Hoppa till innehåll

Tutiluren! Hesa Fredrik! Larmkontroll! Krisinformation!

Viktigt meddelande!

(Liten rekapitulering först … i januari skrev jag om vårt tokiga, gamla hus och kommentatören LL99 lade då märke till att vi har en larmtuta som kallas tyfon på taket – och då kom jag på att jag när vi precis hade flyttat in skrev ett kåseri för Sydsvenskan om detta.)

Typisk tut-tyfon.
Typisk tut-tyfon.

Förr testades tyfonerna och Hesa Fredrik-tutorna i Sverige kl. 15 första helgfria måndagen i månaden. (Att tutandet kallas Hesa Fredrik sägs förresten bero på att krönikören Fredrik Rydqvist när larmet testades för första gången 1931 var lika hes som larmet. Att han just vid detta tillfälle var hesare än till exempel hesa Hildur, hesa Tord eller hesa Dagmar – eller alla andra hesa i Sverige – kan vi förstås ifrågasätta. Förmodligen skrev Fredrik en krönika om tillfälligheten.) Numera sker kontrollen bara en gång i kvartalet och igår var det minsann dags igen.

Det skulle alltså tutas i hela Sverige klockan 15:00. På Facebook ber Krisinformation.se alla att rapportera om de hör tutet, som under minst 2 minuter består av en 7-sekunderssignal som återkommer mellan perioder av 14 sekunders tystnad. När faran är över, långtutar det i 30-40 sekunder. Jag hade skrivit in det i almanackan och satt på alla möjliga olika larm för att inte glömma bort det hela och hade tänkt sätta mig på vakt uppe på taket och dessutom filma spektaklet.

Men. Ack. Klockan 13:15 uppsökte jag en läkare som tittade på mina sargade knän, skakade på huvudet, ropade på en sjuksköterska och satte igång att tömma ena knät på inflammerad vätska för att istället fylla det med kortison.

[Saknad bild på äckligt knä.]

Och när man har fått kortison i knät säger doktorn att man på inga villkor ska upp och klättra på tak. Så man beordrar förstås upp sin djefla man istället.

Han som tycker att det är bättre att filma på högkant, ja. Vårt område heter Mesta [meeeesta], det är det han nämner strax innan han blir filosofisk och börjar tala om fred i vår tid. När det inte började tuta klockan 15, skickade jag ut Sjuttonåringen på gatan för att fotografera det som inte hände.

1. Vår jätteek som påminner om en skyskrapa. 2. Den djefla mannen. 3. Grannens lärkträd, som påminner om en konstig frisyr. 4. Tyfonen.
1. Vår jätte-ek, som påminner om en skyskrapa. 2. Den djefla mannen. 3. Grannens lärkträd, som påminner om en konstig frisyr. 4. Tyfonen.

Jahaja. Nähe. Inget tyfontut. Sicket antiklimax. Och här sitter jag med silikon kortison i knät och kan inte … fast … jo. Jag kan väl hasa mig ner i källaren och titta till apparaturen? Vi kanske har belamrat den så att den har kvävts? Den kanske har dammat ihop!

Säg inget till min läkare, men jag gav mig stelbent ner i husets hjärta.

Det är den gula ni ska fokusera på.
Det är den gula ni ska fokusera på.

Där är den. Ja. Precis som på Louvren. Den ser ju inte ens smutsig ut, trots allt. Men vad står det på väggen där bakom?

"Alarmeringsanläggning för civilförsvaret." Coolt. Och den "får ej obehörligen sättas ur funktion". Nähe.
”Alarmeringsanläggning för civilförsvaret.” Coolt. Och den ”får ej obehörligen sättas ur funktion”. Nähe.

Men vänta nu, vad ser jag till höger? Säkerhetsbrytare! Vad kul, den kan man ju … vaff… Oj. Hoppsan. Här har det visst hänt något.

Nolla. Hörbarhet nolla?
Nolla. Hörbarhet nolla.
Share
Publicerat iBloggen

59 kommentarer

 1. du ska kanske ändå överväga att dra in på basket-spelandet en aning innan du pangar knäna och inte kan gå mer än några hundra meter utan smärta. Och innan man börjar tala om knäplastik. Det var ju inte länge sen de tappade ut ledvätska och gav kortison.

 2. Japp, nu är det tre månaders rehabilitering helt utan basket som gäller, Jessica. Jag känner mig alldeles halv och har förlorat min basketidentitet. Kanske kan halvan ersättas med en annan identitet?

  Inrednings-Lotten?
  Mode-Lotten?
  Matlagnings-Lotten?
  Nit-Lotten.

 3. Jag var verkligen imponerad när du alldeles utan vidare använde det alldeles korrekta ordet säkerhetsbrytare.

  Imponansen avtog en aning när jag kollade bilden. Där står det ju att det är just en sån. Men eftersom du skrev innan du såg bilden så är jag fortfarande impad.

  Slå till brytaren och säg inget till någon. Framför allt inte att du slagit ifrån den för att tutan för ett sånt jävla liv. Det kan bli fängelse för sådant samhällsfarligt sabotage.

  Att brytaren inte får användas för start och stopp kan du sätta dig över. En enstaka start klarar den galant. Var beredd på att kompressorn drar igång med ett illsket brummande. Det är alldeles i sin ordning. Den springer inte (som björnen som brummade, illsket och sprang).

 4. Jag vill hellre koncentrera mig på skrivmaskinen. Och på de olika hyllorna som skymtas. (liten nostalgitripp)

 5. Så nu måste ni (vi) vänta i tre månader för att se om det hjälpte att ändra läge på säkerhetsbrytaren? Har ni (vi) tålamod?

 6. Klart att vi har tålamod! Det finns så mycket att göra på dessa tre månader; jag ska för min del reparera knäna och lära mina två äldsta barn att köra bil. Och så ska jag rensa i källaren.

 7. Anders GM

  Vilken samhällsomstörtande verksamhet! Urdriftsätta civilförsvarets rutiner. Jag är besviken på DDM att han inte tog sitt ansvar att själv ersätta tyfonen när han ändå var på taket.
  När ni nu har en sådan fin Atlas Copco kompressor i källaren borde ni ju utnyttja den till något nyttigt som att pumpa cyklar eller sprutmåla bilen med.

 8. Sanna

  Är rensa källaren verkligen bra för knäna? De är väl en bra ursäkt att slippa? Kanske kan du vara arbetsledare under källarrensningen?

 9. Jag har alltid undrat vad som händer om någon av de där händelserna som larmet är till för (krig? terrorism? naturkatastrofer?) inträffar just klockan tre första måndagen i månaden – eller i kvartalet, då, numera. Finns det ett ännu larmigare larm som utlarmar det där provlarmet? Hallå katastrofberedskapsmyndigheten, jag vill verkligen veta.

 10. Men oj,Niklas, det är ju live, levande och nu! Jag kollade först och fick ingen ordning på play-funktionen, den stod på noll hela tiden och fågeln (örnen?) suckade bara lite och tittade på mig över axeln med ett öga. Men så kollade jag igen och hittade tidsangivelsen uppe i högra hörnet. Det pågår just nu och om inte annat ska man titta för att lyssna på alla fåglar som håller på. Även om de mattas lite nu när solen är på väg ner…

  Hur har du/någon gjort?

 11. Är dom kusiner eller så? Örnen och den där andra fågeln? Fint är det iaf. Ska sitta uppe och kolla i natt. Tills han eller jag somnar.

 12. Christer

  Och det estninska ordet för fiskgjuse, kalakotkas, betyder tydligen benbrytare. Läckert.

 13. Karin, vi har sirenkollar lite då och då i olika delar av landet och de annonseras alltid i förväg på radion. Då säger de alltid att vid händelse av riktig kris, så upprepas tutet igen och igen.

 14. LupusLupus99

  Ditt projekt Lotten visar ju att dessa tester faktiskt fyller sin funktion.
  Tänk om det hade varit skarpt läge & Åland hade varit full färd med att invadera oss.
  Då hade ju ni Mestingar inte vetat nånting förrän Ålänningen
  stått utanför husknuten.

 15. Örjan

  Kompressor i din källare.Kopplad till siren.
  Antager vi andra medborgare betalar dig någon penning för denna ”förmån”.
  Om inte. Släng ut! Det fungerar ju inte ens!

 16. Oj, här var det fullt blås med fåglar och sirener! Jag har bara varit på fest hela kvällen och tappat röst och jag vet inte allt. (En viss basketklubb grundades 1956 och fyllde 56 år den 5/6 klockan fem i sex.)

  Dina: Har alla koll på att du med ”i olika delar av landet” inte menar landet Sverige? Berätta mer (för oss alla)!

  Jag vill inte slänga bort tyfonen, Örjan. Men jag vill att den ska tuta, så det ska jag fixa.

 17. Har du helt rätt i, Lotten. Efter att ha hängt här så länge så känns det ju som att man känner alla …
  Nä, det är inte i Sverige utan i Israel. Och tyvärr behövs sirenerna fortfarande. Så pass mycket att hemvärnet har en egen websida: http://www.oref.org.il/14-en/PAKAR.aspx (Förlåt att jag inte gör finlänkar. Kommer inte ihåg från ena gången till andra hur man gör :-p)
  Fullt med trevlig information där; tydligen bor jag i den mest säkra zonen (bredvid Jerusalem) och har hela 3 min på mig att komma i säkerhet om det börjar tjuta.

 18. Mitt minne är ju inte riktigt som det ska alla gånger så jag fick fundera rejält för att komma ihåg vad jag gjorde kl 15 i måndags. Och ändå lyckades jag inte komma närmare än att … hm …
  jag antagligen var på affären och handlade. Iaf har jag ett kvitto utskrivet 15.36, men jag undrar jag om jag var där så länge …

  Nä, jag vet inte. Men jag tror inte att jag hörde nåt iaf.
  Däremot hör jag ju när räddningstjänsten drar igång sirenerna ända hemifrån sig hemma hos mig.
  (Vilket gör att jag vet att de har besök av olika förskolor i maj, för då tutar det ungefär varannan timme i nån vecka …)

  Undrar om det finns fler tyfoner som har brytaren på noll …

 19. Asså den här fågelspanarsidan …
  Man ser en fågel.
  Sen hör man en gök
  och ett antal andra fåglar som, jag inte riktigt kan identifiera, jo, där var det en bofink.
  Och nu kom en bil förbi. Nej, den håller på så länge, det måste vara ett tåg.
  Men underst i ljudbilden.
  Där ligger det ett surr. Ungefär lika konstant som en fläkt som står på, fast med en högre ton. Är det alla bin?

 20. Jag med. Jag tror att det är grabben som vaktar nu. Tre ägg har dom. Gjorde PrtScrn och nu har jag antingen ekorren eller örnen som skärmbakgrund.

 21. Det är tydligt att det finns fler än jag som sitter och parallelltittar på fiskgjusen, Lottens blogg och lite annat …
  Fast det var ju inte här jag skulle sitta ju …

 22. Ja, han var väldigt irriterad och började möblera om med den stora barkbiten. Hemskt opraktiskt utan händer, hörni. Och nu biter han av barkbitar och lägger på sin egen rygg. Pynt?

 23. Nu är han LESS!
  Och han är inte ringmärkt, men hon är. (Om nu SG:s genusforskning stämmer.)

  Och den där stora barkbiten är ju så svårmöblerad!

 24. Hon kommer att få skäll när hon väl kommer, tror jag. Han får inte ordning på den där pinnen och nu ligger barkbiten på fel sida och varför lyssnar du inte när jag ropar på dig?

 25. Förresten Lotten! Nu är det snart dags igen!
  Inte alls ansträngande för knäna.

  Förresten. Hur tog de bort inflammerade vätskan? Knappast genom ritade streck.

 26. Ok, bra, på söndag ska det stickas!

  Knäslasket drogs ut genom en nål, vilket såg ut som fettsugning i miniatyr.

  Oj vad det blåser på fru fiskgjuse. (Om någon till äventyrs infe förstår vad det är vi yrar om i fågelväg, så kolla på Niklas länk kl. 17:40.)

 27. Oki. Det har jag också varit med om. Men en annan kroppsdel. Konstigt att det inte kändes alls när de punkterade mig.

 28. Nu var det vaktavlösning igen. Inte lika otåligt denna gång, det kändes som om hon sa ”allt okej?” och han muttrade ”mhm” till svar.

 29. Det var tomt i boet i flera minuter! Äggen frös! Hela familjen Bergman skrek av förtvivlan!

  Men nu kom en av dem tillbaka som om ingenting hade hänt.

 30. Ännu flera skott. Vad pågår?

  Barnen får tas med in på Systemet. Men köpa ut får dom inte.

  I Lindesberg lever minnet av den där jävla typen som hade ungarna med sig (fem, sex år) och, när han kom till kassan, vände sig till dem och frågade vad dom skulle ha.

 31. Hur gör de på natten? Ligger båda två i boet då? Jag försökte se igår men det hade hunnit bli för mörkt.

 32. Jag tror att de har en övernattningslya i närheten för den som har bakjour. Jag har en bildskärm som man kan dra upp ljusstyrkan på rätt ordentligt och då tyckte mig ana konturerna av en fågel bara.

 33. Jag uppskattar verkligen era IRL-kommentarer för jag har inte tid att själv sitta framför datorn och häcka (intended).

 34. […] och december, ska det ju tuta även hos oss. I juni skickade jag upp min djefla man på taket, vilket inte gick så bra. Idag var det jag som klättrade – efter att först noggrant ha flärpat strömbrytaren åt rätt […]

 35. Allan Sognell

  Det är ju tokfel att Hesa Fredrik testas varje månad.
  Rätt är att testet sker fyra gånger per år, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december (sista månaden i varje kvartal, kl 15:00)

  Eller är tråden fullständigt borttappad ?…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.