Hoppa till innehåll

Abuela? ABUELA???

Nu blir det en liten fortsättning på förra inlägget, som ju handlade om mina fötter, sedan en månad tillbaka boende i ett par horrendous foppatofflor. Därtill är jag nödd och tvungen.

Men först en tillbakablick så att ni förstår hur cool jag egentligen är, som ju åkte till Spanien för att delta i en internationell basketturnering fastän jag är född 1964. Okej? Det är inte en veteranturnering och jag är inte inhoppare utan spelare. Okej?

nationalsang
Här står hela laget och sjunger nationalsången inför match om tredjepriset – vilket var så absurt att vi inte kunde sluta skratta. Ser ni att mina skor är coola och att jag har ett snyggt knäskydd, där jag står som trea från vänster? Okej, bra.
spelbasketlotten
Här ser ni hur cool jag är (nr 16) på basketplanen. Jättemegacool.

Nu har ni fattat: jag är vansinnigt cool.

Tänk er nu hur jag spelar och spelar och hoppar och skuttar och kastar mig på motståndarna och dänger armbågarna i dem och i största allmänhet är cool? Och tänk er nu hur jag vid ett inkast från långsidan strax framför moståndarlagets bänk fokuserar på att få iväg bollen perfekt lagom till en av våra främsta poänggörare? Det ser ut så här:

inkast2
Ni får tänka er att det är jag som står där med bollen. Och att de som sitter ner bakom mig är motståndarlagets avbytarbänk. Som PLÖTSLIGT ställer sig som mannen i tomteluva och pekar och skriker …

Okej? Jag är cool, jag ska göra inkast, jag har motståndarnas avbytare alldeles bakom mig, och allt är frid och fröjd. Om det inte var för den lilla detaljen att jag hör vad de säger. Och förstår vad de säger.

– Abuela! (fnitter)
– ABUELA! (mera fnitter)
– AAAABUEEEEELAAAA! (skratt)

När jag vände mig om och förstod att de kallade mig farmor/mormor och såg att de dessutom pekade på mig och skrattade så att de höll på att kissa på sig, sa jag så argt jag någonsin kunde:

– Abuela? ABUELA? ABUELA? Puta coño jodeeeer!

(Stort tack till vår spanjor, som har lärt oss att svära.) De jävla spanjorskorna visste inte till sig av lycka och fortsatte att peka på mig och kalla mig abuela.

– ABUEEELA!
– Mierda maricon! fräste jag, och hivade iväg bollen med sådan kraft att den kom för långt och höll på att knocka ena domaren.

Inte så coolt.

Sedan gick några dagar och jag fortsatte att ha ont i tårna men spela basket – och så tog turneringen slut så att den stora tåläkningsperioden kunde inledas. I foppatofflorna. (Ständigt dessa foppatofflor.)

basketspelifoppatofflor
Till och med när vi på en bakgård hittade en korg och en boll och lattjade lite, lirade jag i foppatofflorna.

Men så en vacker dag, när jag som den enda människan i norra Spanien gick på shoppingtur i foppatofflor och faktiskt fortfarande var lite sur över att spanjorskorna hade sett på mig att jag var gammal, stötte jag på en tvillingsjäl.

abuela
Världens enda spanjorska i foppatofflor. Ja. En abuela.
Share
Publicerat iBloggen

93 kommentarer

 1. Men asså … Det är ju inte så att foppatofflor är ett okänt fenomen i Spanien. Jag såg en massa såna på en affär i Vigo och funderade på om jag skulle inhandla. (Men insåg att då skulle jag få bära kängorna och det skulle bli komplicerat på flyget, med kängor hängande på ryggsäcken som skulle polletteras.)

  Men du är väl inte abuela? Eller har motståndarlaget kunskaper som är förvägrade båset?

  Jag har för övrigt gått på Pamplonas gator i ännu galnare fotbeklädnader: fårskinnstofflor! (Fast de mådde inte bra av det på sömmen på hälen.)

 2. Min första tanke var att Lotten hade spännande nyheter – på ett plan som inte har med basket att göra – men det är väl bra om de väntar lite, ungdomarna. Om de vill.

 3. Orangeluvan

  Hörde du rätt? Du ser ju inte ut som en abuela någonstans. Finns det något ord som liknar ”abuela”, som betyder ”hårda muskler”, ”jag är rädd”, ”nu blir det trepoängare” eller ”är hon singel”?

 4. LupusLupus99

  Hur kommer det sig att Svenska språket använder sig av specifika far/mor-släktord medan de flesta andra språk använder
  sig av generiska sådana ord?

 5. Det är nog för att översättare ska få det svårt, LL99.

  Här har vi som sport att observera när undertexten på teve/film chansar fel och t.ex. skriver ”farmor” och det lite senare framgår att damen ifråga är ”mormor”.

  Denna idrott har faktiskt fått mig att dra slutsatsen att i lexikon står ”farmor” före ”mormor” under ”grandmother”, ty varje gång det saknas information om vilken släktsida som avses blir det just farmor. (Dessutom kompliceras det hela av alla smekformer som vi knappt har några på svenska; granny, gran, nana och de där …)

 6. I morse vaknade jag och räknade mina tår. Det gör jag numera rutinmässigt eftersom det förekommit en del tåincidenter både här i båset och på andra ställen.

  Jag upptäckte då att det är pektån som är långtån.

  Ska jag nu rätta alla som säger pektån? Eller ska jag låta dem fortsätta med sitt slarviga och felaktiga språkbruk? Vad säger Språkpoliserna?

  En som börjat undra

 7. Har du pumpsfötter, SG? Då kan det kanske vara så. Själv har jag på varje fot en stortå och en lilltå och så några likadana tår emellan.

 8. Det sägs att man sorterade de fallna på slagfälten under antiken efter tårnas längd. Lång pektå=grek. Lång stortå och följande tår i avtagande längd=egyptier. Lång stortå och sedan jämnlånga tår (ett per tre stycken)=romare.

  Vän av ordning undrar då förstås hur sjutton de kunde veta vem de skulle slå ihjäl. ”Var vänlig visa mig dina tår!” Fast man hade kanske sandaler, förstås, i värmen, troligen inga Foppa-tofflor.

 9. Maj Korner

  Fick ett sms från min dotter. Tack för alla gener och för allt du lärt mig men tårna?

 10. Jösses vad jag skrattade åt Orangeluvan kl 11:30! Vi måste helt enkelt vara släkt!

  OT: Idag har jag lekt parkour på Bodaborg. Jag har svingat mig som Tarzan och klättrat som Cheeta. Jane was nowhere to be found.

 11. Vi har just kommit hem från Opera Caféet där vi har haft en alldeles otrolig upplevelse med ett tjog nummer ur operarepertoaren. Framförda av körmedlemmar och några av huvudrollsinnehavarna i Den flygande Holländaren.

  Hade någon presenterat programmet för mig hade jag aldrig gått. Nej, hur skulle jag stå ut med tjugo skrikande människor i två timmar? Jag bara frågar.

  Men nu hade jag ingen aning om vad det handlade om och jag är glad att vi kom iväg. Det var yrkeskunnande i vardagstappning och ett otroligt varierat program. Nästa gång blir den 19 augusti. Vi har redan köpt biljetter.

 12. Om man utgår från mina tår så är jag enligt det här lilla ”schemat” keltisk eller kanske grekisk. (Det är lite, lite oklart exakt vad som är skillnaden mellan grekiska och keltiska tår; jag tycker tålängden ser likadan ut, de har bara ritat strecken på olika vis.)

  Fast jag vet inte riktigt — inte nog med att min ”pektå” är klart längre än stortån, ”långtån” ser ibland också längre ut.

  Jag har över huvud taget mycket, mycket långa tår. Dessutom kan jag obesvärat spärra ut dem till solfjäderform och göra andra spännande rörelser, och när jag var liten brukade mamma säga att jag borde visa upp mig på cirkus.

 13. LupusLupus99

  Men Lotten, det är väl du som är Jane? 😉
  Fast Jane är väl mörkhårig så du behöver nog
  färga håret för att bli en riktig Jane. 😉

 14. den blyga

  Jag hoppas att du snart blir ABUELA på RIKTIGT!
  Det har jag nu varit i 30 år
  Hur gör jag för att lägga ut en BILD här ?
  Skickar den via mejl så länge!
  

 15. Min lista med alternativa felhörningar försvann. Här kommer den på nytt:
  abuela, aldehuela, benguela, caçuela, callejuela, castañuela, cazuela, chicuela, ciruela, conduela, consuela, cuela, desconsuela, duela, entréguela, escuela, espuela, estanzuela, hijuela, lentejuela, locuela, moçuela, muela, mujerzuela, nietezuela, pajuela, picaruela, plaçuela, plazuela, pontezuela, pontizuela, portezuela, sanguijuela, secuela, suela, tontuela, vihuela, viruela, vuela, zarzuela

 16. Det enda ord jag kom att tänka på var vuvuzela. Men det ser jag inte i listan.

  Ville bara nämna att det blir båtutflykt på Vättern imorgon. Folke Dahlbergsällskapet åker ut till Kyrkogårdsön med M/S Sandön. Ni som bor i närheten av Karlsborg (Eskilstuna är inte så långt borta – och inte Askersund heller) har en fin möjlighet att ”känna” Dahlberg under turen. Bengt af Klintberg berättar om en av våra mindre kända författare/bildkonstnärer. Dahlberg var, som jag ser det, sin tids Lerin. Bara ännu mera lågmäld och äkta.

 17. Hm. I morgon kommer min andra hälft att sooooova, ty i dag steg han upp 04:45. (För att vara i Askersund före 06:00 eftersom han och en vän säljer saker på Antik- & samlarmässan därstädes. Jo. Jag ska strax åka och se hur det går för dem.) Så det blir nog ingen båttur.

  Jag bidrar i stället med dagens (hittills) mest svårlästa ord. På debattsidan i lokalblaskan står en text om vård inom psykiatri, och rubriken lyder: Det finns snabb hjälp vid psykisk måendesvikt.

  Jag vet att man vill komma bort från orden ”hälsa” och ”sjukdom” i sammanhanget eftersom gränserna är så oerhört luddiga att de nästan inte finns. Men jag måste säga att ”måendesvikt” är en alldeles ovanligt hopplös konstruktion. Den är så tillkonstrad att den knappt går att läsa och knappt heller går att tolka utan noggrann eftertanke.

 18. Idag skulle Dahlbergs avståndstagande kanske karaktäriseras som måendesvikt. Jag ser det som en sund reaktion på den redan då, för cirka femtio år sedan, tilltagande politiska korrektheten och opportunismen hos kommunala och statliga makthavare.

 19. HK

  Trehörningar, fyrhörningar, fem- och sexhörningar och andra månghörningar, liksom noshörningar och till och med enhörningar vet jag på ett ungefär vad det är – men felhörningar!
  En 2-och-½-hörning, 4-och-3/4-hörning eller svanshörning eller rentav Hornper själv kanske?

 20. Zozzo

  Den utställning som Agneta uti Lund nämner kl 00:06 kan högeligen rekommenderas. Jättekul, intressant, lärorik. Man både tittar, känner, lyssnar, kan prova själv… Och, en extra poäng (iaf för mig) var de horn som nån rekvisitör till filmen Äppelkriget måste ha sett…precis såna är med! Och kan belyssnas. Kopplingen av föremålen till södra Skåne, och Österlen, går alltså ända till nutid…
  (Hornen används i filmen när de tre bröderna ska tuta fram Birgitta Anderssons vänliga (häx?)varelse).
  Det finns en video på utställningen också, i ett separat rum, med museiamanuenser (tror jag) klädda som väldigt mucket förr i tidench trakterande urgamla instrument. Sublimt.

 21. Zozzo

  ”väldigt MUCKET”. Ånä -mycket, förstås.
  tidench – ska vara: tiden och.
  Måste lära mig läsa igenom före submittande.

 22. Ökenråttan

  Spanska är ett invecklat språk. Och fullt av temperament. Vår yngste son trodde länge att ’izquierda’ var ett svärord. Det låter så kraftfullt.

  A propos Y. Sonen så har vi nu fått foto på densamme ovanpå Kilimandjaro. Ingen snö, gossen ser supernöjd ut och det syns att han inte har tvättat håret på sex dar. Sista etappen gick på natten, sex timmar i nattmörker och minus 5 grader, allt för att få kolla in soluppgången från toppen. Jag säjer än en gång som Papageno: ’Ich bleibe ledig.’ Men vi är smickrade över att han frågade oss om vi ville hänga med.

 23. Åhå. Ja, självklart.

  Men det måste betyda att en vuvuzabuela är en ovanligt entonig, lite äldre person av (troligtvis) kvinnligt kön. Jag slutar att meddela mina slutsatser just här …

  Återkomna från antik- och samlarmässan har vi grejer stående lite här och där mitt på golven på ett synnerligen osorterat vis. Jopp, en del är sålt men inte allt, jue. Grejerna får knökas undan i morgon, när vi har därför lämplig ork och lust.

  Zozzo, en felhörning är en enhörning med två. Såklart.

 24. Jag börjar nästan bli ett vahettere råttbarnfan!

  (Kolla, jag kan också konstruera idiotord! Skillnaden är att jag inte låtsas att de är normala.)

 25. Gud vad jag skriver fel. Jag borde ju ha skrivit att jag inte direkt skulle börja grina om Ökenråttan kunde hitta på något fint sätt att smyga in fotot på råttungen på K. här …

  /en som håller tummarna för teknikens under

 26. Otur och dålig planering vändes i lycka och upplevelse.

  Vi skulle bo på Kanalhotellet i Motala i natt. Men det var fullbokat. Så oförskämt! Då hänvisades vi till ett obskyrt ställe, Vätternterrassen, som vi visserligen sett skyltar till när vi åkt söderut men aldrig förstått att det är ett hotell.

  Men det är det! Åk dit! Om så bara för en lunch. Norra Vättern med sina typiska uddar med ensliga tallar och en växtlighet iland som tar andan ur en. Vi hade pratat om svenska kökets förfall och krogarnas förflackning på vägen ner. Några timmar senare konstaterar vi att det finns bra traditionella svenska restauranger där allt stämmer. Fördomar vänds ibland till sin motsats.

  Just sayin’

 27. Åh Niklas, efter att ha sett presentationen precis i början tjyvhoppade jag till just ca. 2:15 och blev verkligen djupt imponerad.

  Alltså, hur duktig hornblåsare måste man vara för att kunna spela så nästan, nästan rent (nåja …) på det där plastofåneriet?

 28. Jajamensan, SG! För det mesta är Vätternterrassen felplacerad för våra resebehov (så att säga) men det har hänt att vi har ätit/fikat där, och det är jähättebra. Och miljön kunde ju inte vara bättre om den så animerades av Disney/Pixar …

 29. Ökenråttan

  Aaahh, Vätternterrassen – dänna ha vi vurta! Det var på den tiden min mellan- syster och jag med vidhägande darlings reste västerut ibland för att hälsa på vår lilla virriga Mamma. Vi minns särskilt rummen: Systerns fick ett med jättestor soffgrupp, perfekt för whiskyn på rummet, och vi hade jätteslaf med sänghimmel. Och vi åt god middag ute på terrassen. Perfa!

 30. Tiddeldooo, här kommer jag och inte är blå!

  Jag kan nämligen inte logga in på min egen blogg eftersom jag bara kan få den för detta ändamål nödvändiga koden (som inga spammare kan få tag på) via min mobil. Och mobilen ligger död och ensam i Västerås, där jag inte alls är.

  Inte förrän på måndag förmiddag får jag tag i mina sms, så jag kan heller inte släppa lös fastnade kommentarer – eller ens blogga.

  Och vad har hänt sen sist? OS har invigts utan mig, och när jag skulle se på reprisen i förmiddags, dog en gammal farbror i vår busskur. (Var berättar man sånt här om man inte kan blogga om det?)

 31. Men kôrs i gärsgårsbôtten!

  Ökenråttan tycks kanalisera närkingska (”dänna ha vi vurta” — I mean, reeeallllly!) så att man undrar om det har uppstigit en rymdfarkost ur Kvarntorpshögen (det är såklart där de gömmer sig, så hett och strålrikt som där är) och kidnappat henne, proberat henne samt infuserat henne med lokalidiomet. Minst!

  Och sedan så visar det sig att Lotten är oblå!

  Jag som trodde att dagens absolut märkligaste händelse var att min andra hälft steg upp 04:45 (etc osv etc).

 32. Bidrag till hörningarna, från skoluppsats:

  ”Nordamerika ser ut som en tresidig kvadrat, medan Sydamerika är krokigt.”

  Det ligger något i det, tycker jag.

 33. Fantastisk bild ÖR! Önskar att jag hade bilder på min bergstoppsälskande son men han låter sig inte fotograferas alls.

  Lotten, vi skulle ju skriva om våra barnflickor, minns du?

 34. Titta en bergtoppsråtta! Och vilken fantastiskt djupblå himmel han avtecknar sig mot, också.

  Jag uppskattar särskilt att det finns en skylt som gratulerar alla som kan läsa just den skylten i verkligheten.

 35. Prousts kakor som inte var madeleinekakor på riktigt, kom vi att prata om inne hos Karin och jag påstod att jag läst om det hos Lotten, men google håller inte med. Kanske att jag googlar snett eller att båset vet var jag sett det?

 36. När vi nyligen gav oss på jakt efter Sveriges svar på madeleinekaka med lindblomste var uppslutningen stor kring smulig madelkubb med ljummen pommac. Vilket nog säger en del om medelåldern hos oss som funderade kring detta.

 37. Även jag har rannsakat minne och blogg, men kommer inte heller någonvart (mer är den icke-bloggade mandelkubben här ovanför). Kan det ha varit FB?

 38. Och när man inte kan blogga för att man inte kan logga in och bara kan sitta och längta efter sin mobil som är på vift, ja då måste man ju här påpeka att Emma Johansson tog cykelsilver och Sarah Sjöström tog simningsguld. Tjoho!

 39. Ökenråttan

  Med Prousts madeleinekaka var det så här: På s. 53 i min utgåva av ’På spaning …’ får Proust en kopp te av sin mamma samt ’ett av de små runda bakverk som kallas madeleinekakor och ser ut att vara gräddade i räfflade snäckskal’. Han blötte upp en bit kaka i en sked med te och när han smakade på det fylldes han av en lustkänsla ’med ett dyrbart innehåll’, känslan fyllde honom, ett visuellt minne var förknippat med smaken, men vad? På s. 56 ’står minnet klart’ för honom. ’Det var ju så den lilla kakbit smakade, som tante Léonie brukade ge mig efter att ha blött den i té eller lindblomsté, om söndagsmorgnarna i Combray’ och då minns han barndomen i Combray och så kommer hela spaningen i gång.
  Varför det inte var nån snö på LKlimandjaro vet jag dock icke. Det var i alla falll minus 5 grader när de gick sista biten mot toppen, sex timmar på natten, för att komma upp till soluppgången.

 40. HK

  PANG!!!

  Det small rejält från min gamla tjock-TV och luktade bränt. (Var det TVns själ som ringlade upp ur ventilationshålen?) Jag drog ut alla kontakter och satte mej själv i beredskap att starta brandsläckaren.

  Inget mer hände emellertid och jag tänker inte försöka starta den igen. Den får gå till den sällare cyberrymden via återvinningscentralen. Undras om det kan finnas något intresse för organdonation från en så gammal trotjänare?

 41. Ökenråttan

  Zanzibar-planerna, you say, Karin. Ja, det rörde sej om yngste sonens förfrågan om vi ville gå med uppför Kilimandjaro och då kände vi – efter att ha tittat på hur turer uppför Kilimandjaro går till – att tack så mycket men hellre Zanzibar. I så fall. Men egenklien var vi inte ute efter att resa iväg nånstans. Nåra dar i Värmland med äldste sonen häromveckan räcker så bra.

 42. HK: Det skulle inte förvåna mig om det om fem år plötsligt uppstår ett nostalgiskt behov av tjock-tv-apparater. Men jag tycker definitivt att du ska investera i en plattplutt, för det känns så lyxigt modärnt. (Vi har haft vår i säkert sju år, och vi var oerhört coola då. Nu, not so much.)

 43. Guten Tag! HILFE!

  Har vi någon här som är så slängd i tyska att det skulle vara möjligt att korra en A4 som är google-översatt från svenska till tyska?

  Det är en kompis som gifter bort sin dotter till en tüsker, och brudgummens föräldrar ska få ett papper med texten på tyska så att de förstår vad som sägs. Det måste alltså inte vara perfekt, men bättre än Google. Och vara färdigt senast på onsdag …

 44. Om det finns flera, kan man ju dela upp texten i delar så blir det snabbt gjort! (Coolt! Som den där Rowlingboken som Översättarhelena och hennes polare fick den stora äran att översätta i rekordfart.)

 45. Lotten, jag skulle ju kunna fråga min tyske ”bror” om han skulle vilja översätta. Skicka mig materialet så kontaktar jag honom – ska i dag ändå svara på mejl jag fick från honom igår.

 46. mikaels

  ”Var det TVns själ som ringlade upp ur ventilationshålen?”
  Nej, det var det teknikerna brukar kalla ’magic smoke’, den magiska rök som finns inuti komponenterna och får dem att fungera, när den smiter ut slutar de fungera, därav namnet.
  Det kanske låter corny, men prove me wrong, då ;)!

 47. Helt rätt, mikaels.

  Jag deltog i en övning för ett några veckor sedan där en transformator släppte ut funktionsröken. Alla tittade fascinerat på och när säkringen brann med en liten knall sa alla Ach! och Schön! och So Was!

  Därefter enades vi om att Learning by Burning är det bästa sättet.

 48. Tack, Karin, för länk till gammal Guardian-artikel. Den läste jag definitivt när det begav sig (jag skummar över Guardian online i stort sett varje dag), så nu har jag åtminstone en förklaring till att jag minns madeleine-kake-litteraturkonstruktionsämnet.

  Men jag har ändå kvar den lite läbbiga känslan av att vi alla här hos Lotten har begapat saken — fastän tydligen ingen av oss kan förstå var eller när, eller förete bevis, eller ens … Jaja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.