Hoppa till innehåll

Eskilstuna Basketball Association (EBA)

eba_logga_2013

Varje år samlar vi in gamla föredettingar, elitspelare och ungdomsspelare födda 1940–99 och så blandar vi lagen huller om buller och så spelar vi en turnering utan slutspel och så lär vi känna varandra och är så lyckliga och glada att jag bara måste dela med mig av detta fastän jag har gjort det förut.

Eskilstuna Basketball Association – Sveriges knasigaste basketturnering.

Igår samlades vi inför starten. Det är 115 spelare som har stoppats in i åtta lag som heter precis som lagen i NBA, så på spelprogrammet står det Chicago Bulls – Sacramento Kings och så vidare. (Det tog mig åtta arbetstimmar att sätta ihop lagen och skapa ett vettigt schema – och det ansåg jag mig ha tid med eftersom det här är mycket viktigare än att t.ex. jobba och städa.)

Så här såg det ut en halvtimme innan vi kom igång (känsliga tittare varnas: rockmusik på hög volym spelas).

När det sätter igång, spelar vi bara 2×12 minuter rinnande (klockan stoppas inte) och utan domare och utan protokoll. Visserligen räknas alla poäng och skrivs upp på en resultatlapp, men vi försöker betona att det inte är vinsterna som räknas utan något annat. (Who am I kidding? Alla vill vinna.)

När vi väl är färdigspelade den 30 maj, kommer pris att delas ut till

 • gladaste spelaren
 • trevligaste laget att möta
 • någon som måste ha ett pris bafatt.

Så här kan man se ut när man sitter i sekretariatet:

Poäng- och tidmojängen ligger alltså mellan deras ben där i mitten.
Poäng- och tidmojängen ligger alltså mellan deras ben där i mitten.

Den forne storspelaren som heter Pedda (f. 1963), som ni kan se här nedan, lyckades med konststycket att som en väderkvarn … ptja, ni får titta själva.

Och så en reprisbild på mig själv så att ni förstår att jag är en pygmé i sammanhanget.
Och så en reprisbild på mig själv så att ni förstår att jag är en pygmé i sammanhanget.

Så. Nu hoppas jag att alla idrottsföreningar i Sverige läser detta och gör likadant! Sprid mitt evangelium!

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. DET DÄR måste ju absolut vara bra mycket viktigare än att städa! Fint att se att både jag och Hyttis skulle kunna kvala in som föredettingar. Ändå något…

 2. PGW

  Bara EN kommentar? Var är övriga båset? Är de ute och påtar i trädgården? Man blir ju rent orolig.

 3. Vi tittar på bostädning i Estland.
  Det fattar ni väl att en torva kvickrotsrötter inte kan ligga däär!

  Är hon med bananen tidigare känd i båset?

  Hm … undrar hur det där lagandet skulle kunna appliceras inom ridsporten …

 4. Båthuspernilla

  Rackarns att det var i fel län och klubb jag levde basket. Det där verkar ju vara superskoj.

 5. Hm, +15° och tvivelaktig himmel. (Åsså har lilla ’nätet blitt krassligt igen så jag kan inte titta på filmerna vilket är ledsamt … detta är ett stort mysterium.)

  Däremot gillar jag Lottens tofsar på den sista bilden — och faller i grubbel över det märkliga faktum att den yngre generationen kallar snodden man gör en tofs med, för tofs. Det tycker jag är jättejättekonstigt!

 6. Ökenråttan

  Heja Lotten! Och extrapoäng för att ni har en logga som är utformad på ett heraldiskt korrekt sätt.

 7. Varsch har du vatt, LL99?

  Cecilia N: Här hade vi ikväll såpass varmt (+17 C°) att vi åt utomhus och störde grannarna med falsksång.

  Att snodd heter tofs tycker även jag är ytterst underligt — men jag har anammat språkbruket. Och sedvänjan att alltid ha en tofs runt handleden. Så himla praktiskt! (Jajajajaaa, vi hade kunnat raka skallen också, jadajada.)

 8. Ooh, nu går det …
  * Annika tittar ivrigt på väderkvarnande basketspelare, tihii *

  Sååå. En groda kväkte och simmade lojt lite hit och dit i vår damm. Jag identifierade obesvärat de bilder i zodiaken som just nu kan ses. Detta efter Bröderna Grimm på teve — vår absoluta uppfattning är att till och med en medioker Terry Gilliam-film är en bra film, eftersom Terry Gilliam är ett geni. Så.

  Är det nu bara jag som är vaken, igen?

 9. och

  Va? Nytt språkutvecklande missförstånd, ungar kallar själva snodden för tofs? Kommer väl av ”ha tofsar i håret”. Men vad kallar de då riktiga tofsar, sådana man hittar på gammaldags gardiner och konstiga kuddar? Och vad kallar de hårtofsen?

  Vore det inte bättre om man kunde läsa ”association” fr v till h och rättvänt, eller är nuv placeringen ett utslag av humor?

 10. Ökenråttan

  Även jag var vaken i natt. Klockan 4 for jag upp ur sängen: badmatta! Vi packar för vistelse i ett hus med begränsade faciliteter i olika avseenden. Bristen på badmatta har varit påtaglig. Så, nu är den packad.

 11. Hon, den där västeråsbruttan, pratade mycket om tassels. Men då var det tofsar. Riktiga tofsar.

  Jag är väldigt mycket mot att ord först missuppfattas och sedan får fel betydelse för att sedan accepteras av oss äldre, kunniga. Låt inte ungdummarnas okunnighet förstöra språket. En miljon ungdummar kan faktiskt ha fel. 8/5 22:58

  Jag är fortfarande emot att en liten portabel radiomottagare kallas transistor. Har dock accepterat att en mikrovågsugn kallas mikro.

 12. och

  Jo, jag tänkte också på tasseldamen. 😉 Men det är ju engelska! Ska det bli svenska får det åtminstone bli tasslar. Annars håller jag helt med SG – streta emot och tala om hur saker faktiskt förhåller sig är vår uppgift!

  Ett absoklut hatord her i hogga är ”produkter”, använda om kemiska saker man har i håret. Vilka jäkla ”produkter”? Jordnötssmör? Appar? Gaffeltruckar? Betongblandare? Köksstolar? Grrrr!

 13. Grumme har ju i alla fall försökt. Men det blev kanske inte riktigt bra.

  ”Ny sorts smet!” tycker jag skulle passa hyfsat.

 14. Magnus Andersson

  Det är väldigt irriterande att så många har missförstått och kallar solskyddskräm för ”solskyddsfaktor”.
  Det är ju som att kalla ättika eller lut för ”pH-värde”. Lägg gurkan i pH-värde. Koka tvätten i pH-värde.
  Eller kanske som att kalla bensin för ”oktantal”.

 15. Magnus Andersson

  Alltså, folk säger ju:
  ”Kom du ihåg att ta med dig solskyddsfaktor?”
  ”Smörj in barnen/näsan/axlarna med solskyddsfaktor!”

 16. och

  Magnus Andersson: Javisst ja, den där solskyddsfaktorförvirringen hade jag glömt!

  Ett annat irritationsmoment är ungdummarnas utbredda uttal av ”är” som – ja, alltså – ”är”.

 17. Men ni måste förstå ungdomarnas strävan efter revolt och inte vara gnöliga nu. Hur ska de kunna göra revolution när vi vuxna går omkring och ser ut som de gör, lyssnar på deras musik och i största allmänhet försöker vara unga som de är och nästan välkomnar snedsteg, avhopp och allmänt motvalls beteende?

  Självklart kallar man snodden för tofs då!

  Men varföre ska man inte uttala ”är” som ÄR? Jag tror till och med att jag säger äRRRR. Som man gör i Lule.

 18. maj 8, 2013 kl. 22:58 /hälsar PK

  Å ja ba, vi säger sugröv om sugrör i vår familj, för det har vi kommit överens om.

 19. Revolt är en sak. Där kan jag känna lite förståelse. Det hör till. Men missuppfattning och okunnighet ska fan ta mej inte uppmuntras.

 20. och

  Men Lotten, det är ju just det som är det irriterande med ”äääär”-uttalet, att det faktiskt står så och de egentligen gör rätt! När de förstås ska säga ”är” som VI alltid har gjort, som någonting mellan ä och e, och utan hörbart ”r”.

  Dubbelt grrr!

  Och en snodd är ingen tofs. Så det så.

 21. och

  Förresten BLIR det ju ingen riktig revolt om vi bara jamsar med, eller hur? Det blir ju bara ännu mera: ”Visst lilla gumman, jag är PRECIIIS som du, klart vi ska kalla snodden för tofs! Blink, blink!”

 22. (Titta vad bra det gick — jag skriver tofs och vips skriver alla möjliga personer alla möjliga saker som jag håller med om. Tjohoo!)

  ”Ny formulering” har jag lyckats undgå. Uj.

  En helt annan sak är att en bok jag just läser (som jag inte skulle läsa av mig själv, så att säga) använder ordet ”bemäktiga” på ett sätt jag aldrig sett förut. Det tycks vara ett försök att försvenska ”empower” (nej, boken är inte översatt utan skriven på svenska, men den är … hur ska jag säga … en nyhednisk manual kanske jag kan kalla den). Man ska göra det ena eller andra för att ”bemäktiga sig” i bemärkelsen bli starkare, kraftfullare, självständigare &c. Det ser otroligt märkligt ut.

 23. PECIIS! är förlegat. Det följdes av EXAKT! som i sin tur följdes av det nu gällande ELLER HUR! Iaf bland vuxna i Stockholmstrakten…

 24. Eller hur är väl ganska nött vid det här laget.

  Överhuvudtaget verkar det som om ungarna inte läser eller skriver särskilt mycket numera. Ordförståelsen är ganska klen. ”Försmå” i stället för förminska har jag sett. Och att vintern gör återtåg när kylan kommer tillbaka.

  Och att SMHI numera på fullt allvar säger ”längst Norrlandskusten” är illa. När det påtalades i Språket i P1 menade Andersson att det var ett ålderdomligt, närmast litterärt uttryckssätt. Litterärt? Mijn Reet – det är ju för fan okunnighet igen. Nu måste jag ta medicin mot upprördhet.

 25. Tusen-Boel

  Oj, jag trodde att jag var språkkonservativ, men ser mig här slagen med hästlängder. Härligt!

 26. och

  Bemäktiga sig något är transitivt och betyder ju att lägga rabarber på någonting. (Om nu ungarna fattar DET.)

  ”Försmå” i betydelsen ”förminska”? 😉 Vilket fint exempel på folketymologi! Och alldeles, alldeles vedervärdigt.

 27. Ja, och, du ser vad jag ser. Intransitivt bruk av ett transitivt ord, och det gör mig så ofattligt störd. Bestörd. Be-bläh-störd. Brrrr.

  Som sagt begriper jag varifrån tanken bakom kommer, men det hjälper ju inte. Varje gång jag ser bruket spänns mina skinkor så jag hoppar till på stolen (njaä, kanske inte mycket, men det är fantamej inte långt ifrån).

  Nåja. Göken gal. Eller den gökar, som vi brukar säga lite skojsigt, sådär. Det finns många språk där de stavar gökens koko som k*k-k*k, så det kan vi glatt sitta och fnissa år.

  Däremot vet jag inte om grannens barnbarn håller på och mördar varandra eller om de låter på det viset ändå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.