Hoppa till innehåll

Dag: 19 november, 2013

I Zlatans Malmö ska jag se på Sverige–Portugal

Jag ligger alltså i en malmöitisk hotellsäng och är nervös. Här fann jag lite tröst – en inspirationsbild:

Målskyttarna Janne Svensson, Glenn Hysén och Bosse Börjesson visar upp sina magra bringor efter att Sverige hade besegrat Portugal med 3-0 i VM-kvalet 1981.
Målskyttarna Janne Svensson, Glenn Hysén och Bosse Börjesson visar upp sina magra bringor efter att Sverige hade besegrat Portugal med 3-0 i VM-kvalet 1981.

Enligt statistiken är vi chanslösa, vilket innebär att nästa sommars VM i Brasilien blir komplett ointressant. Men om vi då väljer att fokusera på hur svenska landslaget spelar

  • just i november
  • på nya nationalarenan
  • när vi har kniven på strupen
  • under tiden som jag simultanbloggar?

Japp, då vinner vi.

Så här är det nu – viktig information till alla som inte har på sig gulblå tröja och som inte kom på att det var match förrän just nu:

  1. Tommy Körberg ska sjunga nationalsången trots att Loa Falkman gör det bättre.
  2. Marcus Allbäck har inte spelat i landslaget på flera år. Tyvärr.
  3. Nationalarenan är fullsatt – och svenskarna är tio gånger fler än portugiserna.
  4. Ronaldo pratar bara portugisiska, som är ett språk med komplicerad fonetik.
  5. Vi måste vinna med två mål.
  6. Rosengård ligger en halvtimmes promenad från min hotellsäng och om Sverige vinner och Zlatan gör alla mål måste jag väl nästan gå dit.

I väntan på att matchen ska börja får ni hjälpa mig att lugna nerverna. Jag har te på rummet och stulna hotellägg från Luleå och hinner inte ut och köpa kvällsmat, men jag har hört att fotboll på fastande mage ger tillställningen extra finess.


Jahaja. Nu hittade jag deprimerande fakta: vi har hittills aldrig lyckats ta oss till VM eller EM när vi har mött Portugal i kvalspel.

Pomada-antagonisterna i spelargången.
Pomada-antagonisterna i spelargången.

Zlatan har Ronaldopomada i håret, vår målvakt Isaksson verkar inte alls halta, den svenska publiken buar tyvärr under portugisiska nationalsången och Körberg sjunger Noooooorden ur bara ena näsborren.

Elmander körar bakom Kör(hihihi)berg.
Elmander körar bakom Kör(hihihi)berg.
 Titta vad fint: de svenska barnen är nästan längre än de portugisiska spelarna!
Titta vad fint: de svenska barnen är nästan längre än de portugisiska spelarna!

2 min
Domaren står i vägen för oss! Fusk!

4 min
Vi har en spelare som heter Per Nilsson. Varje gång de säger hans namn rycker jag till och tänker på …

… honom.
… honom.

 7 min
De spelar tydligen inte så bra, portugiserna. Jag ser ju inte det — jag tittar bara på svenskarna. Bollen far lite som i ett flipperspel och ingenstans kommer vi!

Tydligen spelar vi inte som jag trodde under tak — arenan är öppen och eftersom det bara är 5 °C har nästan alla portugiser långärmade tröjor. Dutt dutt. Spark spark. Spring spring. Trill, rull och snubbel.

14 min
Isaksson räddar ett skott såpass sent att tv-kommentatorn hinner säga “oooooch dääär gör Portugaaaa…” Puh.

17 min
Martin Olsson (som spelar i vantar!) kommer som skjuten ur en kanon och skjuter bollen som om den kom som skjuten ur en kanon och då kom Portugals målvakt och förstörde Olssons koncentration så att bollen for bortitok.

24 min
DET HÄNDER INGET!!!

26 min
Nu kom jag på vad vi är jättebra på att göra: passa tillbaka bollen till Isaksson. Och Isaksson är jättebra på att fånga den då. Ja.

32 min
Nu är det lite intressant för att portugiserna har börjar gnälla och puttas i ryggen och gestikulera. Jag begriper inte varför, för jag tycker att allt går deras väg. Men det är bra att de surar. Usch, nu får de en hörna. Iiiiiiih … AH! Ronaldo nickade utanför!

33 min
Elmander knockar ihop med en portugis och faller. Fast han har trillat i runda slängar 23 gånger redan, så det är nog inget farligt.

Elmanders det där gjorde faktiskt ont-min.
Elmanders det där gjorde faktiskt ont-min.

Elm passar fel. Men det har han å andra sidan gjort ungefär 23 gånger redan. (Sanna mina ord, han blir utbytt i paus.)

39 min
Elmander blir omkullsprungen med portugisdobbar rakt in i låret samtidigt som Sverige anfaller. Han ligger kvar, Sverige passar fel, Portugal tar bollen och nu är det faktiskt så att om någon ligger kvar på planen brukar man sparka ut bollen över sidlinjen för att stoppa spelet och ta hand om den skadade. Men Portugal tjurrusar på mål! Och missar målet med 5 cm.

41 min
Källström får en snygg passning av Zlatan och skjuter sin hästspark … rakt på målvakten.

44 min
Lustig krockar med Ronaldo så att Ronaldo grinar illa, tar sig åt foten och därmed påminner lite grann om Elmander.

För tydlighets skull har jag ringat in smärtan.
För tydlighets skull har jag ringat in smärtan.

Och nu anfaller Sverige flera gånger i rad!

46 min – halvtidsvila
Men gah. Nu tyckte jag att domarn vl kunde ha låtit oss spela lite mer. Han blåste liksom av precis när vi hade kommit igång.

PAUSUNDERHÅLLNING
Sju små män i svarta kläder går omkring nere på planen och trampar ner de skraphål som Elmanders alla fall har skapat.
SLUT PÅ PAUSUNDERHÅLLNING

Vad var det jag sa – felpassaren Elm går ut, gammelmannen Anders Svensson kommer in. Och Allbäck kan fortfarande inte bytas in.

47 min
Nu tar vi förutsättningarna igen:
Om vi gör ett mål, är det oavgjort och då blir det förlängning. Om ingen avgör då, blir det straffar.
Om Portugal gör mål, måste vi göra tre mål för att vinna.

49 min
Under tiden som jag skrev det där där uppe så gjorde Sverige fem utmärkta anfall, en portugis räddade bollen med en hand och jag höll på att väcka hotellrumsgrannarna.

OCH DÅ GÖR PORTUGAL MÅL.

52 min
Det är i det här läget som jag inte ska vara på planen. Om vi talar basket alltså. När jag har kaos på känslofronten och vill mer än jag kan, då måste jag bytas ut. Den på planen som är som jag just nu är Martin Olsson (han med vantarna), för han kastar sig på gräset och tar bollen med handen. Och får en varning.

59 min
Nu har Sverige hörna. Jag spänner mig så att det gör ont i tinningarna, vilket ju inte hjälper Anders Svensson där nere det minsta lilla.

61 min
Efter 61 minuter gjorde Sverige 4–1 i Berlin. Just sayin’.

62 min
Ronaldo krockar med Anders Svensson och får en smäll i ”mellangärdet” som de numera säger, kommentatorerna. Medan Ronaldo surar, håller händerna över paketet och pekar ilsket på alla svenska spelare.

Men nu gjorde vi mål: i 67:e minuten …

Kolla, Zlatan som gjorde målet går bara bortåt utan att fira.
Kolla, Zlatan som gjorde målet går bara bortåt utan att fira.

70 min
Nu händer allt på en gång – Källström filmar och faller och får ett gult kort och alla svenskar är helt galna av ilska.

 71 min
Sverige får en frispark alldeles utanför straffområdet, Källström fintar och Zlatan SKJUTER I MÅÅÅÅL! DET STÅR 2-2!!! (Men om detta resultat står sig … går Portugal ändå vidare.)

73 min
Ronaldo ligger och vrider sig i smärtor och kan inte stå upp. Svenskarna bollar mellan varandra och sneglar mot Ronaldo för att se om det är på allvar eller ej. I nästa sekund reser sig Ronaldo upp, springer 75 meter och gör mål.

78 min
Ronaldo gör ett mål till. Och har inte ett dugg ont nånstans. Jag kan inte ens räkna ut vad det står i matchen längre.

Så här ser Ronaldo ut för det mesta.
Så här ser Ronaldo ut för det mesta.

Vad det kommer att handla om imorrn i tidningarna är en missad hands, Ronaldos “skada” och det numera totalt ointressanta VM:et som går nästa sommar.

80 min
Okej, det står alltså 2–3 och för att komma till VM måste vi göra tre mål på tio minuter. HEJA SVERIGE!!!

En skäggig Durmaz (formerly known as ”Jimmy Touma”, tydligen) kommer in och en väldigt trött Kačaniklić går ut och vilar. Bredvid Allbäck som ju inte kan bytas in.

86 min
Vi har ju gjort tokiga hjältemål förut, det har vi faktiskt. Och faktum är att även om publiken, tv-tittarna och kommentatorerna har gett upp, så har spelarna inte det. Jag har varit med om att jag plötsligt (utan att riktigt planera det) kastar mig handlöst efter en retur fastän vi ligger under med 50 poäng och det är 17 sekunder kvar.

90 min
Oj, domaren lägger till 5 minuter!

95 min
Slut. Ack så deppigt. Kan de inte ha en tröstturnering för oss och Island samt Skottland?

Skärmavbild 2013-11-19 kl. 22.40.22

Share
100 kommentarer

På en hotelltoa i Luleå …

… finner jag att man från tronen kan se på tv utan problem, vilket är viktigt eftersom vi måste älta taktiken inför kvällens avgörande match mot Portugal. Det är nästan lika fint som i fyrklöverhusen i Lund, där man kan sitta på toa och röra om i grytan på spisen. (Man kan förvisso även bli instängd på toaletten om ugnsluckan plötsligt öppnas, men det är en helt annan historia.)

I Luleå bodde jag alltså 1973–81, så det är min stad. Ni vet — idyllernas idyll med bilar, cyklar och hus som aldrig någonsin låstes och killarnas moppeknatter som fick mitt hjärta att slå volter. Men ack, detta har jag ju skrivit om förut.

Därför tar jag istället fram en bok som jag hittade hos mamma.

Hur i hela friden familjen Stenson lyckades skapa den absolut perfekta köttfärssåsen med den här lilla foldern i köket är universums största gåta.
Hur i hela friden familjen Stenson lyckades skapa den absolut perfekta köttfärssåsen trots att den här lilla foldern fanns i köket är nog universums största gåta. (Läs mer om Asta Östenius.)

Först fastnade jag för titeln för att den faktiskt trycktes 1961 och man redan då hade skippat h:et i spagetti. Synnerligen intressant. Sedan slog jag upp ett prisvinnande recept som  hette ”makaroni à la pizza” och såg ut så här:

Lägg kokta, i vatten avspolade makaroner i en form. Häll på ägg och mjölk som har kryddats med en halvt kryddmått basilika och 1 matsked salt.Grädda. Lägg ansjovis och tomater som på bilden och toppa allt med hyvlad ost. Grädda igen.
Lägg kokta, i vatten avspolade makaroner i en form. Häll på ägg och mjölk som har kryddats med en halvt kryddmått basilika och en matsked salt. Grädda. Lägg ansjovis och tomater som på bilden och toppa allt med hyvlad ost. Grädda igen.

Eftersom många i kommentatorsbåset är lite till åldern komna (jag räknar förstås in mig själv där, men kanske inte t.ex. den väldigt unge LL99) så måste jag fråga er: åt vi verkligen detta på 1960- och 70-talen? Har jag förträngt allt det hemska och istället fyllt minnet med massa festliga kronärtskockor, fonduekvällar, midsommartårtor med sprit i och det goda brödet samt soliga somrar?

Åt vi pasta till efterrätt?
Åt vi pasta till efterrätt?

recept_lingonpastaFör säkerhets skull nu så att ni inte missar något nu:

Lingondessert
Koka makaronerna i riktigt med vatten ca 12 min. Spola dem och låt dem rinna av. Blanda dem därefter med lingonsylten. Lägg upp lingondesserten i en stor vid skål eller i portionsskålar. Skiva bananerna och fördela dem ovanpå.

Jaja, om 20 år kommer vi att skratta åt 2013 års kokböcker och diethysteri. Men äter vi idag jämförelsevis lika galet som lingondesserten?

Share
50 kommentarer