Hoppa till innehåll

Från Lycksele till Karlstad på sex timmar

Äsch, den där resan var faktiskt helt ointressant. Jag har inget att berätta eftersom allt funkade och inga propellrar ramlade av, ingen betedde sig illa och jag med fem minuters marginal hann med mitt tåg till Karlstad. Jättetrist ju.

Förutom det faktum att jag för allra första gången åkte i ett flygplan som var lagat med silvertejp.
Förutom att det var lite roligt att jag för allra första gången åkte i ett flygplan som var lagat med silvertejp.
Fast det är skönt att jag nu är framme i Karlstad på ett dyrt finhotell som har toa inne på rummet! (Fast unken luft. Och fönstren är täckta med renoveringsplast …)
Skönt då att jag kom fram till Karlstad och får sova på ett dyrt finhotell som har toa inne på rummet! (Fast unken luft. Och fönstren är täckta med renoveringsplast …)

Men jag måste som en nyfrälst älta lite Lycksele igen.

Alla i Lycksele var lyckliga. Visserligen var alla som jag talade med inte från Lycksele och alla som jag talade med var kanske inte lyckliga även om det verkade så. Men ingen klagade över

 • dagishämtningar
 • obefintlig egentid
 • dyra bolån
 • lövhalka
 • att barnen bara vill vara inomhus.

Ingen satt och berättade om hur de inte fick in sina föräldrar på rätt äldreboende och ingen hade pluffat till sina läppar. De berättade även att Lycksele faktiskt kallas Lapp-Stockholm ”för det är dit man åk”.

Efter att på mitt omisskännliga sätt ha vandrat runt med öppen mun och tappad haka, kan jag även berätta annat från Lappland:

På affärn har de potatisgratängsrullar som man ska steka i skivor!v
På affärn har de potatisgratängsrullar som man ska steka i skivor!
Sveriges Radios nya logga har de skitit i.
Sveriges Radios nya logga har de skitit i. Jämför:

Sveriges-Radio-logotyp

På flygplatsen har de en specialskylt.
På flygplatsen har de en specialskylt.
(Förstoring.) Tydligen får Björn Ferry särbehandling som den Zeb Macahan han ju är.
(Förstoring.) Tydligen får Björn Ferry särbehandling som den Zeb Macahan han ju är.
På Borgarbackens krön fanns en arkitektonisk hybrid.
Och på Borgarbackens krön finns en arkitektonisk hybrid.

Jag föreläste om de intressantaste skrivreglerna inför 82 kontorsanställda och klockan 16 blev jag upphämtad av flygtaxin – som världens gladaste karl körde.

– Här är helikopterplattan, känd från tv! Och här är kyrkogårn, dit vi alla är på väg! Och där har jag en lägenhet för jag bor egentligen hemma i byn, som ligg 5 mil ditåt! Nu har du tur; jag är den enda taxichaufförn som bär väskorna ända in i gaten! Hejhej på dej!

Lycksele var helt enkelt jättefint och trevligt och campingen (Ansia) var otroligt fin och städad och välskött, så åk dit nu allihop! Fika på Lilla Bageriet och njut av stillheten, lugnet och den friska luften!

Eller så kan ni ju inspektera detta som jag nyss såg på Centralen i Stockholm.
Eller så kan ni ju inspektera detta som jag nyss såg på Centralen i Stockholm.
Eller göra som i Karlstad: släcka såpass att man inte ser nästan nåt och känner sig mysig som i stearinljusbelysning.
Eller göra som i Karlstad: släcka såpass att man inte ser nästan nåt och känner sig mysig som i stearinljusbelysning.

Baconstatusuppdatering från Stadshotellet i Karlstad

Utmärkt på alla sätt och vis! Äggröran var perfekt kletig och croissanten som lade ytterligare fett på bördan var utsökt i all sin krasighet.
Utmärkt på alla sätt och vis! Äggröran var perfekt kletig och croissanten som lade ytterligare fett på bördan var utsökt i all sin krasighet.
Share
Publicerat iBloggen

77 kommentarer

 1. Potatisgratängrullar. Jag undrar om det är smart eller jätteäckligt.

  Och de där dörrarna i det portvalvet. Förmodligen smart (av lås- och säkerhetstekniska skäl), men ändå jätteäckligt.

 2. hyttfogden

  Det är nog inte Ferry dom tänker på i första hand, nej det måste vara alla som jagar älg och annat villebråd. De vill ju ha sin bysse med sig. I tryggt förvar, nära sig. Det var en väldigt fin skylt som säger mycket.

 3. Den där skylten hade varit bra att ha den gången min pappa tog med sig två k-pistar till Portugal. Det var före säkerhetskontrollernas tid och det utbröt en viss oro när han frågade flygvärdinnorna var han skulle lägga dem. När planet kom fram fick alla sitta kvar på sina platser och sen kom portugisisk polis och hämtade honom. En informationsdisk att hämta ut dem vid hade varit praktisk.

 4. LupusLupus99

  Lotten, när ska du skriva en bok? Det är perfekt med alla dessa
  resor som du gör eftersom du under dessa ju har gott om tid
  till skrivandet.

 5. och

  Eh – varför tar man två k-pistar till Portugal, eller någonstans alls? Hade svenska maffian bett honom sälja dem så där lite obemärkt i ett annat land?

  Men det ÄR en bra första mening i en roman, man ju bara måste läsa vidare! Ska lägga på minnet att vara mer uppfinningsrik på det området.

 6. Ökenråttan

  Niklas: Det kunde ha blivit ännu lite intressantare om det hade stått …tog med sig två av sina k-pistar …. Coolare på nåt vis, eller va?

 7. Men hej Bigge! (Birgitta här ovan spelar i mitt basketlag.) Nu ska jag köpa potatisgratängsrulle på Ica – och steka dem som plättar.

  LL99: jag ska skriva en bok 2021. Innan dess måste jag tyvärr försörja familjen – men hösten 2021 klarar sig alla barnen utan mig! (DDM får Nobelpriset i nåt den hösten också, så då kommer vi att leva livets glada dagar med guldkant.)

 8. Anledningen till k-pisttransporten finns här.
  Det var inte så mycket bevänt med flygsäkerheten på den tiden. Efter att ha kört ner en bil till Lissabon flög jag hem på en returbiljett utställd på Johan Clason och min kompis som U-B Söderlund (inte ens rätt kön …).

 9. Man tror ju i sin oskuld att film oftast görs med ”vapenproppar” i plast eller målat trä, för vem ser skillnaden på avstånd? (Vapenexperter, såklart, men det är knappast för dem man i första hand gör filmen.) Det verkar inte bara säkrare utan billigare också.

  Fast sen så ska det förstås se ut som om de säger ”pang” med nån liten mynningsflamma och sådär. Tja.

 10. Jomen, jag har verkligen blivit en croissant-tant. Måste lida av någon brist i ämnesomsättningen när jag egentligen bara vill ha bacon och criossanter croissanter.

  Nu ska vi se m vi kan stava lättare när SAOL kommer ut 2015. Kroasang? (Johodå. Kasjunöt är jag med på och nu vill jag införa fler lättstavlingar. Påmmfritt. Kornflejks.)

 11. och

  Måste ha varit kul, Niklas! Läste med intresse user rewiews, den ena från 2002, den andra så sent som 2012, och den analyserade seriöst på alla ledder. User ratings-snitt 5,8. Inte så dumt, faktiskt.

 12. och

  Gifflar, just det!

  Über alle Gipfeln… en dikt jag inte var det minsta intresserad av men dramatiskt och säkert väldigt high-browigt måste analysera i litteraturhistorien. Eller om jag ”närläste”. Guvet.

 13. Brid

  Får man bidra med Alf Henriksons variant:

  Johann Wolfgang von Goethe
  spisar frukost i skogens sköte.
  Pudelns kärna snifflar
  kring grävlingens bo.
  Över alla gifflar
  är ro.

 14. Ökenråttan

  När Lille Maken reser med sin tvärflöjt i handbagaget brukar det bli lite ståhej i säkerhetskontrollen. Isärtagen och packad i sitt hårda fodral ser instrumentet lätt lite ballistiskt ut. Det har hänt att Lille M. fått sätta ihop flöjten och dra en trudelutt för att riktigt övertyga om dess harmlöshet.

 15. Örjan

  ÖR: Måste han även själv lyfta ur den ur fodralet, så som vi tvingas göra med datorer?

 16. Niklas: Nostalgi och -dessvärre, kvinnor- lumparminnnen: När jag var rekryt i början på 70-talet var k-pist m/45 standardvapnet. Utmärkt i närstrid, men vi stabsgubbar som hade mauser  m/96 med någorlunda oslitna pipor prickade målen långt innan de var inom skotthåll för de som inte behövde glasögon och kunde marschera med tjugo kilo en heldag utan att bli trötta. Gissa om de blev lacka.

  I vassen, nästan bokstavligen, lurade jägarförbanden med sina då Ultra-Hej&Hå AK4. Huruvida man tävlingsskjuter med AK4 vet jag inte, men m/45 tävlar man än i dag med. Hoppas att det går att få fram nyborrade pipor. Dessa slits nämligen snabbt.

  Det var det jag trodde att Lissabonlandningen handlade om.

 17. och

  Eh… jag har skjutit med kalasjnikov! En gång.
  Och Sig Sauer! En gång.
  Och pilbåge! En gång.
  Och luftgevär! En gång.

  Gillade inget av vapnen. Världen överlevde.

 18. Min favorit-henrikson handlar om standarder och hur bra det är med dem.

  ”Olika mått på skruvar och muttrar
  ländernas samliv förbuttrar.
  Samma mått på muttrar och skruvar
  ländernas samliv förljuvar.”

  Mycket tänk på få rader.

 19. PK

  Jag har duschat i drygt 200 liter sågspån idag. Måste ha sett kul ut där jag stod med små prydliga högar av spån på hjässa och axlar. Förvånad blev jag dessutom. Inga skämt om huvudskada hördes annat än i mitt huvud.

 20. Av hänsyn till Alf Henrikson som nu är alldeles yr av allt vändande i sin grav, har jag rättat stavningen av hans namn här ovan. (Han svarade inte på brev som var ställda till Henrikson med två s.)

  När det gäller gifflar, så ser de ju numera ut så här enligt nästan alla.

 21. Nu är jag också yr i skallen: (Han svarade inte på brev som var ställda till Henrikson med två s.)
  När man exemplifierar ett fel kan man väl stava just fel.

  Var han en så pretentiös surgubbe? Det trodde jag inte om honom.

  Men det är klart, han flöt ju omkring i en lite bättre värld och var nog ganska föraktfull mot ”obildade” människor. Det vill säga sådana som inte hade läst samma inkunabler som han levde bland.

  Men jag kunde inte låta bli att tycka synd om honom på Bokmässan något år innan han dog. Då tufflade han omkring i en fruktansvärt sliten kostym och drällde kaffe över medmänniskorna. Det var ingen syn som jag ville ha sett.

 22. och

  Jag trodde Alf H var snäll och rar! Hans verk är ju det.

  Men Lotten, det där är inte gifflar, det är ju fuskkanelbullar! Gifflar är – ja, croissenter. Möjligen inte frasiga, utan av tekakedeg med vallmofrön på, månskärsformade. Gifflar heter ju gifflar eftersom de har spetsar.

 23. Lena Blomquist

  Mången diktar med grumliga ord,
  och folk säger: underbart.
  Men den som vill snickra ett användbart bord
  är tvungen att tänka klart.

  Detta Alf H.- citat såg jag på väggen hos en ung ebenist som tillverkar bl.a. unika designer av Carl Malmsten-möbler.

 24. Ja. Där känner jag igen Henrikson. Jag vägrar tro att han var en sån surgubbe som inte svarade på brev där hans namn var felstavat.

  Jag kan tänka mig att det är en skröna som uppstått på Bra Böcker. Han hade ju mycket kontakt med det förlaget och jag kan tänka mig att han blev lite trött på allt begapande. Men det är inte att vara surgubbe. Det är att vara mänsklig.

 25. Örjan

  SG: 17.20 Minns jag rätt? Tror du berättat tidigare.
  Grundaren av Mått-Johans i Eskilstuna-( C.E Johannson AB med måttsatserna- din tidigare arbetsplats), såg till att USA bestämde standard för hur lång en amerikans inch skall fastsällas till.
  Rätt/fel?

 26. Det där var ju en både intressant och korrekt reflektion, Örjan.

  Jo. När Henry Ford började tillverka bilar i olika delstater i USA så blev det stora problem eftersom en tum i Ohio inte var densamma som en tum i New York. Alla stater hade sina egna definitioner av tum.

  Ford försökte få NBS (nuvarande NIST) att definiera hur lång en tum skulle vara. Det blev slutligen nödvändigt att koppla in Kongressen. Och då blev det ännu värre eftersom varje delstat ju måste försvara sin definition av tummen.
  Carl Edward Johansson fick en stor beställning på passbitar av Ford, men kunde inte leverera eftersom ingen visste hur lång tummen skulle vara.

  Då sa Ford ”Gör den efter ditt huvud. Så kommer problemet att vara löst”. Och CEJ gjorde så och sedan var tummen definierad som exakt 25,40000000 mm. En de facto standard som Henrikson nog skulle ha tyckt om.

 27. Ja. Han brukade ofta tala väl om hantverk och praktikens män. Och CEJ var ju både och. Se diskussionen ovan där jag ett tag började tvivla om vad jag tycker om honom. Men jag är nog tillbaka på gilla-spåret.

 28. Jag gillar också. Till och med om H. verkligen var grinig om sin namnstavning, för alla människor har någon öm och oresonlig tå, tror jag.

  Samt ville jag undra om kornflejks är bra. Själv säger jag snarare kårnflejks, menar jag. Åå.

 29. Fast just när det gällde kornet i flejksen (som jag också uttalar med å) gjorde jag en logisk eftergift till majskooooorns stavning. Som ju inte alls var logisk utan tvärtom helt uppåt väggarna.

  Kårnflejks it is.

  Henrikson jobbade jähättemycket som korrläsare till Bra Bocker och för min del får han vara precis hur petig som helst med stavningen av Henrikson. Och detta är hans (omedvetet) roligaste bidrag.

  /fru Bergman, f. Stenson

 30. I trakten av Sangis säger man inte jå, utan joo.
  Jag frågade min man och han sa att joo, så säj vi.
  Så att, hä tro ja på.

 31. Samt så håller jag med Annika att hä gör såm ingenting om H.var lite grinig, fast jag tror mer på att han använde det där med dubbelt eller enkelt s som ett urvalskriterium för att sålla i brevskörden,och skulle det så vara, så är det fullkomligt lysande.

 32. Lotten
  Försöker du få oss att tro att det heter criossant?

  I bildtext och på andra ställen hittar jag den stavningen. Och sedan propagerar du för andra stavningar av ordet. Först trodde jag att det var något internt skämt, som jag som nybörjare inte kände till. Och kanske är det så.

  Men för att jag ska kunna sova på nätterna och inte rotera i min säng som Henrikson i sin grav så måste jag få visshet.

  För det kan väl aldrig vara så att jag stavat fel i större delen av mitt liv, dvs från cirka femtonårsåldern?

  Jag är ganska övertygad om hur det ska . Historien om turkarna och wienerbröden tror jag på. Och att croissant kommer av croître, växa – som nymånen, tror jag också på.

  Vad är verklighet, vad är sanning, vad är ett skämt?

 33. och

  Det heter croissent. Det är ju så det uttalas också (på franska). Och Lotten skämtade om stavningen kroasang, som pekar åt samma håll. Men vi har ju alla några ord som vi alltid stavar fel. Vet inte hur många gånger vi stackars gamla antikärnkraftskämpar skrev ”upparbetsningsanläggning” i st f ”upparbetningsanläggning” i våra spännande debattinlägg! (Och nu gjorde jag det IGEN.)

 34. – Naaaaaaw … (som ungdomarna skriver).

  Hörni, har ni sett Zlatans fem senaste mål? (Bara som ett tips till alla som är liiiiiite intresserade. Har inte hittat ett klipp som visar allihopa, men jobbar på det.)

 35. Zlatan är inte fopoll. Han är något mycket större. Större än en bal på slottet. Stor som ett hus – fastän ändå större!

  Sånt intresserar alla. Inte bara fopollsfans.

 36. För er som oroar er för min produktivitet vill jag berätta att skriverierna går enligt plan. Ligger nog lite före, till och med.

  Nästa avsnitt kommer att heta ”The Asynchronous Induction Motor – Taken one step further” Det är väl pampigt så det förslår? Och inför varje nytt avsnitt behöver jag en rejäl dos lottenblogg.

  Det är ungefär som det vita bröd man anses ska äta av mellan de olika vinerna.Så att det inte dröjer var något av det föra vinet/avsnittet och påverkar nästa vin/avsnitt.

 37. Den asynkrona induktionsmotorn.

  (Skulle bara kolla hur det blev. Jag förstår orden. Men jag vet inte hur ett sådant vidunder ser ut eller fungerar, så det är tur att inte jag skriver boken. Go, Skogsgurra!)

 38. Annika
  Översättarens problem. Det är en vanlig asynkronmotor. En sån som sitter på varenda transportband, hiss, höfläkt eller hydrofor. Du har säkert flera stycken i din närhet.

 39. PK

  Jag hoppas att det är Blottens logg som är vinet och brödtexten om asynkronmotorer som är just vitt bröd

 40. Jag kanske inte skulle ha valt bilden med vin och bröd. Men så här då:

  Man behöver en rejäl refresh mellan de olika avsnitten. Och då funkar Blottens Logg som en en total rensning och förnyelse av hjärnvindlingarna. Som ett bra vin kan fungera. Framför allt glömmer man alla tidigare teman och dyker ut ur bloggen med nya tankar och insikter.

 41. Jag tror att Skogsgurra just har formulerat en grundläggande sanning. Inte det hela, men en viktig del i helheten.

  För övrigt önskar jag ibland, sällan men ändå, att vi hade hiss i det här huset.

  Särskilt den gången min andra hälft och jag bar ner en gammal och nyss kreperad tjock-teve från övervåningen i vår smala och trånga och helt ologiskt tre gånger* svängande trappa, och vi pga handsvett tappade greppet alldeles innan vi kom till horisontalplanet igen. Apparaten studsade ner alldeles av sig själv — jo, han som kunde ha fått fotkross hann guskelov hoppa undan — men det finns fortfarande ett centimeterdjupt kolsvartsvart (svart av tevekarossplast, eller vad det nu kan heta) jack i en av golvplankorna.

  * Jag kan ha nämnt det förut, men icke desto mindre fascineras jag fortfarande av att vi bor i ett hus där innertrappan svänger tre gånger. Alla andra trappor svänger två, eller i extrema fall, fyra gånger. Tre svängar gör att alla människor tappar orienteringen totalt när de kommer upp, och skriker ”nä-ä!” när man till exempel pekar ut var deras bil är parkerad.

 42. Lena Blomquist

  och: Men vilka irrläror! Croissant (så stavas det) betyder växande, tilltagande och som substantiv betyder det månskära eller giffel.

 43. och

  CROISSANT – mea culpa, Lena!

  Annika: Det finns ett litet hotell i Tunisien, Africa Beach i Sousse, som har en sådan där konstig trappa. Tredje trappan (tror jag det var) fanns i tre delar. Man tappade totalt orienteringen. Det gick nästan utanför den mänskliga hjärnans fattningsförmåga.

 44. Japp, och, som jag minns det dröjde det ett par månader av boende här innan vi slutade bli paffa varenda gång vi gick uppför trappan och sedan tittade ut genom ett fönster.

  (Sedan har vi en ingång och en ytterhall och sedan en innerhall i liksom två avdelningar, så folk som kommer hit för första gången hittar aldrig gästtoaletten trots att de går förbi den när de kommer in, och när de till slut ska ta farväl hittar de inte ut heller. Det är jätteroligt! Och omöjligt att beskriva i skrift, man måste rita och berätta om man inte kan visa verkligheten.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.