Hoppa till innehåll

Domedarerna (av embryo)

domedarerna

välkommen till domkyrkcan

här har vi dom tre vissna männen: de dem okcså dom

ah dom där domherrarna som dömer

okcså här bortland har vi dromedarerna

så hetrer dom väl inte det säjer jag nu: dom hetrer väl domedarer

är du dom i huvudet det undrar jag nu

så hetrer det väl inte det säjer jag nu: de heter väl dem i huvudet

fast de där är väl kaneler det säjer jag nu de har ju två puckar det ser man på dem

är du helt puckad dom där andra domedarerna heter ju kaneler det ser man på dem: de har puckar överallt: D D

om vi grår vidare hittar vi en del andra ben: repliker från förr i små skrin: här har vi en: ”di där kanelkalvarna diar di där kanelerna”

okcså jag duar dom där dumedarerna eftrersom de förtjänar det det kan du hälsa dem

okcså du kan hälsa hem till dom därhemma det säjer jag nu

yo

©embryo 2016


Läs noggrant – gärna ett par gånger.
Det här är faktiskt som när musikartister gör en cover. Jag planterar bara plötsligt embryos text i min blogg och hävdar att den måste dras upp till ytan från den djupa sankmark som heter kommentatorsbåset för att få ses av så många som möjligt – precis som när Adele sjunger Dylan. (Oj, jag tror minsann att jag fick till den mest haltande jämförelsen i världshistorien utan att ens börja fundera på en ironskt lipande smiley.)

Att embryo egentligen heter något helt annat med inledande versaler som vanligt folk, ja det låtsas jag faktiskt inte om. Här i bloggen dyker han upp då och då som embryo och så är det inte mer med det. Då kan det se ut så här – läs några ur sitt sammanhang ryckta rader:

”jag minsk ett babbliotek i vitryskland”

”det stavras raclette, som i von dy”

”i ortografens värkstad bror det många som är femlingar för varjeandra”

”jag trykcer vare sig antingen eller talfel eller stavfel är någnonting att skrämmas övar”

Nyss kunde jag konstatera att det är drygt tio år sedan jag stötte på embryo allra första gången. (Varför karln inte är världsberömd i hela Sverige är en gåta.) Här kan ni läsa min favorit: om fibrer i presis alltning.
Share
Publicerat iBloggen

69 kommentarer

 1. Ökenråttan

  En embryo-favorit:
  internet är som en stor glödlampla som lysrer okcså lysrer
  tills man drar ut kontakcten då finske ingngenting
  men bökcrerna
  men bökcrerna liggrer okcså glödrer i mörkcret okcså väntrar
  okcså blyertspennan det är segrevapnet det säjer jag nu yo

  (Här hade stavningshitler mycket att föreslå, ska jag säja …)

 2. och

  Bravo! Alla borde läsa embryo!

  (Men man får inte sjunga verserna, för då kan han kanske inte få ett Nobelpris…?)

 3. Smultronblomman

  Läste på mobilen och såg inte att det embryos verk, från början. Trodde du rökt på något, Lotten! Helt fenomenalt!
  Nu ligger det en ny blogg i min mapp med länkar!

 4. Språkligt kreativ har väl aldrig beskrivit någon bättre! Jag suger i mej varje stavelse när embryo poppar in här, tyvärr är jag en usel bloggläsare i övrigt och har som vanligt noll koll på allt övrigt fantastiskt. Kul Lotten, att du upplyser oss!

 5. Ökenråttan

  ’böckerna som glöder i mörkret’, ’blyertspennan som är segervapnet’ – hur kunde Akademien missa vem om skulle ha haft …

 6. På tyska säjer dom att Akademien hoppas på att Dylan ska bidra till festligheterna med en serenad! Under sekreteraren Danii fönster, dårå, eller …?

 7. Ökenråttan

  Och embryo kan även få fredspriset. Blyertspenna är segervapnet – om alla levde så! Va?

  När Ökenråttan blir blå darrar djungeln, Ninja.

 8. Örjan

  Nyfikenhet.
  Blir det ny pumpa i år via familjens ”karvkonstnär”
  Hoppas det
  Motiv?
  Min gissning/önskan: Bob Dylan
  2 varianter?
  -ungdomlig (en sida)
  -andra sidan. Hans nuvarande fårade ansikte.

 9. Flinn

  Åh, fantastiska embryo! Och tack Lotten för uppdragandet ur kommentatorsbåset. Hinner aldrig in där (här) annars ju!

 10. Åh!

  Jag läste den ju redan där, men uppskattar livligt att den blir uppdragen till fronten så att alla kan läsa den många gånger. Alla, alla, många, många!

 11. SAOB, minsann. Och jag som just satt och funderade över vad det stod i den där — eh — växelbildrutan högst upp till höger. Ibland är det ju bokstävlar. När jag alltså steg in nyss stod det ”arlsa”.

  Jag föll i en djuuuup tankegrop. Man kan ju axla ansvar, skalla både folk och fä, knäa under bördor samt andra i knävecken, tåa fotbollar, armbåga närstående i veka livet. Och sådär. Men vad, oh vad, gör man när man arslar [någonting]?

  Tar på sig unnerböxer?
  Dansar bump? (Ååååh — ”that’s the way a-ha a-ha I like it a-ha a-ha” — kolla här:https://www.youtube.com/watch?v=5RheYzUWoxU)
  Halkar på bananskal med ty åtföljande rörelser?
  Backar in i folk så att de drattar på ändan?
  Tar sig igenom en svängdörr när man har händerna fulla?

  Vad?

 12. Men hu — typixt nog lyckades jag kasta om bokstäverna på första försöket — det ska alltså stå ”arsla” även i första stycket. Blah.

 13. Christer tLDPT

  Annika, mina barn leker ibland en fobollslek som i en del kretsar heter volley (för man får bara göra mål på sådan), men som de kallar just arsla, eftersom förloraren får vända ändan till och ta emot ett straffskott just där.

 14. Ninja I Klockrike

  Jag har också dansat ’the bump’ -aha, aha, I’m liking it- på Jampen, ett disco som låg på Grönan. Ytterst vågad bland Stockholms invandrade ungdom på 70-talet, men vi lärde dem, Gunilla och jag. Schetakul, hade vi.

 15. Men kära nån — jag har hört talas (eller snarare läst talas, tror jag) om the wahtusi (va … hur stavar de egentligen dansen?), men aldrig har jag sett den förrän nu.

  Och aldrig har jag sett en sån tröja. Uj!

 16. Ninja I Klockrike

  Det är nån Lindeman där det dansas watutsi, men banne mig om jag kommer ihåg vilken.

 17. Duger inte det ursvenska ordet moona? Eller. som någon skulle uttrycka det, mronra?
  Att arsla verkar vara en sentida och ganska dålig översättning.

 18. För att minska förvirringen för alla som kommer hit och tror att kommentatorsbåset är fullt av djupingar som vara vill diskutera versmått och orim, så kommer här en förklaring till arslandet.

  På stenåldern hade den här bloggen ”word verification” eller ”captcha” som jag var väldigt förtjust i. Jag samlade på dem, bloggade om dem och tillverkade en tröja med dem på.

  Och så här såg arsla ut:

  arsla

 19. Var taskmurt med i den samlingen?
  Det är en favorit från hemmadatorernas blöjstadium där stavningskontrollen i ABC 80 rättade taskmört till just taskmurt. Snacka om väsentligheter, inklämda på 64 kB.

 20. Stavningskontrollen i min pappas första dator föreslog honom att ändra dessvärre till dessbättre. En positiv inställning till tillvaron, kanske.

 21. Ninja I Klockrike

  Karuta! Båsträff!

  Vadå, inga djupingar i båset, allt som avhandlas här har ett kulturellt djup av marianergravsklass!

 22. Jag fortläste det som att Ninja skev marianerglass. Det lät mumsigt, som något man får en avgrundsdjup längtan efter.

  Och tur att jag kunde läsa på om karuta, för ordet i sig får mig snarast att tänka på raggarbilar och sånt (bara en bokstav bort från kareta, ja).

 23. **Får för sig att läsa recept på hemgjord cassataglass. Träffar på ordet romarom. Rom-arom betyder det såklart, men huvudet fylls nu av amerikansk 60-talsmusik där doakörerna sjunger a-rom-a-rom-a-rom …**

 24. **Inspireras av Annika att läsa recept på cassataglass. En del är mer än lovligt konstiga. Och vad är ”sherrybär”?**

  (Antagligen hopblandning av ”cocktail cherries” och … nåt.)

 25. Ninja I Klockrike

  Kusin Henry stofd för det givna svaret på bus eller godis-frågan; smisk eller smörj?

 26. Ninja, den ska jag komma ihåg om det någonsin inträffar att frågan ställs mig.

  (Nej, det har aldrig hänt här. Jag har aldrig i hela mitt liv sett en endaste liten halloweenfirare.)

 27. Ninja I Klockrike

  Men Lotten, då är ju svaret givet;
  -Idag? Men halloween är ju på måndag!
  På måndagen är svaret återigen givet;
  -Idag? Men har har ju varit barn hela helgen. Nu är godiset slut!

 28. Slagträ eller käftsmäll? brukar annars vara tydligt nog som svar.

  Jag hade problem redan med allhelgonagravljusen, som jag ansåg vara ett påhitt av överheten dvs köpmännen. Och att jag nånsin skulle medverka i dagens utspädda importerade påhitt är alldeles uteslutet.

  Men jag tror på jämställdhet – och om ungarna hotar mig med bus så kan dom gärna få lite att tänka på.

  Nej, vi har ingen gran heller. Trots att de växte friska och gröna på marken runt gammpörtet och vi numera har en granne som kör skogsmaskin och gärna tar hem doftande friska granar. Men det blir inte av det heller.

  Julen kommer vi för övrigt att tillbringa på Gellért i Budapest. Delar av övriga familjen drar mot värmen. Se där hur sekulariserad man kan bli. Påvens ansträngningar till trots.

 29. Jösses, det är ju 1 november imorrn! (Ja, jag insåg det nu. Och blev så förvånad att jag
  1) sa vaaaaa, men ingen lyssnade
  2) letade fram datorn för att tala om min förvåning nånstans
  3) fann att datorn var död, men ansåg det mödan värt att ladda den
  4) hann borsta tänderna – fortfarande förvånad – innan datorn kom till liv igen
  5) skrev detta.

  November, alltså … varifrån kom du plötsligt?

 30. Det var en lång och grå gubbe också. Med paraply. Ett favoritnöje var att hitta en figur, grej eller grunka i den stora bilden från Kungsan (tror jag), beskriva den så bra som möjligt och sedan låta övriga försöka hitta den.

  Man hade ungefär så roligt som man gjorde sig då på tidiga femtiotalet.

 31. Fel igen!
  Hyttis hittade en nyutgåva från 1989 och där är bilden från skridskobanan mer lik Karlaplan. Jag har levt med en lögn och missuppfattning i sextio år. Men det är nog inte den enda missuppfattningen, om jag fattat rätt.

 32. PK

  Bowie, jag önskar att hon gjorde en Bowie. Gärna Ziggy med blixten.
  Eller en Pikachu eller hur det nu stavas.

 33. PK

  Hon är ju så rasande skicklig att det säkert blir lika fantastiskt som vanligt. Fast Ziggy eller Pikachu talar mer till mej än dom långhåriga slynglarna från Liverpool.

 34. mikaels

  Ah, embryo, en ny och underbar upptäckt för mig 🙂
  ”det stavras raclette, som i von dy” – pure genius!

  Även jag har dansat the bump på Jump In på Grönan, those were the days … vita jeans från man fick ligga ned och knäppa, vit collegetröja med stort Puss och Kram-tryck, glödhetare än så kunde man knappast bli (tyckte jag)

 35. men embryo du kan väl visa lite taxamhet din usla hund okcså hylla uppmärksamheten det säjer jag nu: kom ner från din hylla

  men jag har fastnat häroppe

  vardå det undrar jag nu

  på översta bokdyllan bland dom andra poeterna som ingen av bokmalarna hajar eller som finanshajarna bara mal ner till ströbrödtext det säjer jag nu

  yo

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.