Hoppa till innehåll

Fåglarna!

Tippi Hedren – mest för att göra även icke-ornitologer intresserade.
Tippi Hedren – mest för att göra även icke-ornitologer intresserade.

Förra året kom Niklas och berättade att det fanns ett fiskgjusebo som man kunde titta på. Och som vi tittade! Vi bet på naglarna av oro för de små ungarna och vi klagade på möbleringen i boet och vissa har sedan hela vintern oroat sig över hur våra vänner klarade sig borta i varma Egypten. Den 17 april tittade jag för första gången in i boet den här våren, och där såg det ut som på ett ödetorp när inredningen har auktionerats bort och inte ens råttorna trivs.

Fast det var ju en snygg, stor gren där i nedre bildkanten.
Fast det var ju en snygg, stor gren där i nedre bildkanten.

Nu händer det däremot saker. Eftersom jag inte har hälsat på på länge, och inte heller läst på, vet jag inte mycket mer än att

 • det är samma karl som förra året, den som vi kallade Ernie
 • det är en ny brud, han är väl i medelåldern, den gode Ernie
 • vi inte riktigt vet vad vi ska kalla den unga hustrun
 • det ibland dyker upp elaka kråkfåglar som tror att de är med i en Hitchcockfilm.
Ni ser stor inredningskonst där soffkuddarna matcher mattorna och där den inte särskilt strikta stilen kontrasterar mot den öppna planlösningen.
Ni ser stor inredningskonst där soffkuddarna matchar mattorna och där den inte särskilt strikta stilen kontrasterar mot den öppna planlösningen.

Hjälp mig med fakta – jag åker tåg och föreläser i Göteborg och vinglar omkring i högklackat på bankett och imorrn åker jag tåg igen och leker speaker på sex basketfinaler, så jag hinner inte mer än titta in här och hos fiskgjusarna då och då.

Fågeletymologifakta som ni under tiden kan roa er med: ”full som en alika” säger man för att fyllkajorna kallas alikor i Skåne, Halland och Blekinge. Förr i tiden hade man som fredagsnöje att mata kajorna med mäsk från bryggerierna för att fåglarna skulle bli berusade och vingla omkring alldeles runda under klorna. Sedan övade man på att kasta prick med stenar på dem och skrattade när kajorna slutligen small av som vore de griseknoen.

INGA KAJOR KOM TILL SKADA UNDER SKRIVANDET AV DENNA BLOGGPOST

Share
Publicerat iBloggen

79 kommentarer

 1. Örjan

  Forum för extraintresserade. Kolla gärna förstasidan, med bilder av boet taget från sidan.
  Lite annan fakta. Två stora sjöar i närheten, samt fiskdammar 2 km bort. (dammägarna påstås få ersättning för att många fiskar går till fågelmat). Kan vara förklaring till att förra årets par så ofta verkade äta öring. http://www.looduskalender.ee/forum/viewtopic.php?f=56&t=545

 2. De satte en sändare på Doris (på den mycket läsvärda sajten kallad Piret) och spårade hennes vinterfärd. Hon kom till södra Sudan.

 3. Och VAD händer om/när exfrun kommer hem?
  Igår lärde jag mig etymologin runt Pitthult, som kanske är mer känt som Ljungsbro där Cloettafabrikens ligger. Det var dom pilska Linköpingsgossarna, som åkte till Ljungsbro för att besöka fabriksarbeterskorna boende i längorna utanför fabriken, som grundade uttrycket. Det finns i vissa kretsar kvar än.

 4. Tack, matcher är ju helt fel ord, Örjan. Men ändå så rätt.

  (Korrat nu.)

  Jag har checkat in på Park i Göteborg, och det visar sig att jag bor i ett jähättefint rum med allt som man kan önska sig. Jag kan till och med ha disco här inne, för pubmusiken nerfrån hörs jättebra.

 5. Pysse
  Den där typen av tillfällig och tät kontakt mellan pojke och flicka ägde rum när kärnkraftverket i Forsmark byggdes. Det lades ner mycket energi på umgänge i barackerna. Det ledde till att Atomenergi, som det hette på den tiden, döptes om till Anatomenergi.

  Säkert inte det enda stället sådant förekom. Eller?

 6. Nej, men öknamn har ju också en historia. Nu tror jag det är OK att prata om det, men ibland får man allt vara försiktig med vad man säger. Någon kan bli kränkt.

 7. Fiskgjuseskådare

  Jag har också fastnat vid detta estniska fiskgjusebo. Kan tillägga att Ernie (på forumet kallad Madis) fru Piret hade en sändare på sig, så vi kunde följa hennes resa ända ner till Sudan, där hon övervintrade. Den 10 mars började hon sin återresa och stannade till i Nildeltat utanför Kairo, precis som hon gjorde på nerresan. Men sen hände nåt, så den 5 april var sista gången sändaren skickade en signal. Efter det är det tyst. Vi vet alltså inte om bara sändaren har gått sönder eller om nåt har hänt Piret. Ernie/Madis har för närvarande en ny dam som ivrigt uppvaktar i boet (på forumet kallad Oxana), men förra året anlände inte Piret förrän den 26 april så än kan hon mycket väl tänkas dyka upp. Eftersom fiskgjusar bildar par för livet, så kommer troligen Oxana att bli bortkörd om/när Piret kommer. Ernie/Madis behandlar Oxana väldigt kyligt och vänder henne oftast ryggen, men hon är en envis dam. Vi får se hur det går. Vem behöver dokusåpor på tv när man har detta att titta på varje dag? 🙂

 8. Fiskgjuseskådare

  Länken till forumet, som Örjan la in tidigare i kommentarerna, innehåller både stillbilder, filmsnuttar och kommentarer på allt som händer i boet. Så jag lägger in länken igen:
  http://www.looduskalender.ee/forum/viewtopic.php?f=56&t=545
  Orkar man inte läsa hela tråden, så klicka på det högsta sidnumret så hamnar ni på dagens senaste inlägg.
  Och länken till live-webbkameran på boet är alltså:
  http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

 9. och

  Tack Fiskgjuseskådare för länkarna! 31 sidor Looduskalender att frossa i !

  Lite deprimerande skämt signaturen ”eden” kör med:

  One planet meets another. Planet 1 says to Planet 2, “Hey you look terrible”. Planet 2 says, “Yes I know. I have Homo Sapiens.” Planet 1 says, “Don’t worry. I had that too and it will soon disappear.

 10. PK

  Men satan i gatan vad tjusig du är tjejen! Slätrakad i armhålan och allt. Fin klänning. En liten fråga bara; det där vraket till hoj som vi lurade på dej en vacker dag i forntiden, funkar den eller gick den till skroten?

 11. Strumpbyxorna? Måste kolla igen… Jo, det är nog strumpbyxor. Kanske. Och en enastående vacker blå klänning! Det blir en bra kväll.

  Och fiskgjusarna, ja. Klart att Oxana ska ha ett eget båsnamn också och vad kunde passa bättre än Doris? Ernie/Madis och Oxana/Doris. Och jag tycker verkligen att vi ska välkomna henne, hur sorgligt det än är att Piret troligen förolyckats i Nildeltat. Hon har varit en smula mobbad, tycker jag och inte bara av Ernie, som förståeligt nog inte riktigt kommit över Katharine/Piret.

 12. och

  Mycket schangdobelt!

  Men vad är Oksanas historia? Är Madis hennes första kille? Hur hittade hon just det här boet, har hon stalkat honom? Tänk om han gör henne till ensam mamma, om Katherine återvänder! (Eh, Piret. Eller vad hon hette.)

  Sedan var ju bråkstakarna inte kråkor, utan korpar!

 13. Fiskgjuseskådare

  Doris/Oxanas historia vet man inget om. Hon är inte ringmärkt. På forumet tror man att hon är ung och troligen precis har återvänt från sin först Afrikavistelse. De ungar som föds i norra Europa migrerar på hösten samma år de föddes, precis som sina föräldrar, fast de flyger ensamma ner till Afrika och stannar där tills de är könsmogna, cirka tre år. Först då återvänder de och då ofta till trakten där de föddes. Så Doris kan vara en estnisk fiskgjuse född i närheten av Ernies bo. När hon kommer hem letar hon efter en hane som verkar ledig och har ett eget bo och försöker få stanna där. Men som sagt om Ernies fru återvänder, så åker hon troligen ut. I så fall får hon leta vidare. Det finns flera lediga hanar i området, både änklingar och hennes jämnåriga hanar som återvänt och lyckats hitta ett ledigt bo, så söta Doris blir säkert inte utan familj.

 14. och

  Tack, FS!

  Och nu blir jag nyfiken på banketten. Väntar på skildring av mat, bordsherre, konversationsämnen och dans!

 15. Är det läge att ställa frågan nu, som jag undrat över ett tag? Ja. Varför lägga ägg och ruva i det kyliga norr och övervintra i värmen? Varför inte tvärt om? Har det med mattillgång att göra?
  Hoppas du har kul, Lotten! Klackarna i taket? Här ska sovas!

 16. Jomen asså. (Jag är ”på toa” nu.) Jag har raggat upp Thomas (f. 35) och Hans (f. 38) och skaffat bokkontrakt med Thea (f. 69), som har vuxit upp i Östtyskland men som flydde till Moskva när hennes styvfar var dum.

  Men vad jobbigt det är att vara seriös. Nu ska jag dricka bubbel och dansa med mina rakade armhålor i vädret.

  (Det jag är på är SFÖ:s årliga konferens. Översättarhelena håller föredrag imorrn och hennes Christian var här och lyssnade idag.)

 17. Fin klänning, hoppas den kan tvättas om den blir påspilld (påspullen höll jag på att skriva för det är vad vi skulle ha sagt i den här familjen).

  Nu har jag en fråga till församlingen: Är det bara jag som tycker att bilden på Tippi Hedren är skum? Snarare, att håret på Tippi Hedren på den bilden är skumt (och jag menar inte hårskum, eller menar jag det?). Det ser ut som om hon har en peruk, som dock inte är helt neddragen på skulten och dessutom sitter lite snett. Eller som en dåligt photoshoppad frippa. Jättemärkligt.

 18. och

  Dåtidens lite ofullständiga filmtricks, Annika. Filmsnuttar av springande Hedren är hopkopierade med en bakgrund av flygande fåglar.

 19. Ja, såklart. Fast håret är väl inte filmat för sig, det också. Just på denna bild ser det inte ut som hennes eget hår alls, tycker jag. Det ser knappt ut att komma från samma verklighet.
  *Dee-di-dee-du-dee-di-dee-du … the Twiligth Zone!*

 20. och

  Men håret blev väl så där när hon sprang (eller om de blåste på henne med vindmaskin). Det är ju ingen riktig stillbild. Antar att det var tuperat.

 21. och — vad jag misstänker, om jag nu ska vara realistisk för ett ögonblick, är spray. Massor med spray, som får håret att röra sig som en enda klump, liksom. Någon annan (verklighetsanknuten) förklaring till dess underligt buktande formering över pannan kan jag inte tänka mig.

 22. Påspullen är jag, Annika! Jätte! Himla slabbigt folk, översättarna!

  (Jonas Hassen Khemiri var liksom förband till mig idag, men han försvann före banketten. Och här ligger jag ensam i min stora säng.)

 23. Christer

  Vad är väl en översättarbankett i Göteborg? Den kan ju vara väldigt tråkig, och så vidare …
  Men det hade varit kul att vara med. Synd att arbetsgivaren inte prioriterar konferensen längre.
  Men hur 17 kan SFÖ lägga den samtidigt som Billys!?

 24. Det har verkligen hänt saker när det gäller att få deltagare på konferenser och seminarier!

  Före dippen i slutet av 2008 fick man lätt ihop mer än hundra deltagare i mycket smala seminarier om mycket smala, nästan okända ämnen.

  Efter det får man slita som en rysk pråmdragare för att det ska komma 15 personer. Knappt värt besväret.

  Ekonomerna dödar allt dom kommer i närheten av. Tyvärr kommer dom i närheten av det mesta.

  Nobelpris i ekonomi? Pah! Affe roterar i sin grav.

 25. och

  Ekonomerna dödar allt dom kommer i närheten av. Tyvärr kommer dom i närheten av det mesta.

  Så sant.

 26. Jahaja! Baconet var alldeles utmärkt och äggröran snyggt dekorerad med gräslök. Dock var den inte gjord på riktiga ägg.

  Nu är jag i Skövdetrakterna!

 27. Jag dansade blott med stiliga män födda före 1945, och drack champagne i en svit och trippade hela kvällen omkring som en liten prinsessa utan att få ont i fötterna.

  Whiskyröst jag okvinns.

 28. Åh … Doris inreder oavbrutet. Pinne hit, pinne dit. Snygga pinnar med mossor och lavar på. Ernie var där och vände demonstrativt ryggen åt henne, och sedan flög han över vattnet och satte sig i ett träd. Hon flyttar pinnar, flyttar pinnar, flyttar pinnar. Snygga pinnar.

  Att det kan vara så fängslande …

 29. och

  13:15 hade de sex, och Ernst hämtar fisk åt Doris! Enligt rapporterna ska han även ha flyttat på en pinne.

  Det finns en dramatisk bild där man ser Ernst på inflygning för rajtan tajtan, dvs man ser bara hans imponerande klor i luften, och Doris väntar…

  (Detta handlar alltså inte om SFÖ’s bankett.)

 30. Fiskgjuseskådare

  Angående fisken, så var det nån på forumet som nämnde sarv (http://sv.wikipedia.org/wiki/Scardinius_erythrophthalmus) och det kan kanske stämma. Andra firrar som de ätit under förra året var just abborre, gädda, karp och några ädelfiskar, typ öring o röding. Det ligger som sagt en fiskodling bara nån kilometer från boet. Men det finns även andra sjöar och vattendrag där de hämtar mat.

 31. och

  Ja Karin, det var liksom just meningen det, en diskret hänvisning till Oscar Wilde – och du såg det!

  Ernie tar vad han haver, och vem kan motstå en ung donna som bara flyttar in så där, när frun tycks ha försvunnit? Nu blir man ju riktigt orolig för vad som kan hände om frun faktiskt kommer drällande?

  Äsch, vi får hoppas att frugan har hittat en annan karl som hon gillar och som är suverän på att matcha soffkuddar och mattor i boet!

 32. Örjan

  Fisken? Denna gång ser det ut som en ”piprensare” aka liten gädda” Bild 1 + 2.
  Undrar hur isläget är i Estland. Brukar få senare vår än Sverige.
  Såg nyligen Sörfjärden, mellan Eskilstuna -Strängnäs. Vid Strands golfbana. Ännu inte isfritt.

  Annat vårtecken. Fältstation Rördrommen vid Örsundet (Där jag lärde mig simma på 50-talet) mellan Barvalappen och Sörfjärden. Den specialsådda ”gåsåkern” mitt emot klubbstugan . Redan intagen av flertalet migrerande grågäss.

 33. Åh, jag ber, Ökenråttan. Den där frisyren var nog bara en ren tillfällighet!

  (Har kommit hem nu. Har fått mat. Har varit speaker i sex timmar. Har haft på mig skorna sedan kl 07 i morse. Har inte bloggat.)

 34. Örjan

  Lotten: Läste på FB att du spikade på basketmatcher. Något nubbande utanför protokollet? Missförstå mig rätt! Jag menar småprat/viskningar.

 35. Jag som bara spikade och spikade hade inte en tanke på att jag även kunde ha nubbat!

  (= Jag speakade – var speaker på finalerna i EEM-cupen. Nu är jag intill döden trött på mig själv. Jag hör min röst och tänker ”huuuu”.)

 36. Fiskgjuseskådare

  Ville bara tala om för dem som vill följa dokusåpan i fiskgjuseboet att i går kom Piret/Katherine hem. Så nu blir det kamp om boet.
  Det startade med att damerna rök ihop så att kameran knockades från sitt fäste, men den otroligt engagerade Urmas och hans vänner körde hela vägen till trädet i går kväll och riggade upp den igen, så nu kan man åter se vad som händer. Vi har också i forumet fått lära oss att honor endast slåss mot honor och hanar mot hanar, så Madis/Earnie kommer troligen inte att lägga sig i.
  http://pontu.eenet.ee/player/kalakotkas.html

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.