Hoppa till innehåll

Julkalendern den 17 december 2013 (specialare!)

Gårdagens lucka var ju förstås helt hopplös och dum. Om man inte kunde svaret, för då var allt förtjusande roligt och facit blev ett enda stort igenkännande leende. Ur hatten drogs Citronen, som alltså nu kan sluta regrediera till en grapefrukt.

Här finns programförklaringen, som ni alla kan utantill nu. Men nu kommer ett undantag!

PUKOR OCH TRUMPETER!
FANFARER OCH FLÄRPAR!

Det är inte jag som har gjort dagens lucka. Det är förstås väldigt konstigt och inte alls med reglerna överensstämmande och nog bara en engångshändelse – men en av kommentatorsbåsets gissare kunde inte hålla sig utan var faktiskt för att inte lida ihjäl tvungen att göra en lucka. Den ser ju ut som luckor brukar göra och … äsch, kasta er in nu! (Ni som är skumögda och inte kan klättra in i era mobiltelefoner kan säkert få hjälp av samariterna i kommentatorsbåset när det gäller läsningen. Man kan också klicka lite på bilden, ja.)

Lucka 17

lucka17

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Bild? Ptja. Okej.

 

Eftersom jag ska på herrmiddag ikväll (en sådan som slutar med att vi blir utslängda från haken vi är på), hänger både facit och lucka 18 på en skör tråd …

Share
Publicerat iBloggen

224 kommentarer

 1. Jag är vaken men orkar inte kolla så noga just nu.
  Gällande facit och nästa lucka så kan du väl förprogrammera
  dem, så att det publiceras vid ett viss datum och klockslag?

 2. Åhå, HB är en av mina favoriter och hen är ingen blåsippa…..
  Kan framstå som tecknad i svart-vitt men är betydligt mer nyanserad än så. Delar tilltal med jaktens gudinna, liksom ursprung.

 3. Dieva

  Har två tänkbara HB efter en första titt. En fiktiv och en som jag känner visst släktskap med men bara på grund av ett gemensamt år. Lite ledtrådskollande ska nog ge visshet i saken.

 4. LL99: Jag kan definitivt förprogrammera facit — men då blir det ju utan dragning ur stopet eftersom det måste ske när alla har hoppat i hatten. (Och utan att jag har läst alla era kommentarer eftersom jag är borta från fyra på eftermiddagen.)

  När det gäller lucka 18 finns ett helt annat dilemma: den är inte tillverkad än …

  DET ORDNAR SIG!

 5. Den hemliga lucktillverkaren kommer naturligtvis ut ur garderoben i facit, glömde jag att säga. Dessutom kommer denna synnerligen hemliga person säkerligen att dansa in i båset under hela dagen för att (nervöst) kolla hur det går.

 6. Kringlan

  Ja, jag kan det! Som vi kan se är HB en person som lever ett mycket spännande liv. Kolla bara in Quaglino’s, vem skulle inte vilja sitta där och hänga. En bra ledtråd är den undre bruna boken.

 7. Kerstin utan blogg

  Slungträning verkar spännande och den undre boken tyckte jag var skitbra för en massa år sen. Ska bara googla lite så …

 8. och

  Kul med en kalender! Förstorar bilden, drar ut den på skrivbordet, förstorar mer.Tips till andra närsyntingar.

  Får ingen direktidé. Det där med <3 fattar jag först inte, men visst ja, detär ju varken mindre än eller en glass, utan ett hjärta nu för tiden.

  Här blir det lite att bita i!

 9. Kerstin utan blogg

  Åh, den coolaste av de coola är det ju idag 🙂
  Ett riktigt maskrosbarn enligt den första boken.

 10. och

  Ah – nu gick det upp en talgdank! Jag tror jag vet både vem HB är, och vem som gjort den roliga luckan. Jag misstänker att luckkonstruktören och jag har ett gemensamt intresse!

  Men det är alltså W 60, inte T 60?

 11. Citronen

  Hmm, nästan roligare att gissa vem som gjort luckan … Jag gissar på XXXX och HB är dagen till ära von Trapp.

 12. och

  Flera av HB’s färdigheter skulle man ju gärna ha. Och var var HB när jag fick inbrott? Och framför allt när jag fick synd på den misstänkta tjyven på stan?

  Och bilden nederst…? Ja, föreställer den en trollkarl, finns det en viss, väldigt långsökt koppling.

 13. hyttfogden

  Vad trevligt det skulle vara om man kunde läsa vad det står också!
  Även på datorn! Skulle man inte kunna tänka sig att texten var utskriven inunder bilden så man slipper en massa tekniska manövrer med att förstora och dona och greja med datorn. Jag ser inte särskilt dåligt, ser ganska bra men dettta sudd…

 14. Bess

  Har inte läst så mycket inom den här genren, men just denna har jag stor behållning av (måste upp och rota runt i bokhyllorna igen). Hjälte, med allt annat än helgonlik bakgrund, som knäpper en och annan machotyp på näsan. Håller med Ninja 05:51 om att bilden är mer nyanserad än den kan verka vid ett första påseende.

 15. Fredrik I

  Lätt!

  Förresten, varför kallas Kim källström för Kongo-Kim? Är det för att hans vänsterfot är ett så fruktat vapen?

 16. Fredrik I

  När jag läste Guillous Ondskan tyckte jag att huvudpersonen Erik uppvisade stora likheter med dagens HB. Finns det någon i båset som håller med mig?

 17. Dammråttan

  Jag läste ”telefonknivar”, så lite skumögd är jag nog. Hoppar i hatten, så att jag inte glömmer det. Idag har jag så kallat kvällsplock, vilket innebär noll tid till båshäng och inte glögg på annat sätt än att man plockar upp den på hyllan. Ska se om jag hinner knäcka dagens nöt under bussresan till jobbet.

 18. Ökenråttan

  Har tagit på mej fjolårets vinnartröja, få se om det hjälper. En sak har en lärt sej: Allt ska passa in; villospår finns inte, åtminstone inte när Lotten gör luckor. Få se hur det ser ut i dag. So far – nada.

  Filmer med darling Peter O’Toole: Murphy’s war och Hur man stjäl en million med Audrey Hepburn; skojiga karaktärer, rolig dialog och utspelar sej i Paris. Vår dotter och jag avgudade Peter O. i den filmen; hans blå ögon …

 19. Ökenråttan

  Men den blonderade Peter O’T. i Lawrence of Arabia kunde vi leva utan. Lite tjusigt ändå när den lille Omar Sharif kom stormande på sin springare i ökendammet.

 20. Fralla i frillan! Oooo, vad jag gillade den, Inawi!

  Stackars, stackars Hyttfogden! Här kommer en länk till en liten förstoring: http://wp.me/aRIKW-3ve

  Men du måste klicka upp den för att den ska bli större. Och när du har gjort det kan du faktiskt förstora ännu mer genom att … öh.

  Hur gör man ”cmd +” och ”cmd -” på en PC?

 21. och

  Men jag har ju redan sagt att man ska dra ut förstoringen på skrivbordet, öppna i Förhandsvisning och förstora mer.

  Boktiteln på nedersta t h är suddad med avsikt, tror jag. Det är inte den som är viktig…

 22. Kronfrun

  Jag kan! ropade Kronfrun, alls icke blygsamt. Julen och BNP hindrar mig tyvärr att hänga i båset så mycket som jag egentligen vill. I kväll ska jag göra senap med hjälp av en gammal kanonkula, fast det går också att använda en vanlig mortel med stöt (som ligger bra i handen).

 23. och

  Rullar med mushjulet – tänk så många meningar som vore helt oförståbara för inte så värst länge sedan.

 24. och

  LL99 – aha, tack, då är det min dator som får den att se suddig ut. Men då får man ju något att googla där.

 25. Wickmanskan

  Jag blir lite avis på bilarna HB åker omkring i. Lotus, Rolls Royce och Jaguar. Viktiga komponenter för handlingen lär jag mig. Där ser man.
  Gillar också frisyren. Funkar dessvärre inte på mitt slirkiga barr.

 26. och

  Man kan bli avis på HB’s bostäder också. Rätt många är de, i olika hörn av världen. Den i London är inte dum. Och så är det de små våningarna i San Fransisco och Paris… med flera…

 27. Ökenråttan

  Verkar som om tishan gjorde susen. Vill påpeka lite anspråkslöst att det finns en rysk kompositör som har samma förnamn. Jojomen.

 28. Peter A. Sjögren

  Jag tänker på en fransman som hade många Tankar. Men anglosaxisk blygsamhet förbjuder mig att ge den rätta lösningen.

 29. hyttfogden

  Det finns också ett annat slags modest litet vapen att ta till nämligen ett knogjärn. Undrar om Pascal använde ett sådant?

 30. Lottenpotten

  Oh, nu trillade mortelstöten ner från hyllan, nästan så jag fick den i huvudet. Jag hade ju snöat in på en kollega till HB. Men inte bodde kollegan i tjusiga våningar precis, eller körde bilar som Bond. Nu kan jag också och hoppar i hatten. Dags för litet yoga och självkontroll så här inför julen.

 31. Rosman

  Den ryske kompositören har väl ändå en annan form i förnamnet. Mer egenskap än substantiv, liksom. Undrar om kongon är blå som potatisen? Jag gillar dagens mycket.

 32. och

  Jim, om jag inte misstar mig, hade samma yrke som min man. Hur man nu googlar det, majlis. Artistiskt var det i alla fall.

  Peter O’ har jag faktiskt pratat med. HB var en otrolig varelse, sa han. Fast han sa det förstås inte på svenska.

 33. och

  Ja, kongon, ja.

  Marocko hör liksom till grunden i det hela. Och världens bästa killkompis. En sån skulle man ha.

 34. Rosman

  Jag saknar lite öpnna spekulationer i den röda tråden, har detta blivit sekretessbelagt, eller bara via mejl 🙂 ? Och som ett hängavtal på detta saknar jag Lottens kommentar om ”idag är DRT särskilt synlig”…

 35. Kommer nästan att tänka på Dickens och anar kanske rentav DRT. Här hamnar jag dock – trots alla geografiska vägvisare – i norra Iran. Men så lider jag ju också av svår dysdirexi.

 36. och

  Kan ni andra HB-nördar ge mig en ledtråd till Montelero, det enda som inte slår an någon sträng i mig?

  🙂 Titta, jag kan låna en smiley.

 37. Rosman

  I den sista striden. Och i Montelero förstår han plötsligt. Varför X visar honom sådan tillgivenhet, de fysiska kontakterna och de ögonblick hon tycks vara långt borta, i en annan värld.

 38. och

  Tack, Rosman.

  En kul grej är fredagen, där. HB tar en GT, häller i sig den på 1 minut, och så kommer de två andra.

 39. och

  Om, host, det verkligen är en gin och tonic som avses. Kanske rör vi oss vid den tidpunkten i lägre adliga kretsar.

  Och nu ska jag hålla tyst ända till ikväll.

 40. leda

  En typiskt veckoagenda för en förtidspensionär med nätverk, trampkvarn och en svaghet för kongo. Kanske var det veckan när de fick vänta förgäves på GT?

 41. Hm-aha. Den hade jag nog inte klarat utan båset (eller jo, kanske via intensiv goooogling), trots att jag naturligtvis vet vad potatisen också är. Eller vad som är förklätt som en potatis. Eller vad det heter. Bonk!

  (Den med Monica har jag sett, den är förskräcklig!)

  P.S. I hur många bås har jag funnit anledning att skriva ”potatis” nu? Fyra? Fem? Är potatis Den Rekorderliga Tråden (Dear Rugged Taters), enbart för mig?

 42. Vovvamomo

  Jag som igår kom fram till Alice B Toklas, gör väl klokast i att bara hålla käften än så länge.

 43. Ökenråttan

  Peter A. Sjögren: Din franske filosof och min ryske kompositör = HB:s namn, fast i omvänd ordning.

 44. Dammråttan

  Jag kommer ihåg när min svåger och dåvarande granne mortlade sin senap. Vi trodde att någon höll på att hacka sig genom väggen. Jag köpte honom en kanonkula till jul.

 45. Rosman och andra som funderar över DRT!

  Med DRT är det så här att ni kan gissa här om ni vill, eller mejla om ni vill. Allt går bra!

  Att jag har hållit lite tyst om DRT är för att minst en person som mejlade till mig under en av de allra första dagarna hade jäääähäääätterätt. Då ändrade jag faktiskt taktik och ledtrådar så att det skulle vara mindre tydligt. De finns i varje lucka, men är svåra att se. Idag är DRT-ledtråden inte tydlig om man inte vet vad den är. Om man vet vad den är kan sitta och titta på senaste veckans luckor och säga:

  – Där var den. Och den. Och den ledtråden. Ah, en till. Lätt.

  OT: Har tagit in på hotell. Ska sova middag. Yes!

 46. Datorn hackar. Jag begriper ingenting, för x-te dagen i rad.
  Men har i alla fall gjort klart jobbet som MÅSTE vara klart före jul. Nu är det bara resten kvar.

 47. Sanna

  Ojojoj, har jag inte lagt in någon gissning eller ogissning ännu. Hoppsan då. Så upptagen är jag av min sista vecka i Lund.

  Undrar om någon här är medlem på goodreads.com? Jag återfinns där under hela mitt namn: Susanna Caleklint.

 48. Famous last words – det inströmmade just ett uppdrag till som ska vara färdigt imorgon lunch… och ikväll hinner jag inte göra något åt det. Väckning tidigare, uppfattat!
  Jag hade en idé på DRT förut men den verkar inte stämma heller.

 49. Smultronblomman

  Idag är det jättelätt och nu gör jag en Schubert. Dagens HB är ingen annan än jag. Kongo är en histologisk färgningsteknik som används för att påvisa amyloid i vävnad. I mitt yrke används olika sorts knivar. Jag är hos kund och tränar dem att använda ett nytt system för laboratorieanalyser, men vad de heter kan jag inte skriva här. Reklam ska vi inte göra här. De andra är täcknamn på chefer och kollegor. Alla som känner mig vet att jag gillar en god GT.
  Jag har liksom syrran, Wickmanskan spikrakt hår, men till skillnad från henne kan jag styla med plattång. Köpte en ny förra veckan. Den har varma ytor runt om och jag har bränt mig i nacken. Lite volym får jag till.

 50. Ökenråttan

  Ja, och din outfit där på selfien såg ut att vara i precis rätt design, Ö-Helena. Perfekt.

 51. och

  Även frissuren stämde.
  Ja, nu har jag sovit middag. Trynade in någon gång efter lunch. Man ska inte äta näringsriktiga luncher, man ska äta choklad. Tss.

 52. Låtsasbelgaren i mig skruvar besvärat på sig när man talar om Kongo.
  (skrev jag och gick i väg på en massa möten och tjafs. Sen kom jag tillbaka och hittade den här halvskrivna kommentaren och tittade på bilden som låg i ett eget litet fönster och skvalpade.)

  Ett ljus gick upp i öster. Jag vet ju precis. Nu ska jag strax skrolla uppåt för att se om någon tror likadant som jag, men först binder jag upp mig till min idé genom att säga att HB verkligen inte är en Disneyprinsessa. Det var å andra sidan inte Strindberg heller, så det bevisar inte mycket.

 53. och

  Helt OT. Vill minnas att det är någon mer här som har problem med smak- och luktsinnet? Visst är det trist? Åt en ost- och skinnpaj igår och den smakade nästan ingenting, lagade hemgjord grönsakssoppa idag och kunde praktiskt taget begrava näsan i rå hackad lök utan mycket till reaktion. En svag angenäm lökdoft var allt som förnams, vilket väl var gott så. Noll slemhinneirritation. Det blir väldigt konstigt när det mesta av smak- och luktämnen försvinner! I mitt fall är det konstiga bihålor som är skurken.

  Tack kära ni som har med utrops- och frågetecken i era kommentarer! Dem kan jag låna! Liksom majlisar… 🙂

 54. Agneta uti Lund

  Flickgrenen slungboll var jag riktigt skicklig på en gång i ett annat sekel. Har precis anlänt till dagens lucka och skummat genom inläggen och till skillnad mot slungbollsförmågan anno datzumal, så känner jag mig rent ut oskicklig. Det ringer inte minsta lilla klocka.

  Så var det inte i går, där jag tog HB på den inledande raden i luckan eftersom jag kände igen vilken dikt den var hämtad från. En liten undran har jag angående mitt första inlägg i går. Lotten kallade det för att jag gjorde en Schubert – men det kan det väl inte ha varit. Enligt programförklaringen är »Att göra en Schubert: att slänga ur sig en tokfelsgissning som man är säker på är alldeles uppåt väggarna … när det i själva verket är det rätta svaret.«

  Eftersom jag var bombsäker och ville visa det för båsmodern, drog jag till med något hon skulle förstå men knappast medgissarna. Jag tror inte att det var många – om ens någon – som direkt kopplade Rotschild till luckans HB. Möjligen längre fram under dagens gång. Eller var det någon av er som via det namnet direkt hittade HB?

 55. Petra utan blogg

  Hoppar i hatten till dess att jag hinner tänka igenom alla ledtrådar och hinner googla lite. Och tittat via något lite lättare än mobilen. Jag misstänker att jag borde kunna den här med tanke på vilken genre som ledtrådarna antyder.

 56. Ökenråttan

  Agneta.u.L.: Jag kan försäkra att Rotschild inte ringde minsta klocka – då. Men senare, ja, lange hinterher, som det står i Liedern!! Vem 17 visste för övrigt på rak arm vad Dot hette som flicka? Det fick man allt goggla sej till.

 57. Agneta uti Lund

  Auf dem Hügel sitz ich spähend
  In das blaue Nebelland,
  Nach den fernen Triften sehend,
  Wo ich dich, [Geliebte] die/der HB, fand.

  Kan man ju alltid hoppas.

  Men litet har jag nu fattat inom vilket område vi rör oss idag.
  Inget område jag behärskar.

 58. och

  Lotten – tack för skratt nr 2! Jo, för att få skinnpajen mör tillsätter man förstås ett k, så att det blir skinkpaj.

  Ah, jag trodde göra en Schubert bara betydde att braka fram med det rätta svaret som man vet är det rätta svaret. Men det var mer sinnrikt än så. AuL gjorde förstås ingendera utan en mycket, mycket elegant blinkning åt Lotten…

 59. Håkan (hakke)

  Jag tror att luckskaparen själv inte har druckit en GT men ändå är lite lullig. (För mycket glögg på läktaren tidigare dagar?)

  Och när det gäller HB:s vapendragare, det var när polletten trillade ner som jag ville garva.

 60. Agneta uti Lund

  Jorun, undrar om inte kongo syftar på något som växer – så låssasbelgaren i dig kan ta det med ro.

 61. Söker mig in på kvällskvisten och ser att jag 1) inte har en aning, och 2) har ca 100 kommentarer att läsa för ledtrådar. Sätter mig på läktaren tills vidare. Och ogissar på Harry Bil eftersom jag ser en bredbrättad hatt samt en kniv (eller vad det nu är). Återkommer!

 62. Smultronblomman

  Jag gjorde potatismos på Blå Kongo när barnen var små. Det såg ut som blålila modellera. Det var inte bästa sorten att göra mos på, men satte onekligen piff på vardagen.
  Man kan säkert också få blålila effekter med annan slags kongo också.
  Lotten – Köpt böcker på Stora Romanklubben? Känner igen omslagets stil och typsnitt.

 63. och

  Men fan. J-ak-m Larsson tycks ha gått med på att N-rstedts ger ut en fortsättning på St-egs böcker. Otroligt. Otroligt.

 64. Dina, om du vågar lita på SMHIs tiodygnsprognos så
  tror de att vädret blir milt, med åtskilliga plusgrader och regn,
  så långt som prognosen sträcker sig (26 december).

  Norska yr tror ungefär samma sak.

 65. Sanna, jag är på Goodreads som annaxt (det heter jag nästan överallt utom på Twitter där jag heter anna_t). Ses där!

 66. Örjan

  Undrar om även David tränade ofta, eller bestod den enbart av kast mot hotande djur. (Slunga- en av tre favoriter).
  Google tipsar även om namnet på en trollkarlsmentor.

 67. Jag fattar nada. Varken bild eller ledtrådiga kommentarer.
  Orlando Bloom.

  här är till och: ! ” # € % & / ( ) : ; ^ ~ ™ * ’ ¨ < < – _ + ?
  och det är inte en svordom

 68. Niklas i Göteborg

  Jag var på ett politiskt möte idag. Fullt med både radikaler och mer modesta. Blasé var den enda känsla jag kunde mana fram, även om jag läste luckan och mindes min stora ungdomsförälskelse.

  Helt litterärt OT skulle jag, apropå att ha tänkt på Kongo, hellre läsa om fantastiska Kung Leopolds vålnad, eller läsa klart den där Harrison-serien om slaveri. Om en inte är rädd för elände.

 69. Enannanchrister

  I den bästa av världar skulle jag vilja förknippa slunga och kongo. Men hen är det nog inte. Tröstar mig med lite julknäcke (det enda med jul i namnet, som FÅR ätas före julafton) , och lite Översteglögg (tillåten efter 1:a advent).

 70. Aha!

  Hihi, det här borde jag har tagit redan på måndagen. Kul lucka! Bra att det finns fler som kan träda in när ordinarie båsvärdinna har annat för sig.

 71. Det här är en kvinna som jag gillar! Juveler och kongosar och knivar i en salig röra. Eller, nej, ingen röra, det är mkt struktur och ordning här, minsta felsteg kan betyda döden.

 72. Håller med, luckan är toppenbra! Ändå hänger jag på läktaren och tuggar på en torr blyertspenna. Hittills har jag nog bara kommit fram till att William fyllde 60 den 23:e april och att GT’n intogs i London. Eller förresten, jag har nog inte kommit fram till något alls. Det ekar tomt mellan öronen och på utsidan är det också kalt, sedan igår, som ni redan vet.

 73. och

  Pysse – jag misstänker att GT skulle ha protesterat om någon försökt inta honom.

  Om man googlar HB’s förnamn och kongo, kommer man rakt in i pudelns kärna.

 74. Gissar för övrigt på samma som Ö-Helena.
  Nä, men allt hejande på HB och Niklas i Göteborgs kommentar och sen var det svårt att inte se det uppenbara unset av HB i Bon Jovi-videon.

 75. Örjan

  Lotten 16.30: Är det verkligen Off Topic?
  Skinnpajen bör ju vara mjuk och mör(?) tack vare garvning. Visserligen heter garvning ”tanning” på engelska, och det är ju inte efternamnet på W, men trots det får jag associationer.

 76. Citronen

  Nää, förstår fortfarande inte vem som är luckmakaren men texten (eller bilden dårå …) beskriver Heidi Wengs platoniska kärlek till Marie Svan (ofta kallad Marie Boyard efter Gundes medverkan i TV4). Weng, eller kort o gott W, kallar Björgen för prinsessan fast alla vet att hon är drottning. Allt väl så långt men sen blir det blir tråkig stämning när Northug levererar mer lin och hampa till svenskarnas kombinerade thai- och yogacenter i Ludvika. Northug flyr fältet i sin nyinköpta Jaguar, som är gråblå (nästan lite gredelin). Inte så snyggt om du frågar Weng fast det var det ingen som gjorde. Alla blir osams och strider med varandra. Sen tog sagan slut.

 77. och

  Nja, den där Bon Jovi-videon var lite missvisande – den visade mest en samling mördare i fel tidsepok, bara lite HB som hastigast, så snabbt att man knappt hann uppfatta. HB är inte en mördare – men mycket farlig för sådana.

 78. Fick just ett mejl där det bl a stod: ”… Om det ginge skulle det kännas bra om…”

  Hur ofta träffar man på såna verbformer nuförtiden?

 79. LL99, intressant info om hur man kör Finlandsfärja! Och nu fick jag ju lust att berätta hur man kör Djurgårdsfärja, men då är vi så off-off-topic att jag nog inte vågar.

 80. Producenten

  Tack Ökenråttan 11.21, fast klockan är 21.14. Kul att kunna tidigt, fast klockan är mycket. Känns lite tidlöst och cyber det här.

  HB var en av mina första kärlekar, som var av lätt sexuell, men desto större idoliserande karaktär. Och hennes vän var så cool. Jag var också ljushårig som liten, fast inte så skicklig med kastknivar.

 81. Denna världsmedborgare har en Londonlägenhet vars vardagsrumsgolv är täckt med färgsprakande Kelimmattor. Rummet är avskärmat mot hallen av en balustrad. Ända sedan jag fick reda på det har jag velat ha Kelimmattor, och en balustrad. En gemensam bekant följde med mig till London för att titta på lägenheten. Vi blev inte insläppta i huset, men kunde beundra terrassen med utsikt över Hyde Park från gatan.

 82. Fredrik I

  Ja men tänk efter. Hur övervinner HB ett till synes övermäktigt motstånd om 15 tungt beväpnade och blodtörstiga banditer? Jo, genom att vara smartare, förbereda sig bättre, improvisera bättre och alltid behålla kylan, vad som än händer. Och så är hen naturligtvis vältränad och modig och stryktålig och ädelmodig och rasande skicklig på det mesta. Dessutom är hen egentligen en godhjärtad figur som inte vill använda våld. Det bara blir så att hen måste titt och tätt, och då är hen bäst på det.

  Precis på samma sätt förhåller det sig med Jan Guillous alter ego i Ondskan. Stora likheter. Är det verkligen bara jag som ser det?

 83. Hmm

  Tack Niklas för ledtråd. 😀

  Löste på det viset luckan på bara 10 min som annars nog tagit mig hela dagen om jag hoppat in här tidigare.

 84. och

  Du kanske har lite rätt rent tekniskt, men JG skapar ju sin figur utifrån skrytsam gråtmildhet och gillar själv våld. HB kommer lite från andra källor, så att säga.

  Kan vi inte istället prata om HB’s genre, ”get me out of here”. Allt möjligt läbbedäbb händer, och den stora frågan är – hur ska de klara sig ur knipan, inuti knipan, inuti knipan?

  And as an added attraction, vardagsrummet med kelimmattorna. Och bokhyllorna. Jag satt t o m en gång och ritade upp den där lägenheten efter beskrivningarna. Men fick själv lista ut hur W’s gästrum låg i förhållande till HB’s, och var Weng bodde.

 85. Agneta uti Lund

  Just nu rotar jag runt i Paris. Men kan inte påstå att dimman lättat mer än en aning.

 86. Nu har jag tuggat mej fram till att William minsann kallas Willie och egentligen serverar GT’n! Se där, ett försynt litet framsteg! Sov gott alleman!

 87. Jaha, vad ska jag prata om nu då — många vet, och ledtrådar så välvarierat så jag undrar om jag har något att tillägga.

  (Utom den lustiga upplysningen att när jag först läste luckan och mötte först kongo, sedan teflonknivar och därpå slungträning, så gick ju tanken oundvikligen till salladsslungor. O vad jag undrade hur man bär sig åt för att träna med sådana i tre timmar!)

  (Äntligen kom jag på varför T:et i GT lät så bekant från ett helt annat håll. Who wants to be a millionaire?)

 88. Vad DRT beträffar ser jag ju en liksom allmän sådan, men kan inte formulera exakt. Eller är den jag ser i själva verket blå?

 89. Nina

  Den bruna boken var den ledtråd som hjälpte mig rätt. En fralla i frillan var dagens roligaste.

 90. inawi

  Apropå slungträning kom jag att tänka på en skojsig sport som min swejtchiska sambo berättat om. Telefånen vill inte samarbeta med mig nu så jag kan inte länka, men om du har överblivna kastspön, brödspadar eller demonstrationsplakat som du inte vet vad du ska göra med så youtuba på ”hornussen”. Mycket konstigt. Och roligt. Och härligt språk.

 91. Petra utan blogg

  Nu vet jag! Tack vare ledtrådarna, fast jag läst tjogtals. Har flera årgångar liggande i en flyttkartong någonstans. Jag får skylla på att det var 15 år sedan sist. Jag försöker komma på vad vapendragaren heter, men det är som bortblåst, fast jag ser honom framför mig.

 92. Aha!

  Agneta uti Lund: jag föreslår att du tar dig över kanalen i jakt på en HB som bytt karriär och som till viss del kan beskrivas med en låt som Lill-Babs sjungit sedan 1961.

 93. Nehej, jag var helt säker en stund … och så blev det flera HB men ingenting stämde. Lite mer uppenbara ledtrådar kanske är att hoppas på? Om det gingo?

 94. Bess

  Man skulle kunna ta ett sidohopp via han, den där franska 1600-tals matematikern. Han som fått ge namn åt enheten för spänning (inom hållfasthetsläran då).

 95. Ja jag syns! Galet. Note to self: använd aldrig Explorer om ditt liv inte hänger på en tråd (eller i en kyrkklocka (hur det nu skulle hjälpa att använda Explorer då (webbläsaren alltså, inte spriten)) – det vet ju alla att det enda som hjälper då är att göra sig medvetslös).

  Skönt att vara tillbaka!

  Lotten, kan du släppa ut mina frågor ur filtret? Eller inte. Jag kan fråga igen!

 96. Maggan

  Tror faktiskt att min första gissning är rätt. Det händer inte alltför ofta. Men det händer. Dagens HB hör till min mans favoriter.

 97. hyttfogden

  DRT är fortfarande Lottens moders bokinnehav som jag gissade på alldeles i början av kalendern.

 98. Dieva

  Tänk, nu har jag en HB-kandidat efter att ha plöjt igenom alla kommentarer. Det gäller att vara ödmjuk inför båsets samlade kunskaper.

 99. och

  Eftersom klocken närmar sig den magiska timmen –

  AuL – HB är en populär skapelse av en författare som var något karriärmässigt tudelad, vilket inte många vet, men som syns på den listiga bilden. Nej, inte resebokförfattare. Pga Peter O’Tooles i förhållande till luckans lösare illa tajmade bortgång, är ett visst inslag i bilden något förvirrande. HB har en sidekick som modellerades på Michael Caine i yngre dagar. Eftersom förf inte ville se HB med sidekick på ålderdomshemmet, tog han till mångas sorg och trauma livet av dem.

  HB’s tillskyndare utvecklar gärna en viss nördighet och visar kalenderbitartendenser. HB är raka motsatsen till ett sexobjekt, men avbildas tyvärr ibland som ett sådant. St–g Larsson, å vars vägnar jag ikväll är arg, gillade HB skarpt.

 100. PK

  Har inte läst mycket alls om denna HB. Men nätverkande tycks ha varit viktigt. Och som någon antydde så är HB oftast tämligen blygsam av sig.

 101. Bess

  För den intresserade kan jag berätta att en normal betong har en tryckhållfasthet på i runda slängar 30 MPa. Draghållfastheten däremot är bara ynka 2 MPa. Det är därför det är så fiffigt med armering. Stål tål att man drar i det. Apropå han matematikern med tunnan.

 102. och

  Måste säga att den sista raden i agendan, den om flighten, är väldigt dramatisk. Man hör nästan den illavarslande filmmusiken. Snyggt, luckkonstruktören!

 103. Men nu! Ha! Tror också på ett paradisiskt liv efter kobradöden för HB med kumpan. Fast ibland hjälper det ju inte ens när författaren trillar av pinn.

 104. Håkan (hakke)

  Om HB var en häst, då skulle den vara smidig som en panter, med en lång mörk man, stora mörka ögon med långa fransar, en modest bläs i pannan, ett bestämt drag kring käken och en fantastisk förmåga att hamna i trubbel. Och den skulle naturligtvis sakna sadel eftersom ingen någonsin skulle få lov att sätta sig på den!

 105. och

  Kulturchefen – om man inte har en förlagschef som är villig att tänja på de konstnärligt-etiska gränserna, då.

 106. Håkan (hakke)

  Hoppla, där galopperade Annika förbi med en liknande kommentar medan jag fortfarande stod frustande i boxen och slipade på formuleringarna.

 107. För övrigt är det väl på sätt och vis synd att julkalendern ska hamna just i december när man har så fullt upp med annat! Tänk att få hänga här en gråtrist februari.

 108. Anna, tunnsprängaren är Pascal som 1646 visade att trycket bara beror på vattenpelarens höjd och inte dess volym och det är han som är på bilden. Genom att hälla vatten i ett rör kopplat till en tunna sprängde han tunnan när vattenpelaren blev tillräckligt hög.

 109. Pust, har läst igenom alla kommentarer nu. Tänkte på rätt (?) HB nån gång i början/mitten, tappade bort henne men nu är hon på plats igen. Hoppas jag! En av min dotters vänner är uppkallad efter HB, i andranamn. Fast det är nog rätt svårt att googla på förstås…

 110. Agneta uti Lund

  Om jag hoppar över Engelska kanalen eller rent av från Paris tar tåget Eurostar under densamma, så träffar jag inte på en kvinna, men väl en äventyrlig arkeolog som dricker te med Conan Doyle. Troligen fel, fel, fel. Men jag smakade på teet och fann det gott.

 111. Tack Niklas! Inte för att jag förstår vad Pascal eller hans svaga ursäkt för att få spränga tunnor har med HB att göra. Men nu slipper jag iallafall undra vad den lilla farbrorn gör på stegen.

 112. Hallå! Jag har flytt min fantastiska herrmiddag och är på väg till hotellet!

  Annas och Dammråttans kommentarer har fastnat i spamfiltret (som jag nu har gett på käften) men är nu lössläppta.

  Återkommer med facit och vinnare så fort jag har kommit fram, hittat till rum 222 (inte en invit) och tagit av mig skorna!

 113. Det finns 114 kvinnor i Sverige som har det här förnamnet, av dem har 16 det som tilltalsnamn. Det finns 1 man som har namnet, dock inte som tilltalsnamn.

 114. Då passar jag på att tacka inawi för hornussen — oh så märkligt — och om någon känner sig lat men nyfiken slänger jag in en länk hääär.

  Och om någon fortfarande inte har hittat fram återupprepar jag namnet Monica med tillägget Vitti. (Den var verkligen urusel, men ändå). Kolla henne.

 115. Agneta uti Lund

  Anna: Jag svarade på din fråga om vad jag gör i Paris, men troligen har jag inte skickat in den, så den försvann. Men jag skrev att jag var där mest av nostalgiska skäl, samt att jag kollade kvarnen (Molin Rouge) och funderade lite kring den korta Henri Toulouse Lautrec.

 116. ”lank” är ett gammalt ord (sedan 1700-talet) för svag, blaskig dryck; ”kaffelank” är också gammalt. Sedan 1969 (läser jag just i ena ordbok) ”finns” officiellt också lankig. Fast vanligt vet ja’nte om det är, direkt — jag använder det nog aldrig själv.

 117. Äntligen hemma!
  Mitt enda bidrag är en fårskank som jag blev ägare till när jag jagade pilsnerdricka i Norrtälje gårdags afse.
  Har inte sett eller hört eller förstått ”ett enda någe” (arbogamål).
  Fårskank från Gysinge passar förträffligt som tilltugg till ett icke alltför litet glas Calvados. Undrar om jag någonsin kommer att fatta vad som pågår i detta bås?

 118. Goblin-Charlott: Lank eller lankigt har betytt ”tunn eller smaklös dryck” i största allmänhet (men sprit i synnerhet) och funnits i svenska språket sedan 1700-talet och finns fortfarande i SAOL – även om det sällan används.

  Kanske beror det på bristen på tunn och smaklös dryck?

 119. Tack för svar! Det intressanta är att lankigt kaffe nu förekommit dels i Arnaldur Indriðasons ”Den kalla elden” och dels i Unni Lindells ”Djävulskyssen”. Slutsats: de har lankigt kaffe i våra nordiska grannländer!

 120. […] och på lite andra ställen. Just idag har jag för första och förmodligen enda gången i världshistorien skrivit en gästlucka i Lottens Julkalender. […]

 121. […] Förra året hemlisbloggade jag som Modesty Blaise. Hon är min ena stora förebild i livet, framförallt i mitt föräldraskap. Den andra förebilden är Muminmamman, och därför fick hon blogga i dagens lucka. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.