Hoppa till innehåll

Dag: 3 februari 2016

Arbetsplatser

När jag jobbade på Nationalencyklopedin hade vi under en tid inte bestämda arbetsplatser, så jag bar omkring på mina papper i en liten låda – och så jagade vi skrivbord som i den där förfärliga musikleken där det finns en stol för lite och den som inte hittar en sittplats åker ut medan ännu en stol tas bort. (Jag lärde mina barn att det var helt okej att inte vara med, när den leken under 20 år kördes på varenda barnkalas. Den nuvarande Tjugoettåringen var den enda som inte höll med, eftersom hon brukade vinna …)

Jag har hittat bilder på olika konstnärliga arbetsplatser, och finner dem oerhört fascinerande. Egentligen är jag nog avundsjuk, där jag ju sitter i en banal säng och skriver. Min dåliga arbetsplats är naturligtvis orsaken till att jag fortfarande varken har fått sommarprata eller ta emot Nobelpris. Så har vi bestämt det.

Men sepåfan … tydligen krävs varken bekvämlighet eller den modernaste dator för att skapa storverk.

janeausten
Jane Austens skrivplats. Jag hade vält omkull det där bordet redan innan ens titelbladet var färdigt.
charlottebronte
Charlotte Brontës bord var lite mer svårvält.
susansontag
Precis sådär såg mitt bord på NE ut: som Susan Sontags. Cigg rökte jag dock aldrig.
nigellalawson
Hm. Detta ser lite konstruerat ut. Tulpaner på golvet? Nigella Lawson sitter alltså och skriver bland boktravar. Dem hade jag garanterat snubblat på och sparkat omkull vid första bästa tepaus.
virginawoolf
Här har jag ju varit på riktigt; det är Virgina Woolfs arbetsplats! Den absolut omysigaste världen kanske har skådat.
roalddahl
Men se – Roald Dahl visste att boa in sig! Med en jättestor skrivplatta och öronlappsf… och en jättestor askkopp! Men Roald!
klimt
Här står Klimt och målar på Damen med solfjädern. Är det en säng eller soffa i bakgrunden?
much
Men snälla herr Munch, ni ser så bister ut med hela kroppen sådär i kors!
francisbacon
– Välkommen till mitt enkla tjäll och ursäkta röran! måste Francis Bacon ha sagt …
dali
Dalí använde sig tydligen av en naken dam när han målade hästar?
dali-horse
Ah, jo, där finns ju en naken dam också förstås …

Så nu är frågan hur ”man” bäst blir kreativ och inte prokrastinerar eller slöar till! Mår de flesta (som jag tror) bra av att jobba ostört eller är de bara lite onödigt kinkiga när de kräver rum med dörr som går att stänga?

Mitt önskearbetsrum ska ha en basketplan utanför fönstret, en säng, ett bord, en jättestor datorskärm och ett ännu större, proppfullt, kylskåp. Tror jag.

Share
61 kommentarer