Hoppa till innehåll

Kalenderflickans återkomst

solteckningluciaProgramförklaringen 2015

Sedan 2005 har det här skett mystiska och underliga samt obegripliga ting för att december ska bli en om möjligt ännu mer plottrig månad. Men se det som en anledning till att inte hinna med alla måsten.

– Nej, jag måste inte alls stryka ditt lusselinne. Alla som gissar i Lottens julkalender har fått dispens i år.

– Sätta upp julgardiner? Jag har då aldrig hört på maken, det skulle du ha sagt i november. Nu har jag inte tid, måste googla ”Dan Brown & Skebokvarnsvägen”.

– Dubbdäck? Äsch, i år ställer jag av bilen under vintermånaderna. På grund av miljöhänsyn? Nej, julkalendern.

Here we go!

Varje dag den 1–24 december lägger jag ut en text. Eller en handlingslapp, en text i bild, en felanmälan, lite Scrabble eller bara ett telegram. In i kommentatorsbåset rusar ni alla för att gissa vad som ligger bakom orden. Det är oftast en författare, ett bokverk, en film eller en blåsippa – men även Clas Ohlson har julkalendrats. morfars_hatt

Vid midnatt (oftast) kommer ett facit, som fordom låg på Facitsajten i kvarteret härintill – men numera är det bara Julkalenderfacit på lotten.se som gäller. I facit drar jag ur min morfars plommonstop namnet på en av dagens kommentatorer, som då vinner en för året specialdesignad Hemlisbloggar-t-shirt. Här är de två senaste årens motiv: 2013 års båsmeter med PK-inspiration och Pip-Petters hårdrocksdesign från 2014.

julkal_2013

julkal_troja_2014

Eftersom jag har nytt webbhotell, kan det hända att aldrig- eller sällankommentatorerna nu hamnar i spamlådan första gången. Därför rekommenderar jag att ni kommenterar redan idag och skriver nåt tramsigt för att liksom ha fritt blås in i båset när första luckan öppnas strax efter midnatt den 1 december.

Det allra, allra viktigaste nu: kom ihåg att inte skriva ut det rätta svaret om ni är säkra på det! Alla som med bestämdhet vet vem som gömmer sig i luckan bör ge ledtrådar precis som jag … (Vilket kan resultera i fantastiska gissningar när den som är bombsäker de facto har fel.)

Kliv in i båset allihop! De som är lite blyga kan skriva t.ex. ”Hej” eller ”Pssst” eller bara ”Dan Brown”. Några ordförklaringar lägger jag in i första kommentaren så att ni vet hur man gör en blåsippa och vem i hela friden HB är.

Förresten måste ni läsa om den stora alfabetiseringskonspirationen igen!


Nytt för i år är att man kan köpa tröjan som grisen i säcken om man känner att man på inga villkor vill kommentera eller dras ur hatten eftersom man riskerar att drabbas av prestationsångest och därför lägger sig att dö, snyftande och sjungande en klagosång över sin bristfälliga, litterära bildning. (Detta kan jag förstås inte alls rekommendera.)

Antingen sätter man in 300 kr via Payson (länk här uppe till höger) eller så swischar man till 070-888 55 42 eller så mejlar man till mig och ordnar allt genom att t.ex. ses en mörk kväll på Sergels torg. Jag är damen med hyacint i knapphålet och plommonstop på skulten.

Share
Publicerat iBloggen

129 kommentarer

 1. Att göra en blåsippa: att vara bombsäker på sin sak, men ha fel.
  HB: bara förkortning för ”hemlisbloggaren” – alltså den som alla letar efter.
  Att göra en Schubert: att slänga ur sig en tokfelsgissning som man är säker på är alldeles uppåt väggarna … när det i själva verket är det rätta svaret.
  Att sitta på läktaren: att misstänka att man har så fel och är så väck att man bara är med och njuter av att de andra [nere på planen] verkar ha koll på vad som händer och sker.
  Skebokvarnsvägen: bara en adress, men lite viktig – tydligen har Orlando Bloom bott där.

 2. Båthuspernilla

  Vem behöver radiokalender, tvkalender, chokladkalender, månkalender eller annat trams när Lottenhemilsbloggarkalendern finns?

  Tjohooo, vad jag kommer vara helt bortkollrad, men road.

  Kommer nog att ha det gött sittandes på en fårskinnsfäll på läktaren.

 3. Åh, hemlisbloggarkalender, jag får nästan gåshud. Jag har läst massor med dansk poesi under året, hoppas det var rätt tänkt!

 4. Alltså, detta är så tramsigt så det är inte sant, men kom inte uttrycket att göra en Ninja förra året?
  Har jag drabbats av huvudsvullnad eller är det bara det gamla vanliga storhetsvansinnet som gör sig påmint?

  HÄRREGUD, NU ÄR DET BARA TRETTONÅENHALV TIMME KVAR TILL JULKALENDERN!!!!!!

 5. cruella

  TACK för påminnelsen! Jag har huvudet osedvanligt fullt av jag vet inte allt, så pass att jag inte ens kom på att baka adventsbulle med saffran till igår som den lokala traditionen annars bjuder.

 6. Sanna

  Min plan i år är att läsa/lösa lottenkalender och dricka te-kalender samtidigt. Denna tidpunkt kommer bli efter jobbet på vardagar och när helst det passar med te andra dagar. Men frågan är om jag kan hålla mig undan till eftermiddagen varje dag…

 7. Men det är på eftermiddagen som de nyvakna i USA trillar in och börjar kommentera, Sanna – då är du ju i gott sällskap.

  Nu måste jag kolla upp hur man gör en Ninja!

 8. lottenpotten

  Äääääntligen! Trots att jag snart har längtat i 341 dagar så har jag inte heller detta året förberett mig . Inte slagit in klappar, inte lagat någon julmat och inte bakat en enda kaka. Men för oss på läktaren kommer det nog finnas litet tid för julförberedelserna. Vi ses!

 9. Jag och bloggtomten har för övrigt inte lyckats lista ut hur man i inställningarna gör så att ALLA era länkar i kommentarerna öppnas i nytt fönster. Då kan man göra på två sätt:

  1.
  PC:
  Man vänsterklickar och väljer ”öppna i ny flik” (eller nytt fönster).
  Mac:
  Man trycker ner alt-tangenten samtidigt som man klickar på länken.

  2.
  Man skriver koden till finlänkarna lite annorlunda:
  <a href=”http://den exakta urlen som man länkar till” target=”_blank”>ordet som ska bli blått och vara länk</a>

  EDIT: Det där funkade inte, så nu strök jag punkt två.

 10. Jag VISSTE att det var något men ta mig tusan jag kom ihåg vad det var. Tack för upplysningen. Må mina tishakonkurrenter göra blåsippor och Ninjor hela december. I alla falll tills jag dragits ur hatten som enna kanin.

 11. Herr R

  Fantastiskt att du gör detta år efter år så vi får sitta här och gnugga geniknölarna och i brist på annat slänga ur oss Hjalmar Söderberg.

 12. Lady Vab-a-lot

  Ackack, december brukar försvinna i ett frilansartöcken, men jag skriver nåt trams för säkerhets skull. För att det är så förbuskat trivsamt på läktaren.

 13. Is99esa

  Trasslar inte livet till sig alldeles väldigt tänker jag göra som Sanna och ägna mig åt dubbelkalender på kvällskvisten.

  Som småbarns förälder kan det dock tänkas bli så att kvällskvisten byts mot arla morgonstund, lite beroende på när avkomman behagar sova eller kanske ännu värre stiga upp…..

 14. Liten Bokmal

  Tjoho äntligen dags för kalendertider! Tror de tre julkalendrar vi har passar perfekt ihop. Tekalendern jag fick av Sanna avnjuts i samband med Lottens kalender och dotterns julkalender med Pixiböcker är garanterat den röda tråden.

  Jag och Mini Bokmal kommer allt knäcka varje lucka. Eller ha det mysigt på läktaren med varma filtar och kuddar.

 15. Luslina

  Haha! Jag visste ju att de var något fantastiskt fint som skulle dyka upp kring första advent. Har grävt i lådor och påsar. Var är det? VAD är det?

  Ah, det var ju Lottens kalender och den är här, nu (snart) – underbart!

 16. Sanna

  Gick inge bra. Öppnas i samma fönster. Största problemet för mig är att jag är så van vid att slippa högerklicka och välja ”Öppna länk i ny flik” hos lotten att jag kommer på det först när jag klickat på länken.

 17. Fint PK, du sätter ribban direkt! Själv har jag läst 2,5 deckare av Jussi Adler-Olsen och ”Expeditionen. Min kärlekshistoria” av Bea Uusma. (Och en stickbeskrivning) Jag är ganska säker på att jag inte kommer ha nytta av någon av dessa litterära utmarker i årets kalender. Får hoppas att Doktorn, Kevin Spacey eller Marco Polo kan vara till hjälp …

 18. Oj. Snaaart …

  Ska jag också testa annorlundalänk? Hm, vart ska jag länka då då? Tja — en tunnelbanefrågelek. Nu ska vi se. (Redan prövat. Nä, det blev inget nytt fönster men det blev åtminstone en länk som leder rätt.)

  Hur går det med utredningen?

 19. Sanna

  De böcker jag läst under året kan man hitta här. Iaf de som jag läst digitalt. Väldigt få kan jag känna så där lite spontant. Ahhh, det beror på att maken köpt några också som jag läst men inte har i mitt bibliotek.

 20. PK

  En del kolhydratladdar innan stora event, jag brownladdar. DanBrownDanBrownDanBrownDanBrownDanBrown *andas, sväljer, andas* DanBrownDanBrownDanBrownDanBrown …

  Brugd? Fiskar är vänner, inte mat.

 21. Zozzo

  Oj, redan dags. Inte för att jag tror jag kommer att komma på någon enda lösning – och skulle det hända gör jag säkert bort mig genom att i rena glädjefnatten avslöja den – så det är bäst jag smyger upp på läktaren. Skulle ett mirakel inträffa kan jag väl smyga ner. Om jag kan i det moln av ren och skär beundran jag hyser för dessa snabba, saltomortalassocierande båsekvilbrister med sin goda allmänbildning.

 22. Ja, jag förstår inte, men håller på att sätta mig in i det. Hur man än lyder och gör precis som jag har sagt och klipper och klistrar, så ÄNDRAS texten per automatik.

  Men jag är nåt på spåret. Det ser ut så här:
  <script type=”text/javascript” src=”http://code.jquery.com/jquery-latest.min.js”></script>
  <script type=”text/javascript”>
  $(window).ready(function(){
  //adds target blank to all comment links
  $(’#comments a’).each(function(){
  $(this).attr(’target’,’_blank’);
  });
  });
  </script>

 23. Ha!

  Nu syns det att kalendertiden närmar sig. O vad jag ska skriva samtidigt som andra jämt och samt och titt och tätt och hela tiden. Ty det är vad jag gör.

 24. LarsW

  Själv gjorde jag en Hyland förra året. Lotten lade något som verkade specialskrivet för mig, och jag brände det…

 25. embryo

  på a gisslar vi på ernie seriefiluren

  eftrersom tetröjan

  på b gisslar vi på örn grey

  eftrersom tetröjan

 26. Tyvärr blev den gamla glassaxofonen kvar i gammpörtet. Den som alla trodde var en h*mbr*nn*ngs*pp*r*t (vilket det nog också var). Så jag kan inte bidra med trivsam hemslöjd på läktaren i år. Får försöka hitta bandyportföljen.

 27. Ökenråttan

  Ett trevligt extraplus i förra årets kalender var en länk som någon gissare, jag minns inte vem, la in och som så småningom ledde till att jag fick en bok med minnen från den lilla ort där min Mamma och Pappa bodde som nygifta. Boken är skriven av sonen till den lilla ortens apotek och väldigt trevlig och jag är SÅ glad över att ha hittat den.

 28. Och jag undrar om jag inte läste ”Maken” efter förra årets kalender. En småsöt bok och rolig tidsresa. Eller så var det Karin som tipsat om den. Så var det nog ja.
  Poängen är kanske att man blir sugen på att läsa böcker, se filmer och vara allmänt kulturell. (Jag hade ju alldeles glömt alla e-böcker jag klämt i början av året. ”Jag är Malala” lämnade nog störst intryck på mej.)

 29. KerstinUtanBlogg

  Herreguud är det redan december och jag har verkligen inte tid att läsa alla instruktioner (det har jag aldrig eftersom jag är av en sån sort som bara läser instruktioner om det verkligen inte finns nån annan utväg).
  Vad kul det ska bli! 🙂

 30. Det är väl bäst att skriva nåt, eftersom jag är en sån där sällankommentator som nog inte har gjort sig till känna sedan förra december….
  Så hopp och hej, jag tar fram stickningen och gör mig redo att äntra läktaren (det är där jag brukar hamna, när HB flyger rakt över huvudet på mig).

 31. Heléne

  Får man gissa redan nu om man liksom inte riktigt kan hålla sig? I sådant fall gissar jag på Lord Byron. Om inte länkfrenzyn i båset är en ledtråd, för då vet jag inte.

 32. Detser ut som om det drar ihop sig till en stickhörna på läktaren i år!
  Pysseliten har pratat stickning och själv har jag hur många som helst och nu Marika. Nån mer?

  Jag har just gjort ännu ett par färsiga strumpor i Zauberball ’Herbstsonne’. Mönstret heter Stripetease och finns på Ravelry.
  Nu har jag ett par vantar på gång i samma garn.
  Sticker emellan med Stephen Wests senaste MKAL ’The Doodler’ i tre olika ull-silkegarner.
  För alla som är på Ravelry finns en grupp där sm heter Vi som hänger i båset på Den skrattande språkpolisen. Välkomna dit.

 33. jag har brott
  vid en skebokvarnsväg
  i i alla fall halva mitt liv
  okcså sett kallelendrar
  komma okcså grå
  okcså med röd trå

 34. Maj Korner

  Här ska inte stickas nå’t. Kunde aldrig lära mig aviga så jag fick specialtillstånd i skolan att sticka mina lovikkavantar med enbart räta. Eller så fick mamma hjälpa mig.

  Jag kommer inte vara så morgonpigg utan kommer gissa först när ni andra lett mig på villovägar.

 35. Ökenråttan

  Nu har vi joggat upp oss inför årets Kalender genom att gå igenom Lottens länkar till gamla kalendermysterier; som att läsa gamla tentor.

 36. Betong-Bess

  Pepparkakorna är bakade och glöggen inköpt. Har ägnat kvällen åt att ladda genom att leta mönster till en kalenderstickning. Det blir en Snøkrystall-mössa. Återstår att se hur jag lyckas med den norska beskrivningen. Nå – friskt våga hälften vunnet.

 37. Betong-Bess

  Känns skönt att veta, Ninja. Och en mössa som er strikket på norsk kan ju inte bli annat än söt.

 38. Maggan

  Stickhörna på läktaren!? Jag kommer genast!
  Redan med i Gruppen på Ravelry. elihol är mitt alias där.

 39. Jag kör väl ingen egen julkalender, direkt. Men sedan 2010 har jag varje december 1-24 hälsat God Morgon på Fejjan med en bild på situationen på ett sånt där nedräkningsljus ni vet. Uppskattat på sina håll.

  Trött efter en lång dag med packning, resa och uppackning törnar jag nu in och chockar i morgon mina FB-vänner med dels att jag kom ihåg det hela efter en månad utomlands, och dels att årets ljus är rött med siffror och pynt i guld.

  Annars har vi beställt fönsterputs på onsdag morgon, så det blir först efter denna som adventsstakarna kommer upp.

 40. Mårran

  Underbart, underbara Lotten. Ska göra mitt bästa från den blåsiga o regniga ön. Alla HB numera är numera Ross Poldark och är det inte det så är det Aidan Turner, så visst så

 41. Jösses, oj och hejsan — en annan har varit på basketaktiviteter hela kvällen! Hur ska vi hinna, hur ska det gåååå? Minst tio av er har fastnat i spamfiltret och fått släppas lös! Mårran åkte till och med direkt i papperskorgen utan att passera spamhinken! Hjälp!

  (Tsssst. Luuugn. Allt är färdigt, alla kommentarer lösa och Pip-Petter har fixat tröjoriginalet som åker till tryck imorrn. Yes. Lucka 1 kommer kl. 00:01.)

 42. Oo:01! Nä hu, då sover jag som en sten. Jag förgissar på Staffan Westerberg, tänkte att den röda tråden kan bli kulturpersonligheter i mitt liv i kronologisk ordning.

 43. Maggan, på Ravelry är jag Moominmom, men det visste du kanske.
  Alla som vill se läktarhörnets adventsstickningar ombedes logga in på ravelry.com och gå med i gruppen Vi som hänger på Den skrattande språkpolisen.

 44. Nejdå Ninja, jag är bara en helt obekymrad strump- och sockbärare. Jag bara tar vad som faller mig in och så får det vara hur omaka som helst. Alla sockor finns!

 45. Leda

  Se upp! Klockan 00.00 kommer hela båset att samfällt KASTA sig över lucka ett och: SPLATT! Krrrrrooosssa den! Sen blir det enkelt. Rätt svar kommer att läcka ut i sprickorna.

 46. DRT – Den röda tråden, som på ett obegripligt sätt mycket intelligent knyter ihop julkalendersäcken så att tomten kan dela ut presenter.
  Plommonstopet – Den viktigaste plats att befinna sig på i december, vilket sker genom att man ger sig tillkänna i båset.
  Tisha – Den viktigaste sak att befinna sig inuti i december, vilket sker genom att plommonstopet står en bi.
  Majlis – En glad gumma som smilar 🙂
  Båsmoder – Lotten
  Båsmeter – Den versform som PK med flera gjort odödlig.

  NU ÄR HON 00:00 GLAD DECEMBER PÅ OSS ALLA!

 47. vovamomo

  Näee,jag lämnar nog min första tanke nu.Att det skulle var Povel Ramel ”Varför finns det ingen is till punschen” ? Vi ska nog prata engelska…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.