Hoppa till innehåll

Att bli utslängd från krogen … igen

Jag har verkligen inte gjort mycket dumt i mitt liv. Om man räknar bort den där gången när jag visslade på en bartender och när jag följde med två italienska, helt främmande karlar på konstvisning, så är jag ett under av skötsamhet. Anser jag själv.

Gårdagen började med bokklubbsfrukost och fortsatte med en föreläsning om svenska skrivregler på en revisorsfirma som firade deklarationerna genom att inte ta kaffepaus utan istället champagnerast. Därefter sammanstrålade jag med det kära herrmiddagsgänget och åt gott och länge. (Både jag och de vet att jag inte är en herre. Men jag har sedan flera år fått dispens.)

För drygt två år sedan slutade herrmiddagen med en underlig situation där jag råkade få hela gänget utslängt från en krog. Eftersom vakterna var brutalråa och vi fick en känsla av att repressalier inte var dem främmande, nämnde jag inte plejset vid namn, och kommer att försöka göra likadant nu när jag ska berätta om vad som hände igår.

Nu får ni tänka er vilket gäng vi är och hur vi ser ut med ledning av att

 • alla är födda under första halvan av 1960-talet
 • herrarna arbetar i kostym
 • alla har vi någon form av glasögon
 • herrarna inte sällan har fler än en examen från universitetstiden
 • jag står ut i mängden eftersom jag varken har slips eller frisyr
 • jag är den enda i gympaskor.
Vad man tyvärr inte ser eftersom jag missade fokus, är att det på griffeltavlan i bakgrunden stod "Boll".
Vad man tyvärr inte ser eftersom jag missade fokus, är att det på griffeltavlan i bakgrunden stod ”Boll”.

Efter en fantastisk måltid på ”Flyt” vid Slussen, vandrade vi en liten bit bort för att avsluta de 314 olika diskussionerna över en öl i den ljumma sommarnatten. När klockan var en kvart över midnatt, blev vi tillsagda att gå inomhus eftersom stället inte hade tillstånd att servera utomhus efter midnatt. ”Jahaja, jaså, det var en konstig regel”, sa vi, men satte oss lydigt vid ett bord inomhus, där musiken var både kass och på såpass hög volym att det där med att prata vad nästintill omöjligt.

– Va?
– Jo jag sa just det att skrvng flkrutpf!
– Va?
– Men igår klspft uio!
– Va?

Efter ett par, kanske tre minuter vid bordet kom dörrvakten till vårt bord och bad oss omedelbart lämna lokalen. Han pillade lite på öronsnäckan och jag tänkte att han nog fick order av George Clooney i den.

Han såg ut ungefär så här. Ung, ganska söt – men väldigt bestämd.
Han såg ut ungefär så här. Ung, ganska söt – men väldigt bestämd.

– Lämna genast lokalen!

Vår vana trogen svarade vi med en mun:

– Va?

Vakten förklarade att vi var oregerliga och att ägaren hade bett honom köra ut oss och att vi inte längre var välkomna – och tog herrarnas ölglas (inte mitt) och gick iväg med dem. De var drygt halvfulla (glasen, that is) och mina herrar protesterade genom att säga:

– Neeej! och så följde de ölen med blicken, där den försvann.

En av herrarna vände sig till bordet bredvid vårt och frågade vad som nyss hände. Det sällskapet log brett och sa att de inte hade den blekaste aning.

– Har vi stört er?
– Nej, inte alls!
– Vad hände?
– Vi förstår heller inget! Men det är ganska roligt!

Herrarna reste sig som en man och följde efter vakten som då hade lämnat ifrån sig ölen på bardisken och ställt sig på sin plats i entrén igen. Jag satt kvar inomhus, tittade på min ensamma öl och på de tomma platserna runt omkring mig och satte sedan på kameran och filmade hur jag gick ut och vad som sedan sades.

Det är en fem minuter lång filmsnutt som visar hur jag på ett väldigt tydligt och välartikulerat sätt försöker få en förklaring till varför vi slängdes ut. Vakten hotade med polisanmälan och skrattade rått åt oss och kallade på andra vakter från en närliggande krog … och stämningen var faktiskt hotfull.

De tillskyndande vakterna såg ut ungefär så här. Fast utan bekymrade rynkor.
De tillskyndande vakterna såg ut ungefär så här. Fast utan bekymrade rynkor.

Vakterna från den andra krogen berättade för oss att det finns en ny lag som förbjuder filmande på allmän plats och att det vi håller på med är ”trakasserande”, vilket man säkerligen blir dömd för.

– Det är ni som åker dit på det, vet ni.

Och där stod jag hela tiden som ett otroligt irriterande fån med kameran höjd och filmade hela situationen. Ingen rörde mig, ingen svarade på mina frågor, men alla var extremt måna om att vi skulle försvinna från platsen ögonaböj. Vakten sa till slut till mig – med en röst som dröp av (låtsat?) förakt:

– Hur gammal är du egentligen? Tolv? Tretton? Du är som en trettonåring.

Det piggade ju upp, måste jag säga. Men så kom ett förtydligande:

– I alla fall inne i skallen. Du är tretton år i skallen. Det är du.

Efter denna utseendekränkning fann vi för gott att släntra iväg. Aha! Hurra! Rakt mot en polispiket! Hurra! Poliser är det bästa jag vet! Hurra!

Men oj och ack vad poliserna fann oss ointressanta.

 1. En krog slänger ut ett gäng kostymnissar och en trettonåring i en fyrtionioårings kropp.
 2. Dessa vill sedan älta orättvisan och den förspillda ölen med närmaste polis.
 3. Polisen anser inte att detta behöver handhas av polisen.

Efter kanske en minuts polissamvaro fann vi för gott att avsluta kvällen.

Så hur skötsam är jag egentligen? Vad får man och vad får man inte göra på krogen? Går inte alla vakter kurser i konflikthantering för att undvika just sådant här? Och kommer det att tutas som av Hesa Fredrik till varning nästa gång vi ska ut och rulla hatt en vanlig tisdag?

Share
Publicerat iBloggen

83 kommentarer

 1. cruella

  Har ifrågavarande herrar blivit utslängda någon gång när du inte varit med? (Gud vilken fräck fråga!)

 2. Som den Cyrano jag är (poet + krigare) utmanar jag härmed vakterna på duell! Välj vapen: slanggurka, morgonstjärna, 8,8-cm-FlaK 37, North American P-51 Mustang eller BIC® Cristal®.

 3. Det kanske är med dörrvakter som med vissa parkeringsvakter — enligt folktron, alltså, jag är inte säker på att det är sant om någon alls — att de får betalt per ingripande, ungefär. Ingen utslängd på hela kvällen, hjälp! Jag tar dom dära där borta!

  Ytterst märkligt.

 4. och

  Vakterna tycks den här gången (igen) ha slängt ut ett gäng som helt uppenbart INTE var slagskämpar, så jag tenderar att gå på Annikas linje. Eller också hade de tråkigt. (När de känner sig kvinnoföraktande spöar de en tjej, när de vill slåss hånkar de en något kraftigare bit.)

  Om du lägger ut måste du ha med alltsammans, oredigerat. Annars påstår de att du i pauserna har trakasserat, sparkat på och hotat dem. Man brukar få bötesstraff på att bli slagen av dörrvakter, det vet vi ju. De är enormt sköra. även om de är fem och du är en. Eller sitter i rullstol.

  Råd: Gå ALDRIG mer på krog med dörrvakter! I värsta fall blir det farligt, har man tur går det bra, men risken är stor att det blir otrevligt.

  På något sätt borde du sprida vilken krog det här är. Och framhålla att du känner tusen urstarka tvåmetersbasketbollspelare.

 5. AndersG

  Jag har alltid trott att förfogande av dörrvakter endast varit ett lockbete för flockbeteendet i oss. Istället för skyltfönster.
  – Kolla, dörrvakter!
  – Åhh! De har kö också. Måste vara fett värt plejs!
  – Den som stått längst tid i kön vinner!
  Ungefär som när två körfält via sicksackmetoden skall gå ihop till ett. Då gäller det verkligen att skynda sig ansluta till kön tidigt.

 6. Hans i Lund

  Cruella:
  Faktiskt inte för min del. Jag har en gång nästan blivit utkastad från Hippodrome i London redan innan jag kommit in. En kombination av oerhört artiga och väluppfostrade vakter, en vit smokingkavaj och rappakalja svenska gjorde dock att jag kom in gratis på diskot istället för att kastas ut. Jag förstår vad du är ute efter Cruella. Jag ser också ett klart samband.

 7. cruella

  Och har Lotten blivit utslängd vid andra tillfällen eller endast i detta sällskap?

 8. Ökenråttan

  Det rör sej tydligtvis här om vad föräldrar brukar kalla ”dåliga vänner”.

 9. Tretton år!?
  Men jag då? Jag är fem år. Och blir också (nästan) utslängd från krogen. Hade nog blivit om inte rätt ”äldre herre” dykt upp.

 10. och

  Något säger mig att dörrvakter vanligen inte

  1. var de lugnaste och mest lyckliga i klassen
  2. var de smartaste i klassen
  3. var de mest socialt begåvade i klassen.

  Eller kan jag ha fel?

 11. Jag har mest erfarenhet av att inte komma in på krogen. Jag hade väl trettonåringens kropp, men tyckte att jag var hela tjugo år i huvudet. Ojoj, när jag väl hade rätt kroppsålder kom vakten ihåg mej. Dom är ena långsinta djävlar …

 12. cruella

  *skränande skratt*

  ”XX är ett riktigt sunkhak nära slussplan i Gamla Stan. Inredningen påminner om något som liknar baren i första Star Wars-filmen. Klientelet är relativt ungt, blandat med några lokala alkisar. De unga är ofta rätt hetsiga människor och det resulterar ibland i bråk – något som är rätt vanligt på sunkhak som dessa.”

  Ni kan då konsten att välja.

 13. och

  Ja, där glittrar inte många recensionsstjärnor…. en av recensenterna verkar tycka att det är lite chict med slummen, som gå in i en film ungefär. Men ”extremt oberäkneliga vakter” verkar ju passa in.

  Det kanske inte alls är din närvaro som triggar frustrerade vakter och servitriser med migrän, Lotten, utan val av venue? Man kanske inte tål välordnade kostymherrar och nyktra sunda basketspelare på sunkställen? (Vet inte vad det andra plejset var – det kanske var fel åt andra hållet? Kan man få ännu en slumpartad länk?)

 14. cruella

  Förra plejset, och, led/lider av en konstig skräck för att inte vara tillräckligt hippa och avgränsande när det gäller löst dryckesfolk kontra de lite mer högsvansade gästerna som bereder sig plats på mjuka kuddar invid panoramafönster. Har också råkat ut för konstigheter där, dock ej blivit utkastad. Men det kanske bara var en tidsfråga;-)

 15. och

  Va, är det Skatteskrapan?
  Jaha, här blev det mer mysko – ni kanske var för många och inte tillräckligt ”inne” och högsvansade då? Och så pratade du med gäster, ajaj – men det hade jag också gjort förstås, när ska man prata om inte när man träffar folk som är ute och svirar?

  En gång när jag var yngre än Lotten är nu gick jag med vän till ett av hans gamla vattenhål på Söder – och fick höra att vi var för gamla! Vi behövde inte kastas ut – vi bara skrattade och gick aldrig in – killen i den dörren var förresten ung och lite fjunig och inte så kaxig.

 16. Ökenråttan

  ”Det andra” (första) stället heter som en speciell roddbåtstyp i en nordlig italiensk stad. Vid havet.

 17. Ökenråttan

  Överens – ånej!
  Mitt ”Eller inte” hänförde sej till att det inte var på Gondolen som Lotten blev utkastad första gången.
  Men en gondol är en roddbåt; man ror med en åra i en fast årtull.

 18. Det finns en förklaring jag kan se — ni var för städade, trevliga, vuxna och ville inte desperationsragga eller ens bli påraggade alls. Oacceptabelt höjande av standarden på plejset.

  Sedan har jag aldrig druckit Hell. Är det gott eller ogott?

 19. Förresten kan det vara dags att göra en utvikning. (Kartvikning?). Av detta får jag habegär, men det är roligt bara att titta på det som finns på sidan!

 20. och

  Tack, Annika. Jättekul!

  Illinois – land of those who speak normally! (?)
  Missouri – land of the people with dugout canoes!

 21. och

  Du menar att vi har hedniska namn som Pittmönja och Tungtuttebo?

  (Hjälp, nu är jag där igen! Jag menar förstås Rotvältehult och Grötbruket!)

 22. I Örebro finns ju Ingenting, vilket jag tycker är synnerligen vackert.

  En rätt stor andel av ortnamnen i Sverige är tämligen genomskinliga, tycker jag. Det blir mer att utreda i länder vars orter har namn enligt mer eller mindre utdöda språk (som allt keltiskt etc. på de brittiska öarna).

  När vi larvar oss — dvs. när min andra hälft låtsas att han är en bluegrass-stjärna* — kallar vi vår hemby Mudcreek, det känns sååå amerikanskt.

  * den sammansättningen går inte att skriva utan bindestreck (och varför vill jag skriva ”bindesträck”, det gjorde jag två gånger innan det blev rätt?).

 23. Örjan, vi har ju även en ort som vissa Engelskspråkiga
  gäster kanske skulle höja på ögonbrynen över.
  T.ex. Hällby, (dvs Hell-by (”Helvetesbyn”)).

 24. örjan

  LL99. Aldrig tänkt på. Där växte Yvonne Ryding upp, eller hur?
  Gick ju bra ändå.

 25. Vilket utbrott -på dalmål! Jag hann inte räkna hur många gånger han sa ”fan”, men minst 10 gånger!
  Nu kommer snart fika med hemgjorda köttbullar på köttbullemackorna, hembakad glutenfri äppelpaj på IOGT-fiket i Sö’tälje!

 26. örjan

  LL99: Kommantar med för många länkar?
  Har också råkat ut för det hos Lotten.

 27. Ökenråttan

  och: Gondolen är vrickad. Klockrent lösenord, eller va säjeru, SG? – Fast lösenord till/för vad?

 28. I familjen har vi alltid varit roade av att visa för engelsktalande vad stället ute i skogen där mina föräldrar bodde i tjugosju år heter: Rude. Det finns massor med Rude-ställen i Sverige, för övrigt. (Det är — oj, nu undrar jag om jag predikar för kören, men för tydlighets skull — en av de flerfaldiga avledningarna av vad som från början betydde ”röja”, så allt på -rude, -rud, -ryd, -röd och liknande betyder ju bara att det var någon som fällde skog och så vidare.)

  Fast egentligen skulle jag bara hit för att visa hur vilseledande internätet stundom kan bli. Detta är ju faktiskt helt vrickat.

 29. ÖR
  Om Lallerstedt är kvar så kan man kanske göra troligt att det berättigar till varannan gratis i baren?
  Men då får man se till så man inte blir uppkäftig. Utkastad från Gondolen kan inte vara skoj. Inte med den fallhöjden.

 30. och

  Jag tänkte det mer som lösenord för någon undercover operation… hysch… kanske att med en rask liten aktion se till att alla dumma dörrvakter tappar brallorna? HUR vet jag inte än, men det är tanken som räknas.

 31. örjan

  Midsommarrecept: Limeskals-socker (till jordgubbarna)
  Tvätta en lime, och riv på finaste rivjärnsidan av det gröna på skalet. Obs inget vitt får följa med.
  Lägg det rivna skalet i din ärvda stenmortel, tillsätt 1 dl strösocker. Mortla /massera tills skalstrimlorna är inkorporerade i sockret (Tills du har florsocker)
  Halvera en jordgubbe. doppa i sockret och nnjjuut!
  Extratips. Gör öppen rabarberpaj. Marinera jordgubbarna med specialsockret halvtimmen före serveringen. Ät tillsammans med vispgrädde/crème fraîche, vaniljglass och njuuut än mer.
  Ingen mortel? Prova att göra sockret i mixerkanna. Bökigare och kräver många stopp, med nedpetningar från sidorna. Då enklare med dubbel sats.

 32. Dags för lite OT tror jag. Gotlandslimporna står i ugnen och jag hittar lite kändisbilder under tiden. Förmodligen inspirerad av att jag stod före Olle Ljungström i kön hos bagarns på Hemse. Han köpte en stor bit banantårta.

 33. örjan

  Niklas: Gotlandslimporna? Hur lång mognadstid rekommendera du (efter uttag ur ugn) för att uppnå maximal smakkvalitet?

 34. Åtminstone till nästa dag. Jag brukar vilja ha av dem till frukost … Sen vet jag inte om det blir så stor skillnad. Mitt recept ger två limpor och jag brukar frysa in den ena i halvor.

 35. Tihi tihi åt Niklas kändisbilder!

  Själv vänder jag mig i ännu en annan riktning, och säger godnatt, godnatt till James Gandolfini genom att helt enkelt lyssna på världens bästa teveserievinjettlåt*, Woke up this morning.

  * teve-serie-vinjett-låt. Ja, jag vet inte.

 36. Och nu står den inlagda sillen i säkert förvar i kylskåpet. Jag gör alltid för lite lag och jag har just upptäckt vad det beror på. Receptförfattaren har inte förstått att det ska vara minst en STOR röd lök och en STOR gul lök i satsen. Varvar man sillen med så pass mycket lök så blir det torrt på toppen. Så i fortsättningen blir det 3 dl vatten, 2 dl socker och 1 dl ättiksprit för fyra filéer. Plus kryddor.

  Blir smaskens i morgon, till lunchen!

 37. Låter som normal 1-2-3. Fast jag lägger ju aldrig in sill, det gör mamma. Jämt. Så jag har inte en susning. Men mycke’ lök är bra.

 38. Bättre än 1,5 – 1,0 – 0,5 i alla fall, som det står på sillburken. Ska ringa till hotlinen och hota imorgon. Förstöra hela helgen på det där sättet…
  Men dom smiter väl undan sitt samhällsansvar och passar på och tar ledigt flera dagar.

 39. glasål … pinnar …

  Ålen är på väg att utrotas så glasålarna (vilket är lika med bäbisarna) ska man ge fan i! Sen låter det äckligt därtill.

  ** Ursäkta, litet anfall — jag älskar egentligen till exempel rökt ål, men har slutat äta det sedan tio år därför att: Fiska och äta ål är ont, de kommer snart att ta slut! **

 40. PK

  Lotten, var det gott med Hell? Den lär vara bas, en föregångare bland svenska välhummlade färsköl. Har aldrig provat själv.

 41. Nämen vaaaaaaar gjorde jag av mitt svar angående Hell? Jag måste ha förlagt det. Nåväl: nej, Hell var lite för mörkt för att passa min messmak.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.