Hoppa till innehåll

Halloween är ju svårt att stava

Men om ni tänker ”All hallows’ even” och sedan associerar till ’alla helgons afton’ så kanske det sitter där? Och så rusar ni alla ut till kyrkogårdarna med ljus som kostar 39 kronor styck och så tänder ni ett ljus och tänker på de hädangångna och så går ni hem och på vägen köper ni jättemycket godis för att ha att ge bort till alla barn som vågar ringa på och säger ”trick or treat” fastän de inte har planerat något treat trick eftersom de är synnerligen väluppfostrade?

Japp.

Eller så kör ni barnen till basketläger och redigerar försäkringstexter hela dagen, korrläser en och annan bensinmacks årsredovisning och planerar nästa veckas föreläsningar medan barnen far vind för våg, kollapsar av tröttma och vätskebrist och ni sedan inser paniken och måste åka runt hela stan och leta efter pumpor.

För alla pumpor är ju slut i alla upptänkliga mataffärer. Gurkor, apelsiner och kronärtskockor samt alla möjliga olika sellerier finns förstås – men ingen pumpa.

Pumpan år 2012.
Pumpan år 2012.

Då sätter ni er förstås ner på golvet inne på Coop för att ringa till stans alla affärer som har slut på pumpor.

– Nej, de tog slut förra helgen.
– Nej, de sista försvann igår.
– Pumpa? NU? Det var väl förra helgen?
– Javisst, de sista sju satte vi ut nyss! Vill du ha en stor eller en li… Oj. De är visst slut. Hihi.

Till slut fick jag napp och bokade ”den största” bara för att jag ville säga ”den största” som om det handlade om att beställa en yacht. I affären (som man åker motorväg till medan man diskuterar uttrycket ”curla sina barn”) fanns inga ute i butiken, men åtta stycken bokade ute i kulisserna.

– Här. Din bokade pumpa.
– Men det står ju ”torsdag”och ”Annalisa” på den.
– Well. Spela roll. Jag bara flyttar lappen.
– Fast jag bad om ”den största”. Och den här ser liksom ut som ”den minsta”.
– Gah. Vänta.

Efter 2012 års fullständigt mind blowing och totala jätteöverraskande pumpa som den dåvarande Tolvåringen skapade (se ovan), hade jag ingen aning om vad som väntade.

– Vad ska jag  göööra? sa Trettonåringen.
– En likadan?
– Fast då vill jag ha en datorkanon, den där Deppsiga var så svår.
– Sorry, kanonen är trasig. Lampan pajade i april.
– Okej. Ska jag göra en annan Jack då?
– Gör vad du vill!
– Men vaaad?
– Alltså … en basketboll kanske?

Sa jag och redigerade en jättetrist artikel om mjölk medan barnen hängde i mina kjolar som heter jeans. Jag redigerade, korrläste, svarade på mejl om prepositioner, smileysar, basketbollstorlekar, platådojjor och skorrande R samt hattmodet 1942.

Ett par timmar senare hittade jag detta inne på toaletten. Och häpnade. Va? Vad i hela friden gör männschan?

Toan är ju det enda rummet som inte har fönster.
Toan är ju det enda rummet som inte har fönster.
Einstein. Som pumpa.
Einstein. Som pumpa.

Som varande purfärsk curlingmorsa gav jag ju även Elvaåringen en pumpa att karva i. Han utgick från mina förebilder och skapade något som mer liknade de traditionella varianterna – och nu står de båda ute vid grinden och lyser upp tillvaron för alla hundvandrare.

Einstein i gott sällskap.
Einstein i gott sällskap.

Klädde hon då ut sig som förra året, Trettonåringen? Jahapp – med skämtet ”fot-o-elektriska” effekten.

Gummistövlar & mustasch = inte elektricitet på på fötterna = Einstein.
Gummistövlar & mustasch = inte elektricitet på på fötterna = Einstein.
Share
Publicerat iBloggen

63 kommentarer

 1. Fantastiskt, Moa!

  Vi sitter här och är impade, handsyr Tingelingkostym (för att symaskinen vägrar samarbeta) , väljer färg till presentvantar samt glor på norsk långsam-tv där de nu har klippt klart fåret, spinner för fullt, tvinnat så pass med garn att de har börjat lägga upp för stickning. Världsrekordförsök i natt.

  http://www.nrk.no/knitting

  Dessvärre har de en som översätter till engelska tvärs över norskan, men hon har glömt plugga på termerna …

 2. Åh, Cecilia, jag vet att norsk stickningsteve finns (och båt-teve, och var det inte också järnvägsteve?), men jag visste inte att jag känner en som tittar.

  Vilket kanske låter lite gement, men så menar jag inte alls. Om jag hade teveapparaten i närheten av platser där jag gör annat (såsom läser, skriver, pysslar, grejar, konstrar …) så skulle jag nog kunna ha just sådan där slow-teve på gång som bakgrundsrörelse. Men det har jag inte, så det gör jag inte.

 3. LupusLupus99

  Det jag alltså menar är att

  ”fastän de inte har planerat något treat eftersom
  de är synnerligen väluppfostrade?”

  istället borde vara:

  fastän de inte har planerat något trick eftersom
  de är synnerligen väluppfostrade?

 4. De har visst sänt ved-tv nån gång också.
  Jag såg en del från Hurtigruttenresan, men var ju tvungen att sova också.

  Jag tycker den här sändningen är felplacerad på dygnet. Sen säger jag inget mer.
  Jag tror jag ska låta dem fixa det där rekordet på egen hand … *gäsp* Inte för att det är ointressant utan för att jag är trött så här dags.

 5. Wow! Wow! Ni borde få dom största pumparna levererade vid dörren, varje år! Och angående stavningen såg jag denna härom dagen: ”Glad Hlåvin håpas at du mår bra!” Jag smälter.

 6. Abbe! Som inte alls fick Nobelpriset för det han är känd för – för det trodde inte nobelsnubbarna riktigt på ändå.

  Trettonåringen blir nog en mycket ung FN-chef.

 7. PK

  ”Purfärsk curlingmorsa” låter intressant. Har jag missat nått? Är det en ledtråd, ska jag gissa på hr Brown?

 8. Nämen tack, LL99 — nu har jag vänt uppåner på välden igen! Visst är det trick jag menar!

  (Fast visst borde de i rimlighetens namn planera treats för oss som ger dem treats? Hlåvin-treats till alla som öppnar dörren för vampyrer, liksom.)

 9. Bus eller godis?
  Jag undrar vad de säger om man svarar ”Godis tack! Jag vill ha godis!”

  Och om de då påstår att de inte har nåt godis att ge, då måste man väl få busa med dem? Eller?

 10. och

  1. Vad är en datorkanon?

  2. Det är fan inte SANT. Hur kan hon göra så fantastiska pumpor? Ens om en bild är projicerad på pumpan i fråga (gissar jag)? Om jag försökte det, skulle det inte ens se ut som ”Einstein i upplösning”, mera som ”vårstädning i förenade spindelnäten”. Min eloge!

 11. Ökenråttan

  Men – vilket barn till att vara kônstnärligt! Själva äter vi bara upp våra pumpor utan prut. Väldigt gott i nån liten köttgryta.

 12. En datorkanon är som en overheadprojektor fast kopplad till datorn. Allt som visas på datorn visas – om den är kopplad till kanonen –samtidigt på vita duken.

  (Första gången jag såg en presentation göras via datorkanon höll jag på att trilla baklänges av förundran: punktlistornas punkter kom inflygande!)

 13. och

  Nä, och fattade öht inte alls. 😉

  Så man kan visa DVD-filnmer på vit vägg via datorkanon? (Allt som har med film att göra är automatiskt intressant.)

 14. Jag svarade alltid godis, tack! men fick sällan
  Så numer hoppar jag fram bakom innerdörrn och vrålar. Går direkt på buset. Mina barn har aldrig fått gnöla eller hota sig till någonting, så varför ska grannarnas ungar få det?
  Grannarna nedanför oss gick runt med tomma glas och skrålade ’ Glad hällo vin’ och bjöd på detta sätt in till en trevlig pumpagryta.

 15. och

  Fina pumpor, fast jag fattar inte riktigt symboliken med den nedersta, T S.

  Har just haft sällskap av en talgoxe här inne. Den knölade sig in genom fönsterspringan när fönstret stod på glänt, och sedan tog det tio minuters kringflygande och pipande innan den hittade ut genom fönstret som jag förstås öppnade på vid gavel.

 16. Bess

  Men attans. Jag som tänkt titta på norsk sticktv. Glömde totalt bort. Nå, jag hade en trevlig kväll ändå.

 17. Bess

  Pumporna! Vilka konstverk! Här ska strax dras igång ett liknande projekt. Ska bli spännande att se vad de små liven skapar i år.

 18. Åh, vilka fina pumpor! Men hur och varifrån får Einstein sitt ljus? Han verkar ju inte ha nåt hål i huvudet. Tankeöverföring från den strålande begåvade trettonåringen, eller?

 19. och
  Jag har en i bilen. Kör bilder från min äventyrliga resa mot en vitkalkad vägg och blir bjuden på alla möjliga trivsamma saker som tack. Jag använder den vanligen vid presentationer av mera seriöst slag men det här sättet att använda den kan jag verkligen rekommendera.

  Det dör med punkterna som kom flygande var nog PowerPoint eller Impress! mera än själva kanonen.

 20. Brid

  Vi har inte fått några spöken i år, så vi måste äta upp godiset själva. Tyvärr är det inte gott.

 21. Dieva

  Imponerande! Här har vi varken pumpor eller ljus. Men jag ska kanske tända stora lyktan sen detvknde ju vara trevligt.

 22. och

  Åkej, jag har googlat… fotoelektriska effekten. Fattade noll, men nu vet jag i alla fall den fot-o-elektriska effektens koppling till gummistövlar och Einstein.

 23. Min envist kvarblivande tro är att Hlåvin i Sverige mest utspelar sig i större städer, och allra allra mest i olika publikationer på papper och elektronätet. Här där jag bor händer det inte. Barn som påskar, däremot, får vi alltid. Detta betyder att till påsk köper jag massor med godis, men till allhelgona intet.

 24. Städutflykt? Om det betyder att det blir städat hemma när du är borta, ska jag nog göra likadant! Visst ja, idag hittade PK dammsugaren medan jag höströjde i trädgården. Det kanske var en städutflykt jag var på? Märkligt ledbruten blev jag av den ….

 25. Höströjning. Inhöstning. Ja, jag vet att det är därför det heter höst. Men jag är lite besviken över att jag inte fick någon träningsvärk av allt stegklättrande till hängrännorna i går. Vad i allsindar betyder det; är jag i bättre fysisk form än jag visste, och hur gick det i så fall till?

 26. Trettonåringen

  Tack allihop för de snälla kommentarerna! Jag blir så glad av att läsa dem.

  För de som undrar hur ljuset funkar: om pumpans ”väggar” är tillräckligt tunna, går ljuset inifrån igenom lite. Så jag karvade djupare på de delar som skulle vara ljusare.

  I locket är ”skaftet” borta och där har jag gjort hål så att värmeljuset inte kvävs.

 27. Jag kan för övrigt rekommendera boknördar utflykter till Myrornas i Stockholm butiker de närmaste veckorna. I runda slängar 50 papperskassar med ypperlig litteratur har funnit sin väg till dem.

 28. och

  Inte Tomtebogatans Myrorna, väl…?

  (Nej, nu får jag skärpa mig Jag har redan FULLT med böcker. Mycket har hamnat hos Myrorna av mammas grejor, men kan liksom inte förmå mig att lämna böckerna… Beundrar din beslutsamhet på den punkten!)

 29. Har sett Mission Impossible (fyran, som nyss slutade på tv, ja) fast inte från början. Vi skrattade också ganska högt emellanåt.

  En sidokommentar vi hade var om en väldans sportig sportbil de åkte i vid ett tillfälle (en sån som lyfter dörrarna uppåt, som vingar). Vem vill egentligen ha en bil som man liksom rullar ut ur eftersom det inte går att bara resa sig på normalt sätt då den är så låg att man ligger i sätena? Inte ens Tompa Cruise som är kort och smidig tog sig ur den på ett riktigt värdigt vis. Och vi, vid vår ålder … nej tack.

 30. Örjan

  Lotten !? ang T S 11.05
  Nyanländ vi bör välkomna, eller bara gammal tyst kamrat?

  Välkommen T S med din komentar. Må den inte bli unik detta år!

 31. T S är ny i båset under just den signaturen, men har kommenterat förut under ett (o)vanligt tilltalsnamn. Men vi välkomnar alla som vanligt förstås!

  Huuuuur blev klockan mittinatten? Jag har ju knappt hunnit med något. Jo, sett en film på Netflix har jag och känner att jag måste rapportera om eftersom ni andra gör det: ”Invincible” med Mark Wahlberg. (Om amerikansk fotboll och överkomma hinder å sånt som jag gillar så.)

 32. Dieva

  Eftersom jag läste slutet på föregående bås först idag så vill jag bara apropå majblommeförsäljarna förutspå att de snart har en majblommeapp och att köparna förväntas föra över pengarna från sin egen mobil med blåtand eller någon liknande metod. Allt för att de små ska slippa hantera kontanter.

  Sen ska jag försöka undvika myrorna …

 33. och

  Annika: Ja, just den Mission Impossible! Scenen i det enorma parkeringshuset med höj- och sänkbara bilplattformar var en höjdare! Micke Nyqvist hade ont i armen och Tom Cruise släpade benet efter sig, och varje gång någon av dem skulle ta Den Viktiga Väskan for den iväg upp eller ner på någon plattform som i Lustiga Huset på tivoli. Jätteroligt! Det blev inte mindre roligt av att TC uppenbarligen totalt saknar humor, och det ryckte dramatiskt i hans upprörda ansiktsmuskler.

 34. Örjan

  Ang T S. 01.35 + 01.45
  Form av Julkalendergåta? Vilken signatur gällde tidigare?
  Min gissning LL99.
  Andra antaganden?

 35. Ett sådant där automatiserat parkeringshus var det några galningar som tänkte bygga i Hallsberg någon gång i slutet av 80-talet (tror jag det var). Som tur var blev det aldrig av, men vi (jag och dåvarande arbetskamrater, alltså) hade sååå roligt när vi spekulerade i alla sätt funktionerna kunde gå fel på. ”Parkera en folka, få ut en Mercedes!” och tvärt om.

 36. Örjan

  och: före detta ab? Gillar din kommentar, samtidigt som jag börjar bli osäker på min gissning.

 37. och

  Örjan: Jepp. 🙂 (Jag är ju redan avslöjad.)

  Annika: Vi har ett sådant där parkeringshus nere vid Karlberg, men det är som en liten sommarstuga i jämförelse med den tydligen 150 höga byggnaden i filmen, som dessutom saknade alla former av säkerhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.