Hoppa till innehåll

Terminologicentrum … IGEN! Men för i helvete!

– Hej, kapten Haddock! Jag behöver några svordomar.
– Igen? Vad är det nu då, anfäkta och a…
– Mitt älskade, fina TNC med Rikstermbanken har fått på tafsen igen.

arg_haddock
– Apsvansade analfabeter, blindstyren, blåkullatomtar, deghögar, eländiga kryp, fega ynkryggar, gargantuaner, groteska grottmänniskor, gråsuggor och dreglande paddor, huggormars avföda, kanapéer och konjakskransar som sysslar med lekstugefasoner! Nu går skam på torra land!
– Vad fint att du svär i bokstavsordning.
– Ockrare, oduglingar, pistaschgubbar och surkålsstuvning – det är rena snurren!
– Tack. Nu känns det bättre.

Förra gången detta hände skrev jag en lång kärleksförklaring till TNC, som ni kan läsa igen om ni inte riktigt har kommit igång med att använda Rikstermbanken och de 27 språken som orden kan översättas till.

Så här kan man göra om man tycker att enmansutredaren Ingrid Strömberg har fel när hon skriver att TNC:s uppdrag ska ”begränsas”: mejla Per Stagnell på Regeringskansliet eller direkt till Näringsdepartementet.

Meningar som ni får sno till era mejl:
• TNC har visst ansvar för samordningen mellan myndigheter!
• Den utbildning i terminologilära som idag finns, sköts av TNC. (I de andra nordiska grannländerna har olika lärosäten huvudansvaret.)
• Förslaget att Institutet för språk och folkminnen istället ska få större ansvar för terminologiverksamheten i Sverige är en byråkratisk skenlösning; där finns inte specialiserad kompetens. Den måste alltså stjälas från TNC.
• Inrätta ett helt språkdepartement istället för att hålla på och dutta och tjafsa så här!

Grrrrrrrrrrr!

materialmateriel
Material och materiel!
grytakastrullkarott
Gryta, kastrull eller karott?
sladdarkablar
Trådar, kablar, ledningar och sladdar – eller bara ett av orden?
statyskulptur
Zlatanstaty eller Zlatanskulptur?

Man skulle fan kunna tro att Regeringskansliet anser att behovet av språkvård och dito -forskning har minskat på senare tid.


Uppdatering!
Kommentatorn Skogsgurra tog i sitt mejl till Regeringskansliet till pedagogik för att visa hur försvinnande lite en miljon kronor är i jämförelse med en miljard. Den är nyttig att titta på även för oss som faktiskt förstår och kan sätta saker och ting i relation till varandra.

miljonmiljard
1. Miljon. 2. Miljard.
Share
Publicerat iBloggen

18 kommentarer

 1. (Något är obildat: jag ser varken trådar, kablar, ledningar eller sladdar i den rutan …)

  Jahaja. Jag tittar i min kristallkula och ser en allmän trend i hela samhället: Såna dära int’ekt’ella kan väl jobba gratis, det tycker de ju är så roligt.

  (… åh vad bra, jag kom av mig ty jag råkade titta ut genom fönstret och fick se en sidensvans bada i en liten liten vattenpöl. Fjorton av hans närmaste vänner satt i trädet ovanför och tittade på. Aha — nu kom en annan ner och jagade bort den badande för att själv ta ett dopp! Sidensvansar är nog verkligen just så dumma i huvudet som det brukar sägas om dem, för omkring tio meter från den där pyttelilla pölen de slåss om finns en hel trädgårdsdamm som är isfri …)

 2. Agneta uti Lund

  Vad säger TNC själva?
  Försökte hitta invändningar på deras webbplats men fann inte.
  Kanske bara jag som är skumögd.

 3. TNC själva är (nog) förtvivlade. Jag har frågat dem, och det enda vi kan göra nu är att mejla in protester.

  Jag tror att TNC måste hålla igen och inte explodera som t.ex. fristående, obskyra bloggare kan tillåta sig att göra.

  Här finns ett yttrande från TNC.

  Slutorden i yttrandet:
  ”Promemorian utgör ett bristfälligt underlag för att fatta beslut om den offentliga terminologiverksamhetens framtid i Sverige, en verksamhet som under 75 år bedrivits med väl beprövade metoder och med överblick, samordning, kontinuitet och förnyelse som ledord. Stora och viktiga delar av den terminologiska situationen i Sverige är inte beskrivna. Konsekvensanalys, riskanalys och konkretion saknas. Att på basis av detta underlag fatta beslut om en viktig samhällsfunktion framstår som förhastat.

 4. Annika: Den trasiga bilden på sladdarnakablarna gick inte att laga, så jag bytte ut den!

  (Det är förmodligen en bugg som gör att vissa bilder inte syns i mobilen, även om de syns alldeles utmärkt på datorn.)

 5. Nu har jag läst utredningen och är full av beundran inför dessa olika språkförståndiga människor. Både för att de är språkförståndiga och för att de kan hålla reda på vem som ska göra vad i den språkvårdande världen: ISOF med Språkrådet, TNC med Rikstermbanken, diverse samverkansgrupper härs och tvärs, Flerterm, Språkvårdsvårdsgruppen, Mediespråkgruppen, 
Datatermgruppen, 
Namnvårdsgruppen, Kommittén för medicinsk språkvård,
 Samspråk, internationella ISO-kommittén, Nordterm, Terminologicentrum, SIS, SEK, ITS, EU-språkvården… Och så har vi ju Svenska Akademien också, förstås.

  Utredningen kunde mått bra av en språkgranskning – jag tror till exempel att den är feldaterad.

  OBS! Den som vill framföra synpunkter på utredningsförslaget måste göra det senast idag!
  http://www.tnc.se/utredningen-om-tnc-klar.html

 6. Härligt med lite medryckande ilska! Jag blir så förbannad, men så läser jag TNC’s yttrande och blir full i skratt när jag ser fotnot 1. Vad innebär ’terminologiutveckling’ ? Jag undrar hur många sådana liknande oklarheter vi kommer att få stångas med utan TNC’s definitioner.

 7. Själv har jag fått en P-bot på fyra hundra när jag stannade till utanför en Watski-butik för att köpa ett spritkök till båten till extrapris.

  Extrapriset och boten balanserade varandra perfekt. Oh, the irony.

 8. Dagens OT-rapport:
  Ni vet att jag (och knävlarna) tränar basket på måndagar? Well, i andra hallen (vi har två baskethallar bredvid varandra) tränade herrlaget. Med spanjoren och alla andra svettiga tvåmetersmän. (Bättre än rabarberpaj.)

  Plötsligt sa det PANG och spanjoren kom springande med förvridet ansikte och snett finger och vi såg alla framför oss hur säsongen tog slut där och då. Mot akuten!

  Men si, det hade bara gått ur led. Nu sitter vi och är lite höga av glädje!

 9. Du skrev i vårt kommentarsfält:

  ”Men … blott runt 20 remissvar? Här citeras 19, och jag känner minst 10 personer till som också har skickat in odelat kritiska remissvar … Det ligger en hög med remissvar begravda nånstans!”

  Lotten,

  19 remissvar citeras, men samtidigt länkas till TNC:s yttrande och Språkförsvarets svar, vilket gör 21 remissvar. Språkförsvaret begärde ut alla remissvar och fick de 19 citerade remissvaren från Näringsdepartementet. Men vi ska fråga om det finns fler.

  MariAnne Wallbom på Näringsdepartementet skickade oss remissvaren.

 10. […] och Rikstermbanken borde faktiskt gå hand i hand mot solnedgången och skaffa små populärprosaiska, små och gemena […]

 11. […] och Rikstermbanken borde faktiskt gå hand i hand mot solnedgången och skaffa små populärprosaiska, små och gemena […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.