Hoppa till innehåll

Julkalendern 2013 börjar imorrn

solteckninglucia

Så är det dags för nionde årgången av Julkalendern! (Det är nu vagnarna sållas från vettet och BNP sänks och stackars små barn inte längre har full uppmärksamhet från sina föräldrar.) Det är alltså (nu kommer jag att förklara självklarheter för alla stamgäster som istället kan luta sig tillbaka och meditera en stund) en tradition att jag 1–24 december ”skriver som om jag vore en annan” – död, levande, fiktiv eller verklig. Författare, seriefigur, tv-nisse, skådespelare eller vad som helst. Ibland är det stilen som är förändrad, ibland är det handlingen. Ibland är allt förändrat men texten är i så fall fullproppad med ledtrådar som ju leder er på rätt håll.

Till en början försökte jag följa en mall och skapade allehanda regler för mig. Så här såg den allra första luckan ut med inledande, synnerligen tydlig ledtråd i kursiv stil:

1 dec 2005: Vem bloggar här?

Brutala, långbenta kvinnor. Hårdkokta ägg och karlar. I regn. I hatt.

Det var igår. Jag minns inte mycket, men det var nog igår. Och jag tror att det var så här.

— Du eller jag? väste jag med en blöt cigarettfimp i mungipan, lika död som liket i mattan jag precis hade hittat.
— Jag delar, du väljer, sade hon och tömde flaskan.

Vi sköljde ner den sista whiskyn med regnvatten. Den torra äggulan fastnade i gommen. Det var inte lång tid kvar nu. Jag visste vad jag var tvungen att göra. Med tumme och pekfinger sprätte jag fimpen mot rännstenen. Hennes byst hävdes nästan upp till hakan av ren indignation.

— Men skaru skräpa ner så där? Lubbe Nordström sa redan … hur … hur … ku… kunde du?
— Det var lätt.

Jag sköt den tomma barnvagnen framåt. Jag hade hellre skjutit henne. Jag struntar i följderna. Kanske ska jag döda en cigarrett mot klacken istället? Plötsligt förstod jag. Hennes vackra ben … Sedan svartnade allt. Jag föll hårt. Idag är jag förbannat bakis.

Facit kommer oftast strax efter midnatt och var förr om åren bra mycket kortare än de är nuförtiden. I facittexten bestämmer min morfars plommonstop vem som vinner en lite hemlig t-shirt och jag får tillfälle att berätta intressanta ting om eller ibland intervjua den som gömde sig i luckan.

Numera kan det luckorna se ut precis hur som helst: lucka3ärenbild (Facit till den hittar ni här.)

Det finns en enda viktig regel i Hemlisbloggarjulkalendern: avslöja inte på ett tydligt sätt vem det är som ni gissar på – förrän ganska sent på dygnet. Ju luddigare och mer maskerade gissningarna är, desto roligare blir det i kommentatorsbåset.

Ni som känner att ni fortfarande inte riktigt förstår hur detta går till, kan läsa 2012 års beskrivning eller fokusera på de viktiga fackuttrycken DRT, blåsippa och HB. Förresten är det ju ett måste att läsa om den stora alfabetiseringskonspirationen också.

Liksom förr om åren finns inledningsvis en stor osäkerhetsfaktor vad gäller min egen närvaro 1–13 december eftersom jag föreläser non stop och endast undantagsvis får sova. Kanske betyder det att dessa luckor är svårare än vanligt för att ni ska bli tvungna att samarbeta utan min hjälp. Eller så är dessa luckor enklare än vanligt för att jag inte har kunnat lägga ner tid på dem … Eller så är de precis som vanligt.

Som bonus på laxen kommer här den mest kontroversiella av kalendrar.

(Ni som är stressade och har ont om tid idag ska inte titta, för efter dessa åtta minuter kommer allsköns andra kalendertips fram i rutan och vips, så är 30 november helt enkelt slut.)

Share
Publicerat iBloggen

95 kommentarer

 1. Svar på några återkommande frågor:

  – Ja! En gammal hemlisbloggare kan återkomma hur många gånger som helst!
  – Nej! Det är inte enbart litterära hemlisbloggare.

 2. Bess

  Glöggen är inhandlad. Pepparkakorna bakade. Barnen är mätta och tindrar. (Skulle de bli hungriga får de fixa mat själva).
  Redo!

 3. I väntan på kalendern rekommenderar jag det här tidsfördrivet. För flängande flamma finns flera förnuftiga fakta ungefär 45 minuter in i filmen.

 4. Ingela

  Oj. I år är jag kalendersugen. Hoppas att det blir nån minut över till det. Älskar smart trams.

 5. Niklas länk (liksom alla andra ”husmors filmer”) är fantastisk. Kolla på dansen vid 44 minuter!

  Bra, Ingela, Bess och PK: julkatindra så mycket det går!

 6. Ökenråttan

  Att göra en blåsippa är att ha synnerligen extra mycket fel, dunderfel, att vara VÄLDIGT långt från rätt HB. Som att gissa på ”Blåsippan uti backarna står” när HB är Einstein.

 7. Dieva

  Jag övar på tindrandet genom att gå på Konstfacks julmarknad. Huh så mycket folk! Men roliga och vackra grejer. Redo för kalender!!!

 8. LupusLupus99

  Lotten dina inlägg är i oordning.

  ”Programförklaring till Julkalendermysteriet” syns i RSS-flödet
  men inte på din bloggs startsida.

 9. Fredrik I

  Funderar som bäst på hur barnvaktsfrågan ska lösas under dryga tre veckor.

  Heja kalendern! Heja Lotten!

 10. Dieva, det är min favoritjulmarknad alla kategorier! Nu måste jag kolla om den bara är två dagar lång, eller om det finns en sportslig chans att hinna dit!

 11. Så, nu har jag tittat på Broster, broster-klippet. Jag vill ha Carl-Gustaf Lindstedts rock!

  (Och tänk, den tiden då det ansågs vara mer demokratiskt, eller vad det nu var, om barnen kallade sina föräldrar vid namn i stället för mamma och pappa …)

  Aj, glögg har jag ingen, hur ska det gå?

 12. och

  Håller med om teskedsgumman, Birgitta Anderssons värme!

  Barna Hedenhös i nutiden är en skojig idé. Får se hur de klarar den saken. Men det är synd att vuxna ska vara så tillgjorda i barnprogram.

 13. Eftersom min gamla RSS-läsare är kaputt och jag inte har skaffat någon ny undrar jag om du skulle kunna länka till inläggen på Facebook? Eller nu vet jag: Gör en speciell julkalendersida på FB! (Tänk vad fantastiskt rörigt det skulle kunna bli om folk börjar gissa där också!)

 14. Görel

  Ja, länk på FB, lysande idé, Helena! Nu när Google Reader har gått i graven är man ju helt handikappad.

 15. Görel: Jag skiftade till Feedly.com, som dessutom kunde importera mina feeds från Google, bara man hade sparat ner dem lokalt. Efter en omställningsperiod känns Feedly snyggare och bättre än den av teamet övergivna Reader.

  Ett orosmoln är dock att F den senaste tiden har börjat hårdplugga sin betalversion. Det kanske verkar som om de inte visste vad de gav sig in på.

 16. Ingela

  Rolig och upplysande artikel i senaste Språktidningen om BertilA, hedenhösarnas upphovsman. Rekommenderas!

 17. När jag läste att ’Barna Hedenhös upptäcker Amerika’ inte längre är Politiskt Korrekt och kommer att strykas från kommande upplagor av ’Den stora boken om…’ så gack jag mig och införskaffade ett ex av just denna bok. Inte i protest, men kanske som ett samlarobjekt. (Jag har även en signerad, obläddrad Don Rosa!).

  Avsnittet utgavs 1950, när BertilA var 48 år gammal. Jag anklagar honom inte för något annat än att vara en spegel av sin tid.

 18. Jag skulle inte säga något om detta inte hade varit Den skrattande språkpolisens blogg. Men eftersom den är det så känns det slarvigt och oansvarigt att inte upplysa om att ”gack” inte är imperfekt utan imperativ. OK. Nu har jag gjort min medborgerliga plikt.

 19. OK, SG. Jag hade iofs så gott som alltid femma i svenska, men det berodde mycket på att vår undervisning var så gott som kemiskt ren från grammatik, vilket jag är evärdeligt tacksam för.

  Nu har jag lärt mig det.

 20. och

  Jag får väl också köpa ett ex. Man kan inte börja bränna böcker, så att säga därför att det som var OK då har polariserats till att vara omöjligt nu. Hur ska man kunna veta något om historien om den utplånas? Bättre att lägga till förklarande texter.

  En del av Amerikasagan är tydligen en drift, för de vuxna läsarna, med industrialismen i USA, Henry Ford och det löpande bandet som han väl uppfann. Har alltså ingenting med ”indianer” att göra egentligen, men BA rättade sig ju efter vilka som fanns i landet när Hedenhösarna fanns. Hur man kan betrakta att kalla en indian Löpande Bandet för ”rasistiskt” förstår jag ärligt talat inte.

 21. Petra

  Oj vad jag ser fram emot i morgon. I år tänkte jag våga gissa och kommentera ”högt” också 🙂

 22. Görel

  LarsW: tack för tipset. Jag tror jag tittade på den och Bloglines, föll för Bloglines men fick sen inte den att fungera vidare bra. Ja, och sen föll liksom allt med bloggläsande i glömska. Nu ska jag kolla Feedly!

 23. Nu kan man inte lägga bilder här, och, men en bild där infödingarna faller på knä när de ser Flisas docka som liknar deras ’Frihetsgudinna’ och en annan där pappa Ben förklarar för inte så lite karikerade rödskinn –alla verkar ha gjort läppjobb och ett är på på knä– varför bisonoxarna alltid anfaller dem är tydligen de som har väckt anstöt. (De går ju på rött har vi lärt av matadorerna).

  Själv roades jag som liten av BertilA-s lekfullheter med historiska fakta, och jag roas av dem även i dag.

 24. Hurra för kalendern och Lotten! Idag var jag på Posten = Statoil och hämtade en beställd surfplatta. Nexus. Som skulle vara BÄST. Tänkte det skulle va bra med uppgraderad infrastruktur till i morgn. Men pyttsan. Apparaten vägrar. Vill inte ansluta till wifi.

 25. Örjan

  Refererad lucka från förr året.
  https://www.lotten.se/2012/12/julkalendern-den-3-december-2012.html
  183 kommetarer från över 50 olika personer.
  Vilka återkommer detta år?
  aequinoxia
  Agneta
  Ahaa!
  Anna H
  Anna Lena
  Annika
  Ardy
  Babs
  Betrice Karjalainen
  Barkborren
  Charlotte -the goblin girl
  Christer
  Citronanka
  Citronen
  Christina W
  Dammråttan
  embryo
  Eva-L
  Flygbengan
  Fredrik I
  Gittos mamma
  Hakke
  Helene Eriksson
  Hyttfogden
  Jesper
  Jusslilurens
  Karin
  Karlbergs Kök
  Kerstin
  Kerstin utan blogg
  Kronfrun
  Kulturchefen aka Luna
  Kultursjefen
  Lady-vab-a-lot
  leda
  Lilla E
  Linisen
  Lisa FW
  LL99
  Luslina
  Luleå-Anna
  Miim
  Mikael
  Niklas
  Niklas i Göteborg
  Patrik
  PK
  Pysseliten
  Rosman
  Sanna
  Smultronblomman
  skogsgurra
  Vovamomo
  Wikmanskan
  Zkop
  Ökenråttan
  Örjan

 26. och

  LarsW: OK, men jag tycker fortfarande inte att det är rasism, utan som du säger mer en lek med historiska fakta (eller missuppfattningar, som det där med bisonoxar och rött). På femtiotalet gick det utmärkt att kombinera sådant här med fullt medvetande om alla människors lika värde och lika intelligens. Frågan är om det går att förstå för människor under en viss ålder och utan egna minnen av den tiden. Tydligen inte.

 27. hyttfogden

  Nej men titta! Fem olika Hedenhösböcker i hyllan och en av dom,
  den senaste skandalboken, fick SG i julklapp av sina föräldrar för många, många år sedan. Visste du det SG?

 28. Hej hyttis! Var har du hållit hus?

  Jo, klart att jag visste 🙂

  Men jag skämdes för att mina föräldrar var så rasistiska på fyrtio – femtiotalet. Så jag har försökt hålla det hemligt.

 29. och: Let me make myself Perfectly Clear: Jag hör inte till de som anser att BertilA på något vis skulle vara rasist, jag bara redogjorde för det som lär ska ha väckt anstöt. Just det goda humöret och de helt klart goda historiska kunskaperna gör annars BertilA till ett obegripligt mål för de Politiskt Korrekta.

 30. Örjan, vilken systematik! Ytterligare ett spänningsmoment* blir därmed att se om eller snarare hur många nya kalenderbitare vi får i år. Vi, säger jag som var novis förra året.

  *Men vilket roligt felslag jag gjorde först, det blev ”spämningsmoment” vilket ju närmast liknar svenskt uttal av något vi inte alls vill ha!

 31. (Å jösses vilken dålig meningsbyggnad hos mig nyss, bafatt jag skrev om mitt lilla pladder ungefär tre gånger på sju sekunder. Men nu går vi in i kalendertider och slutar skriva svenska som i alla lägen är sammanhängande och god, tror jag. Upphetsning gör sådant med hjärnan.)

 32. Intressant lista, Örjan.
  Linisen? Var det inte hon från Östergötland? Med de roliga virkade prylarna? Har inte sett till henne på hemskt länge. Och hittar inte hemsidan heller. Någon?

 33. Örjan

  Annika: Två jag saknade den dagen
  Gitto- som pesenterat mången sonett.
  Leopardia- med härledning till Leonardo Bloom.

 34. Glesa Louise

  Jag var inte med på listan över namn från det datumet, men har varit med i många år i kalendern. I övr. gles.

 35. Ingela

  Och jag hade tydligen inte tid att kalendra den dagen alls.

  BertilA:s skoj med företeelser och fakta förutsätter nog att man har egen kunskap i grunden. Annars blir det knappast roligt. Varken Hedenhösböckerna eller ”Sagan om Grållen”, en knasig bok om Sveriges historia.

 36. Tack Pysse!
  Jamen då så. Och senaste inlägget bara två dagar gammalt. Tror hon försvann i samband med sjukhusbesök – och då kan man ju bli lite orolig.

 37. Hyttis och SG: Som jag har letat! Tack Hyttis för att du berättade var (några av) barndomsböckerna finns!

  En annan av Hedenhösböckerna kan man hitta på Arbetarrörelsens Arkiv och Bibliotek (ARAB) i Stockholm. Det är ”Bakom Stenridån”, som kom i början av 60-talet. Hedenhösfamiljen hälsar på pappa Bens bror Urik, åker trojka, spelar schack och har hur trivsamt som helst. Boken är dedicerad till Nina Chrustjeva, som fick den (med författarens dedikation) när hon och maken Nikita Chrustjev besökte Erlanders på Fyrverkarbacken 19 i Stockholm år 1964. Boken blev dock kvarglömd och ingår nu i Erlanders boksamling på ARAB.

 38. Jesper

  Nu ska vi se: Panelens kommentarer är alldeles för samlade kring en tråd, för att kalendern skall ha börjat. Alltså är det fortfarande november. Skönt, för då kan jag fortfarande ta igen den tid i båset jag inte gjort sedan december i fjol.
  Apropå tid: I år har jag fördelen av att ha ett sk flexibelt jobb under kalendertiden. Det innebär att jag låtsas arbeta några timmar om dagen, för att sedan ta igen de timmar jag inte gjorde under dagen; de timmarna gör jag på kvällen eller vid någon annan tid. Och det är ju egentligen jättelätt att göra ingenting vid annan tidpunkt, eller hur? Frågan är snarare hur man på bästa tar igen ingenting, om ni förstår hur jag menar.
  PS. Vilket är snyggast: ”I fjol” eller ”i fjor”?

 39. Men vänta nu Lars W… den Lale? Som jobbade på ARAB? Hur då ijenklien. Den ingår i samlingen. Ju! In its own right. Igen ijenklien.

 40. Tagit del men ej förstått. Det här med realtidsrecensioner är inte min grej, men jag hoppas att resten av gänget gör henne bättre rättvisa.

 41. Nu måste jag ändå utropa ”men vad är det för något som händer med folks tungomål?” (Här kommer det en punkt, tror jag …)

  Jag har sett det så många gånger i skrift. Och hört det så många gånger därtill i konstiga radioprogram och sånt. Men fortfarande är ”ejenklien” ett uttal som jag aldrig har mött i verkligheten … asså här på det medelsvenska mittlandet där jag bor finns inte en enda människa som säger någonting annat än egeNTLigen.

  Nä, såklart vet jag att det nya uttalet är sant. Men jag fortfar att notera att jag i stort sett aldrig har hört det i normal konversation i verkliga livet.

 42. Det här kallas assimilation: när munnen är formad till ett N med allt vad det innebär med nasalitet och tungan mot tandköttet framför gommen (alveolar konsonant) och munnen snabbt ska byta N:et till en dental koronal som heter T och sedan jähättesnabbt ändra det till en annan framtungskonsonant som heter L. Då skapas ett ljud som nästan låter som ett K när luft släpps fram på båda sidor om tungan.

  Och dääääär somnade hela kommentatorsbåset.

 43. Jesper: Både fjol och fjor är okej, men fjor säger man nog bara i Skåne. (Den djupt liggande skåningen i mig tror att det är så, men jag har nog inte torrt på fötterna.)

 44. och

  Ejengkligen. Ejengkligen. Man kan kanske öva? Och nog ska det i så fall bli ng där i mitten?

  Ejentlien utan g är det längsta jag själv kan sträcka mig i form av slarvuttal. Det där lilla g:et kan lätt försvinna. Något k vill däremot inte uppenbara sig.

 45. Ryser ikapp med Annika. Redan när jag var liten hajade jag till för ”ruschelkana”, som flera av mina kompisar sa. Det heter ju rutschkana! Och Schweiz ska vi inte tala om … Kan vi inte döpa om det landet? Till Vitamininstitutet, kanske?
  Roligast är i alla fall min ryska kollega som envisas med att säga explitation, istället för explanation.

 46. LupusLupus99

  Ö-Helena, du kan ju även lägga upp favoritbloggarna som
  RSS-bokmärken i webbläsarens bokmärkesfält.

 47. Lars W: Såhär: Jag skrev om Hedenhösboken som finns på Arbetarrörelsens Arkiv och bibliotek, där Lale, en av landets mer begåvade arkivarier jobbade (innan hon gick över till Riksarkivet). Där skämtade vi understundom om olika uttal av egentligen, ijenklien, egengkligen osv. Och precis när jag skrivit om detta kommer din kommentar om Lale. Så jag trodde kanske att du känner henne. Men så var det nog inte.

 48. Visst är det så! Bara att varken du eller LW vet om det. Lika lite som en tjeckisk cyklist visste att faktiskt finns en lag som säger att man får tälta överallt i Sverige. Och till och med bryta kvistar av träd och elda till tältbehov. Han trodde att det var en vildsint skröna och blev alldeles chockad när jag berättade om Allemansrätten.
  Det handlar bara om att ha rätt information. Allt annat är självklarheter – eller fria fantasier. Märks det att jag och cyklisten druckit ett oräkneligt antal pilsner? Det har vi i alla fall.

 49. Hihi, Båset. Jag har en tid flaggat ’egengkligen’ som ett Stockholmsuttal oavsett allt annat. Det är också det uttalet Lale utan att ens tänka använde ett antal gånger i säsongens förhoppningsvis sämsta ’Så Mycket Bättre’ i kväll.

  Jag har mött Lale i tjänsten kan jag säga, men nog inte det reciproka. Lale själv kan knappast minnas mig vid kontrollbordet i S8 under ett P4Extra för ett par år sedan.

 50. Örjan

  SG: Min korrigering av allemansrätten:
  Bryta kvistar av träd får man inte göra enl min uppfattning.
  Dock eventuellt ta vissa nedfallna torra grenar för att göra sin egen lägereld.

 51. Det kanske har ändrats sedan min scouttid på femtiotalet. Då fick man ta torra kvistar. Gröna var det liksom inte intressant att ta. Dom brinner väldigt dåligt.
  Att ta torra kvistar är nästan lite naturvård – som stamkvistning.

 52. Sly? Grenar och kvistar på marken får man alltid ta, men man får inte alltid göra upp eld. Om man ska utnyttja vår allemansrätt gäller det nog att ha koll på vad som gäller. Visst är det en frihet, men också ansvar!

 53. Agnes. Jämrans. Jag har gjort bort mig nu igen. Vad jag vet annars sen min scouttid på 60- och 70-talen, är att det är tillåtet att plocka döda kvistar, men inga levande dito. Tillsäg alla julgranshjältar i er omgivning.

 54. Jag funderar på att ta en rejäl dos LSD i stället för att läsa kommentarerna här varje dag i december. Jag tror att det kommer att bespara mig mycket förvirring.

 55. En annan plan jag tänkte ut idag är att träna en flock bävrar att gissa på kalendern och meddela mig det rätta svaret genom att vifta med sina små tassar på teckenspråk. Det borde ge ett liknande resultat som det jag brukar uppnå, samtidigt som det frigör tid att äta, sova etc. Smart eller hur?

 56. LarsW, Laleh var med i säsong två (jag kollade nyss på vikkipedja, för jag visste att hon har varit med men jag mindes inte när).

  Nej, man får inte bryta kvistar eller grenar. Men man får plocka redan nedfallna, såklart, och man får elda upp dem om man begriper hur man eldar på ett säkert vis.

  Ha, när det är snö på marken är det mesta ett säkert vis, sade hon som har grillat korv och torkat lovikkavantar och yllesockor över/vid fler brasor än hon kan räkna.

  (Och så tycker jag att ”elda till tältbehov” låter jähätteroligt!)

 57. Anna, du är på samma spår som jag trodde att jag skulle skriva en kommentar om, eller jag kanske menar på, fast jag slirade in på sidodito.

  Så: Detta förberedande bås är helt fantastiskt representativt för hur bra vi alla är på att hålla oss till ämnet. Och vara sammanhängande.

  Wheeee!

  Hur mycket är klockan, och när tror vi att det egentligen börjar? (Ejentlien. Ejentlien. Ejentlien.)

 58. Dieva

  Örjan, bafatt jag inte kan låta bli måste jag påpeka att jag trillat bort från listan. Tror inte jag missade någon dag förra året.

  Nu 40 min till kalender?

 59. Nu ska jag nog inte skriva längre, än annat än att lägenheten är pimpad i kväll, Annika. Liksom jag. Allt blir fel. Underlig är Avatarrullen på Fyran dessutom.

 60. kristina

  jag blir bara uppiggad av din beskrivning av assimilation Lotten! men jag är inte riktigt med på att det skulle bli ett [k] som resultat av flyttningen från [t] till [l]? Lars-Gunnar Andersson redogör för en annan teori – att vi delar upp ordet i ”egen” och ”tligen” och eftersom [tl] inte tillåts som inledning på en stavelse (enligt svenskans fonotax) så säger vi istället [kl]. detta leder till att [n] vänder kappan efter vinden och blir velar den med, dvs [ŋ] (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=411&artikel=546198).
  och hurraaaaaa! för att julkalendern börjar igen! jag läser bloggen året runt men är dåligt på att kommentera när det inte är gissningsdags.

 61. Ja, Avatar, ja. Trevligt gjord — verkligen, verkligen snygg! Mycket underhållande, och så vidare. Men i själva verket är det ju bara den gamla vanliga ”vit amerikansk man måste lära infödingarna hur man gör uppror”-historien som har berättats alldeles för många gånger. Bah. Så … vi tittade förstrött på första halvtimmen eller så, och sedan tappade jag intresset. Igen.

 62. Örjan

  Dieva. Håller med. Missat! Förlåt mig. Hittar nu ditt namn bland mina grundnoteringar.
  Hoppas du är den enda jag missat.

 63. Dieva

  Örjan, alltid vanskligt med listor! Måste nu kila ned i köket för att värma lite glögg innan det är dags för årets första fågelholk (som i ”har ingen aning”).

 64. Åh va skönt att luckan ska bli jähätteenkel!
  Jag gillar den nya inriktningen skarpt!
  Tidigare har det också varit jähätte, men svårt.

  Gilla skarpt, det är väl nästan Swing it magistern?

 65. Ingela

  Inte jag. Somnad båsbesökare alltså. Jag blir tvärtom väldigt uppiggad av kommentarer om assimilationer för att inte tala om metateser om såna skull dyka upp. Nu tycker inte jag heller att det där är en äkta assimilation, typ kan bara ”kambara” men strunt i det. Alltför få medmänniskor vill över huvud taget diskutera såna ämnen.

  Trots IKEA-mattheten verkar det som om jag orkar invänta kalenderlucka 1!

 66. Vi får kalla dig Pigga Kristina, kristina!

  Är du vaken, Ingela? Hela bloggen gick under jorden i publiceringsögonblicket, men verkar vara tillbaka eftersom dessa bokstäver ju syns i detta nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.