Hoppa till innehåll

I loungen

En av fördelarna med att köpa tusen och en tågbiljett för dyra pengar och att sedan missa släktmiddagar för att tågen fastnar i Hallsberg och snubblar över signalfel, är att en belöning väntar när tusenlapparna på löpande band i en halv evighet har matats in i SJ:s mage som påminner om Jätten Glufs-Glufs.

Tillgång till loungen.

Det är ”sällskapsrummet” på Centralen där man inte söker sällskap utan faktiskt sätter sig att jobba mellan tågavgångar och möten. Det funkar så vansinnigt bra att få lov att sätta sig i loungen att jag är beredd att köpa extra tågbiljetter bara för att komma upp till denna nivå resten av livet.

Så här sitter jag just nu.
Så här sitter jag just nu.

I min favoritavdelning – den tysta – sitter främst de deadlinestressade och introverta. Ingen, ingen, ingen, INGEN läser en bok, tittar i taket, petar naglarna eller stickar en halsduk. Alla stirrar stint i datorns djup och släpper skärmen med blicken blott för en stilla suck med slutna ögon.

I den yttre avdelningen är det annorlunda -- där samtalar man med ressällskap, har möten och och pratar i telefon.
I den yttre avdelningen är det annorlunda — där samtalar man med sitt ressällskap, har möten och och pratar i telefon.

Alla i loungen har tillgång till knäckebröd, vetebröd, aprikosmarmelad och philadelphiaost samt kaffe, juice, te och världens godaste digestivekex.

Mormors hosta!
Mormors hosta!
Det här vet jag inte riktigt vad det är, men jag får äta hur mycket jag vill av det.
Det här vet jag inte riktigt vad det är, men jag får äta hur mycket jag vill av det.

I tysta avdelningen finns det gott om eluttag i små hemliga luckor. Där kan man som för i tiden även stoppa in nätkabel för att få tillgång till det däringa World Wide Web.

Visst känns det lite antikt?
Visst känns det lite antikt?

Nu när jag har talat om hur underbart det är här, ska ni få ta del av medaljens baksida. För även här drar sig de underligaste, mest högljudda och illaluktande till platsen precis bredvid min.

Jag sitter just nu bredvid en karl som har hörlurar med ljudläckage (visserligen Mozart, men ändå liksom) och som äter knäckebröd som vore det den första måltiden på två veckor och den sista i livet. Smulorna yr genom både näsa, mun och skägg medan marmeladen rinner från mustaschen ner till kavajslaget, där den sammanstrålar med hårpiskan som ligger som en kopparorm över axeln.

På min andra sida sitter en man med tättslutande lurar och därför okänd musik. Men han har ett ohyggligt, genomträngande tutpip i näsan. Jag vet inte och kan inte föreställa mig vad det är för anordning som sitter i näsborren, men den borde han ta patent på och sälja till Försvarsmakten.

Själv är jag ju som alltid ett under av ordning, skönhet, väldoft och lugn.

Share
Publicerat iBloggen

58 kommentarer

 1. Luxury! (sagt som av en äkta Yorkshireman)

  Det där i kannan ser ut ungefär som om det kan bli omelett. Luktade du på det? Jag skulle ha luktat på det. Eller stuckit ett finger … nej, hyfs och hygien, inte ett finger utan en tesked i det och smakat.

 2. Jag saknar damrummet på Centralen.

 3. Det där gula i kannan ser ut som en blandning av
  apelsinjuice och vaniljsås. Gott var för sig men kanske inte
  lika gott om man blandar dem i samma kanna.

 4. Agneta uti Lund

  Finns det ankbröst på bordet? Då skulle det kunna vara apelsinsås i kannan. Eller så är det kanske mango- och yoghurtsoppa?

 5. Digestive med Cantadous Paprika och chili (Även Extra vitlök) Is Da Shit, som det heter. Ett ständigt hot mot mina viktbevarande ansträngningar. Särskilt efter midnatt.

 6. Ökenråttan

  Gissar på blivande omelett i bunken. Fanns det inte nån omelettpanna i närheten? Annars kunde man kanske göra omelett i brödrosten … eller i varje fall äggröra? Man får vara uppfinningsrik och improvisera när man lever under fältmässiga former och på resande fot.

 7. Feldoserad spädd jos är min teori.

 8. Christer

  Smet till fattiga riddare!

 9. PK

  Custard and fish fingers.

 10. Ikväll ska jag åka tåååg! Det är väl här man meddelar sådant?
  Jag har aldrig besökt en VIP lounge och skulle nog behöva lite tips på hur man beter sig i en sådan, känns det som, om jag händelsevis skulle få förmånen någon gång.

 11. Ökenråttan

  Lars W, 15.48: OST är så gott och så farligt. Lille M och jag har inlett viktreducerande ansträngningar. Lille M är inte så liten som det låter och jag väger 20 kg mer än då när vi föll för varann. Om detta går bra ska jag rapportera och berätta för vem som vill höra på.

 12. och

  Cecilia N: Tänkte just detsamma. En gång i världen fanns ett enskilt väntrum för kvinnor och barn på Centralen, det kallades inte lounge och man måste inte meritera sig på annat sätt. Toan låg längst in, långt från allt vad karlfolk hette. Det var annat det än de där jädrans unisextoaletterna!

 13. Ökenråttan

  En engelsmans reaktion på unisextoaletter. Det var ganska många år sen så det var inget vanligt arrangemang. Det var i samband med nåt häftigt party på Marstrands fästning (!). Vi stod där, damer och herrar i kö. Engelsmannen såg förvirrad ut men så gick det upp ett ljus för honom: “Ah, mixed double.”

 14. Louise

  Jag gissar mango- och apelsinsmoothie, de brukar se ut ungefär så. Mangon ger en viss kletig viskositet.

 15. Sara

  Äggtoddy.

 16. och

  So much for “hela folkets järnväg”.
  Något skämtprogram på TV. Alla pratar i mun på varann på en scen. Och nu kommer visst någon in förklädd till varmkorv. Jag hänger inte med i nutida kultur.

 17. och — för en sekund blev jag oerhört förvirrad och trodde att korven hörde ihop med den hittills oidentifierade men friskt gissade gula, lösa, smeten på Lottens bild från loungen. Så nu tänker jag på utspädd senap (blä, ända tills den spänds med grädde och hamnar i pannan tillsammans med köttbitar av ett eller annat slag varvid det hela blir umjumummm).

 18. Späds, heter det (variallsindar kom det där n-et ifrån?)

  Nå, medan man rättar sig kan man ju alltid sjunga en sång … eller, jag har hela dagen tänkt på en mycket gammal låt som förmodligen inte alla känner igen, men den passar så bra här p.g.a. titeln. Och så är jag ålderstigen nog att älska Mott.

 19. och

  Sorry, Annika! Var för lat för att göra mellanrum mellan styckena.

  Jag håller med smoothiefalangen. Smet kan ju inte stå i rumstemperatur. Men jag skulle nog inte våga smaka. Vaniljkrämslängd, däremot…

  Hur får man reda på att man platsar i loungen? Får man sms?

 20. Nämen, engelsmannens reaktion på unisextoalett var ju snarlik kvällens reaktion från italienarna på alkoholfritt vin! Det var nästan som att svära och när jag berättade att det även finns alkoholfritt bubbel, tyckte dom att det var för mycket obehaglig information. Sedan beställde dom en pava alkoholfritt vin! (Tyvärr, TYVÄRR var det slut!)

 21. Örjan

  Ökenråttan:
  Fått mer att älska!
  Även om du gifte dig med mindre.

 22. och

  Nu är jag förvirrad. Är Örjan Ökenråttans Lille Make?

  Även jag har påbörjat viktreducerande ansträngningar. Fast mest går de ut på att jag inte riktigt har tid att äta. Utom framåt eftermiddagen, då det finns tid för allt möjligt gott.

 23. Hannah

  Mormors hosta???????

 24. Mormors hosta är ett gammalt namn på wienerbröd med gul vaniljkräm på — eller snarare, det är vaniljkrämen som är hostan. Som då skulle se ut som nå’ slem som mormor hostar upp. Ungefär.

 25. och

  Men gah. Förklara inte så noga!

 26. Jamen … om man inte är lite tydlig kanske det inte går fram. Ähum. Äh-äh-äh-grghglll-gah!

 27. Ö: 2007 vägde jag 17 kilo mer än i dag. 2008 beslöt jag mig och 2009 blev det stora året, då jag ‘tappade’ elva av dessa kilon. GI-metoden var skräp, hade jag sett i min omgivning; Alla som mirakulöst gick ned, gick upp igen när de var vid målet(!). Det gällde att lägga om sitt liv. Alevo-soppor (med egen kryddning) hjälpte stort. Sen fasade jag ut allt vad socker heter, slutade ströäta och nu har jag bara det svåraste kvar:
  Att en nattmacka ska vara så inihälvite oemotståndlig!

 28. En sak undrar jag: är Lotten fortfarande lugn och väldoftande? Eller är det där två saker? Två saker undrar jag … nä, det funkar ju inte.

  Min tolkning är att lugnet och väldoften hör ihop. Stress = svett. Lugn = icke-stress = osvett.

  Lotten, var är du? Vad luktar du? Luktade du någonsin på den gula sörjan i kannan som vi alla undrar över?

 29. Förlåt — jag har föreläst och haft mig sedan vi hördes senast. Men framför allt har jag (än en gång!) i gott och städat sällskap blivit utslängd från en lokal i Stockholm.

  Det hela är ytterst underligt. (Men en bra historia för de eventuella, framtida barnbarnen.)

 30. Det låter som om nästa blogginlägg är grundlagt.

 31. Nu har jag läst [2010] och … men, var det lika illa … ?

  Uj.

  Jag hoppas i alla fall att den gula sörjan motsvarar våra förhoppningar om någonting surrealistiskt. Eller åtminstone någonting ät-/drickbart.

 32. Malin Lindqvist

  Om det inte är nån smoothie, så gissar jag på koldskål, filmjölk med uppvispad äggula, rivet apelsinskal och en gnuttans, gnutta vanilj. Finns på tetra i Danmark.

 33. Utkastad från krogar?

  Gammal vana. Senast det hände var från pianobaren på Malmen. Visserligen kanske åtta eller tio år sedan och visserligen hittade man den verklige “äldre herrn” som hade stört (han var på muggen och ordnade till fysiken och lite annat) så att rätt person kunde bli vederbörligen utkastad. Men ändå, utkastad är mitt andra namn. Att jag bodde på hotellet hade ingen betydelse. Ut skulle jag.

  Dom där pojkarna förstår inte logik. Man ska helst bara se verkligt undergiven ut och inte ha några som helst egna idéer.

  Jag kan för övrigt tänka mig att personalen från Grand Central blivit flyttad till det där plejset. Verkar vara samma sort.

 34. Ökenråttan

  och 23-06: Nej, Örjan är inte min make; han är en bara en uppmuntrande gentleman. Tack, Örjan.

 35. Ökenråttan

  LarsW 01.12 (Vad gör du uppe mitt i natten! Snikar dej till en nattmacka?) Lägga om livsstil … Vi lever redan så sunt: knappt nåt socker, lite fett, inga mellanål, inga nattmackor, inget fikabröd. Svårt att skära ner då. Fast vi lagar mat för fem fast vi nu bara är två och så äter vi stora portioner för det är så gott. Och vi älskar att smutta på lite matlagningsvin medan vi griljerar och briljerar i köket och så lite vin till maten och då blir vi sugna på en ostbit och sen går det lätt bara utför. GT på balkongen i sommarnatten. I lördags dracks det vin redan till lunch. Kort sagt: det är inte bara vad vi äter som räknas. Nu har vi slutat dricka alkoholhaltiga drycker HELT, få se om det ger nåt resultat.
  (Nu lät det kanske som om vi var gravt alkoholiserade, men så illa är det väl inte. Dock: alkohol är ju väldigt kaloririk så skippar man den kanske det kan göra lite skillnad. Att dra till med konstiga specialdieter tror inte vi heller på.)

 36. En gång gjorde jag misstaget att fråga doktorn hur mina levervärden såg ut. Det skulle jag inte ha gjort. “Varför frågar du” undrade hon. “Jo, jag dricker ganska mycket sprit” svarade jag sanningsenligt och oskyldigt.

  Efter det är hon helt koncentrerad på min alkoholkonsumtion i stället för min diabetes. Jag har testat med 14 dagar utan trevliga drycker utan att det syns i blodsockervärdena och jag har ökat dosen utan att det syns. I jämförelse med vilken tysk eller fransos som helst är jag tämligen måttlig. Men i Sverige är det ju misstänkt att ta en mellanöl vid midnatt – “Tänk på att du ska upp och jobba imorgon!” Ja, fy faen.

 37. och

  Men Ökenråttan, det låter ju som om ni har ett härligt liv rent gastronomiskt, du och Lille Maken (och säkert på alla andra sätt då också, för mat- och vintrivsel sprider sig), så det vore väl synd att lägga om mer livsstil än ni redan gjort? Kan ni inte bara klämma in fler långpromenader runt hela Djurgården i programmet?

  2000 kcal om dagen ska man äta, och om man blir tjock av det, blandar man för lite (glömmer wienerbrödet, till exempel) eller rör sig för lite. och eftersom gympa och sånt är jättetråkigt (undantag basket, givetvis), ska man gå långpromenader och dansa salsa i stället!

 38. och

  Nu läste jag om utkastningen 2010 och blev skitförbannad. Vilka pyramidaltöntar! Var var det, och har du någonsin gått tillbaka, och har de ändrat sig?

  D*rrvakter är galna. Inte så sällan kriminella, enligt mina källor. Jag går aldrig till ett ställe med d*rrvakter. Tänk om man råkar hosta fel.

  Har själv blivit utslängd en enda gång, märkligt nog från ett rätt tomt lunchplejs mitt på dagen. Där satt jag och pratade fredligt med pojkvännen och spik nyktra var vi, möjligen skrattade jag, när någon kom fram och sa att de måste VERKLIGEN be mig gå. Jag undrar fortfarande varför. Så det kan bli konstigt även utan d*rrvakter.

 39. Ökenråttan

  SG: Gick du ned då när du var utan festliga drycker? Eller var du nykter nästan i onödan, ur viktminskningssynpunkt alltså?

 40. Ingen inverkan på min lekamen. Knappast ens på mitt sinnelag. Men vissa insomningsproblem. Främst orsakade av tanken på att det ju faktiskt fanns läskande dryck inom räckhåll.

 41. Ö: Numera vaknar jag vid ett par tillfällen nästan varje natt, och då är det svårt att inte mumsa på något till ICA-s Svartvinbär light. Men det är iaf för det mesta en(1) Digestive och denna nästan alltid utan sovel.

  Vad gäller alkohol gick jag över från öl till rödvin för några år sen, och det bidrog till min viktminskning.

 42. AndersG

  En annan variant kan vara periodisk fasta (http://5-2dieten.com). Inte alls så hemskt som det låter. Jag (vi) började i april att fasta måndag-tisdag. Inte för att gå ner i vikt utan för att kanske kunna leva lite längre och friskare med hjälp av en hel bunt förbättrade värden. Sedan dess har jag gått ned 6 kilo. Det var ju inte riktigt det som var meningen, tänk om jag försvinner.

  Förresten. Tänk om det inte är eventuella överkilon som försvinner. Tänk om det är andra. Kanske blir endast övervikten kvar till slut.

 43. Pssst. Jag är i loungen. Ingen mystisk gegga i kanna idag. Men mannen bredvid mig äter äpple som en gris.

  Tänk att ni diskuterar viktminskning! Det har vi aldrig gjort förut va?

 44. hyttfogden

  Har ni sett att det är ungar i boet hos Ilmar och Irma?
  Kalakotkas 2?

 45. Har slarvat bort länken. Hur hittar man dem?

 46. Christer

  Jag har sent omsider upptäckt att det är en missuppfattning att träning är tråkigt, och att denna missuppfattning främst beror på att man inte tränar regelbundet, alternativt inte har hittat rätt träningsform. Synd att jag inte kom på det innan jag fick ryggproblem, det hade besparat mig en hel del smärta genom åren.

 47. och

  Jo, organiserad träning ÄR tråkigt! Att röra på sig ska vara KUL, om man måste övertala sig själv är det något fel. Människan är gjord för att kuta omkring och leka, klättra i träd och simma, alltså uppfattar vi det som skoj. (Precis som det är mums att äta. ) Men när man ska börja räkna skojet blir det som att måsta ha älskog just på onsdagar mellan 21:30-22:00 samt tisdagsmorgnar 7:00-7:22, även om man hellre vill sova. FEL!

  Vidhåller jag envist.

 48. Jag håller med och. Om jag inte hade trädgård — och om jag inte tyckte att det är roligt med trädgård, förstås — skulle jag vara stel som en pinne. Av trädgård blir man både vig och stark utan att man egentligen märker nåt. Av organiserad träning är jag inte det minsta intresserad.

 49. Oj, jag har ju glömt bort att trädgårdsrapportera! För jag har blomrat och haft mig!

 50. Blir det också en bloggpost, efter den om den jämra kroghanteringen? (Hanteringen av dig och ditt sällskap, menar jag.)

 51. Blombloggpost om kompost kanske?

 52. (kom, post!)

  (Vem var det som skrev om en senil trädgårdsmästare att han hade blivit “non compost mentis”? Um — kan ha varit de som skrev min älsklingsbok 1066 and all that.)

 53. Den har vi också, Annika! Bokhyllan till höger innanför dörren till TV-rummet. Tillsammans med Chick Sales “Specialisten” och Hans Alfredsons lilla bok om att bränna kvistar och löv i ett hörn av trädgården.

 54. Man ska tydligen bidraga med videosar här numera. Avnjut Barbara Ann. En klassisk låt framförd av ett annat klassiskt gäng. Enjoy!

 55. Den var fantastisk, Lars W! (Värd ett eget inlägg, faktiskt.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.