Hoppa till innehåll

Världspolitiken som basketturnering

Vi får tänka oss politiken som en basketturnering för att reda ut vad det är som händer på den basketplan som heter världen.

Trumplaget är stort och bullrigt, men bara drygt hälften får lira. Coachen hade tidigare en klubb i ryggen, som nu mangrant har slutat jobba på kansliet för att han planerar att sätta upp ett volleybollnät på mittlinjen.

Putinlaget har dragit sig undan lite och står mest och irriterar sina opponenter i omklädningsrummet, häller vatten i motståndarnas skor och tisslar och tasslar bakom ryggen på the rookies. 

Centraleuropalaget har fått en stjärnspelare – en nederländare som försöker få resten av gänget att hänga med trots att han är snabbast och finurligast.

TheresaMaylaget har sedan länge bett om time out, men det ser ut att ta tid eftersom varken domarna eller funktionärerna verkar ta dem på allvar.

Svenskarna har inte kommit in i matchen än, för de står bakom baseline och surar för att de har uppförsbacke, motvind, trångt på bänken eller något annat som skaver.

Mixlagen med NASA, USA:s nationalparker och CIA är lite lösa i konturerna och inte sig riktigt lika. Man talar om bodysnatchers, doping, klimatsmarta röksignaler och hemliga system och ett zonförsvar som ser ut som man-man och tvärt om.

Efter första matchen föll Trumplagets coach i tårar när han hörde att publiksiffran var blott 137 – han hade själv räknat till 138 och ville inte ha fel. Han pratade sedan om att dra åt tumskruvarna och hota spelarnas föräldrar med kollektiv bestraffning om de inte dök upp mangrant fortsättningsvis.

Men hörni. Den här ytterst mystiska basketturneringen kan ju inte fortgå i all evighet – om inte annat så kommer hallhyran att kosta för mycket. Så vad gör vi?

 1. Lyssna på vad som verkligen sägs – försök inte släta över och förmildra. Om coachen vrålar ”stek pannkakor i öronen!” är det verkligen precis så knäppt, och alls inte ett sätt att peppa spelarna.
 2. Tro inte att någon bättre vetande kommer till din hjälp. Domarna och förbundet har tillräckligt mycket annat att tänka på; du måste själv sluta spela försvar på fel spelare.
 3. Explodera av ilska när du blir förbannad. Man kan helt enkelt inte bli avblåst för stegfel innan matchen har börjat!
 4. Vänd inte kappan efter vinden. Att de andra i ditt lag inte springer tillbaka i försvar, betyder inte att du ska göra likadant. Inte ens genom att låtsas knyta skorna.

Dunk!

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. LupusLupus99

  Ajajajaj Trumplagets coach Donald Duck Trump drar
  på sig ett match penalty redan i första matchminuten för
  ett ABUSE OF OFFICIALS.

 2. PK

  Man kan ju gå på logdans. Eller fiska och ta en tyst minut. Eller bara ta ett glas vin och va som en människa.

 3. Du glömde The Alamos -The Team That History Didn’t Forget. Trumpnissarna får sig nog en läxa efter bara någon vecka på banan.

 4. Ninja i Klockrike

  Våld och förtryck det gör mig ledsen
  men kaffe och bullar gör mig glad.

  Fika nån?

 5. Anna T

  Glöm inte Trumplagets hejaklack i vita heltäckande nattmössor. Låter dem inte slinka förbi vakterna utan att visa upp sina väskor: rep, pinnar och tändare bör beslagtas.

 6. Ingela

  Nåt fel är det ju när det ser ut som det gör på läktaren när turneringen invigs. Har alla åskådarna blivit tvingade dit? Eller är det operettnördar som kommit till fel tillställning? Eller är det kanske bara vädrets fel? Men ingen ler, viftar med nån flagga eller ballong.

  För övrigt görs det inte såna trubadurer som Olle längre. Tur att nästan allt man vill lyssna på numera finns på samlings-CD och Spotify. Musikanter som spelar gitarr som Olle A och Sv-B Taube är det dåligt om nuförtiden.

 7. Ingela

  Ja, det var en sorglig nyhet det med, om John Hurt alltså, om än i en annan division.
  Till alldeles nyligen låg kortfilmen ”Kärlek vid första ögonkastet” från 2010 på SvT Play. En alldeles underbar liten film, en stillsam och rörande men omskakande berättelse. Se den om du får tillfälle. Förutom en fantastisk skådespelare med rollgestaltningar man aldrig glömmer så var alla John Hurts röstjobb ren njutning. Ingen kunde vara ”berättaren” på ett sätt som kom i närheten av John Hurts. Har länge tänkt se om ”Jag, Claudius”, måste nog göra slag i saken.

 8. Ingela

  Skulle mer än gärna ha fikat med Ninja, eller ännu hellre gått ut och gjort upp en brasa i solig januarilördag med -4, och fixat lite pinnbröd och korv. Kokkaffe i sotiga pannan därtill förstås!

  Men hon bor ju så vansinnigt avsides…

 9. Ninja i Klockrike

  Men hon lär nog bli tvungen att komma upp till dina centralt belägna trakter, så då får vi ta igen det, Ingela.

 10. Ingela

  Ja!!! (OBS tre utropstecken) Mars-april är bästa tiden här. Och det finns en nyrenoverad gästlägenhet med plats för fem-sex övernattande, så vill nån fler baka pinnbröd går det alldeles utmärkt.

 11. Lite O T (=on topic).

  Mina tankar går till forna tiders lagbildningar. I början av detta sekel kunde man läsa i New York Times att G. Bush fört samman Irak, Iran och Nordkorea i något han kallade ondskans axelmakter, “Axis of Evil”.

  Snabbt kompletterade alternativa medier med att Libyen, Kina, och Syrien meddelat att de bildat en ”Axis of Just as Evil”. Syrien medgav dock att de hade försökt komma med i ondskans axelmakter, men Saddam Hussein hade stoppat dem eftersom axelmakter bara kan bestå av tre länder. “And a secret handshake.”

  På andra håll ville länder också att uppnå triumviratstatus. Kuba, Sudan, och Serbien sa att de hade bildat “De tämligen onda axelmakterna” och de tvingade Somalia, Uganda och Myanmar att bilda ”De stundom onda axelmakterna”, medan Bulgarien, Indonesien och Ryssland bildade “Axelmakterna som egentligen inte är riktigt onda, men otrevliga i största allmänhet”.

  När kriterierna vidgades strömmade nya grupperingar till. Sierra Leone, El Salvador och Rwanda ansökte om att få kalla sig “Axelmakterna som inte tillhör de värsta men som definitivt inte kommer få arrangera de Olympiska spelen.”

  Kanada, Mexiko och Australien bildade “Axelmakterna som är rätt trevliga men som i hemlighet tänker elaka tankar om USA.”

  En försiktig George Bush godkände de flesta axelmaktsbildningarna, men han avslog begäran från Paraguay, Uruguay och Chadguay att bilda “Axelmakterna för länder som slutar på guay” på grund av misstanken att ett av länderna skickat in en förfalskad ansökan.

  Idag känns det där nästan som en idyllisk tid…

 12. Det låter ju lite hoppfullt – tror jag… Och som någon sa: Han kommer nog att tröttna efter ett halvår eller så.

 13. Ninja i Klockrike

  Borås, Ludvika och Härnösand har bildat’ Småstäderna som skulle vilja hata storstäder som Stockholm, men har alldeles för många av sina invånare boendes i Stockholm för att det ska kännas särdeles seriöst eller ens meningsfullt’.

 14. Haha Karin och Ninja! Mycket fnissigt mitt i allt elände!

  Själva har jag bildat tre portioner chokladmousse ikväll, och kallar dem ”Mousses of Chocolate”, eller på svenska ”Tre små goda kluttar som kommer att bli uppätna i ett nafs”.

 15. Den som vill följa The Donald på Twitter måste bevaka två strömmar. Dels
  https://twitter.com/realDonaldTrump
  som är hans gamla vanliga. Folk som kan sånt häpnar över att använder en Samsung 3, eller möjligen en fyra. Deras operativsystem har inte uppgraderats sen 2012 och klickar han på fel länk kan all kommunikation avlyssnas.

  Sen har givetvis fått det officiella presidenkontot på Twitter
  https://twitter.com/POTUS. (Obamas insatser på kontot arkiverades innan det rensades). Detta använder han mer sparsamt, trots att det går från säkrare utrustning.

  Har man Twitter är det en smal sak att lägga in dessa i sitt flöde och inte missa något. Twitterlösa får dock öppna länkarna en och en och läsa som vilken sajt som helst.

 16. Jag har försökt vänja mig vid Twitter i snart tio år, känns det som.

  Men jag ger inte upp; någon dag ska jag väl förstå hur man inte blir galen av att klafsa omkring bland inläggen som dyker upp.

  Däremot är det ju fantastiskt att läsa tweets som uppmärksammats för att de är finurliga/roliga/helt jävla sinnes.

 17. Anna får mig att tänka på hur det var när det hade gjorts pudding i forntiden (när barnen var små och varken varken var föräldrar eller morfarförälder).
  Då var fördelningen mycket viktig. Trots delning på fyra enheter med linjal och gradskiva kunde det ju tänkas finnas viss osymmetri när man kom på djupet. Och då var det ju någon som fick lite mer och någon annan som fick lite mindre.

  Vi löste problemet genom att numrera de fyra sektorerna och sedan kom Puttinglåtterimössan fram. I den lades fyra lappar med motsvarande nummer (jo, visst är det vansinnigt) och sedan fick var och en dra en lapp och ta sin sektor.

  Idag (egentligen lite tidigare) kom Puttinglåtterimössan fram ur sitt gömsle där den bott i många år. Jag bad Hyttis ta en bild av den (på mig) men det blev en så dålig bild att ni får försöka tänka er en Puttinglåtterimössa istället. Den är från Erikssons maskinfabrik i Kolsva, om det kan vara till någon hjälp i föreställandet. Orange, ska jag kanske lägga till.

 18. En sak med trumpedunsen är att han tydligen tänker hålla sina vallöften. Det är ju inte så vanligt. Synd bara att de flesta inte är särskilt vettiga.

 19. Ett hållet löfte: nu stoppar han redan genomförd invandring. Har ni sett att det just nu pågår jättedemonstrationer på JFK för att folk fastnar där när de ska in i landet – trots att de ha greencard?

  Den där Puttinglåtterimössan låter ju fantastisk!

 20. och

  En federal domstol tycks ha fastslagit att så här kan man faktiskt inte göra – hindra folk som redan har uppehållstillstånd att komma hem igen. Undrar hur lång tid det tar av diverse plumsande innan karl ställs inför riksrätt, eller plötsligt blir ”sjuk” eller ”måste ägna mer tid åt familjen”?
  (Familjen, förresten – det är lite kusligt att se t ex fyra av Trumpkvinnorna tillsammans och alla ser precis likadana ut! Mejkade, små nätta klänningar, och långt blont hår!)

  Senaste Vanity Fair har flera Trumpartiklar – en handlar om de (knäppa) Trumpsönerna, en annan om Trumpdöttrarna. Ivanka – den som alla brinnande ber om ska var något så när normal – är polare med Chelsea Clinton, Hillarys dotter. Hur i hela…

 21. – Chelsea, dear.
  – Yes mom?
  – Klipp dig, skaffa en dräkt och bli kompis med Ivanka Trump.
  – Really?
  – Really. Världsfreden kan hänga på just detta.
  – Ålrajt.

 22. Oh, en sak. En liten men ändå sak: DT vill ju övertyga både sig själv och andra om att han är bäst och mest på allting. Att sluta följa det officiella president-twitterkontot är följaktligen en motståndshandling, som inte så få rimliga amerikanska medborgare redan har utfört. (Om han upptäcker att han har färre twitterföljare än Obama hade så kommer han att … tvinga någon att ljuga om saken, förstås. Igen. Eller säga att twitter styrs av ondingar som är emot honom. Fast det har han i och för sig redan påstått någon gång. På twitter.)

 23. HK

  Hur gör man nu då?
  Ska man först bli en följare och sen med buller och bång sluta vara det?
  För att bara stå utanför märks väl inte?

 24. Gratis gratis gratis!

  Vill någon här gå på Dramaten nu på tisdag 31/1 kl 19:00 för att se Fanny och Alexander? Jag har fått en biljett av Orangeluvan, men kan inte gå för att jag sänder Vi i femman. (Se bild.)

 25. … men äh, då är jag upptagen. (Som om det vore enkelt annars, ända härifrån …)

  HK, intressant variant! Egentligen borde ingen av oss skriva ut hans namn, för då blir det inte sökbart och därmed inte kollationerbart och därför kan ingen märka att han är omtalad. Svårt, ja. Ujujuj.

 26. LupusLupus99

  LarsW, det handlar snarare om att USA inte har affärsintressen i
  de länderna. Saudi Arabien och Qatar har ju USA betydligt mer
  affärssammarbeten med, både gällande olja och vapenindustri,

 27. Amerikanerna har ”boots on the ground” i Irak som kämpar i Mosul. I övrigt har jag inte sett något om att de inte har verksamhet i de bojkottade länderna. Glömde dock att 15 av de inblandade i 11 september var Saudier. Men, såklart. Trumpmegafonen Fox News huvudägare är ju en Saudisk prins…

 28. Annars har jag nu tittat på våra huvudpersoners Twitterkonton:

  * Teh Donalds urspungliga konto har 22,7 miljoner följare.
  * Teh Donalds presidenkonto har 14,5.
  * Obamas presidenkonto, numera arkiverat under annat namn, 14,8.
  * Omamas personliga konto 83,7 (Säg inget till Trump).
  * Hillary Clinton 12,8.

  Sen roade jag mig med att titta lite på vår inrikespolitiska scen (som jag inte följer):

  * Stefan Löfven förefaller inte vara aktiv på ett personligt konto. Han verkar bara finnas under rubriken @SwedishPM och har då 15 tusen följare. (Gör han en Obama och lämnar över detta till näst* Statsminister när det blir dags?)
  * Anna Kindberg Batra 60,6′
  * Jimmie Åkesson 75.9
  * Annie Lööf 82,7.
  * Jan Björklund 23.
  * Ebba Busch Thor 28,9.
  * Jonas Sjöstedt 63,2.
  * Gudrun Schyman 126. Mest ”retweets” av andras inlägg.

  Om man vill känna sig övervakad för att man följer något av dessa konton och tror att man vägras inresa om att man hoppar av, så har man en synnerligen livlig fantasi.

 29. Tack LW. Bra insyn. Själv är det nog bara Lotten och EngTips jag följer. Fejjan verkar jag ha halkat in mer eller mindre ovetande vid något tillfälle. Så jag känner mig väldigt mycket mera insatt nu. Washington Post var också en bra länk. Dom skickar små sammanfattningar som är intressanta.

 30. Aj f*n. Tack. Klipp&Klistra går lite väl fort och lätt i bland. Kanske Fru Båsmor kan rätta, eller har ett Alternativt Faktum här smugit sig in i själva Båset?

 31. Åh, vilket flott erbjudande Lotten!
  Jag har tyvärr ett tidigt (och för mig viktigt) möte på onsdag, så det passar int att vara ute sent. Hoppas någon kan utnyttja platsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.