Hoppa till innehåll

De allra mest irriterande vardagsbekymren just idag

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 11.40.35Idag är jag lite ynklig. Jag har sovit för lite, fryser om fötterna (vilket är helt omöjligt att åtgärda eftersom de mysigaste och varmaste strumporna ligger fem meter bort och sträckan dit består av ett ouppvärmt klinkergolv) och teet vi har här hemma har drabbats av garvsyreinkontinens. Blärk, smakar det.

Andra irriterande ting just nu är till exempel

 • en liten nagelflisa som när jag nyss drog i den fortplantade sig neråt så att det började blöda och nu svider som om jag vore skottskadad
 • vädret
 • mikrovågsugnen som har lagt av
 • pennvässaren som envisas med att vässa bara på ena sidan
 • vädret
 • sekrutt-Volvon som vi i går körde ner i en stor vattenpöl och som då visade sig ha hål i golvet eftersom alla plastmattorna plötsligt flöt omkring och vi satt med plaskblöta fötter och skrek
 • min mobil, som igår plötsligt krävde omstart och återställning
 • vädret.

Min djefla man har ett irriterande problem och ett budskap som han vill få ut:

Hej, Lottens kommentatorsbås!

Vi jobbar just nu med en pocketversion av Historiska ord – alla fyra böckerna i behändigt köpa-när-man-passerar-Centralen-i-sin-stad-format. Men jag har inte tid att leta efter fel eftersom jag måste fokusera på det dåliga vädret och min dyra hustrus kalla fötter.

Skärmavbild 2013-04-15 kl. 11.35.56

Texten är öppen för ändringar ett par dagar till, och jag tänkte därför höra om det är någon av er här som kan rapportera några tokigheter när det gäller fakta? Hittills har vi hittat att jag har kallat Pompejus för kejsare och så måste vi naturligtvis skriva om Margret Thatcher i imperfekt.

Skriv i kommentatorsbåset eller mejla mig på olle@bergman.com så lyckliggör vi redaktören med små ändringar!

Pompejus

Sa jag att det här med vädret är irriterande?

Share
Publicerat iBloggen

77 kommentarer

 1. PK

  Men om det är hål i golvet på Sekruttvolvon så rinner ju i alla fall vattnet ut? Tänk om ni inte hade hål i golvet, då skulle ju vattnet stiga okontrollerat och tillslut skulle ni ju drunkna! Hål i golvet visar ju dessutom att ni har ett golv i volvon, det är inte alla som har det.

 2. Mycket bra fråga, och.

  (Min djefla man lever i den trygga förvissningen att alla har läst hans böcker och lagt varenda fel- eller rättplacerad bokstav på minnet.)

 3. Jag ber att få tacka dig, PK, för det fantastiskt glada humöret!

  Själv blev jag alldeles bedrövad av översvämningen: jag tycker ju om sekrutt-Volvon och skulle gärna ha kört omkring i den till döddagar. Nu kan vi inte ens starta den …

 4. Margareta

  Så bra att veta att jag inte är ensammen med onödiga bekymmer och onödigt eländestänkande. Och vädret… och vad blir det till lunch? Men det kom en vinst efter alla korsord jag sänt in 3 trisslotter med 3 st. 30:- x 2=60 kr på en av lotterna. Det räcker till 1 häfte frimärken för att kunna skicka in fler korsord…så kommer det att fortsätta. Var är solen och värmen, har bara cyklat 2 ggr ???

 5. och

  Aha. Förstår inte varför jag såg ett manus framför mig istället för de i levande livet existerande böckerna.

  Ja, den där med ”Latinska ord” se faktiskt bekant ut. Men jag kanske blandar ihop den med en annan bok om latin som jag har?

  Var ställde jag dem nu…

 6. (Varför har jag inte de böckerna frågar jag mig nu, och det gör jag på fullaste allvar eftersom jag har många andra böcker om slika ting. Meddela gärna när nyupplagorna är tryckta, så jag kan korrigera detta fel hos mig.)

  Vädret är väl i alla fall bättre än det har varit tycker jag, som äntligen kan se att snön krymper, till och med i nordsluttningar. (Jag bor alltså i ett typiskt köldhål och det finns ställen i trädgården där snön fortfarande är två decimeter djup — och detta i sydliga Svealand i mitten av april.) Omkring tio plusgrader! Och det var inte minusgrader natten till i dag, vilket betyder årets första frostfria natt! Och vårt lokala par tranor kom i går!

 7. PK

  Startproblem pga vatten på golvet? Det var nytt för mej. När jag var liten så hade vi en sekruttbil som hette Skrutten. Den var lite som dr Who, den dog och återuppstod med samma namn och personlighet men med vissa nya egenskaper som färg och ålder. Den var en Saab 95. (obs inte 9-5, det är ett modernt påfund.)
  Den första Skrutten var en riktigt tidig 95:a så den hade tvåtaktsmotor. Den var grå. När vår jagkansvetsaallabilar-bekante sa att nu finns det inget att svetsa i mer, dog den och återuppstod som en ljusbå Saab 95.
  Denna hade v4-motor och lät helt annorlunda mot den första Skrutten. Även denna gick tillslut in i bilhimlen på grund av rosten. Hålet i golvet var så stort att förarsätet trillade ut i bakkant. Så far min körde ett tag omkring med förarsätet uppallat med en tvåtumfyra-regel. Det var ju inte helt optimalt så dr Skrutten återuppstod igen, denna gång vit och med den trevliga egenskapen att bakluckehandtaget inte var fastrostat så man kunde faktiskt öppna bakluckan utifrån. Även låset funkade. Denna Skruttinkarnation levde och hade hälsan när den lämnade oss för att fortsätta sitt liv i någon annans händer.

  Så ett litet hål i golvet är väl inget att böla för. Det finns människor som inte gör annat än svetsar hela dagarna.

 8. PK

  Har inte ni en trestegs-regel? Eller är det kanske hamboll? Tvåtumfyror är bra att sitta på men dom tätar dåligt mot vattenintrång.

 9. Jag hade en Passat i hela tretton års tid. De första åren var den fräsch och jag gav alltid efter vid utmaningar. De sista åren blev den sekrutt och alla bangade för mig.

  En höjdare var när en ung man kom in till kassan i en bensinmack med vänsterdörrens kromlist (1983 hade bilar detta) i handen och erbjöd sig att ersätta mig för det han hade råkat hyvla bort. Alla kringstående vädrade Konflikt, Hårda Ord och Stämningar. Emellertid:
  -Det är lugnt, sade jag. -Jag klarar mig utan. Behåll den du.

  Lilla KåtBilen (namnet efter skyltarna) såldes året efter för 990 spänn. Den som undrar över beloppet ska veta att köparen blev Colanödig på vägen, inte för att vänster framdörrs kromlist var borta.

 10. AndersGM

  OT: hörde just på radion: ”vi motsäger oss det beslutet”. Kan man säga så?

 11. Tror att han menade ”motsätter”. Det blir lätt fel i hastigheten.

  Båsvärdinnans redaktörsbekymmer kan enkelt lösas med en prenumeration på Grönköpings Veckoblad. I det just nu aktuella numret – som är högaktuellt till mitten av maj – kan man ta del av Ada A:son Susegård Fast detta var tydligen innan hon blev A:son).

  Rubriken är ”Hur man blir redaktör” och artikeln förmedlar ett antal jordnära och handfasta råd. Man behöver varken ha kunnande eller livserfarenhet. Man behöver inte någonting – det är bara att skriva på. Och om man kan komma över några gamla skämttidningar så kan man sms ”sno” skämtbitar därifrån. Se bara till att de är tillräckligt gamla så att ingen minns var det kunde läsas.

  En prenumeration på GV är en god investering!

 12. Ökenråttan

  Om en kulturskribent i en stor tidning kan skriva att präster ”uträttar gudstjänst” så kan vi väl alla säja va som helst om va som helst. (Skulle man klaga så svarar tidningen att det är rubriksättarna som inte kan skriva ordentligt.)
  Fast om lärare i fysik inte kan svaret när barnen frågar utan ”måste gissa” då kan vi väl i princip klättra upp i palmerna och kasta kokosnötter på varann medan vi käkar bananer. Fast inte här. (Jag vet, jag skriver ”fast” två gånger här, men så är jag inte heller kulturskribent. Eller lärare.)
  Och prästerna förrättar gudstjänst.

 13. Utmärkt exempel, Ökenråttan — jag har inte hört ”uträtta gudstjänst” förut!

  Nu fryser jag inte länge, förresten. Jag har eldat upp en stol.

 14. AndersGM

  Niklas – i det här fallet var det (s) som motsade sig i till- och avsättningen av Omar Mustapha, en ung representant upprepade minst fyra gånger frasen ”vi motsäger oss det beslutet!”.

 15. Jag såg faktiskt en 95:a idag! En illgrön.
  Och då tänkte jag på min kompis’ familj som alltid hade en sådan, på samma sätt som PK:s familj.

  Och så tänker jag på den gången när vi satt hemma hos henne och pratade och hörde en mullrande motor och tänkte att det var grannflickan som kom hem i en amerikanare och kastade oss mot fönstret för att spana in åket! … och så var det bara deras 95:a!

  Jag har stort deltagande med dig, Lotten. Det är ett stort beslut att ta att köra den sista resan till avlivningen, om än visst går att använda till transplantation på andra sidan grinden.
  Men han vill visst vila, eller hur verkar det?

 16. Jag skulle behöva elda stolar här också. Uppsala studentbostäder snålar på varmvattnet i elementen.
  Jag inser att det finns en fördel med att bo i egnahem: man får styra och ställa med värmen själv!

 17. Tack för din bekymrade rynka i pannan, PK, men just nu ser det inte bättre ut. Han har hål i golvet och startar inte … Hur mycket är stackarn värd att lagas för? (Han är i alla fall 26 år gammal.)

 18. Ta bort allt som kan läcka gift, ställ han i söderläge, fyll han med jord och odla jättepumpor i honom. Toppen till sista oktober: Halloweelvo!

 19. (Nej, jag vet inte var det där kom ifrån, jag har fullt upp med att fundera över ordet fiffla, som jag och den andra hälften har lekt med i flera dagar bara för att det är så trevligt. Säg det högt några gånger; det smeker både läppar och tunga!)

 20. PK

  Men hål i golvet går att laga ju. Varför startar den inte? Kommer det soppa till förgasaren? Eller är det en insprutare? Tror att det fanns båda sorter 1987. Drar startmotorn? Kommer det gnistor från tändstiften? Det finns massor av felsökning att göra innan man ger upp.

 21. PK längtar efter att få olja under naglarna. Han kanske kan fiffla bilen? Eller fiffla MED bilen? Fixa, kanske?
  Först måste han limma fast tanklocket på vår buss som aldrig vill transformera sig till en blå polisbox. Och byta däck. Och skjutsa mej till doktorn, som ska laga det som knappt är sönder. Och hjälpa mej att gräva upp sparrisar (men det vet han inte om än). Så lite upptagen är han den närmsta tiden, men kanske på … Onsdag!

 22. Fyra år kvar till veteranstatus, men de bilder vi sett är illavarslande. Maskineriet är inte det värsta…

 23. Ökenråttan

  Nu skulle jag skriva nåt som har nåt med båsets teman att göra men blir distraherad av att Lille Maken sitter och skrockar härintill så jag kan inte koncentrera mej. Varför skrockar han så dant? Jo, han läser det i vår brevlåda nyligen inpetade senaste numret av Gr-nk-p-ngs V-ck-blad. Han visar tendenser till att vilja läsa högt också, så nu måste jag gå ifrån och strypa honom. Synd på en vacker man i sina bästa år, men jag AVSKYR att blir läsen högt för. Så tyvärr, Lille M. …
  (Hur blir det med ellipsligaturen efter förkortning som slutar med ., Lotten?)

 24. Jag tror minsann att ellipsligaturen satt som en smäck på alldeles rätt sätt, Ökenråttan. (Fast eftersom det ser lite skumt ut och man nog som läsare hakar upp sig, skulle redaktörn nog ha petat lite och ändrat ordföljden.)

  På onsdag får det inte kommas på besök — jag ska ju till Sollefteå! Sedan är jag hemma i några timmar innan jag åker till Göteborg. En stund senare åker jag till Lund. Sedan Sundborn. Sedan … näe, vi får ta’t i midsommar!

 25. Just så, Ökenråttan!

  LL99: Jag har inte missat och ska banne mig titta på Den vita stenen! (Men min dator säger att det inte går för tillfället. Eller om det är min arbetsmoral.)

 26. och

  Sitter och tittar in i Pompeji nuna. (Lägg märke till mitt fina latinska genitiv!) Kul att romarna gjorde skulpturer som visade hur folk verkligen såg ut. Man väntar sig att han ska öppna munnen och säga något som… eh… ”Var är min frukost?” eller ”Det här vinet är SURT!” eller ”Hehe – såg ni? Han halkade på en hundlort och drattade i gatan!”

 27. och

  Nu kan jag inte säga något av det på latin (vad 17 hette ”var” nu igen?) men ordföljden i sista meningen skulle bli, såvitt jag minns, ”Hehe – ni såg? På en hundlort han i gatan drattade!”

 28. Jag måste säga att jag placerar dig på en allt högre piedestal ju mer du engagerar dig i bilarna, PK!

  Vi har nu tre bilar som vi betalar skatt och försäkring på. Detta beroende på att jag ville ha kvar Volvon, som ju var skruttigare än Toyotan. Men Toyotan har vi ju lagt ner miljaaaaarder på att laga, och det var den som DDM tyckte bäst om.

  När Saaben klev in i våra liv upptäckte vi snabbt att eftersom vi är tre med körkort i familjen, var det ganska ofta som vi plötsligt fick behov tre bilar. (Pah: man kan åka buss, men finns det en bil där på garageuppfarten, så tar man ju den.)

  Volvon ska väck, så är det. Vi ska bara ha två bilar. (Bara! Hjälp, är det ”bara” att ha två bilar?)

  På sikt ska vi byta ut även Toyotan, men det här med att köpa bil var bland det jobbigaste vi har gjort; grisen i säcken är bara förnamnet.

 29. Ökenråttan

  och: Du har väl den förträffliga ”Latinska ciatat – Dictum et scriptum latine” av Ebbe Vilborg. Förutom översättning av de gamla vanliga latinska uttrycken har han även översatt en del moderna talesätt och citat till latin, t.ex. Obi-Wan Kanobis ”May the force be with you!”. Jag har inte letat om några hundlortar är med där, men det är inte otänkbart.

 30. … och i sista akten dyker Godot upp med ett stort tack till alla som tidigare och nu har engagerat sig i felfinneri. Släktledaren Charles Manson har blivit sektledare, hesperiderna har tittat fram ur äppelgrönskan och Abbey Road har slingrat från sydöstra till nordvästra London.

 31. och

  Släktledaren! 🙂

  Japp, Ökenråttan, den har jag! Den är blå precis som DDM’s latinbok, det var därför jag blandade ihop dem. ”Hund” finns i registret, men inte ”hundlort”.

  Cave canem (varning för hunden!)! borde jag ju ha låtit Pompejus utropa, särskilt som mosaiker med denna sats hittats just i Pompeji .

 32. PK

  Att bli uppsatt på en pillestad, är det positivt eller negativt?
  Skatten på Volvon kan inte vara hög och enklast tänkbara försäkring likaså. Nyttan av en extra bil lite då och då kan väl motsvara den blygsamma kostnaden? Kostar ju nästan bara soppan. (Det är så vi motiverar att vi inte sålde våran gamla Volvo när vi köpte Peugeoten. Igentligen är det så jobbigt att sälja.)

 33. och

  1950! Det är ju 63 år sedan. Nog är väl en tjusig tvåfärgad lång kärra från 1955 eller -65 en veteranbil? Ejengkligen?

  (Fast egentligen uttalar jag ju faktiskt det där ordet ”egentligen”. Jag säger ”fotboll” också. Hjälp, jag platsar inte alls!)

 34. och

  Men jag kanske säger hamboll?

  *kliar mig i huvudet, försöker komma på en helt oförberedd naturlig mening med ordet handboll i för att testa, men det är hopplöst. Jag pratar aldrig om handboll*

 35. Jag är vad som kallas ’tullslickare’, bor söder om Söder. (Hammarbyhöjden. (Det är obekvämt med skiljetecken utanför parantesen, Lotten).). Hos oss säger man numera EXAKT, i st.f ELLER HUR. Eller var det tvärtom? Whatever när man har 16 dar till pension.

 36. AndersG

  Håller med dig, och, då även jag bor Stockholm. Fast jag har flera ungar som säger ejengkligen. Men på tal om bollar – varför kallas det damfopoll men inte herrfopoll? Eller är det på gång? Är även herrarna på väg att få en egen sport?

 37. och

  Därför att damerna inte fick spela fotboll, med eller utan t och p, från början.

  Har folk slutat säga ”skojaru?”. Det vore skönt i så fall.

 38. Folk har slutat säga ”klockers” påstod i alla fall min dotter häromdagen, med en irriterad rynka i pannan. Galet.

 39. Och apropå mina kids så har min äldsta son älskat orden ”fiffla” och ”fuffla” sen han var en liten parvel. Å nu saknar jag honom! Vad ska ens barn bo i andra länder för? Är inte Hornstull tillräckligt långt borta?

 40. Han bodde där innan han flyttade till Pyreneerna. Nu bor en av döttrarna där. När vi gick till stora mataffären i Hornstulls tunnelbana för att handla middag en dag varnade hon mig: Mamma, det är ovanligt mycket hipsters som handlar här, och de är ovanligt hipstriga.
  Trots varningen blev jag lite chockad!
  Och då bor jag ändå femti meter från krönet på Götgatsbacken.

 41. Jag måste vara hipsterdyslektiker; jag tycker att de alla ser ut som helt normala människor, bara. Färggladare än emosarna och magrare än basketspelarna. Liksom.

 42. och

  Ambitiöst svar, med länkar och allt! Konstigt det där att det växer hår i ansiktet på halva den vuxna mänskligheten, men inte den andra halvan. Undrar hur det känns att ha lurv på kinderna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.