så får det bli några timmars läsning i stället. Så där håller det på …

 5. Christer, the Long Distance Personal Trainer

  Aha, Busan Bergman, det är förstås du, Lotten!
  Här är en sång om längtan efter sömn som iofs är sorglig, men väldigt vacker. Kanske särskilt med FW.

 6. I dag tänker jag — som många dagar, jadå — ”om en ändå sluppe spam”. Fast samtidigt är den liiiite rolig. I går fick jag den där om 4.000:- bonus på grund av min senaste inaktivitet (den är så härlig), och i dag fick jag en ”kontoöversikt” som säger att mitt konto har godkänts för utdrag (what?) och på kontot finns 21.928,00 kronor. Komma noll noll, ja, sådär som vi inte skriver summor i Sverige.

  Men jag är girig, jag vill ha mycket mycket mer pengar! Det var länge sedan jag hörde av några i Nigeria, vad håller de på med nuförtiden?

 7. Snart sovdags i stugan. Groomen har byggt vedskjul stora delar av dagen och jag övar mig på att ta ut stickor ur fingrar.

 8. Här, Annika, finns tidningssidan som man kan leka med. (Och där man alltså ska stoppa in en bild på platsen för frågetecknet. Men jag tänkte frankt att javafan, det passar väl jättebra med ett frågetecken där?)

 9. Ja, Orangeluvan, KANSKE sover jag hos er natten till måndag! (Jag ska bara. Och lite till. För att tågen är inställda och fan och hans moster och jag ju måste vara i Stockholm i kostym på måndag förmiddag och allt som har att göra med kommunikationer på sommarn är så här. Inställda alltså.)

 10. Äntligen ska Lotten spela in film!
  Kan man ana en båsist bakom kameran?

  Det är skönt att sova. Men det där med att sluta med att vara uppe för att göra det är ett jockel. Likaså att sluta med att sova och ligga ner.

  Så här års är det nästan helgerån att gå och lägga sig. Men tyvärr behövs sömnen, den goda goda …

  Här är en bra sång på ämnet
  https://m.youtube.com/watch?v=_OB5_oHv88Q

  Jag rekommenderar egentligen annan inspelning, när Whitacre dirigerar själv, men här syns texten.

 11. Hej, nu kom jag hem. Från traditionsenlig bokloppisinvigning. Det var 16 grader varmt på Närkesslätten för en liten stund sedan men här hos oss är det ”bara” 13 °. Var kom den här ljummenheten ifrån? Följde den med blåsten? (Gud vad det har blåst! Ett äppelträd har kreperat.)

 12. Om vi ska snacka väder (vilket jag ju bara gör när jag är arg på det), kan jag härmed meddela:

  Den 30 juni 2017 hade Eskilstuna ett ljuvligt, om än blåsigt, sommarväder! Ja ba: ooooo!

 13. och

  Jag ville att jag vore
  en baddare på sömn…

  Allt som måste göras INNAN man äntligen kan krypa ner i slafen hindrar ofta mig från att ens komma igång. Och sedan lyckas jag inte ens sova allt jag borde! Den enda problemfria sömnen infinner sig när man a/har druckit varm choklad, och b/ sitter och egentligen tittar på en film på datorn… DÅ funkar det minsann! Filmdialogen försvinner i ett mysigt töcken och där sitter man rätt upp och ner och snusar bekvämt. Varför funkar det inte i sängen?
  Undertecknat /Fem timmar, max, inattas.

 14. Ninja i Klockrike

  Jag har tillbringat drygt 20 av det senaste dygnet i snarkofagen och av de timmarna sovit säkert 18-19.
  Sex timmar hos veterinären i går gjorde det alldeles nödvändigt för både luddmongot och mig att däcka direkt i bingen. Hon med sitt diskbråck och jag med en inflammerad höft.
  Och gå upp klockan dumihuvudet går ju inte så då tog jag min bok och läste och sen somnade jag som alltid om.

  Jag är också nattuggla, men när jag är trött så vill jag inta horisonalläge omedelbums.
  Är också tacksam varenda gång för en skön säng i ett tryggt hus.

  Det händer att jag sover dåligt men det är inte ofta.

 15. God morgon! Det blir oftast lite sena morgnar för mig, men i gengäld brukar jag lägga mig tidigt på kvällen. Det beror på att jag har sömn som hobby.

  Filminspelning?! Vad har jag missat?

 16. God eftermiddag. Har alla blivit akut somriga och gått ut att idka latning, fikning, glassning, pajning, solning, molning (nej, inte målning fast det kan man givetvis också idka, utan häng under molnig himmel), skvallring, eller liknande aktiviteter?

  Vi har idkat antikmarknadsströvning. Den andra hälften köpte en mycket trasig luta (av den här typen) bara för att se om han kan snygga till den (han älskar att laga och snygga till gamla saker) för vad som till slut blev 70 kronor (vrakpris, i genuin bemärkelse). Så nu idkar vi lut-skämt.

  Så att en helt spontan dialog utspann sig på följande vis (den andra hälften först):
  Nisse Munck spela’ väl luta?
  – Ä’nte han dö?
  – Ä han dö? Men han står ju där och lutar!

  Och ”det lutar åt regn”, ”jag tar och lutar mig”, ”jag bes-lutar att …” och så vidare.

  (Ellel som han … val det Tjadden? Det måste ha valit Tjadden … lopade: Lut, Lut, jag kan inte leva utan dig!)

 17. Först bröderna Djup – och nu Tjadden. Vart är vi på väg?

  Tacka vet jag bröderna Slut. De debuterade i Granbergsdal. I glad och stolt hugkommelse.

  Härharevare kulturglimtar. Vilket ledde till en riktigt häftig bild på zebror. Hänger numera i Spiselrummet.

 18. Ja, jag tror att sommarn slog till! Jag satt ute och försökte jobba som vore datorn en skrivmaskin, vilket gick HELT åt helskotta. Men mina ögon-kis-muskler fick jobba.

 19. Ninja i Klockrike

  Nu är det så kallt i Krokholm att jag måste stänga fönster.
  Spotify spelar Lasse Tennander.

 20. Ökenråttan

  Haha. I morrn släntrar vi förbi inspelningsplatsen och hoppar fram och skriker ”Ser inte vi ut som filmstjärnor? Får vi vara me?”

 21. Tre gigantiska nattfjärilar … jag ser dem för mig i nätstrumpor och fjäderboor. Boor. En boa, flera boor. Jamen … jo. Bah.

 22. Ja Annika! Jag tror minnsann att regissören blev en konjuktion!

  Nattfjärilarna – alla tre – ligger i en rabatt, mördade. De ströps av mig i sina boor. Ack, jag är i sanning ingen djurvän när det verkligen kommer till kritan. (Nattfjärilar lämnar för övrigt efter sig ett mystiskt damm när de dör. Förmodligen är de egentligen spöken.)

 23. Ninja i Klockrike

  Dammet är täckfjäll från vingarna. De skyddar det tunna membranet från mekaniska skador.
  Ledsen att förstöra spökillusionen.
  Nästa gång kan du ju nöja dig med att släcka lampan så sitter de still…

 24. Nu finns det två sätt att förhålla sig till detta.
  1. Fnys
  2. Dubbelfnys

  Läste nyss att TMS provas seriöst i vården. Då är det ju inte mer än rimligt att man förlorar hälften av 42 gram när man dör.

 25. Båthuspernilla

  Ännu värre än nattfjärilar i taklampan är nattfjärliar på skärmen när man läser sin e-bok i ett i övrigt mörkt rum. Då kan man verkligen förstå hur det var för Gusten Grodslukare med bokstäverna som kröp om kring som insekter.

 26. Ninja i Klockrike

  Jag har haft en nattfjäril inne i hörselgången. Det var en extremt obehaglig upplevelse.

 27. Ninja i Klockrike

  Då, SG, undrar förstås den nyfikne om du märkt av den här s. k. fjärilseffekten?
  Fladder i magen orsakar orkan nån annanstans?

 28. Bara när jag befinner mig på Den Himmelska Fridens Torg. Men där ska man ju inte ha fjärilar i magen. Säger dom. Men fan vet.

  Att påskina att mina fjärilar i magen skulle orsaka orkaner är att ta i. Lite av flatulensartist är jag nog. Men inte så framstående att jag uppträder publikt.

  Annars kan nog kaosteorin vara nog så aktuell.

 29. Båthuspernilla

  Ninja, är du så upplyst att det läcker ut ljus genom öronen?! Nu blev jag riktigt imponerad, om än inte så förvånad. Förstår dock att det inte kan ha varit behagligt med en nattfjäril i örat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.