Det här ska bli en lista med tips för alla som inte är världsvana resenärer!
Nittonåringen, som nyss var en liten fyraåring med kläderna på bakåfram och utåin, flög i fredags alldeles solo till Spanien för att hälsa på en av våra djupt saknade basketspanjorer. Hon och en väska stor som en hundkoja (fylld med spanjorernas kvarlämnade prylar) flög från Köpenhamn till Madrid, där hon fick vänta i tre timmar och hennes telefon gick sönder, vilket är opraktiskt när boardingkortet finns i den. Sedan flög hon vidare mot slutdestinationen (efter att ha lånat en telefon och lyckats laga den egna), där det sägs regna 350 dagar per år. Vilket vi har valt att inte tro på.
Jag (som på flygplatser tappar bort kameror, går vilse, läser fel på biljetten, checkar in fel, kommer för sent, tappar brallorna i säkerhetskontrollen, hotas med handklovar och dricker öl) berättade för henne att man väntar precis likadant på en flygplats som på en järnvägsstation. Med den lilla skillnaden att man inte behöver hämta sitt incheckade bagage, som mystiskt och automatiskt (oftast) kommer dit man själv ska utan att man behöver göra något. Jag fick av snälla släktingar tips om att Nittonåringen skulle
- dricka mycket (vatten eller juice that is)
- undvika att ta kontakt med trevliga farbröder
- ha med något att läsa
- låta bli att läsa och istället världsvant flanera omkring i taxfreeområdet och prova parfymer
- klämma på svindyra väskor
- se till att prata med alla
- köpa vatten med en smaksättning som man inte förstår sig på eftersom allt är skrivet på utrikiska
- sitta och gissa på människors nationalitet
- ha mobilen på larm så hon inte missar flyget
- stänga av mobilen eftersom det är svindyrt att ens titta på den
- ta reda på var gaten ligger meddetsamma
- kolla tavlorna med avgångstider och gate flera gånger eftersom de ibland hux flux byter och det blir jättestressigt så att man måste springa
- lyssna noga på alla högtalarmeddelanden
- akta sig för ficktjuvar
- gå på toa
- gå omkring hellre än att sitta ner och stirra i en bok.
Lite spretigt, kanske? Är mina släktingar inte som jag?
Visst har ni mer att dela med er av? Fyll på med tips om öronproppar och extra örngott samt snytpapper även om sådana råd inte nödvändigtvis har med flygplatser att göra. Kom igen alla resvana – tänk er att små rara ungdomar (eller helt vanligt folk) googlar fram just detta inlägg och nu skriker högt av glädje eftersom det är en kunskapens och erfarenhetens källa till visdom!
(Och svaret är ja. Det kan man. Jag har gått vilse på Philadelphias flygplats och den är inte ens särskilt stor.)
Öronproppar ska man alltid ha. Nedladdade intressanta radioprogram så att man slipper surfa svindyrt. Utskrivna boardingpass och uppskrivna bokningsnummer – lite inte bara på telefoner som behagar bete sig lite hur som helst. Tom vattenflaska som kan fyllas på innanför säkerhetskontrollen. Handsprit/gel. God bok. Tunn varm sjal. Raggsockar så att kan ta av sig skorna på flyget utan att frysa om fötterna.
Gå på toa en gång till. Man ska alltid gå på toa en gång till.
Och ha en torr t-shirt och småbyxor tillgängliga i handbagaget om det blir svettigt och långköande, även om det bara är en kortresa till Spanien. Och ha druckit ur juicen precis lagom till incheckningen. Och ha med matsäck i form av banan utifall att det blir långköande i säkerhetskontrollen och blodsockersjunkande till ”Jag ska aldrig, aldrig ALDRIG mer flyga till Spanien och byta i Madrid!”-nivåer..
Jag har numer bara ett enda tips och det är att kolla packningen innan man beger sig hemifrån. Jag packar alltid ett stort hål i väskan för oförutsedda inköp, ost och bubbel till exempel (nästan alltid bara mat).
Det där med vad man gör på flygplatsen är ju som på vilken hållplats som helst, bara lite lyxigare med tak över huvudet och stort utbud av mat. (Eller mat och mat, förresten – ätligt kanske bättre beskriver utbudet.)
Och förresten är det skitsvårt att hitta ut från Terminal 4 på Arlanda! Det står ”Utgång” överallt, men det är den lilla enda skylten med ”Exit” som visar var utgången är!
Packa alltid ner ett klädombyte (inklusive badkläder om du ska till en destination där bad står i fokus) i handbagaget för de fall då ditt incheckade bagage behagar välja en annan destination än du själv.
Rusta dig med tålamod om du byter flyg på Heathrow.
Ska du spendera en natt på flygplatsen i Zurich rekommenderas kudde, filt, ögonbindel och öronproppar. Ljuset tänds och släcks lite som det vill under natten och en mycket irriterande melodislinga är satt på repeat hela (och jag menar verkligen hela) natten.
Jag släpade en gång med mig ett gammalt blommigt vaddtäcke (typ 40-tal) till USA eftersom ryggen krånglar och jag inte kan sova på främmande madrasser. Kan man alltså även ha glädje av på Zürichs flygplats?
Själv anser jag mig vara en trevlig farbror. Men det håller jag för mig själv, för att slippa bli störd av diverse yngre i läsandet av en God Bok.
Måste du ta medicin varje dag ta med för flera dagar än du
planerat vara borta. Man vet aldrig om det blir förseningar. Och ha medicinen i ditt handbagage.
Hyttfogden: Femtonåringen är också ute och flyger — just nu i Frankrike. Han blev i förrgår bestulen på sin ryggsäck med necessär och mediciner, så nu är han helt utan allergimedikamenter.
(Att döma av bilderna som vi tar del av på Instagram, var den där medicinen alldeles onödig. Igår köpte han utan en nysning ett fickur med Eiffeltornet på. ”Så värt!” var kommentaren.)
Får man alltså fortfarande sova över på flygplatser sådär ba?
Jag gjorde det runt 1977, när jag inte kom med ett plan som jag hade siktat in mig på (100-lappsbiljett i mån av plats). Det var ljust och obekvämt, minns jag. Och inget blommigt vaddtäcke hade jag med mig.
Klart man kan bo på en flygplats! (Ett tag i alla fall!)
Jag sov över på flygplatsen i Zurich så sent som i påskas och jag var långt ifrån ensam. Den terminalen jag skulle avresa ifrån var förvisso stängd över natten, men det var inga problem att hitta en annan terminal att våldgästa. De försökte i och för sig prångla på mig ett övernattningsrum till ett hutlöst pris, men det avböjde jag.
Obekvämt var det och något vaddtäcke hade jag inte med mig, men det var det värt.
Min övernattning var en följd av en tämligen omständig rutt för att ta sig från Köpenhamn till San Fransisco och när jag kom till Zurich var jag redan incheckad till nästa etapp. Det är troligen skillnad om man inte har en biljett och avser att sova över vid biljettkontoret eller inchecklingsdisken?
Nu blev jag allt lite flygplatssovaövernyfiken och -sugen. Flyger från Köpenhamn den 1/7 … Hm … hm … hm …
Utresa 05.50 till vårt Andalusien runt i september. [Noaord!] Ska man natta i terminalen, i ett närbeläget hotell eller kliva upp Hur Tidigt Som Helst? (Vi pratar om att egengkligen inte gå att lägga sig).
30 lika i halvtid mot Spanien!
Usch, jag vågar inte titta, Christer! (Det är basket, förstår ni.)
Varför ska du flyga ifrån Köpenhamn? Duger inte Arlanda? 😉
Jag måste — den siste juni är jag i Skåne på en annan grej. (Tänk om jag hade haft som princip att undvika Arlanda för att Arlanda inte duger … Vad intressant jag hade varit!)
Spanien har en spelare s nästan heter Voldemort. 51-40 till Spaniene tyvärr.
Nä det här var inte alls lika kul. Förlust 49-73.
Fast de har gått vidare i alla fall. Ska bli roligt att se fortsättningen.
Nässpray kan vara bra om man har trånga örongångar eller är lite snuvig, det kan lätt göra riktigt ont att landa. Sen bör allt som behövs för den första natten finnas i handbagaget. Man bör undvika att checka in något i bagage alls om man ska flyga till Bryssel (för det tar sån tid) eller Milano (för att de slarvar bort det). I Milano kan det dessutom vara bra att se till att ha tillgång till en tolk för att hitta till rätt gate när informationstavlorna slutar fungera.
Jag tror inte jag har något att tillägga (utom ännu mera emfas på gå på toa igen för man vet aldrig hur länge man blir stående i en kö, och förresten vill man gärna undvika att behöva gå när man är i luften).
Jag är inte ett dugg flygrädd, men jag är liksom lite flygplatsrädd. Alla flygplatser, till och med de små, gör mig … nej, inte nervös, inte orolig, men en smula stressad och allmänt tjurig och irriterad. Det är nog någon allergi för det har aldrig hänt mig något otrevligt på en flygplats*. De är bara fula och träliga.
* På Charles de Gaulle-flygplatsen, under någon allmän avstängning där ingen fick gå någonstans på en timme — vad det berodde på meddelades aldrig men det var väl nån terror, kan jag tro — fick jag däremot se mitt livs vackraste och vältaligaste galliska axelryckning. Så skulle jag önska att jag kunde göra.
Men alltså, det där med toa är ju intressant för man SKA INTE preventivkissa, det är inte nyttigt för … eh, kissmuskeln? Och på flygplatser finns det ju toaletter överallt och på flygplanet med. Jämfört med tåg är väl detta det minsta problemet?
En annan har ju festblåsa. Kissar bara på torsdagar.
Mitt råd är: Lyssna inte för mycket på alla goda reseråd. Saker och ting ändras ju ute i världen. Yngste sonen och jag hade väl fortfarande suttit på centralstationen i Milano och väntat på tåget till Venedig om vi hade lytt Lille Makens råd. Han hade själv nyligen flugit till Milano och sen tagit tåget till Venedig och ”dit ska ni gå och där ska ni sitta och vänta” och vi gjorde som han sa. Eftersom den yngste är en fridfull natur och jag alltid är mån om att lyda min make satt vi fromt där han sagt att vi skulle sitta och vänta. Och vänta fick vi. Till sist fick jag ett ryck i förståndet, reste mej, dillade runt en stund, och si, nu gick Venedig-tåget från ett helt annat håll i stationen.
Ok, här kommer mina tips:
1. Var beredd på allt, vad som helst kan hända.
2. Ha alltid med dej tält och sovsäck samt liggunderlag, du vet aldrig hur länge du måste stanna kvar på flygplatsen. Efter ett par nätter kommer bänken som du sover på att kännas hård.
3. Kniv. En skarp kniv att tälja grillpinnar med. Oumbärlig.
4. Salt. Massor av salt. Du kommer att behöva hälla ut salt i en ring runt tältet för att få vara i fred för zombier och testosteronstinna fjortisgrabbar.
5. Ett måste är ett svärd som lyser blått när orcherna är i närheten. Obs, saltring hjälper inte mot orcher.
6. Glöm inte ditt jättestora strålgevär, förr eller senare måste du försvara tältet mot Daleks eller Cybermen. Om du inte har med dej ditt stora strålgevär så kommer du att ångra dej.
7. Vad du än gör så blinka inte. Don’t blink.
Ökenråttan – 🙂 !
Don’t blink!
(Alla ni som inte är Dr Who-tokar borde faktiskt bli det.)
PK, bra tips men problemet är väl snarare att kniv, tältpinnar och saltet, inte kommer att passera säkerhetskontrollen. 😉
Sedan så är jag lite tvärt emot Annika när det gäller flygplatser.
Zürichs tågstation ska man akta sig för. Jag hade en gång ett par vita jeans som sprack där. Visserligen bara över knät, men ändå.
Tåg i Italien har sin egen logik. Jag har med fullt giltig passagerar- och platsbiljett ändå fått åka postvagn mellan Bologna och Florens. Inte ens tillsammans med mjuka postsäcker, ty de voro inlåsta, utan i den trånga korridoren utanför de låsta postkupéerna.
Om bussen fastnar i en lång bilkö pga vägarbeten strax innan du borde vara framme och det antagligen blir läge att springa fort som sjutton till nästa anslutning när du väl kommer fram: gå på toan på bussen så du kan springa bekvämt.
Jag gjorde så men hann ändå inte. Någon sa att de skulle hålla tåget åt oss men den ljög eller så hade inte informationen nått dem som skulle hålla tåget.
Jag var i 29 år väldigt ängslig över att behöva resa via en flygplats. Flyget är okej, flygplatsen är läskig. Den obekymrade sambons ordspråk:
– Det löser sig. Allt du råkar ut för har andra råkat ut för. Flygplatser är designade för att ta hand om virriga resenärer. Om du inte vet vad du håller på med, fråga. Alla som jobbar på flygplatsen har fått 99 % av alla frågor tusentals gånger förut.
Så jag reste och reste, och råkade ut för att åka till fel terminal några gånger, upptäckte en stor fällkniv i packningen strax före säkerhetskontrollen, stod envist och väntade vid fel bagageband i fyrtio minuter, missade ett plan och sov utomhus utanför flygplatsen som 8 månaders gravid, och några mindre andra incidenter. Så nu är jag immun.
Allt som är läskigt och obekant kan man bara göra oläskigt och bekant genom att utsätta sig för dem och lära sig av. Det går inte att försäkra sig mot allt som kan hända.
Fast det där med saltet måste jag komma ihåg.
Var ska man öva sig att inte trilla i älven om inte bredvid älven, Orangeluvan!
Sova utomhus utanför flygplatsen, gravid i 8:e månaden? Vad var det för tölpar som inte släppte in dig?
(Nu skrev jag först 98:e månaden här, men fullt så framskridet var det ju turligt nog inte.)
Ryanair. Say no more. Vi kunde ha tagit in på hotell, men det kändes helt fel att sätta sig på skympiga bussen i Beauvais för att åka f r å n flygplanen. (Och så var jag snål.)
Men hur sov ni? Sittande på busskursbänk, liggande på tidningar…?
O-luvan, saltet är jätteviktigt. Och svärdet. Om säkerhetskontrollen har synpunkter på svärdet så kan man ju köra ner det i närmaste sten. Där hör svärd ju hemma enligt legenderna.