Hoppa till innehåll

Etikett: metafor

Världspolitiken som basketturnering

Vi får tänka oss politiken som en basketturnering för att reda ut vad det är som händer på den basketplan som heter världen.

Trumplaget är stort och bullrigt, men bara drygt hälften får lira. Coachen hade tidigare en klubb i ryggen, som nu mangrant har slutat jobba på kansliet för att han planerar att sätta upp ett volleybollnät på mittlinjen.

Putinlaget har dragit sig undan lite och står mest och irriterar sina opponenter i omklädningsrummet, häller vatten i motståndarnas skor och tisslar och tasslar bakom ryggen på the rookies. 

Centraleuropalaget har fått en stjärnspelare – en nederländare som försöker få resten av gänget att hänga med trots att han är snabbast och finurligast.

TheresaMaylaget har sedan länge bett om time out, men det ser ut att ta tid eftersom varken domarna eller funktionärerna verkar ta dem på allvar.

Svenskarna har inte kommit in i matchen än, för de står bakom baseline och surar för att de har uppförsbacke, motvind, trångt på bänken eller något annat som skaver.

Mixlagen med NASA, USA:s nationalparker och CIA är lite lösa i konturerna och inte sig riktigt lika. Man talar om bodysnatchers, doping, klimatsmarta röksignaler och hemliga system och ett zonförsvar som ser ut som man-man och tvärt om.

Efter första matchen föll Trumplagets coach i tårar när han hörde att publiksiffran var blott 137 – han hade själv räknat till 138 och ville inte ha fel. Han pratade sedan om att dra åt tumskruvarna och hota spelarnas föräldrar med kollektiv bestraffning om de inte dök upp mangrant fortsättningsvis.

Men hörni. Den här ytterst mystiska basketturneringen kan ju inte fortgå i all evighet – om inte annat så kommer hallhyran att kosta för mycket. Så vad gör vi?

  1. Lyssna på vad som verkligen sägs – försök inte släta över och förmildra. Om coachen vrålar ”stek pannkakor i öronen!” är det verkligen precis så knäppt, och alls inte ett sätt att peppa spelarna.
  2. Tro inte att någon bättre vetande kommer till din hjälp. Domarna och förbundet har tillräckligt mycket annat att tänka på; du måste själv sluta spela försvar på fel spelare.
  3. Explodera av ilska när du blir förbannad. Man kan helt enkelt inte bli avblåst för stegfel innan matchen har börjat!
  4. Vänd inte kappan efter vinden. Att de andra i ditt lag inte springer tillbaka i försvar, betyder inte att du ska göra likadant. Inte ens genom att låtsas knyta skorna.

Dunk!

Share
47 kommentarer

Men ge inte upp!

En gång på stenåldern lyckades jag avgöra en basketmatch efter tre förlängningar genom att sätta två straffar när det var två sekunder kvar.

(Alla som vet hur jag spelar basket tror att jag hittar på: jag är sällan iskall och skjuter både fult och dåligt. Men man måste hålla fast vid de goda historierna och dessutom upprepa dem så ofta som möjligt.)

Nu ska jag berätta en sedelärande historia om hur viktigt det är att inte ge upp. Ni som obegripligt nog inte gillar sport och därför inte kan associera till när Zlatan i fjärde övertidsminuten gör mål med ena bröstvårtan, kan ju göra det hela till en metafor om hur motgångar utmanar och hur det aldrig är kört ens när det inte syns ens ett ljus i tunneln och alla dessutom är dumma och vädret är så kallt att benmärgen hackar tänder.

En tisdagskväll i februari 1991 spelade Eskilstuna Baskets herrlag mot Falu Basket. Eskilstunacoachen Rolle Busk (som har berättat detta för mig) hade ett bra gäng med både långa giraffer och korta illrar till spelare.

Efter att ha legat under nästan hela matchen, lyckades Eskilstuna genom list och envishet komma ifatt – och när slutsignalen brölade, stod det lika. Eftersom basketmatcher aldrig slutar oavgjort, blev det då förlängning.

När femminutersförlängningen var slut, var ställningen än en gång lika. Som spelare är det då bara att bita ihop och strunta i de ömmande benhinnorna och de blödande knäna samt de korviga, stukade fingrarna och gå ut och spela ännu en förlängning.

Även i den andra förlängningen turades lagen om att göra poäng. Med blott 7,5 sekunder kvar, hände det som numera är så kallad historia.

Falun ledde då med två poäng. Eskilstuna tog time out för att bestämma vad som skulle göras. Spelarna och coachen kom överens om att bolltrollaren Pedda skulle försöka göra poäng för att säkra ännu en förlängning – och om han skulle bli foulad och få straffar, var han ju enligt alla den bäste straffskytten.

Den där Pedda längst fram.
Den där Pedda längst fram.

När det var tre sekunder kvar, lyckades Pedda dribbla mot korgen – och göra poäng samtidigt som han blev foulad! Alla i Eskilstunalaget blev överlyckliga och började hoppa och tjoa eftersom de hade säkrat ännu en förlängning. Dessutom fick han ju även ett bonuskast pga. foulen. (Man kan jämföra det med straff i fotboll.)

Faluspelaren som foulade blev på ett synnerligen ruttet humör. Det kan man kanske förstå eftersom

  • Pedda gjorde två spelpoäng och fick en chans att sätta ett till (bonuskastet)
  • det var spelarens femte foul, vilket innebär att man inte får spela mer
  • alla i motståndarlaget var så förbannat lyckliga.

Så han sa i vredesmod något synnerligen olämpligt, som fick domaren att se rött och utdöma en teknisk foul. Som gav Eskilstuna ytterligare två straffkast.

Det var nu tre sekunder kvar och ställningen var 64–64. (Det är i detta läge jag för allas skull bör sitta på bänken och inte yra omkring på planen och missa straffar och ha mig.) Pedda satte sina tre straffar och ställningen blev 64–67. Efter en teknisk foul får det oskyldiga laget dessutom göra nästa inkast, vilket dock brukar vara svårt när det är tre sekunder kvar eftersom motståndarna är galna och vevar som väderkvarnar framför en.

Men bollen hamnade rätt i famnen på en Eskilstunaspelare, som passade över hela planen (nästan som en icing i hockey) till en fri spelare som gjorde ytterligare två poäng. Tuuuut! Sluuut!

Eskilstuna vann alltså matchen med 64–69 efter att ha legat under med 64–62 när det var mindre än åtta sekunder kvar. Sensmoralen tar vi igen: ge aldrig upp!

Fotnot
Om man är från Falun kan man förstås vända hela historien till något förfärligt mycket mer deprimerande.

_____________________

Avslutningsvis en relaterad video. (Stäng av ljudet bara, för de där stråkarna är bara för mycket.)

Share
35 kommentarer