Hoppa till innehåll

Lite förlamad

Vi bor ju inte i storstan utan lite mer som liksom halvt om halvt på landet. Man kan cykla till centrum på tio minuter och hitta en bäverdamm på blott några minuters avstånd samt ta sig till till T-centralen i Stockholm på 59 minuter och det är faktiskt perfekt på alla sätt och vis.

(Detta tog mig säkert fem minuter att knattra fram. Orsaken får ni reda på strax.)

En väldigt trevlig rundgångspromenad med grusvägar, byskola, skogsstig, villahus, badplats och smultron kan man ta från vårt hus på detta vis:

promenix

Men där vid krysset måste man plöja sig genom en stig som kantas av brännässlor. Fakirer och svärdslukare må gilla’t, men själv känner jag mig mer som prinsessan på ärten där mitt modiga jag och mitt fega jag konverserar med varandra.

– Oh dear. De är ännu högre idag.
– Off you go.
– Det kommer att göra ont.
– Och?
– Det gjorde ont igår.
– Och du överlevde. Everything that doesn’t kill …
– you bla bla blaaaa… pfffffffttttttttt! Tänk om jag dör i en anafylaktisk chock!

Men igår cyklade jag ner till stigen med häcksax och kantklippare samt en sekatör och så klippte jag och röjde och for fram som ett jehu medan jag tänkte:

”Men varför tog jag inte med mig kameran så att jag kunde föreviga och dokumentera min bedrift?”

Så nu får ni tro mig på mina ord: jag har gjort en fantastisk insats och fått en helvetisk träningsvärk. Jag kan knappt borsta tänderna och en enkel snytning kommer inte på frågan. Barnen får ta hushållspapper och nypa till i min näsa och säga ”fräs””, vilket de med tanke på sin fina uppväxt med grönt snor varannan månad borde vara bättre på, om jag får säga det själv.

(Nu har jag försökt att skriva ovanstående i säkert en timme. Det går inte som en löpeld. När jag ska skriva R med vänster långfinger, busar höger pekfinger och lägger sig på J. JJJJJJJJJ betyder alltså R. Delete, delete, delete.)

Idag kom jag iväg för en inspekterande promenad och kunde konstatera att det var en fin insats jag gjorde; de f.d. stolta brännässlorna ligger numera i drivor som döda soldater i Leningrad 1942.

Men naturligtvis glömde jag ju att ta bilder igen, så nu får ni hålla till godo med ett par döda djur från min promenadväg. Som, om man hårdrar det, faktiskt är intressantare än brännässlor.

orm
Orm.
mus
Mus.

Japp. Jag fotograferar bara djur med tre bokstäver.

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. Hur lyder det där gamla skämtet … en [skånsk? småländsk? i varje fall dialekttalande] farbror löser korsord. ”Ett djur på två bokstäver. Hm, de kan inte vara koa, å de kan inte vara soa — de måste va e ap.”

  Det var i alla fall duktigt jobbat! Man kan verkligen bli alldeles utsliten av de där redskapen, om man använder dem för intensivt och länge (och det gör man ju när man bekrigar sånt som stora nässelstånd, ja).

 2. Aktarej, Anna, nu kommer snart Ninja i Klockrike och berättar att gnuer egentligen är gnuantiloper, att emuer är kasuarfåglar och att jakar i Tibet kallas drong. Ding dång, din drong!

  Nu måste jag googla lej.

 3. Örjan

  Nässlans brännhår sitter på undersidan av bladen.
  Stjälkarna har inga sådana.
  Bra att veta när man sitter vid vinbärsbusken (med nässlor) för plockning av bären.
  Greppa tag i bladlösa (?) botten av nässelstjälken och ryck bort allt. Bra om lite av roten följer med.

  ”Den smärta som uppstår vid beröring av brännässlans brännhår börjar avta efter cirka 5 minuter. Efter cirka 15 minuter är vanligtvis smärtan helt borta. Klåda och irritation kan förekomma i över tolv timmar efter beröring.”
  Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A4nn%C3%A4ssla

 4. Christer, the Long Distance PT

  Jag tycker att träningsvärk kan vara rätt skönt, eller åtminstone få en att känna sig lite duktig. Men jag fattar inte riktigt var någonstans man får träningsvärk av häcksax, kantklippare och sekatör? Och jag fattar absolut inte hur den kan leda till att höger pekfinger skriver J när vänster skriver R. Vad gör vänsterkardan när du trycker på Delete?
  Fjärrpersontränaren ordinerar hur som helst vila, varvat med lätt uppmjukande rörelser för de berörda blivande jättemusklerna.

 5. Ökenråttan

  Ja, nu gjorde jag ett försök att meddela att Språkrådet har kommit med en ny upplaga av sina skrivregler, men det jag skrivit försvann ut till höger på det där tröttsamma viset. Nya upplagan har en del nyheter, står det i förordet. Vad kan det innebära, månne?
  Nu ska vi se hur det här går.

 6. Ååååååå!

  NYA SKRIVREGLER!!!

  ÖPPNA CHAMPAGNEN!

  (Jag är i Högdalen och har förutom förlamande träningsvärk i armarna även jätteont i fötterna. Jahooo!)

 7. Alltså jag har inte kunnat sluta tänka på treordsdjur idag, Varför finns det så många treordsdjur? Förutom ovan nämnda orm, mus, gnu, emu, jak, val och haj så även ren, räv, säl, apa, får, lus, älg, gam, get, gås, lax och örn.

  Det finns säkert fler! Men varför?

 8. Jag ger dispens för fembokstaviga Cecil, lockad med åtel ur sitt skyddade hägn, skadskjuten med pilbåge (faktiskt!) av en perverterad tandläkare och sedan spårad i 40 timmar innan han kunde avlivas med gevär.

  Storviltsjakt i sin prydo för femtio tusen dollar.

 9. … och jag dubblerar Örjans fiskmal … malfisk … (och daskar mig för jag glömde både gös och sej fast jag tänkte på dem!)

 10. Mal kan vara både ett flygfä och en fisk. Eller rättare sagt en rackarns stor fiskgrupp, i Sverige representerad av Siluris glanis, bara kallad mal.
  I Sydamerika finns det hur många som helst, många ååterfinns i akvariehobbyn, alla pansarmalar, ancistrusmal, ofta kallad anticristusmal, plecos HUR många som helst.

 11. Och nu någonting helt annat — jag har redan glömt vad som ingav mig tanken, men det är jätteroligt att navigera sig fram och få rätt förstoring på en höjdkarta. Enligt denna bor jag — just jag, just i mitt hus just där det ligger — 133.4 meter över havet!

  Jo, jag visste ju att det är långa och ställvis branta uppförsbackar hit. (Cirka 16 kilometer har vi till Hallsberg, som ligger på ungefär 54 meter över havet — det är åttio meters skillnad! Undra på att vi har en högre s.k. växtzon också …)

 12. Ökenråttan

  Språkreglerna, de nya, FINNS. Jag har själv hållit ett ex. i min hand. Jure bokhandel kan man beställa den hos! order@jure.se

  ”Snart” avsåg champagneöppnandet.

 13. och

  Anna och Annika: 🙂 !

  Försöker komma på trebokstavsdjur, men det blir bara silverfisk. Fnuff.

  Älg, har någon tatt det? Ara? Fin (k)?

  Inte fasen vågar man titta på de nya språkreglerna, man blir bara arg. Det är ju jag som vet hur det ska vara!

 14. Nu lär väl knappast all is kring polerna smälta i rappet, men strandtomt i vare sig Skåne (erosionen) eller på USA:s östkust (vattenhöjning och stormar) är inget jag rekommenderar mina efterlevande.

 15. Nä, det tror inte jag heller LarsW, det var bara på skoj som jag skrev så. Faktum kvarstår att polarisarna innehåller så mycket fruset vatten och de smälter i ett rasande tempo!

  Jag kan verkligen rekommendera en film som heter ”Chasing ice” (finns på Netflix), om inte annat så för histnande vackra bilder!

 16. Nu börjar det närma sig politik här. Juryn är möjligen ute och virrar, beroende på det republikanska partiet i USA, som vägrar att tro att den globala uppvärmningen beror på människan och koldioxiden. Vad säger då självaste NASA?
  http://climate.nasa.gov/evidence/

  Sen har vi förstås foliehattar och statstikförvrängare som förkastar allt annat än att mer oljeförbränning är till mänsklighetens godo:
  http://klimatsans.com/

  De anser faktiskt att de senaste 50 årens förbättrade livsmedelsdproduktion beror på den ökade koldioixdhalten, inte som alla andra på att det handlar om förbättrade grödor.

  Man tar sig för pannan.

 17. Det tragiska är att klimatfrågan inte längre är en sakfråga i många läger, den har blivit en politisk sådan.

  Våra efterlevande kommer att förbanna oss, som gjorde så lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.