Hoppa till innehåll

”Konsten att äta sig slank”

Jag har en liten hylla med konstiga böcker. Om den hade haft en diskret men beskrivande etikett klistrad på sig, hade det nog stått ”sånt man kan blogga om” på den. Den lilla hyllan är förmodligen uppåt 30 meter lång nu och jag måste nog (enligt den allestädes närvarande allmänheten) börja avverka den.

konsten att atasigslank
Vi kan kalla boken ”Beach 2015”.

Men jösses vilket på samma gång snyggt som jättefult omslag! Det är propert, tidigt 1950-tal och bedrövlig clipart samt olika typsnitt – allt på en gång så att alla tänkbara målgrupper ska bli attraherade.

Men den här, förstår ni, den här är rolig. Författaren heter A.W. Brown, som är ytterst svårgooglad eftersom han har en modern forskarnamne som skriver avhandlingar om fetma på löpande band. (Eh. Harrrkl. Det är avhandlingarna som skrivs på löpande band, förstås.) A.W. Brown som skrev boken för jättelänge sedan måste förstås citeras:

“I’m not a vegetarian because I love animals. I’m a vegetarian because I hate plants.”

Om man nu ska jämföra, så kan jag ju även citera A.W. Brown som är fel A.W. Brown, alltså den yngre som forskar:

”Treatment with taurine and vitamin E did not reverse fatty liver more than a chow diet in rats.”

Jaså inte det. Gäsp. Jag vill ju fokusera på braskande rubriker och halvsanningar, inte forskare som går grundligt tillväga och tänker efter och gör experiment innan de uttalar sig!⸮

antarctica-lab-ponting
Ce ne est pas une pipe som skulle kunna störa forskningsresultaten, nej.

Men nu till ”Konsten att äta sig slank”, som ju redan i titeln har (enligt mig) rätt inställning: man ska äta. Alla som inteäter är hungriga. Och sura. Fast ganska ofta rätt slanka.

Här har ni nu råden som har nästan 70 år på nacken!

 • Det är ren idioti att blott och enbart äta ägg eller äpplen eller filmjölk (mitt tillägg) under två hårda veckor.
 • Lavemang har inget med diet att göra.
 • Man kan gå ner flera låtsaskilon om man bastar.
 • Massage är sannerligen inte en effektiv bantning.

Titta på sista punkten ovan och klia er sedan i huvudet medan ni tänker ”vaaaa?”. Man trodde alltså dåförtiden att fett kunde masseras bort av segstarka quinnor i vita uniformer. Nästan som att klämma en finne: man skulle liksom trycka bort fettet. Och så ska man trots förmodad kaloriattack dricka försvarliga mängder champagne, för det är det faktiskt värt.

villbliavmed
– Jomenasså just där på sidan av underbenet vill jag bli av med minst tre kilo.

Näää. Jag fortsätter med min egen diet, där ohemult stora mänger mat och inte jättenyttiga grönsaker (ity de är tråkiga medan sega råttor är roliga) blandas upp med en herrans massa basket. Eller så kan man ju bada i badkar med jättemycket salt i medan man knaprar på grönkål och blekselleri, för det blir man ju så slank av. Sägs det. Jomen.

Share
Publicerat iBloggen

134 kommentarer

 1. Jo, det egentliga ärendet var detta: Den där bilden ser ut som en antarktisk forskningsstation. Lådan med pemmikan och den påklädde mannen tyder på avlägsna och kyliga trakter och att det inte direkt har med fetma att göra. Eller?

 2. Felåt. Allestädes.

  Inte annorstädessammanblandning! (Jag tror att jag måste sluta använda ordet allestädes eftersom jag konsekvent går omvägen runt allerstädes.)

 3. På sidan 46 står det att man inte ska dricka whisky. Men att fruktjuicer är jättebra – och här måste den svenska redaktören ha varit inne och gjort tillägg:

  ”Tyvärr har vi ju inte som amerikanarna allmän tillgång till de mekaniska hjälpmedel som gör det lätt att pressa saften ur frukt och grönsaker, men med litet energi så går det bra ändå. Man kan t.ex. ta färskt, sköljd spenat och driva den genom köttkvarnen, samla massan i ett stycke dubbelt gastyg, göra en påse av tyget och pressa ut saften.”

  För köttkvarn och gastyg hade ju alla i köket på 1950-talet.

 4. Taurin är det som finns i energidrycker och gör att de stinker kattpiss. Jaså blir man inte av med fettlevern av energidrycker. Nu blev jag allt bra häpen.

 5. Bilden på den gode Atkinson med pipa i munnen var bara en illustration till ”forskare som går grundligt tillväga och tänker efter och gör experiment”.

 6. Din influensa verkar (av vad jag har sett på FB) ha varit av det sanslöst trista slaget, Pysseliten. Du kan väl blogga om det så att vi som är friska kan få känna hur bra vi har det? Gärna med massa detaljer om hur febern steg och sjönk och hur du sov bort timmarna och hur PK kom med honungsvatten och små chokladbitar å så?

  (Nytillkomna i båset kan här förledas att tro att jag är antingen galen eller ironisk. Men så är icke fallet.)

 7. Nä, varken galen eller ironisk. När jag var liten gjorde man feberdiagram. Visst gjorde alla det? Jag har bara gjort det på barnen som haft långvarig och oregerlig feber, som körtelfeber tex.

 8. Ja, febern skulle när jag var liten registreras noggrant och tas i de nedre regionerna (RUMPAAAA!) och som jag minns det, var det ohyggligt pinsamt. Numera tar vi febern här hemma med en lätt hand på pannan.

  – Mamma. Jag är så sjuuuk.
  – Kom, får jag känna på pannan.
  – Jag har ont överallt.
  – Japp, 39,1. Hopp i säng! Var lade jag nu handspriten?

 9. Prexis! Här har vi en örontermometer och gissa om jag blev förvånad när äldsta dottern efter att ha flyttat hemifrån gick och köpte sig en egen! Dom är ju svindyra!

 10. Språklig fundering: Då är det ingen slump att Rödtjuren (inte rödtjutet, varför heter det så?) heter just Red Bull? Jag menar taurin and all that?

  En annan fundering: Är mannen med pipan känd på något vis? HK konstaterade ju snabbt att han heter Atkinson.

 11. HK

  Njaä … jag blev nyfiken och använde bilden i Google bildsök.
  Först sparar man bilden, sen klickar man på kameran i bildsöksramen och så klistrar man in bilden där.
  Vips, kommer en massa sidor med anknytning till bilden upp.

 12. Brid

  Aj aj, har Pysseliten (haft) så svår influensa att inte ens choklad går att få ner? Beklagar verkligen.

 13. Men om du ändå skulle göra det SG så är det några fina bildkombinationer. Rowan Atkinson är inpetad här och där mellan en helt annan Atkinson av ett helt annat kön som lagt hela månadspengen på nya tuttar. Kombinationen av hans något speciella blick och hennes uppenbart förstorade behag blir underhållande. I alla fall för en enkel människa som jag.

 14. Efter att ha styrkt mig med diverse ohemmaaktiviteter går jag nu och funderar på om det är värt att riskera en glutt på den där olämpliga adressen. Är det nån mer än Niklas som har kollat? Vad är i så fall er rekommendation?
  A: Kolla för faen – det är det värt.
  B: Avstå by all means.
  C: Vem bryr sig?

 15. Ökenråttan

  Har jag ont i halsen ska jag ”smita förbi” choklad, som en halsdoktor rekommenderade mej för hundra år sen. Och faktiskt kan jag känna att den onda halsen blir liksom ännu kraxigare om jag tar mej en tröstande (som jag trodde, då) chokladbit. (Jag använder numera det könsneutrala ”jag” i stället för ”man”.)
  Nu har jag varit bortrest, på begravning igen. En kusin som blivit änka. Massor av folk, dom flesta nya bekantskaper, och har vi öronen med oss kan vi få veta lite nytt i såna där större sällskap. Jag lärde mej till exempel ett nytt ord: ensmed: Hon gick ensmed vägen. Det betyder ”bredvid” och förekommer i Roslagen. Finns inte i SAOL.

 16. Pysses goggelservice AB till båsets tjänst. Om man bildgooglar Atkinson kommer först bilder av Gemma Atkinson (underklädesmodell och glamourprofil) och sedan Rowan Atkison (rolig!), men inte särskilt många jämförelsevis.

 17. (Ja man kan ju inte låta bli när det står sånt där — jag har betittat några bilder på glamourprofilen. Den globulöst betuttade figuren. Uj.)

  Mors på er! Jag har varit på fars! Och eftersom detta åtminstone i teorin är ett matbås ska jag nu berätta vad jag av farsanledningen har ätit i dag:

  Förrätt: Lättrimmad lax, kavring, rökt grädde, rättika och våriga primörer.
  Varmrätt: Majskyckling, potatiscylinder med dragon & senap, cidersky, vårsparris och semitorkade tomater.
  Dessert: Vaniljcheescake med kola & citron, bärkompott med muscovado- & basilikamaräng.

  Jag vet inte om man ”äter sig slank” på sånt men därom bryr jag mig intet. Fantastiskt gott var vad det var (troligen mitt livs godaste kyckling, till exempel, och så måste jag räkna ut hur man gör basilikamaräng för den var ljuvlig!).

 18. Potatiscylindern … eh … såg ut som en bit rulltårta, ungefär. Den hade nå’ gråsvart som vi aldrig fattade (kanske lite svett potatisskal, eller sånt sjögräs som man brukar träffa till sushi; gu’vet) som omslag, och själva ”fyllningen” (det mesta, alltså) var mos med små små hela potatisbitar i. Med senaps- och dragonsmaken blev helheten i alla fall gottgottigottgod.

  Den semitorkade tomaten låg för sig. Jag gissar att den var kluven och halvtorkad i ugn, lite skrynklig och mycket smakintensiv.

  Örjan, vet du närmare besked?

  Ja, anledningen till att jag kopierade in menyn är ju att jag bara till hälften begrep vad jag åt …

 19. En ko-n-formad sfär — a spherical cow of uniform density?

  På tal om kor (vadå det är jag som talar om kor? Kor är världens mödrar och heter Audhumbla) har vi också i dag sett en äkta kesande kalv, för teatern ligger vid en bondgård och vid dess ladugård finns en liten hage där de små, små, små kalvarna var ute i dag. Oj, de var inte gamla, men skutta kunde en, med svansen i vädret!

 20. LL99 — den såg inte likadan ut, den var platt och bred (vilket är den första anledningen till att jag använder rulltårta som jämförelseobjekt) och ”skalet” var alltså gråsvart och gick i spiral in i anrättningen (vilket är den andra anledningen till rulltårtejämförelsen), men det är säkert samma grundidé.

 21. Men rökt grädde? Som i aska? Ja men en rökt cigarr är ju bara aska? Hur röker man grädde? Det går ju inte att rulla in den i papper. I en pipa kanske? Det finns ju vattenpipor så den kanslke även finns gräddpipor.

  Och lättrökt lax? Finns det? Att röka lax måste vara jättesvårt!

  Jag ska göra potatiscylinder någon dag, i alla fall göra ett försök. Fick en ide av din beskrivning Annika.

 22. Jajamensa, Skogsgurra, jag skrev också tidigare i kommentaren ”äkta kesande kalv” — jag ville ju’nte upprepa kes-ordet!

  (stavnings-”kontrollen” har svåra bekymmer med alla kesande ord, kan jag tillfoga)

 23. OJ nugårefort … SG hann läsa rätt innan jag pekpinnade, så nu ber jag om ursäkt i stället!

  Den rökta grädden smakade lite, lite rökt … jag undrar just om de använde s.k. liquid smoke.

 24. En gräddsnipa med en liten bit lax i, hanterad av en pårökt, kesande kalv … nu börjar jag önska att jag kunde rita direkt i båset, igen!

 25. Seer en kock med fimpen hängande i mungipan medan han skvätter lite grädde på förrätten. Då blir det lätt rökt grädde. Lättrökt grädde. Lättkrökt grädde. Tungt pårökt grädde. Med laxröken tänd. Påtänd rök.

 26. Niklas: Vilken av dem? Katodstråleröret som nån använder som klocka? Eller dubbeltrioden? Eller elektrolytkondensatorn?
  Jo, vet vad de används till. I högsta grad.

  Lite besviken på Max Raabe. För mycket nytt material. Och sedan fortsatte jag av bara farten med den lilla franska byn.

 27. De bytte nyckel till S6A5/20110521. Föredömligt. En nyckel ska inte vara giltig länge. Nu har de släckt ner för i kväll.

 28. SG, det var ingen av dem. Sidan är konstig och ger bara en adress och sedan ligger allt på undersidor.
  Jag tror att det är en gammal galvanometer; jag har mailat bilden till dig.

 29. Alois Zettler är starkt misstänkt.
  Det ser absolut ut som en tidig galvanometer. Men den har fått sig en smäll så att den visar fullt minus istället för noll. Troligen i modern tid. Sånt gjorde man inte på den tiden.

 30. Wow, Örjan, vad många recept på potatisrulle! Inget jag hittar just nu stämmer överens med vad jag åt igår, men självklart kan en sådan idé varieras i det oändliga.

  Det märkliga är att jag inte minns mig någonsin ha stött på något dylikt förut, och nu visar det sig vara en normal variant. Tänk vad man lär sig.

  Röka grädde i ung på det viset tror jag däremot att jag avstår — oj vad det ska lukta rök i hela huset efteråt! (Tejpa ugnsluckespringor kan man ju göra tills man storknar av det, påtändningen i pannan lär ändå sprida aromen med stor effekt.)

 31. och

  Men man hinner ju inte med i svängarna här… och oj då, jag tänkte just skriva ”krya” till Pysseliten när jag blev varse att Ninja då blir sjuk istället. Så istället: Må du snabbt bli glad och frisk, Pysse! (Som jag först skrev ”Pyseliten” om, Pys-eliten? Och jädrans, jag skrev att hon snabbt skulle bli ”frik” också!)

  Äsch, det är ju jättelätt att bli slank. Man har bara lite problem med matinmundigande, så går man ner sex kilo på ett kick. Men Lottens metod – äta som en häst och spela basket – låter MYCKET bättre. Jag tror man mår BRA av mycket mat, inklusive rostbiff, glass (vad är det med mig? INTE ”glas”!), pannkakor och choklad.

  När jag flyttade till stan fick jag snabbt en liten fettbula på övre magen. Det berodde på, listade jag ut, att jag inte längre sprang upp- och nedför en villatrappa hela dagarna. Så basketen kanske kan ersättas med lite trappspring?

 32. Agneta uti Lund

  Tejpade ugnar eller rökpistoler! Krångligt, tänker jag, om dagens matlagning. Annat var det minsann förr, säger jag trosvisst och greppar »Hemmets Kokbok« och får upp:

  Bœuf à la mode (f. 12 pers.)

  3 kg. oxkött (fransyskan)
  3 hg. späck jämte svålen
  1 kalffot
  1,5 msk. salt
  0,5 tsk. stött hvitpeppar
  2 nejlikor
  1 portug. lök
  3 morötter
  2 dcl. franskt vin
  1 dcl. konjak
  5 stora glaserade lökar till garnering

  BEREDNING: Köttet tvättas med en duk doppad i hett vatten. Späcket skäres i strimlor, rullas i salt och peppar, och härmed späckas köttet i täta rader. Det ombindes med segelgarn (först doppadt i kokande vatten) och lägges i en gryta tillika med den förvällda fläsksvålen, den förvällda kalffoten samt resten af saltet, hvitpepparkornen, nejlikorna, vintet, konjaken, den skalade löken, de skrapade morötterna och buljongen får koka upp och skummas väl. Ett tätt slutande lock lägges på, och köttet får sakta koka 3–4 tim. Då det är mört tages upp och segelgarnet tages af. Köttet skäres och lägges upp på varmt fat, beströs med litet salt och garneras med de sönderskurna morötterna och de glaserade lökarna.
  Spadet silas, skummas väl, afsmakas och serveras till köttet.

  Kokboken har tillhört min svärmor och den trycktes 1905. De flesta recepten är för 6 personer, men många är för 12 personer. Hushållen var större på den tiden. Och spisarna eldades med ved.

 33. Man ska garnera med de sönderskurna morötterna?
  Finns det över huvud taget något kvar att skära i efter 3-4 timmar?
  Behöver de skäras eller kan de lätt slafsas i det sönderkokta skick de torde vara i?
  Den förvällda kalffoten torde vara med för gelatinets skull?
  Vad för smak finns det i denna rätt som innehåller en halv tesked vitpeppar på 3 kilo kött?
  Hur glacerar man lök? Fem stora lökar, det är inte dåligt det.
  Vad är portugisisk lök?

  Som all ny kunskap generar även detta mer frågor än det ger svar på …

 34. Ökenråttan

  Bang hade ett roligt kåseri (tautologi) om matlagning där 1 kalffot ingick i de som skulle va. Detta gjorde Bang nervös; var få tag på en kalffot?

 35. Agneta uti Lund

  Ninja, inte var det lätt att få till biffen på modet. Kanske krävdes det att man gått »Den högre husmoderskursen« på Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala – de som gett ut kokboken. Inspektor på skolan var en professor och kommendör Hammarsten. Han visste nog en del om vatten, kan jag tänka.

  Lotten, så »punkterade« man 1905. Samma år som min fader föddes. Men min svärfader var född redan 1876 och min svärmor 1886. Kokboken skaffade hon sig som nittonåring.

  Än är det inte krusbärssäsong men när det blir så kan man plocka halfmogna krusbär och göra saft av dem.

  Krusbärssaft
  halfmogna krusbär
  vatten
  3/4 – 1 kg. strösocker till varje kg. saft

  BEREDNING: krusbären sköljas och snoppas samt läggas i en stenkruka. Kallt vatten hälles över bären, så mycket att det fullt täcker dem. En tallrik lägges öfver krukan och kittas fast med en deg av groft rågmjöl och vatten, så att det blir fullkomligt tätt. Krukan sättes ned i en gryta med hö, så mycket vatten hälles på att öfver hälften av krukan står under vatten. Den får sedan koka 5–6 tim. Massan hälles upp i en silduk, och saften får självrinna. Den får sedan koka med sockret under skumning 20 min., buteljeras varm eller kall, buteljerna korkas och hartsas.

  Jag undrar lite över höets funktion i den yttre grytan. Kanske för att det inte ska skramla med stenkrukan i en järngryta och för att skydda stenkrukan så att den inte spricker.

  Halvmogna krusbär kan jag skaffa i sommar, en stor saltglaserad stengodskruka har jag men ingen jättegryta att sätta den i. Hö kan jag nog skaffa på närbelägna fritidsgården som har såväl får som getter. Nja, krusbärssaften får nog anstå.

 36. Läser jag generar eller genererar. Generar, står det. Ja, det är kanske så att ny kunskap är generande, i alla fall om den genererar en massa nya frågor också.
  Är du sjuk Ninja? Krya på dej!! Jag är pigg som en halvdö mört och har varit ute i stormen en sväng, beställt bysthållare på nätet och ätit söndagsgodis. Nu ska jag fortsätta med mitt avlånga blogginlägg om en klassiker.

 37. Örjan

  Späcka nötsteken -Länge sedan jag såg nykomponerat recept som innefattade späckning.
  Saknar instruktionen om att först bryna köttet, och kalvläggen för att få fram fylligare smak via maillardeffekten http://tinyurl.com/qj2h6x8
  Och kryddbuketten.
  Ninja: ja morötterna bör vara synnerligen välkokta. Hade jag gjort rätten idag skulle jag först brynt morötterna, men lagt i dem när knappa timmen vore kvar av koktiden.
  Kalvfoten ger gelatin men även fyllighet. Restaurangkök skulle som alternativ kunna använda kraftigt reducerad kalvfond.

  Portugisisk lök. Bild från Iduns Kokbok 1911. http://runeberg.org/idunskok/0383.html

  Glasera lök? http://tinyurl.com/ohr8q44

  Boeuf a la mode. Dagens googling. http://tinyurl.com/mvgokhc

 38. Rökpistoler i matlagning är nytt för mig, och jag har inte klart för mig om de sätter av brandlarmet eller inte. Men en sak vet jag: Det är att de rökmaskiner många rockare använder får det att tuta i luren.

  I entrehallen till Radiohuset finns ett antal lite större publikstudior, av vilken S4 (Jimi Hendrix har lirat där!) är den mest kända. De är uppskattade för sin fina akustik, goda elförsörjning med mera och hyrs inte sällan ut till olika band för repetitioner. Entusiastiska roadies sätter emellanåt av röken när det Sitter. Då går larmet och de som nu är lydiga medarbetare evakuerar RH. I bästa fall hinner man stoppa Räddningstjänsten, annars blir det en dryg avgift.

 39. Ökenråttan

  Jojo, Ninja, här är det fart!
  Det där med hö vid krusbärssaftstillverkning får mej att minnas Fakirens recept på Hösoppa. Hur var det nu igen? Det kan ju komma till pass; när saften är klar kokar man soppa på höet. Inget får förfaras i ett välskött hushåll.

 40. Agneta uti Lund

  Hösoppa:
  Fem lass hö kokas i sex veckor tillsammans med ett lagerblad. Tillsätt ett halvt glas, icke allt för starkt portvin och låt svalna. Färdigt att servera!

 41. Christer, the Long Distance PT

  Många som är sjuka i båset. Här också. Hade ju vart kul att vara på Fyrishov idag.
  Får satsa på finalserien i stället. Nån som känner för att hänga på? Lotten? Pysse? Brid? Eller andra med anknytning till basket eller Uppsala?

 42. Brid

  Potatisgratängen står i ugnen. Skall serveras med såsig älg ur frysen.
  Jisses, nu haglar det!

 43. Agneta uti Lund

  Mindre än en minut!
  Även i Skåne har vädret försämrats kraftigt i dag. Från gårdagens ljuvligt sommarliknande till molnigt, grått, blåsigt, kyligt och på eftermiddagen regn (regn under natten var det också).

 44. Halvmogna krusbär till saft? Men i allsindar, då blir det ju gelé vare sig man vill eller inte.

  Och den där portugisiska löken som Örjan tillhandahåller en bild på, sägs enligt Svensk uppslagsbok (1955, och jösses vad den sidan inte är korrekturläst!) vara en typ av rödlök fast den är gul. Mystiskt.

  En rökpistol tror jag att jag på det stora hela klarar mig utan, så ock kalvfossingar. Klöfvar.

 45. Soligt har det varit här i dag, men blåsigt, mycket mycket blåsigt. Det låg stora färska tallgrenar i vägkanten när jag åkte bil förut, men lyckligtvis inget träd över vägen.

 46. Örjan

  Annika: Undrar om ”portugisisk lök” finns tillgängligt i England?
  Vill minnas att Jamie Oliver använt lök som verkar vara korsning mellan vår gula och röda lök. Rosa-vitt kött och röda lamellhinnor.

 47. Brid

  Nej, jag vill inte gå på någon match alls.
  Groomen har letat recept på glaserad lök i hushållets äldre kokböcker, vilka är flera, dock utan resultat. Däremot hittade han böffalamodd (fonetisk stavning eftersom Bipaddan inte har specialbokstäverna som krävs till den korrekta) i vår Hemmets kokbok, från 1919, och där har de glaserade lökarna ersatts av stekta dito.
  (Jag försökte först skriva boeuf. Bipaddan ändrade till bonusförlust. Sen upptäckte jag att jag hade behövt en grav accent och ändrade alltsammans.)

 48. Christer! Jag kommer på finalmatch!

  (Sitter just nu och äter efterrätt med tre herrlagsspelare och två damlagsspelare i köket. Livet är underbart.)

  HÖSOPPA!

 49. Nej, jag är inte sjuk, annat än i huvet och det är jag för jämnan säger en initierad omgivning.
  Jag försökte bara uttrycka min irritation över det enfaldiga uttrycket ’krya’. Eller ännu värre’ krya, krya’ respektive’ kryakramar’.
  Ska det vara så förbannat svårt att skriva ’krya på dig’?
  Eller helt enkelt tillönska nån en skyndsam bättring?

 50. Annika april 12, 2015 kl. 19:02

  OCR. Hygienisk procedur – ej vidrörd av människohand.

  Knappt acceptabelt ens här. Och definitivt inte acceptabelt i standarder som man köper dyrt från SIS. Men lika vanligt i dem.

 51. Håller helt med dej, Ninja! Nästan lika illa som ”Tack som fan” som jag verkligen har svårt att förstå varför man säger.

 52. Agneta uti Lund

  Haver man tangentbord till bipaddor?
  På vanliga mactangentbordet skrivs alt + o = œ, alt + ä = æ
  och på detsamma skrivs grav accent skift + accenttangenten ` + den bokstav som önskas förses med detta tecken à ò è.

 53. Scorpion på Fox är ganska bra, faktiskt. Drama, intelligens och humor i en fin blandning. I det här sällskapet törs jag inte säga mer än att kvällens avsnitt sändes första gången den 15 januari i år, eller kodat S1A14/20150115.

 54. Agneta uti Lund

  Pysse, det sägs väl för att förstärka alldeles kolossalt mycket. Eller så.

 55. Och nu någonting helt annat. Eftersom klockan är mycket och alla barn förhoppningsvis gått och lagt sig kommer här lite vuxenunderhållning från 1931.

 56. Jajamensan, Skogsgurra, nog var det en OCR-ad sida som ingen, ingen har tittat närmare på. (Tur att jag vet att löksläktet heter Allium, för AWium ser synnerligen bisarrt ut. Optical Character Recognition? Bah, R-et kunde lika gärna stå för Randomization.)

  Lotten, jag skriver alltid spaghetti trots att jag vet att ordet kan försvenskas. Förmodligen för att det ju alltid skrivs med h på paketen så det känns som om det är så det heter, liksom.

 57. (Detta eftersom jag först erbjöd Lotten länken som bloggvirke. Dock vågade hon inte använda den ety detta till stor förvåning är en skolbarnsblogg.)

  Rörande BiPaddor och bokstavsvarianter: Om man håller ner den bokstav man till exempel vill ha en `eller ett ^över så kommer en rad med olika alternativ att välja på. Över exempelvis e finns é, è, ê, ë och
  en variant jag inte ens kan göra på datorn.

 58. Fråga: Kommer det automatiskt in ett ”h” i diminutivformen för snöre? Ja, spago, då. Eller är det något som bara står på paketen?

 59. Hm, är inte h-et där för att g före e annars blir mjukt?

  (Jag kan inte italienska, men jag har ett stort huvud …)

 60. Agneta uti Lund

  Jag drog bara in det från Teckenvisaren under A Latin (latinska tecken)
  ȩ

  Vet inte om det går att få i vilket typsnitt som helst.

 61. Brid

  Bœuf … tänk vad man kan lära sig …
  Men nedtryckning av a låter mig välja mellan vanligt och med akut accent. Ingen grav.
  Antagligen är det ett Tecken på att jag borde använda datorn istället för att sitta och knappra på Bipaddan före frukost.

 62. Ursäkta utbrottet inatt. Försökte använda telefonen. Och allt jag försökte med kom tillbaka med kommentaren ”du har redan sagt detta”. Men till slut verkar det som om proppen lossade.

 63. Är det inte Heathcliff och Catherine som skriker sådär åt varandra när de springer över the moors?

  – HEATHCLIFF!
  – CATHERINE!
  – HEATHCLIFF!
  – CATHERINE!
  – HEATHCLIFF!
  – CATHERINE!

  Ny version:
  – LOTTEN!
  – LOTTEN!
  – LOTTEN!
  – SKOGSGURRA!

 64. Nu har jag slösat säkert 15 minuter på att försöka leta reda på en chokladreklamfilm som jag såg i USA 1981/82. Var det ”Mars bar”? Som var den svenska Japp egentligen? Två personer sprang över fält och ängar och tjoade:

  – INGA!
  – SVEN!
  – INGA!
  – SVEN!

  När de äntligen föll i varandras armar, var det inte en kyss som väntade – det var en stor tugga choklad.

 65. Ökenråttan

  Märta Melin och Ture Tyrén stod väl på varsin bergstopp och trånade eller hur det var …? (Hur är det med ellipsen där; mellanslag före ?, eller inte?)

 66. Märta och Ture. Dom var aktuella vid den tiden när Hyttis köpte mig. Så även vi har varit lite fåniga. På det viset.

  Jag måste förklara vad som hände. När LL99 skrev sina krumelurer, £©77€|\| ¿, trodde jag att det var ett chiffer. Jag funderade en hel del på innebörden och just som jag somnat så vaknade jag med insikten att det åtminstone visuellt såg ut som just LOTTEN?

  Det hade säkert alla andra redan fattat, men för mig var det lite omtumlande. Så jag greppade luren och försökte meddela mig med omvärlden, vilket misslyckades tre gånger innan jag gav upp. Sedan visade det sig att jag inte alls misslyckats. Åtminstone inte på det viset.

  Annars kan jag meddela att jag, både till min egen och till Hyttis förvåning, drömt om henne flera gånger den senaste tiden. I drömmen har jag varit sur på henne för att hon för det första inte försett mig med pengar när jag önskat och för det andra inte svarat på tilltal.

  Men visst är det väl fint att jag fortfarande drömmer om henne?

 67. Ökenråttan, din frågeteckensfråga intresserar mig. Jag tror att det inte ska vara något mellanslag. Ellipsen … ersätter* ju ett eller flera (rentav oräkneliga) ord, och mellan ord och skiljetecken har man inga mellanslag. Så …! (Trots att det onekligen ser lite halvknäppt ut, men … ! blir väl just inte bättre. Gu’ vad svårt det är att skriva exemplen mitt inne i löpande meningar.)

  * Jag kan inte stava i dag, ser jag — helt avspänt skrev jag ”ersetter” och undrade sedan varför det såg så konstigt ut.

 68. Mycket fint, Skogsgurra. Var glad att du inte har en papegoja; om vi hade sammanställt drömböcker över våra fågeldrömmar hade vi varit uppe i trilogi nu. Med långa kapitel som ”Gojan har tappat näbben”, ”Gojan är stor som Godzilla”, ”Gojan knaprar sig genom dörrar och väggar” och andra återkommande teman.

  (Den andra hälftens senaste var att antiknörden Peder Lamm hade stulit gojan och stängt in honom i sin källare. Ja-a, vad ska man säga … andras drömmar är ju vanligtvis måttligt intressanta, men den där var helt fascinerande!)

 69. Haha! Och DÄR trillade poletten ner även hos mej! LL99 skrev ju LOTTEN!
  (Jobba lite till. Det är mycket nu med alla tågförseningar som blandar sig i.)

 70. Sorry, nästa blogginlägg dröjer – jag sitter som Pysseliten på tåg. Det rör på sig, men allt, och då menar jag ALLT, är så rysligt skramligt och störigt. (Jag är dock framme i Falun om blott 50 minuter.)

 71. Vad heter resten av böckerna i serien?
  Konsten att äta sig pank?
  Konsten att stryka ett plank?
  Konsten att råna en bank?
  Konsten att skydda sin flank?
  Konsten att kröka sin svank?
  Konsten att trasa en hank?
  Konsten att slå en dank?
  Konsten att heta Frank?
  Konsten att dölja sin stank?

 72. Jag tycker att PK överdrivet frågetecknandet. Ett hade räckt. Men fortsättningen lyder bla.

  Konsten att mata en ank.
  Konsten att fylla en tank.
  Konsten att laga en skank.

 73. Men titta!

  Finns det nåt kvar? Hm …

  Konsten att stå inför ett skrank.
  Konsten att tåla hårt klank.
  Konsten att svälja en drank.
  Konsten att spela petanque.

  Tja.

 74. Konsten att vara frank
  Konsten att sy i en hank
  Konsten att stå ut med stank
  Konsten att gnaga en skank
  Konsten att vara pank
  Konsten att sila drank
  Konsten att försvara en flank
  Konsten att växa sig rank
  Konsten att koka lank
  Konsten att dränera en sank

 75. Agneta uti Lund

  Konsten att hålla en genbank
  Konsten att fläta en hank
  Konsten att gömma sig bakom en korskrank
  Konsten att fånga en harkrank

 76. ”Konsten att inte bli krank!” borde jag läsa. Det blir en vilodag till idag. Piller-fia som jag verkar ha blivit började jag dagen med en allergitablett, man ju aldrig vara helt säker. Den kanske hjälper.
  Tur att det finns ett nytt inläggg att roa sig med. Ses där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.