Hoppa till innehåll

Facit till Julkalenderspecialaren 17 december 2013

Det måste jag säga. Att vara på herrmiddag med en Julkalender i huvudet är inte det enklaste. Vi diskuterade Karl XI och medicinska journaler samt fyllesynder från 1982 och jag tänkte bara ”men huuuuur ska det gååååå” – och så visade det sig att allt gick alldeles utmärkt förutom att alldeles jättegodkända kommentatorer som Dammråttan och Anna fastnade i spamfiltret, som faktiskt måste ta sig i kragen och sluta släppa igenom reklam för långklänningar när det finns viktigare saker att tänka på.

Vet ni varför kommentatorsbåset är så trevligt? Jo för där kan man läsa sånt här:

Det finns alltså ingen liten häst i dagens lucka, men i stort sett en bläs. (Annika)

Hoppla, där galopperade Annika förbi med en liknande kommentar medan jag fortfarande stod frustande i boxen och slipade på formuleringarna. (hakke)

För den intresserade kan jag berätta att en normal betong har en tryckhållfasthet på i runda slängar 30 MPa. Draghållfastheten däremot är bara ynka 2 MPa. (Bess)

Det gäller att vara ödmjuk inför båsets samlade kunskaper. (Dieva)

Men vad väntar vi på? I give you gästjulkalenderluckskrivare Anna Toss, som specialskriver sitt eget facit!

————————

Som mamma till fyra barn har jag haft några tydliga föräldra-förebilder. En är Modesty Blaise – före detta flykting, tiggare, gangster, miljonärska och hemlig agent. Det kan tyckas märkligt med tanke på att Modesty aldrig fick några barn själv, men som förälder måste man ofta hålla huvudet kallt, och något kallare huvud än Modestys finns inte. I alla möjliga situationer – om barnen blev bitna av skorpioner, jagade av arga grannar, uppläxade av fröknar eller fick skrubbsår när de ramlade av cykeln – kort sagt, när faran var överhängande tänkte jag alltid: Vad skulle Modesty ha gjort?

Modesty har koll

Dagens Hemlisbloggare är Modesty Blaise, även kallad Prinsessan eller Mam’selle. Hon kom 1962 till i huvudet på serietecknaren och författaren Peter O’Donnell (1920–2010), född ur ett minne av en modig liten flicka han träffade under kriget tjugo år tidigare, när han fick i uppdrag att teckna en helt ny serie. Tänk om den där flickan hade vuxit upp till en riktig krigare – ”a woman who, though fully feminine, would be as good in combat and action as any male, if not better”? (Ursäkta det ålderdomliga hona/hane-tänket, O’Donnell föddes 1920, vad ska man säga.)

Resultatet blev Modesty. Som liten flicka förlorade hon sina föräldrar i andra världskriget och tvingades fly från Ungern och Grekland till dåvarande Persien. Hon stal, tiggde och arbetade sig fram och blev expert på att överleva. Hon blev vän med en annan flykting, en gammal professor som överförde all sin akademiska kunskap på henne medan de vandrade vidare söderut tillsammans. När han dog tog sig Modesty in i den undre världen i Tangier, tog över ett kriminellt nätverk och blev gansterboss, bara 20 år gammal. Men en hederlig gansterboss! Hon tillät inga droger, ingen sexhandel eller andra hemskheter. Nätverket blev internationellt och drog in miljoners miljarder. En dag  i Saigon fick Modesty syn på Willie Garvin, en ung engelsman som kommit på glid och hamnat i finkan. Modesty löste ut honom och från den stunden var de vänner för livet: Willie kallade henne alltid för Prinsessan och dyrkade marken under hennes fötter, men beundran var ömsesidig.

Willie står alltid bakom Modesty

När Modesty drog sig tillbaka från det kriminella livet tillsammans med Willie blev de kontaktade av den brittiska underrättelsetjänsten. Sir Gerald Tarrant, spionchef, lyckades få den först mycket motvilliga Modesty att lösa det ena problemet efter det andra åt MI6. Vilket hon alltid gjorde tillsammans med Willie, utan att någonsin döda någon som inte verkligen förtjänade det, och alltid coolt. Sen att hon och Willie måste kramas och gråta ut efteråt är väl inte så konstigt.

O’Donnell skrev tretton böcker och ett oräkneligt antal seriestrippar om Modesty Blaise (nej okej det går att räkna dem men jag har aldrig orkat). Han samarbetade med flera olika tecknare för serierna: de två mest kända är Jim Holdaway, som tecknade Modesty från 1962 fram till sin död 1970, och Enrique Badia Romero som tog över efter Holdaway. Med Romero blev Modesty Blaise en kantigare, hårdare figur. Hennes bröst blev plötsligt mycket större och hon använde allt mer sällan kläder, även när det skulle varit mer praktiskt att vara påklädd (så kallat gratuitous nudity, opåkallad nakenhet).

Holdaway
Romero

Jag gillar Holdaway bäst! Hans Modesty handlar så mycket mer om hennes hjärna än om hennes bröst, om alla hennes styrkor och svagheter som människa.

Den här lilla animerade filmen (med opåkallad klassisk musik till) är sammansatt av Holdaway-strippar och handlar om hur allting började.

Apropå filmer så har det gjorts några försök, inget särskilt lyckat. På 60-talet spelade man en riktig kalkonrulle med (en blond!) Monica Vitti i rollen som Modesty och (mörkhårige) Terence Stamp som Willie. Så dumt så klockorna stannar.

Jaja! Jag skulle kunna skriva världens längsta facit om Modesty, men då kanske Lotten hinner somna så jag låter bli. Däremot hoppas jag att ni får lust att läsa böckerna och serierna. Jag kan varmt rekommendera att låna någon av seriesamlingarna (till exempel ”Jag, Modesty Blaise”) på bibblan och börja där. Det är ingen slump att så många av Lottens anhängare (en ovanligt spirituell skara!) kände till och gillade dagens HB MB. Ni andra har välskriven spänning att se fram emot!

Jo, en sak till innan jag dechiffrerar några av ledtrådarna i luckbilden: Peter O’Donnell skrev också ett antal böcker under pseudonymen Madeleine Brent (en annan MB alltså) och vann minst ett pris i genren ”gothic historical romance novels”. Jag har läst några av dem, de är inte alls lika hårdkokta som Modesty-böckerna men också spännande och bra.

Nå, kalenderbilden då:

Den förskräckliga Mrs Fothergill

kongo – Modestys favoritvapen (egentligen heter den yawara). Hon har den invirad i håret när hon inte använder den. Liite tuffare än en fralla.
knivar – Willies weapon of choice.
W<3 – förkortning för ”Willie, love” som Modesty alltid säger.
slungträning – Modesty är specialist på bland annat slunga, armborst, typ alla kampsporter i hela världen, konstsmide, hieroglyfer plus allting annat.
W<3 60! – Willie fyller 60 (han är åtta år äldre än Modesty).
WengModestys huspojke.
Mrs F – Mrs Fothergill är en gräslig människa, anställd som mördare med mera av ärkeskurken Gabriel. Modesty blir tvungen att döda henne i en strid med bara händer. (Det är lite ologiskt i kalendern att hon måste fixas, men man kanske kan tänka sig att den nya Mrs F är en klon. Eller nåt.)
GT – Gerald Tarrant, ovan nämnd spionchef.
Quaglino’s – hotell och resturang som förekommer i böckerna och som jag har tryckt näsan mot.
Peter O’ – Donnell, förstås.
Mad Brent – ovan nämnda Madeleine Brent, pseudonym.
Jim – Holdaway.
Kvarnen– Willies pub, The Treadmill .
Montelero – ett mycket hemskt och sorgligt ställe i sista boken. Kan inte avslöja mer pga spoiler (och risk för gråt).
EBR-300424 – Romeros initialer och födelseår.

Här är ett brev som jag skrev till O’Donnell på hans 90-årsdag!

/Anna Toss

————————

Lotten här igen.

Om jag nu i två sekunder bara skulle förklara varför jag inte gjorde denna Julkalenderlucka själv. så är det på detta vis: det här julkalendrandet funkar blott och enbart med 100 % inspiration. Jag försökte ”göra” Modesty Blaise” redan 2007, men det gick inte. Jag stirrade på datorn och gav den en känga 2008, tog en Hemingwaysk whisky 2011 och rynkade pannan jätteallvarligt så sent som 2012.

Men inget kom ut ur fingrarna.

När Anna försynt frågade om hon kanske skulle ta och göra en Modestylucka, så skrek jag JAAAAA för att hon faktiskt hör hemma i Julkalendern. Men jag kunde inte få henne in i datorn. Så: tack, Anna! Nu känns det mycket bättre på Blaise-fronten!

(Var det där verkligen två sekunder?)

Och här kommer jag och plommonstopet! Eftersom vi är på resande fot och bor på finhotell, är vi extra noga med alla lappar. Jag kollar så att all de sista före tolvslaget är med … Agneta uti Lund, Annika, Charlott, Zkop, Hon här borta, Anna, Kulturchefen‚ Hmm, Niklas … och så rör jag om och draaaaar … en helt annan! Wickmanskan!

Lucka 18 (HÄRREGU ÄR VI REDAN DÄR?) kommer klockan ottan. Kanske jättetidigt eller klockan åtta, men inte senare. Och nu har jag lovat att Brid ska kunna klara den, så jag måste ligga i och skriva hela natten. Fokus!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

54 kommentarer

 1. Oj vad konstig den här meningen blev ser jag nu (ja gnu skrev jag först, för att göra det ännu konstigare):

  ”Hon kom 1962 till i huvudet på serietecknaren och författaren Peter O’Donnell (1920–2010), född ur ett minne av en modig liten flicka han träffade under kriget tjugo år tidigare, när han fick i uppdrag att teckna en helt ny serie.”

  Jag menar alltså att POD fick i uppdrag att rita en ny serie 1962, och att han då mindes en flicka han träffat 1942 och bestämde sig för att basera serien på henne.

  Ursäkta allt ludd!

 2. Å, min absolut vitaste fläck. Många blev milt sagt förvånade när det visade sig att jag aldrig hört talas om henne. Nåja, nu får jag väl ta och bilda mig ändå.

 3. Och nu _måste_ jag gå och lägga mig, jag är ett vrak efter den här upphetsade dagen med lucköppning, facitskrivande, kommentarshetsläsande etc. HUR HINNER LOTTEN DETTA VARJE DAG I JUST #¤%&* DECEMBER har jag tänkt ungefär etthundra gånger idag. Och så gissar jag själv på det: Hon har naturligtvis en armé med kloner i källaren! Eller hubbotar. Varje morgon hämtar hon en klon som åker iväg och föreläser medan Lotten själv sitter och skriver roliga luckor. Efter middagen hämtar hon upp en annan klon som skriver facit medan hon själv vältrar sig i soffan och tittar på hela säsonger av Dr Who.

  För annars är det inte möjligt, det säger jag nu.

 4. och

  Så MB-fan jag är, det där med Romeros födelsesiffror grejade jag inte.

  Modesty har kongon i håret, men också som lås till handväskan, varifrån den vid behov snabbt kan lösgöras. Alla kvinnor borde nog ha en kongo.

  Grattis Wickmanskan!

 5. Men jag läser förstås alla kommentarer här och svarar i morgon! Om nu nån alltså har några synpunkter eller frågor.

 6. Och så är jag förstås sjukt nyfiken på om någon gissade att det var jag som var the luckmaker. Hakke tror jag, visst var lullig en ledtråd?

 7. Jag vill tacka Anna för en snygg lucka, och säga grattis till dagens — nattens, hetereju — vinnare. (Samt undra varför Lotten med sällskap inte blev utkastade, jag trodde att det ingick i traditionen. Eller sparade de den tills hon hade flytt?)

 8. En höjdare! Stolt att jag var först att fatta!
  På landet har vi kompletta årgångar av X9 från halva 70-talet och hela 80-talet, som läses varje sommar.

 9. (Jag för min del hade ingen aaaning om vem som gjorde luckan. Fast jag försökte just inte gissa heller. Jag konstaterade bara att den uppfyllde exakt alla luck-krav man kan ha, och inte alls verkade som om den inte var gjord av ordinarie luckhjärna. Luckhjärna. Eh … -konstruktör och -disajner, menar jag.)

 10. Tack Annika! Och Niklas det kunde ha varit och, Ö-Helena eller Alice till exempel. Det är av Alice jag har fått mina Madeleine Brent-böcker, hennes Modestysamling är hundra gånger mer imponerande än min. Och det var med Alice jag åkte på Modestyresa för några år sen, se Quaglino-länken ovan!

  Nuuu går jag och lägger mig

 11. Men fan, Anna, det är ju JAG som har luddat till den där meningen! Mittåt!
  /redaktör Bergman, som med svansen mellan benen lovar att skicka en bonustischa så det så

 12. Förresten, förlåt Anna, och förlåt Lotten! Jag vet inte vad jag tänkte på när jag inte tänkte på att det var Anna som skrev själva HB-presentationen.

  Är jag lite trött? Jag? Hm … ska det vara nödvändigt?

 13. Hahihuu, då — Lotten skrev precis medan jag skrev att jag har varit tokig (nära att skriva tossig, bara för att virra till det ännu mer)!

  Ja, som sagt, förlåt!

 14. (Jag har inte lagt mig än, ändå …)

  Jag hade tre ägg hemma men köpte en sexa till i dag för jag ska baka några kakor i morgon. När jag kom hem och plockade upp varorna fann jag att jag kan räkna sammanlagt sju ägg. För två hade krossats i hemtransporten och hur jag lyckades med det fattar jag inte. Hur som helst är morgondagens HB Humpty Dumpty. Eller Kojak. Glöm inte var ni läste det först!

 15. Jamen se där, det betyder att någon gång kommer mina spådomar att slå in!

  Nå. Nu får det faktiskt vara.

  (*en underligt mumlande röst anas* Jag kan stänga av datorn, jag vill stänga av datorn, jag ska stänga av datorn … *några enstaka, ytterligare dämpade knatter hörs, därefter ett mjukt knäpp liksom av ett lock som stängs*)

 16. och

  Ninja, förlåt att jag väcker dig, men vad menade du med att Modesty Blaise delade tilltal och ursprung med jaktens gudinna? Vad jag vet heter inte jaktens gudinna någonstans Modesty Blaise, mera sådant som Artemis och Diana.

 17. Hon kallas prinsessan precis som Diana, jaktens gudinna som leder sit ursprung till Artemis som härstammar från Greklad, precis som Modesty…..
  Man SKA ju va luddig i början….

 18. och

  Vad roligt, jag fick svar mitt i natten! Att Diana kallades prinsessa har jag aldrig hört för, alltid lär man sig något nytt.

 19. Citronen aka Romeros kompis

  STORT tack Anna för en rolig lucka! Perfekt klurig och det tog en bit in på kvällen innan goo… öhh ja menar, innan jag kom på svaret.
  Jag skrev tidigt att luckan var gjord av XXXX vilket härmed bevisar att jag tänkte på dig ANNA (… fast det var inte helt sant …). Däremot har jag en tavla av mig och Modesty på väggen här hemma ritad och signerad av Romero! Träffade honom på ett galleri i Stockholm för tre-fyra år sen. Respekt också till Lotten. Fattar verkligen inte hur du hinner. När sover du mänska? Inser att det kräver lite tid att få ihop både lucka, facit, familj, herrmiddagar, föreläsningar, tv-inspelningar, basketkurser, kommentera i båset i kombination med julförberedelser. Modestys almanacka kändes tom vid en snabb jämförelse. Och, det är en himla tur att december innehåller väldigt få stora mästerskap i bordtennis.

 20. Tänk att Willie delar födelsedag med William Shakespeare! Jaktgudinnan ledde mig både till Prinsessan Diana och Artemis Fowl (den senare tyckte jag passade in på den anade luckmakaren).
  Jag trodde nämligen att Ninja konstruerat luckan. När HB trillat på plats kändes det helt logiskt, vilket det också tydligen var, men fel!
  Tack Anna, bra lucka! Både fans och vi som inte läst fick klura!

 21. Ninja! Ja du var absolut först, så tidigt dessutom att jag blev riktigt orolig och tänkte ”jaha nu har jag gjort världens lättaste lucka och alla kommer att veta”. Men sen förstod jag på ledtrådarnas kvalitet att du faktiskt kände till Modesty sen gammalt. Jag läste också X9, min pappa såg till att jag fick den (+ Fantomen, Seriemaggan & Knasen) varje vecka några år i början av 80-talet.
  Men du! Om jag har fattat det rätt föddes Modesty i Ungern och kom till Grekland först via flyktinglägret. I intervjun i CrimeTime säger han ”I began to create a detailed background for her, starting with the idea that she was a refugee from Hungary whose mother and father had been killed somewhere between the German and Russian armies during the long flight to the East.”

 22. Tack Citronen! Jag är helt förvånad och lycklig över att ha upptäckt så många själsfränder här, jag menar förutom att vi gillar Lotten. Vet ni att det finns en epostlista och en Facebookgrupp där alla Modesty-älskare är välkomna?

  Jag var också i galleriet när Romero var där! Se bilden under stycket om opåkallad nakenhet. EBR signerade en teckning av Modesty som Jungfrun, stjärnbilden alltså.

 23. Wickmanskan

  Tack, tack för alla gratulationer! Tack också till Anna som fixat luckan. En rolig lucka som jag faktiskt lyckades lösa, till skillnad från en hel del andra där jag varit helt way off, blåsippor galore.

 24. Bess

  Jag, som inte fastnat för serier i övrigt, läser just Modesty med stor entusiasm. Snubblade över en trave X9 hos min svärfar for många år sen. Bokstavligen i brist på bättre sysselsättning, började jag bläddra, och på den vägen är det. Mycket bra lucka!

 25. Ökenråttan

  Här i råttboet har vi inte någon personlig erfarenhet av MB, men när ledtrådarna började droppa in – jag tror det var frallan i frillan som gjorde det – då utropade Lille M. Det Rätta Namnet. Och Blaise Pascal på stegen bekräftade. Djupt imponerade av denna fiffiga lucka, Anna!

 26. Citronenn undrar hur jag hinner med julförberedelserna. Äsch, smäsch, de löööööser sig. (Jag är mycket för trditioner, men inget behöver vara perfekt. Och vardagsrummet är ju fortfarande fyllt av mammas böcker.)

  ”Bon Jovisst Blaise of glory” tänker jag på inga villkor rätta. Är övertygad om att just så ska det stå.

 27. […] vi idag till rutinerna och konstaterar förvånat att det redan är lucka 18. I gårdagens facit drogs Wickmanskan, så nu blir det slagsmål i släkten eftersom hennes syster Smultronblomman inte […]

 28. hyttfogden

  Strax före lunch i går kom jag på det:
  Det finns också ett annat slags modest litet vapen att ta till nämligen ett knogjärn. Undrar om Pascal använde ett sådant?
  Den kommentaren var väl tydlig och klar nog?

 29. Jadå hyttfogden! Jag använde på känt Lotten-manér ett dokument för att notera alla tydliga (gulmarkerade), otydliga (blå), obegripliga (gröna) eller smickrande (rosa) kommentarer/ledtrådar. Din var gul.

 30. Nu först har jag hittat tillbaka till tangentbordet igen. Grattis Wickmanskan! Agenst X9 i allmänhet och Modesty Blaise i synnerhet var favoriter några år kring 1980, men det måste vara över 20 år sedan jag läste någon serie. Jag får plocka fram dem i jul!

  Och visst anade jag att det var du som låg bakom luckan Anna. Att skriva en mening som innehåller både luckskapare och lullig var förstås en blinkning åt dina föräldrar Lucke och Lull.

 31. Jossiluren/Leoparida

  Jepp, visst ska det vara Blaise (of glory). Fnissar fortfarande åt denna briljanta kommentar och ledtråd.

 32. och

  Morning! Haha, Titeln på Bon Jovisst-klippet missade jag att se som ledtråd, jag såg bara en sparkande tjej i en och en halv sekund. Här finns högar av Agent X9 med Modesty Blaise snyggt paketerade i plastpåsar för barnbarnens eventuella konsumtion. Arvet ska ju föras vidare! Förr eller senare hittar jag nog min intervju med Peter O’Donnell också…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.