Hoppa till innehåll

Det måste bli enklare (att hitta wi-fi på biblo t.ex.)!

Jag har skrivit om det förut, men gör det igen:

VARFÖR SKA DET VARA SÅ JÄDRA SVÅRT MED (nästan) ALLT?

Igår skulle jag ta bussen från stationen hem och hade minsann koll på att det var ny tidtabell så den försökte jag få fram på appen som bussbolagen hänvisar till. Men fick detta meddelande:

Okej. Busstidtabellen (ergo sommartidtabellen) har upphört. Solklart. Det visste jag. Men vilken jädra gamla version visas nu?
Okej. Busstidtabellen (ergo sommartidtabellen) har upphört. Solklart. Det visste jag. Men vilken jädra gamla version visas nu?

Jag stirrade på texten, de utgångna datumen och på det försmädliga Ok eftersom jag inte ville klicka på den utan på en av följande knappar –

 • visa aktuell tidtabell
 • uppdatera appen
 • släng något hårt i huvudet på appmakaren.

På busshållplatsen blev jag inte klokare:

Error.
Error.

Jajaja, jag begriper att vi är en brytperiod med ny teknik och integritetskränkningar och avlyssning, spårning och näthat och allt vad det nu heter. Men nu måste vi fan sätta oss ner och … nej, ställa oss upp och protestera! (Oj, tar jag till svordomar, jag som är mild som gräddsås i munnen i vanliga fall? Jahadå.)

Jag sitter i detta nu på biblioteket och försöker jobba. Här vandrar folk omkring och skriker i sina mobiltelefoner som vore de hemma i köket eller varför inte i en slamrig fabrikslokal där man måste VRÅLA för att kunna tänka. Eller höras.

Att få tillgång till internet via wi-fi på den egna datorn fixas på stadsbiblioteket i dessa två enkla steg:

 1. Gå ner till bibliotekarierna och be om tillgång till internet.
 2. Gå och sätt dig och logga in.

Men vänta. Det krävs några steg till.

 1. Leta efter inloggningsrutan.
 2. Leta lite mer.
 3. Klicka här och där.
 4. Konfigurera om nätverket.
 5. Logga in.
 6. Logga in.
 7. Logga in.
 8. Svär.
 9. Packa ihop alla saker och vandra tillbaka till bibliotekarierna och tala om att det inte funkar.
 10. Få reda på att det kan ha att göra med att du har en Mac, men det borde inte ha med det att göra för det har ju funkat i två år.
 11. Få reda på att det ”ibland tar lite tid”.
 12. Få reda på att det inte är bibliotekarierna som bestämmer utan kommunen.
 13. Få reda på att det inte är likadant i alla kommuner och att det funkar så bra i Stockholm beror på att Stockholm inte är samma kommun.
 14. Få reda på att det inte är bibliotekarierna som bestä… oj, det har jag visst redan sagt.
 15. Sucka och ta fram mobilen, vars nattliga mobilladdning inte funkade (mitt fel) och som flämtar ett litet rött 12 %.

Titta på bilden här.

maria_biblo

Det är Maria som sitter där borta bakom sin äppeldator. Maria, som nyss har flyttat hem till Sverige efter ett antal år utomlands. Hon häpnar och skakar på huvudet och går fram till den blonda nudelsoppan som är jag, och eftersom vi har likadana datorer känner vi från sekund ett att vi har ett osynligt band mellan oss och när bibliotekarien skojar (eller …?) och säger att vi borde skaffa PC, är vi beredda att gå med i en underjordisk motståndsrörelse för att förbättra världen och eliminera alla jävla skitsystem.

På Kulturhuset i Stockholm skaffar man ett bibliotekskort och loggar in med nuffror och koder lätt som en plätt inkentinken. Kan inte ALLA bibliotek ha samma system? Stöd mig nu och var konstruktiva och berätta om hur internet funkar på era bibliotek och tala om hur man gör sig hörd och kan påverka utan att det ska upphandlas och ta tre år innan det blir bättre. (När vi ändå håller på skulle jag vilja ha en cykelväg till skolan så att de små barnen slipper åka buss.)

Fotnot
Busstrubblet ovan löste sig på ett överraskande sätt: de tryckta pappersbusstidtabellerna inne i busskuren gällde och var inte ens överkladdade med snus och spritpennor. Surprise!

Share
Publicerat iBloggen

128 kommentarer

 1. och

  På slutet kom äntligen det jag väntat på hela tiden: Kan man inte helt enkelt läsa på busstidtabellen i väntkuren…? Det gör jag, app-lösa person.

 2. Fast ofta kan man inte läsa — de är oläsliga på grund av yttre omständigheter eller så är det borttagna med en liten hänvisning till appen som kräver en finfån …

 3. Men jag har ju inget konstruktivt att nämna, för jag sitter väl nästan aldrig på ett bibliotek med min dator. (Och när jag har datorn — Mac, jorå — med mig har jag det mobila internetet med mig också, och det funkar ju överallt i alla fall så länge man befinner sig i någorlunda tätbebyggd miljö, vad jag har märkt.) Jätte-okonstruktiv. Dock instämmer jag helt i att det ska väl i allsindar inte vara så himla svårt att låta bli att göra det så himla svårt. I dessa tider.

 4. och

  Om de tar bort alla tryckta busstidtabeller står jag där hjälplös… Precis som de arma jäklarna i glesbygd som plötsligt inte har landtelefon, och har de då ingen mobil eller ingen täckning, är de isolerade.

  Krafttag behövs! Mot nedmonteringen av allting!

 5. Pappersttidtabeller är läsbara och trevliga när de är någorlunda nya. När de har suttit uppe en saison har de blivit påkladdade, och fukten har tagit sig in under plastfronten (om sådan förefinns) så pappret börjar fnasa och lösa upp sig, och så blir det imma under sagda plast, och några små insekter har krupit in och dött ovanpå siffrorna (analoga buggar).

  Ja, så är det i alla fall i busskuren nere vid gamla riksvägen. Så om jag någon gång åker buss börjar jag med att ramla runt hos Länstrafiken på webben.

 6. Förlåt, men nu förstår jag inte, det heter välan i allsindar papperst?
  Papperstpåsar, papperstlöst kontor, papperstledighet, papperstark?
  HAR JAG MISSAT NÅT?

  För övrigt sitter jag aldrig på bibblan med dator, där lånar jag böcker (tryckta på papperst) och betalar dryga böter eftersom jag läser dem för länge.
  Det beror i sin tur på att jag lånar alldeles för många på en gång. (Svår beslutsångest) Tror aldrig jag lånat färre än tjugo i stöten, oftare uppåt trettio-fyrtio. Nånting. Brukar vara specificerat på en papperstremsa.

  Men det gör ingenting för böcker är som toalettpapperst, en absolut, oundgänglig livsnödvändighet.
  Räknade på festen i lördags ut att jag har närmare femtio hyllmeter böcker. Det är för lite.

 7. Papperstark är vad jag ofta känner mig.

  Hyllmeter räknar jag inte längre i, jag räknar bokhyllesektioner och tappar bort mig. Jag undrar dock om vi är uppe i en meter på lilla toa … och då menar jag inte toapapperst.

  (Dagens ros går till Ninja-Malin — sällan har jag sett en snyggare räddning av annans klavertramp!)

 8. Samt vill jag tillfoga att mitt hyllmeterräkningsavstående helt enkelt beror på att vi har hyllor med böcker överallt, men det finns andra pryttlar i hyllorna också, så man kan liksom inte bara räkna hyllplan (80 cm breda, de flesta) och nöja sig därmed.

  Jag vet att vi har fler än femtusen böcker men (troligtvis) färre än tiotusen. Närmare än så kommer jag inte om jag inte börjar räkna på riktigt.

 9. Christer

  I Uppsala har de tagit bort de vanliga, tryckta tidtabellerna som innehåller alla busslinjer. I stället kan man beställa ett häfte med just de busslinjer som man vill ha, så ska man få den hemskickad inom 10 dagar. Fläkttrav (fan trot). Klen tröst hur som helst när man står där och ska se hur man tar sig till med en obekant buss precis just nu. Fast det är väl bra att de sparar papper, kanske. Och tabellerna vid varje hållplats är kvar.
  Dessutom håller de på och gör om busskortssystemet precis i skolstarten. Verkligen jättesmidigt. Om man har något kvar på de gamla värdekorten kan man använda dem, men man kan inte ladda dem eller köpa nya, eftersom de nya apparaterna som man ska blippa [sic!] korten i inte är installerade på bussarna än.
  Hur tänkte de där?

 10. LupusLupus99

  Lotten, kan du inte ladda ner de nya tidtabellerna som PDF och
  spara dem på telefon? Dessutom så har resrobot en app
  med vilken du kan söka allehanda transportlösningar.

  Jag antar att det är Buss #1 som går förbi dig och då kan du
  ladda ner tidtabellen härifrån.

  Resrobot-appen finns att hämta på appstore/itunes.

 11. Men vaff… ”Resrobot” har jag ju! Lila och fin lyser den där bredvid de andra reseapparna. Gah.

  Nu ska ni få höra: jag har äntligen lyckats tolka texten! Det stod:

  Upphört
  Tidtabellen har upphört. Den gamla versionen visas nu.

  Det skulle ha stått:

  Sommaren är slut!
  Eftersom det är höst, har vi uppdaterat så att du nu ser samma gamla tidtabell som vi hade i våras.

 12. och

  Mutter från min generation: Jag blir SKITTRÖTT på allt laddande och appande och telefonande! Med tryckta versioner av allting var det urenkelt! Enda fördelen nu är att man kan googla det mesta även i resväg – men ”reseplaneraren” på SL är idiotisk. När man kan åka t-bana plus en buss, t ex, (tänker på resa från S:t Eriksplan till Bromma flygplats där tuben till Alvik och buss därifrån är smidigast) föreslår den en resa med tre eller fyra byten! (Sparar en minut, eller vad det är.)

 13. och

  Lotten: Den gamla versionen är ju inte längre den gamla versionen, eftersom den gäller nu. Töntar.

 14. och

  PK: Tänk om man skulle äta köttbullar med gräddsås och potatis ikväll? Det borde väl lugna ner en?

 15. Tack för info om Uppsalastbussarna, Christer. Har ingen aning om hur mycket som eventuellt finns på mitt uppsalastkort.

  Men det nya systemet fungerar nästan, eller?

 16. och

  SG: Men blir det inte lite kladdigt med mos om man har gräddsåst till köttbullarnast?

  F ö: Jag vill inte vara tryckeri, hämta pdf:ar och trycka ut. Hatar pdf. Jag vill ha allt färdigtryckt.

 17. Christer

  Cecilia N: Månadskort funkar, fast man blippar det inte utan visar bara upp kort och kvitto. Om värdekortet tar slut får man köpa en 10-biljett. Kan med fördel köpas i Resroboten, även om jag blev lite svettig i morse när den tyckte att den 10-biljett jag köpt i natt inte fanns förrän jag hade startat om roboten.
  Jag tycker också att det är enklast att ladda ner pdf-filer av tabellerna. Reseplaneraren är bara bänglig.

 18. Det är inte bara på bibblan det är rörigt. Nacka Forums inloggningssida leder tillbaka till inloggningssidan ett tiotal gånger innan det slår och tjejen i repan ler så vackert utan att kunna ett skvatt. Scandic med flera som använder en tjänst som heter WLAN Zone (tror jag att den hette), som av någon anledning kräver konto. Det funkade bra på Loka Brunn, men bara där. På ex-vis First Hotel Billingehus var den så värdo med inloggning och utloggning att jag stängde av den. Tacka vettja små ställen:
  Jag: -Har ni WiFi?
  Repan: -Visst. Här är lösenordet
  Nema problemas.

 19. Nu skulle jag berätta hur det funkar på KB, som är det enda bibliotek där jag sitter med dator, men så kom jag på att jag inte minns. :/

  När vi var ute och reste i somras noterade jag det där otyget med WiFi-zoner. En skylt säger ”Free WiFI” och så ropar man ”hurra!” och klickar på nätverket ifråga och så … blir man inte uppkopplad utan får en inloggningsruta som ber en skriva in användarnamn och lösenord som man förstås skulle ha hämtat vid någon informationsdisk i fjärran.

  Och det där med hotell som har samma system, så man måste logga in varje gång man vill kolla Twitter (för till skillnad mot vanliga nätverk behåller det inte kontakten när telefonen går i vila). Jag vet ett mycket bättre system: användarnamn = rumsnummer, lösenord = ett enda som man får i början av vistelsen.

 20. och

  Tänk, att en gång i tiden var en sådan här diskussion onödig. Tidtabeller fanns att hämta, de fanns också på hållplatserna, och biljett kunde man köpa på bussen/spårvagnen/t-banan. Man fick alltså en biljett, så ingen diskussion uppstod om huruvida man hade sådan eller ej. Jag vet inte om det var korrelerat, men dessutom FUNKADE TÅGEN.

 21. Agneta uti Lund

  I Lund har vi haft ett bra system, med tidtabeller för samtliga stadsbussar, samt en linjekarta direkt hem i brevlådan. På hållplatserna har tidtabeller funnits uppsatta och på bussarna har man kunnat plocka på sig en liten ficktabell för just den linje man åker med. Från och med någon gång nu i sommar så har trafiken övergått från kommunen till Skånetrafiken. Det har hittills inneburit att på vår busshållplats har det inte funnits någon tidtabell under en månad och ingen tidtabell hem i brevlåda. På bussarna har det funnits några ficktabeller men aldrig för just vår linje. Dessa tabeller är inte heller i det behändiga lilla fickformatet som tidigare. I onsdags åkte jag buss – och jag hade på nätet kollat avgångstiderna. Då jag stod på hållplatsen och bussen inte dök upp (förseningar har varit legio sedan bytet) kollade jag på tidtabellen. Konstigt tyckte jag – den stämde ju inte med de tider jag fått på nätet. Det visade sig att redan i onsdags hade man bytt ut tidtabellerna i busskurerna och satt upp den tidtabell som gäller från och med i dag.

 22. Framför allt, Agneta — uti Lund kan man ju kliva på lokalbussen och säga ”Köpenhamn” och då få en pilett hela vägen till Tivoli! Sanslöst effektivt.

  Skulle det kunna funka med en statskommunikation ungefär som statstelevisionen? Jag vill åka och jag vill betala för mig — men det är ju så satans svårt att få till det! (Både åkandet och betalandet, that is.)

 23. Visst kunde man köpa billetten på bussen förr, vilket gladde trafikanterna samt buset som slog oss, skar oss och faksiskt sköt på oss också. Allt för att kunna sno våra ynka undralappar.

  Man ska naturligtvis kunna använda bitalkort på bussar och tåg, men det kräver en uppkoppling, å det tyckte de blev lite för durt, liksom.
  Eller att automaterna som de snabbt som ögat satte upp på hållplatserna, där man kunde köpa billetten innan bussen kom, fått stå kvar.
  Många kör med Lindeman-tricket, det funkar någotsånär.

  SL:s reseplanerare lanserades strax efter att Eldkvarn hade brunnit, och det är inte lätt att transponera filer som är gjorda på ångdator. Man kan med fördel använda SL Realtid från Trafiklab istället, för då får man veta när samtliga bussar som trafikerar hållplatsen passerar densamma.
  Nackdelen är att man måste kunna linjenätet något så när.

  Jag är bergfast övertygad om att planerare, konstruktörer och tocke folk är alldeles för välbetalda och har månadslön.
  Det ska de inte ha, de ska ha resultatlön, betalt när skiten är klar och fungerar. Då skulle det bli tryck i reformeringsarbetet!

  Alla som tillbringar en natt i Stockholm är, för övrigt, välkomna på en gratistur med min nattbuss.

  Ja, det ska vara pasismos till hemlagade köttbullar. Gräddsåsen, pasismoset och köttbullssmulorna förenar sig i en synnerligen välsmakande sörja, som är själva grädden på moset.

 24. Agneta uti Lund

  Det effektiva med Jojokortet och duo-familj (ger för två personer cirka 30 procents rabatt och hade vi haft tre barn under 20 år hade de fått följa med utan ytterligare kostnad!) är jag medveten om. Nyligen klev vi på vår lokala buss här och sa: En duo-familj till Karlskrona – klev av vid stationen och fortsatte med tåg till K. Lika lätt vid automatköp på stationen där när vi skulle hem några dagar senare och biljetten täckte även resan i Lund från stationen och hem. Superbt! Men den som håller i tryckta tidtabeller inom Skånetrafiken för busskurer i Lund etc. har inte rosat marknaden än så länge. Säger jag som nu ska åka en liten tur för att hämta paket. Posten har sedan utflytten till mataffärer etc. indelat oss att höra till en affär fyra hållplatser härifrån (Willys), trots att vi har ett utdelningsställe (Fäladstorget) 1 minuts promenad från oss.

 25. Åh, men då måste man protestera, och allra effektivast gör man det så att det blir durt för dem.
  Varje gång ni får en avi från Willys så ring dit och be att få paketet till Fäladstorget.
  Ekonomiska styrmedel fungerar faksiskt,

 26. Aha, det var din dator där det inte fungerade att få igång trådlösa nätverket… Min kollega nämnde att hon lyckats hjälpa en av två med problem att logga in. Vad jag vet så har inloggningarna (till slut) fungerat för alla utom dig idag. Har du kollat att du inte har någon förbannelse vilande över dig? Det ska nämligen vara så enkelt som att komma ner till receptionen (där vi som arbetar är biblioteksassistenter) och sen gå iväg med sin dator/platta/telefon oavsett tillverkare, modell och märke för att sen logga in. Ibland kan det behövas något extra steg – självklart aldrig samma sak på alla på de olika datorer/plattor/telefoner som våra låntagare använder sig av. Detta brukar fungera för 98 av 100. Kom gärna hit och prova igen vid något annat tillfälle, är jag i närheten och det inte fungerar hojta till så försöker jag hjälpa dig. 🙂

  Inloggningssystemet i sig kan vi tyvärr inte göra något åt hur mycket vi än vill, det är samma system inom hela Eskilstuna kommun på något vis.

 27. Det allra bästa till hemgjorda köttbullar är hummersuflé (eller falsk fiskfärs som den också heter). En jultradition från mina farföräldrar som måste ha uppstått på något fullastat julbord i tidernas begynnelse. Det låter konstigt men smakerna gifter sig verkligen.

 28. Anar man ett visst inflytande från ett broderland? Ett västerst?

  Hummersuffle till köttbullar – det måste vara höjden av raffinemang.

 29. Bess

  Hade anledning att tillbringa tid på biblioteket i Umeå i somras. Där fungerade det enligt den första instruktionen ovan. Dessutom var det tyst och stilla. Gott kaffe hade de i kafeet också.

 30. PGW

  Jag har ingen aning om wifin på Uppsalas stadsbibbla, men de har bra böcker och väldans gott fika.

 31. Och nu till något helt annat.

  På väg till Eskilstuna hade jag tagit på mig rollen som vägvisare för dem som inte så ofta åker den vägen. Vi var en liten karavan med en ledarbil och en jolle. I jollen satt Hyttis och Annika. De babblade väl på rätt så okoncentrerat medan jag kände mitt ansvar och försökte att inte missa avfarten som gör att man faktiskt kommer till Eskilstuna i stället för Västerås.

  Tyngd av ansvaret missade jag förstås avfarten. Till en del berodde det på att ett barnbarn ringde just innan det var dags att svänga höger. Jollen blinkade och tog sedan av åt höger. Hyttis telefon i min bil. Svårt få kontakt, om man säger.

  Jag sökte mig fram längs obanade stigar och befann mig så småningom i Köping S, varifrån jag utforskade stig som ledde till Kungsör. Där sammanstrålade jag med jollen och återseendets glädje var stor. För stor anser jag. Man kan misstänka något slags fnitter.

  Hur som helst: Jag hade upptäckt Nordostpassagen från Arboga till Kungsör! En bedrift som man vanligen får medalj för. Men jag är inte mycket för sådant bjäfs och väntar mig kanske på sin höjd ett hedersomnämnande i media.

  Nu läser jag i SvD att Nordostpassagen kortar restiden mellan Europa och Kina/Japan med en till två veckor! Där ser man vilken praktiskt taget och hart när bragd jag utförde i fredags.

 32. och

  Hummersufflé? Och det säger du nu när jag just kommit hem med en burk köttbullar med gräddsås?

  (Köpeköttisar för att jag inte orkar laga mat idag, särskilt inte konsthanverk som köttbullar. Men jag kan!)

 33. Men huuuuuur coolt är det inte att Yvonne som var där på biblo kommer in här och kommenterar? Visserligen vet vi fortfarande bara att wi-fin alltid funkar och att det ligger på kommunens ansvar, men det är hur som helst jättehäftigt!

  /nöjd båsbas som strax ska åka iväg och inte träna basket på en basketträning

 34. Det är huuur coolt som helst!!

  SG, heter din bil Vega?
  Medalj ska du givetvis få, i äkta ostronskal, även om kokningen som utfördes av välvilliga kalaskokerskor något förtog lystern hos pärlemorn.

 35. PK

  Hur det är med wifi på vårt nybyggda bibliotek vet jag inte, jag lånar e-böcker numera över mitt eget wifi och där har jag sällan problem med att logga in. På mitt wifi, menar jag då. Här blir det köttfärslimpa ikväll. Med inrullad mozzarellaplatta.

 36. OT: Nuuuuuu kom Niklas’ limpa som han skickade till oss och som vi skulle ha njutit av på kommentatorsbåskalaset i fredags, men som gick vilse på Postens slingriga vägar.

 37. Orangeluvan

  Jag tror denna dags båsinlägg går in på tio i topp-listan. (Kriterium: orsakar flertalet otyglade skrattattacker.)

 38. SG, Småland. Och jag antar att rätten tillkom när någon råkade lägga både hummersuflé och köttbullar på samma talrik. Numera äter vi det som en separat måltid någon gång runt jul men så länge farfar levde skulle allt (och då menar jag allt och förmodligen lite till) finnas på julbordet; farmor lagade mat hela december.
  Falsk fiskfärs heter den eftersom det inte är någon fisk i/på den.

 39. Orangeluvan

  Åh, det är nog jag som är skyldig till pärlemorlysterns förtagande! Lotten sa nej, och jag sa jo. Jag tänkte att skalen skulle sprida SMITTOR annars.

 40. Örjan

  Gotlandslimpa. Har jag aldrig bakat. Bara läst om.
  Den lär lär nå sitt smakoptimum efter några dagars lagring, och stå sig länge, länge.
  Som faktum är. Väl bekomme!

 41. Fnittra? Jag? En dam i mogen ålder fnittrar inte, hon behärskar strängt sin lust att asgarva och ler därför i mjugg. Högst. Ha! Hihihihi …

  Och babbla invänder jag också emot, vi samtalade, konverserade, utbytte information, underhöll varandra. Humpf. Ha!

  Jag är fortfarande imponerad av Nordostpassagen, eftersom du (det är SG jag agar) var där (i Kungsör) lika fort som vi kom till kjuejt (Q8 för den som inte tänker bensinmack/kioskställe) vid vägavtaget (från E20 till Kungsör). Nästa fråga: hur fort körde du egentligen?

 42. Niklas! Jag önskar att jag fick träffa limpan, men så är det här i livet.

  Jag har en annan fråga, som alldeles försvann i båspartyyran*. Nypluttan! Du skrev ju häromdagen att hen flög. Är det genomfört, avklarat, uppkastat i luften och avvinkat? Jag vill veta mer, eller åtminstone liiiite mer.

  * Detta kan vara första gången i mitt liv som jag har kunnat skriva två Y i rad och känt att det var korrekt!

 43. Annika, limpan kan träffas vid annat tillfälle. Jag bakar den ofta, t.ex. ikväll.
  Nypluttan flög iväg och vanished like a prick in the sky. Detta efter att ha misslyckats några dagar tidigare och mjuk(buk)landat i gräset. Hon sysselsatte sig sen med ivriga vinghävningar i några dagar och klarade sedan uppflygningen.

 44. Jag är SÅ imponerad av uppfödningsförmågan, och liksom lite rörd också *torkar liten tår ur ögonvrån*. Det måste vara en fantastisk upplevelse att göra någonting sådant, och lyckas.

  (Avundsjuk, jag? Hur kan ni tro det?)

 45. och

  Vilket är mest ansträngande för ögonen, förresten – bokläsande på papper eller platta?

 46. Vägvinnande var SG:s körstil uppenbarligen och bevisligen. Säker … måtte den ju ha varit eftersom varken han eller bilen hade bucklor. Uj!

 47. (Fast nu börjar det lukta lite surt om parenteserna på mitt Ica Maxibröl) (Så man får använda upp dem man har ) (Rätt fort faktirskt).

  Gamla ostronskal sprider odör, och inte smittor. Man kan då antingen lägga dem ute i trädgården ett par veckor ELLER lägga dem i något av de elva hemmavarande akvarier jag har.
  Orangeluvan, det GÖR ingenting, jag polerar bara lite, så blir medaljen som färsk igen.

  SG, det var nånting du glömde!
  Du glömde lyssna på israpporten innan du gav dig av genom skruvisen i Arbogaån. Sånt straffart sig ofelbart. Har du valspäck eller simpelt sälspäck i handsktfacket?

  Visst är det rart att en maträtt med hummer kallas FALSK fiskfärskt? Om man betänker kilopriserna.
  Falsk hummerfärs köper jag. I båda bemärkelsert.

  Idag har jag hedrat Stockholms Aeter- och essensfabrik på Wallingatan med min närvaro, och därstädes inköpt ett halvt kilo hackad och torkad vitlök. Samt 4 g saffran, ett hekto grovmalen svartpeppar, 25 g timjan, ett hekto pomeranskal, lite citronsyra till diskmaskinen, ett hekto pastakrydda och tio kanelstängert av den bästa. Allt för 497 handsmidda crusados.
  Denna kryddbutik anbefalles å det varmaste till det matlagningsintresserade båset!!
  Guidning genomföres.

 48. (Nå, i ärlighetens namn bör nämnas att norr om E18/E20-klyvningen är det MYCKET bättre väg när man följer E18. Devillsäja, när man fortsätter att följa E20 har man först en sisådär matarväg ner till rondellen norr om Arboga, och sedan har man en … tja, rätt knökig väg ett tag.)

 49. Agneta uti Lund

  Ninja-Malin – att få sina paket flyttade till det närbelägna utdelningsstället innebär, om det alls går, minst någon dags försening.

  På tal om lokala bussar, så har vi i dag fått splitter nya bussar i Lund. Samtliga bussar är nya. När man nu trycker på knapp för att bussen ska stanna vid nästa hållplats så låter en sirén så pass högt att alla hoppar till. Tidigare gick det att vid hållplatsdisplayen se ett Stannar under hållplatsnamnet. Det är nu slopat. När jag skulle gå av bussen och var på väg genom dörrarna slog de igen med en faslig fart mitt framför näsan på mig. Busschauffören fick kvick upp dörrarna igen, men hade jag varit någon centimeter längre fram så hade delar av mitt jag hamnat mellan de i raketfart igenslående dörrarna. Gissar att det tar lite tid med allt som är nytt för chaufförerna.

 50. Japp, det finns tidsstudier på hur fort en busspassagerare paltar sig av och på en buss. Så det gäller att sno sig på och inte SINKA TIDTABELLEN. Gangster!

 51. Se, nu börjar jag, som bor på landet och inte kan ha en rimlig tillvaro utan bil (en del människor tycker att det är jähättekonstigt att vi bara har en), undra hur ni egentligen bär er åt som måste tampas med kollektivtrafiken in the wild, liksom.

  Bara närkingska återstår mig. Ujj!

 52. Dieva

  Först ska jag bara påminna er Dr.Who-fantaster om att det i TV4 om sisådär en kvart startar en ny serie med David Tennant som förutspås vara vanebildande. Jag ska själv kika på den.

  Nu ska läsa kommentarerna. Återkommer.

 53. Stavningen, Ninja! Stavningen.
  Även jag har idag besökt Stockholms Æter & Essencefabrik. Jag köpte ett hektogram av var av anis (hel), fänkål (hel), kardemumma (kärnor), kanel (mald) och pomerans (hela skal). Jag instämmer till fullo i Ninjas rekommendation! Bättre kryddor finns inte att uppbringa i Stockholm.

 54. Helt rätt Dieva, vi sitter bänkade!
  Niklas, jag skulle jättejättegärna också vilja baka Gotlandslimpa!
  Så var det något mer … scrollascrolla …
  Jo, och! Det är skönt att kunna läsa på plattan (jag har en padda) med sänglampan släckt, det är nog enda gången jag tycker plattan är skönare för ögonen. Utomhus är den rentav värdelös.

 55. Örjan

  Ja allför länge sedan Yvonne http://yvoeri.blogspot.se/ var här.
  Var det i samband med ”tjockaste boken”?. Kolla förresten hennes hemsida och de underbara fotografierna!

  Niklas: Tackar för recept.
  OT- Tornsvalor/Väntrum på vårdcentraler. Säregen gammmal tidning hittade jag där. ”Vår fågelvärd” nr 5/1012. 15 sidor ang artbestämning av tornsvalor.
  Någon hade tydligen följt här kommenterande Jessika Behrens förslag.
  -Har du gamla tidskrifter/facktidningar du tänker slänga? Tag i stället med till väntrummet hos frisören/tandläkaren/vårdcentralen. Befintliga tidskrifter brukar behöva uppdatering/ -fräschning/komplettering.

  Skogsgurras isproblem? Inte hans första is-dito. Kommer ihåg tidigare diskussion om ismaskin och klara eller icke-klara iskuber.

 56. Stavningen, Niklas, Stavningen beror på att mitt tangentbord vägrar acceptera annat än svenska.
  Finns det bättre kryddor någon annanstans alls?

  Facktiudskrifter är överhuvudtaget rätt roliga, sitter just och översätter en artikel för Ciklidbladet om artkomplexet Cyphotilapia i Tanganayikasjön.
  De båda nordliga formerna sexbandad frontosa och sjubandad frontosa är givetvis två olika arter, inte varianter av samma.
  Se bara på den utmärkta teckning som åtföljer artbeskrivningen av Boulenger (1906). Att vissa individer av den sjubandade frontosan har ett huvudband som bleknar ovanför örat betyder INGENTING! JU!!
  Där högg allt Takahashi och Nakaya i sten.

  Den södra arten som ibland har ett så blekt huvudband att den kallas fembandade Cyphotilapia är ju en solkar C. gibberosa.
  ELLER HUR?
  (Sju sidor, enkelt radavstånd.) (Skrivet av en fransman på engelska) (Fast enklare n den artikel jag översatte som var skriven av en ryss. På franska och sen översatt till engelska) (Som jag översatte till svenska) (Fast jag vet att den handlade i alla fall om firrar).

 57. och

  Tänk, en tidning från 1012, inte fy skam! 😉 Och den heter Vår Fågelvärd? Måste handla om Niklas, då!

  Tack för konsumenttips, Pysse! Tror platta blir jobbigt för mig. Redan någon timme innan snälla AndersG lät mig följa med i hans bil från båskalaset (tror inte jag klarat tåg hem) såg jag blixtar i utkanten av synfältet, och till sist blev de SVARTA och for kors och tvärs… Jag höll på att bli vansinnig. Så blir det när man tar av sig solglasögona i dagsljus för att se mänsklig ut, och sedan inte har vett att flytta sig ur fotoblixtzoner! Och de finns fortfarande kvar i viss omfattning. (Men kommentera kan jag!)

  Någon sorts brittisk polisserie i TV4 – är det den med Tennant? Ser inte så noga, för så fort jag närmar mig TV:n försvinner bilden. Måste vara min karismatiska utstrålning. Eller tvärtom.

 58. Dieva

  Jag i stort sett ingen erfarenhet av wifi på bibliotek så jag kan tyvärr inte vara konstruktiv där.

  Vad gäller kollektivtrafiken så använder jag en app, STHLM Traveling, på min finfån (androjd). Den funkar bra och ger olika alternativ på resväg mellan punkt A och B. Det går att lägga till stopp på vägen och välja vilka färdmedel som är intresserad av.

  Niklas, jag vill också tigga receptet.

 59. Jamen ååhhh, jag är seg, trodde Dieva menade en wifi-app! Wifi på tåget, ja tack! Det är nämligen ”radioskugga” på större delen av sträckan hem från jobbet.

 60. Agneta uti Lund

  och – är det glaskroppsavlossning som besvärar dig?
  På TV4 började i dag en deckare »Broadchurch« som sänds i 8 avsnitt och Tennantär med.

  Har roat mig med att läsa om alla kryddor och essencer hos Æter och Essencefabriken. Eftersom mitt luktsinne inte existerar längre så har jag försökt att minnas en del av dofterna och smakerna. Det gick så där.

 61. Trodde inte att man kunde bli kär i en gammal butik. Men Aeter & Essencefabriken föll jag pladask för.

  Visst har ni outhärdliga problem med det mesta i huvudstaden. Men så har ni ju Aeter & Essencefabriken att söka tröst och hugsvalelse i!

 62. Nej, jag var ju på basketträning utan att basketträna och hann inte se Tennant-deckaren. Nu ska jag se om den går att se på tv4play … och nu ser jag att det går, men man måste ladda ner en extraplugin på grund av rättighetsskäl. Grrrrnfffffff, är jag inte tillräckligt irriterad på krångel, va? Okej, ladda ner, klicketicklick.

  Loading, loading.
  Loading, loading.
  Loading, loading.

  (http://www.tv4play.se/program/broadchurch?video_id=2419626)

 63. och

  AuL – nej, irit och blefarit. Extrem ljuskänslighet. Om blixtarna också är något annat, vet jag inte.

  Varje sen kväll samma dilemma: Ska man diska innan man kojar, eller inte? Har man diskmaskin är det förstås bara att putta in allting där. Och det har väl alla, antar jag. Så dilemmat kanske är väldigt lokalt och bara gäller mitt kök.

 64. Allt är bra, allt är bra, allt är jättebra … essence? Varih*lv*t* kommer c-et ifrån? Är det inte bara en skrytfena i det här sammanhanget? Det ser så vansinnigt tillgjort ut.

 65. LupusLupus99

  Förövrigt så har Vasamuseet fri tillgång på Wi-fi utan krav
  på någon inloggning. Dock så kostar det 130kr att gå in så
  på så sätt så är ju Wi-fin (wi-fit?) egentligen inte gratis.

 66. Agneta uti Lund

  och ->Låter besvärligt med dina ögonproblem. Hoppas det bättrar sig. Blixtar är vanligt i samband med glaskroppsavlossning. Har jag upplevt några gånger.

  Agneta, som inte har diskmaskin. Nu när vi bara är två är det ju inte särskilt besvärligt, men då vi var en sexpersonersfamilj hade det suttit fint – men fick uteslutas pga av litet trettiotalskök i stor våning. Det fanns ringklockor i alla rum och till på köpet i badrummet och en liten numrerad lucka i kökshallen föll ned då man ringde på sådan. Men inget mer hände …

 67. Förresten, såg del ett. David Tennant! I slarvskägg! Oooohhh!

  Och så den briljanta Olivia Colman som var så hysteriskt rolig i en av de bästa komedierna som gjorts på senare år, Twenty twelve (om förberedelserna för OS i London, och de FICK inte betitla serien ”2012” för den ”titeln” hade IOK patent på, ungefär — vilket är en typisk sådan grej som serien gjorde sig lustig över).

 68. C i essensen kommer sig att av butiken och då även namnet är runt hundra år gammal. Liksom inredningen, tillika vågen.
  Kryddorna däremot är rykande färska.

 69. Så butiken har funnits SÅ länge. Oj. Eller Uj.

  Jag skulle nog gärna besöka den om tillfälle uppstod.

  Fast att betala pengar för timjan … jag har massor (krydd-, back-, stor-) i trädgården så jag blir lite full i skratt vid tanken.

 70. Äter frukost på Niklassess bröd nu. Hurrajavlar vilket bröd.

  Är receptet hemligt eller kan man blogga om det? Niklas? VAKNA!!!

  Äh, jag åker till radion och pratar om hammock så länge.

 71. IOK har/(tror sig ha) patent på så mycket.

  Här har Knit-A-Longen (KAL) på Ravelry vid lämpliga tidpunkter hetat Ravelympics flera gånger och så blev de tvungna att byta namn nu senast.

  Många upprörda muttranden kunde vittna om att IOK ville byta namn på diverse olika saker i världen, i stort sett även på samhällen i USA som heter nåt med Olympen. (Och då även såna saker som Olympias däckservice och annat som råkade vara beläget i dessa samhällen.)

 72. Anna-Lena

  Visst är vi fler som inte har diskmaskin och inte vill ha heller. När det bara är maken och jag behövs inte diskmaskinen och när familjen kommer (22 st eftersom vi gift ihop två familjer) förslår inte en diskmaskin i alla fall. Allt skulle inte få plats och det tar för lång tid att vänta tills den gått färdigt så då skulle man ändå få diska för hand.

 73. och

  Jag är bara en och det blir ÄNDÅ massor, massor av disk! Man skulle kunna tro att jag alltid äter trerätters lunch och middag, men det gör jag ju inte.

  Men glass. Och chokladkräm. Och kaffekoppar och juiceglas blir det. Och fat man rör ihop sconessmet på. Und so weiter.

 74. Lotten, jag tror du läser din blogg slarvigt … jag har redan skickat receptet till Örjan, Pyss och Dieva. SÅ hemligt är det. Dessutom har jag först hittat det i en bok, ”Bröd och marmelad”, (även om jag sen har modifierat det lite efter min smak) som tydligen finns i nytryck! Jag ska redigera receptet lite efter en diskussion med Örjan så mailar jag det till dig sen.

 75. Kan vi också få ett? Om det inte är hemligt…
  Och om det inte är det så kanske det får plats här hos Lotten?
  Sällan hört någon gå igång så rejält på en beta bröd. Måste vara mycket speciellt.

 76. Ökenråttan

  Niklas: ”Falsk fiskfärs” som beteckning på humersufflé måste vara höjden av oskrytsamhet. Vilka oskrävlare ni är. Tjusigt.

 77. Ökenråttan

  och: Jag har hört en läkare förklara blixtarna som en sorts migrän i ögat/ögonen.

 78. Nej, Niklas. Att kalla småländska kräftor för hummer är ju inte alls att förhäva sig. Bäst att dra till med trippelmajlis här 🙂 🙂 🙂

 79. och

  ÖR: Jag har också hört det, men tror det är så i mitt fall, för blixtarna (eller vad jag ska kalla dem, månskäreformade ljusfenomen?) kommer när jag rör ögonglob(erna) och dök inte upp förrän irit/blefarit drabbade mig – fast jag haft migrän sedan jag var arton år. Båsfesten var himla kul även för mig som mest satt och såg sjuk ut, men den tog verkligen på ögonen, och det finns lite blixtar kvar – dock inte så väldigt besvärande, bara lite då och då. Hur som haver, försiktighet hjälper!

 80. Ett annat skitsystem är videokonferenanläggningar i kombination med delade dataskärmar! När det inte funkar är man hänvisad till (pixlig) bild och (dåligt) ljud i kombination med ingen skärmbild, eller tvärtom. Jag ska byta bransch till den som gör bättre system, den måste ha en JÄTTEMARKNAD!!!

 81. Och: De där blixtarna, kan nog vara migrän utan huvudvärk. Jag har haft det ett par gånger och det är lite jobbigt, men bra mycket bättre än migrän MED huvudvärk. Ljuskänslig blir man i alla fall och liksom lite introvert.

  Lotten: Det här känns som en mycket korkad fråga, men varför använder du inte din mobil som mobilt bredband, kopplad till datorn i stället för att riskera psykbryt vid varje försök till uppkoppling på hotell, restauranger och tåg eller i gallerior, parker och väntsalar? Den är ju alltid med och dessutom laddar man ju upp mobilen från datorn. Får bara datorn en slurk el då och då är man alltid uppkopplad. Det måste vara något jag missat här, för du verkar ju satsa på effektiva kommunikationslösningar om det går.

 82. Vettig fråga, Karin, men mitt mobilmodem (eller vad man kallar det) är inte helt 100. Väldigt ofta funkar det inte, ibland en liten stund och sällan smärtfritt. (Ingen vet varför det är så med just min telefåån.) Om det finns ett finfint wi-fi med superduperhastighet använder jag hellre det. (Om jag kommer åt det, vill säga.)

  Finns det inte något wi-fi, blir det förstås mobilen … om den funkar. Och om jag har tillgång till el eftersom mobilen snabbt snor allt batteri som datorn eventuellt har.

  Sedan finns det ju andra orsaker till att jag står med psykbrytsfeeling: som när man med en Telenorfån står i Västerbotten och inte kan hitta vågor ens på högsta slalombackens krön.

 83. och

  Karin: Jo, migrän utan huvudvärk men med blixtar är att föredra. Ögonen kan förstås också värka. Treo hjälper.

  För varje grej jag läser om jobbiga elektroniska kommunkationsproblem blir jag alltmer deppig. Vilken jäkla tid det tar, och huru stressframkallande är det inte! En busstidtabell IRL FINNS KVAR med eller utan el och täckning och nätverk. Puh! Och kartan i kartboken ÄR STÖRRE än den i mobilen…

  På jakt efter den tid som flytt…

 84. Dieva

  Först ett offentligt tack till Niklas för receptet!

  Sen tänkte jag också tipsa om att Espresso house, för er som springer på deras faciliteter, har fritt wi-fi. Kräver att man godkänner villkoren men ingen särskild inloggning som sådan.

  Och så har Dr. Who-boxen anlänt. Så om jag verkar ha trillat av planeten så kan det bero på det.

 85. […] Lotten Bergman vill åka buss, försöker kolla tidtabellen med lokaltrafikbolagets app – och blir superfrustrerad. ”Tidtabellen har upphört”!?! Hur hjälpsamt är det? ”Den gamla versionen visas nu.” Varför skulle man vilja se en gammal tidtabell?!? Lotten kommenterar: […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.