Hoppa till innehåll

Idag kollar vi på fopoll: Heja Lustig!

Hurra! Alla i publiken kommer från Sverige!

Utom de som kommer från Ukraina dårå.

Lika som … äpplen?
Lika som … lakan?
I 51:a minuten var jag jätteglad.
I 51:a minuten var jag jätteglad.

Sverige ledde med ett mål i flera minuter. Sedan gjorde Ukraina två snabba mål som gjorde att vi hemma framför tv:n kände oss så här under resten av matchen:

Ukraina leder med 2-1.
Ukraina leder här med 2-1.

Jag sparkade i kakelugnen och jag höll tummarna och gjorde armhävningar (oklart varför), men inget hjälpte. Vi (okej, spelarna i Sverige alltså) var klädda som drottningen på Nobelfesten, vilket var rätt snajdigt, men förfärligt otursbringande. (För vi förlorade förstås på grund av otur. Och mittfältet kom i kläm medan andra inte sprang tillräckligt snabbt i djupled och alla hade minsann känningar i ljumskarna. Förresten var domarn dum också.)

Drottning Silvia och Johan Elmander – lika som snedstreck.
Drottning Silvia och Johan Elmander – lika som snedstreck?

Jag känner egentligen bara till ett faktum som tröstar lite just nu:

Vi var i alla fall snyggare.
Vi var i alla fall snyggare. (Mellberg, Svensson, Larsson.)

 

Uppdatering dagen efter
Vi sörjer förstås fortfarande. Och skyller mest på de inte särskilt gula kläderna.

Och så vet man att man har fel fokus när man ser rubriken i N.Y Times här ovan och omedelbart tänker ”men vaddå, de spelade ju i söndags och det blev ju 1–1, hur kan det vara en lättnad för Spanien?”.

Uppdatering igen
(Stackars) Mikael Lustig får ta en stor del av den massmediala smällen för förlusten för att han vid hörnan som Ukraina stänkte in, inte stod där han skulle: vid ena målvaktsstolpen. Detta kallas att ”hålla stolpen”, och nu har en intensiv rörelse igångsatts häääär. (Det är bilder på ilskna fotbollssvenskar som visar att de minsann klarar av att hålla stolpen. Bra förklaring finns på Ajour.)

Här skulle han ha hållit stolpen.
Här skulle han ha hållit stolpen.

Uppdatering ännu en gång
I kommentatorsbåset har jag fått förklarat för mig att nu har denna hållastolpenkampanj mot Mikael Lustig gått för långt. Oavsett om han själv säger att det är okej för att han faktiskt missade sitt uppdrag, så ska han verkligen inte hållas till svars för förlusten och verkligen inte behöva stå ut med elakheter. Svenskarna är så svältfödda på fotbollsframgång att besvikelse gång på gång vänds till hat. Så ska vi ju inte ha det.

Eftersom jag och alla ni är snällast på nätet, ska vi från och med nu peppa Lustig och alla som i framtiden bara råkar stå fel, springa vilse i straffområdet eller filma sig till en stra… nä förresten. Där går gränsen.

Heja Mikael Lustig! Det var verkligen inte ditt fel att vi förlorade och vi ser fram emot kommande matcher med dig!

Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

 1. Ö-helena

  Jag tyckte det var irriterande att Svenska akademiens ständige sekreterare spelade för Ukraina. Eller okej, det kunde han väl få göra. Men att han skulle vara lagkapten! Och göra två mål! Det var väl att gå för långt.

 2. Ö-helena

  Dessutom försökte han förklä sig med hjälp av hår!

 3. Hmm

  ”Jag sparkade i kakelugnen och jag höll tummarna och gjorde armhävningar (oklart varför”

  Inte alls oklart utan mycket smart!

  De berättade idag på Aktuellt att fler drabbas av hjärtinfarkter vid spännande fopobbls-matcher än annars. (Vetenskapligt bevisat dessutom och förklarat varför). Rådet var just att avreagera sig genom fysiska aktivitet så att adrenalinet fick utlopp så att man inte sitter i soffan och spänner sig.

 4. Tack, Hmm! Jag visste väl att det fanns en anledning till mitt vandrande, vankande, hoppande, sparkande och armhävande! Jag bara förebygger min kropps snara för- och dödsfall, helt enkelt.

  Nu måste vi utreda detta med Ö-helenas påstående om att Peter Englund
  (se bild) i hennes ögon påminner om Svjvevtsvjvevsjenkovsejv (se bild). Är det näsan? (En bättre bild.)

  Psst. Här ser man hur vi skulle ha stoppat honom, Ukrainas kapten.

  Pssst igen. Jag vet nu att han stavas Andrij Sjevtjenko. Jag bara chansade lite här ovan.

 5. Nu blir jag lite förvirrad, Lotten.
  De första två jämförelsebilderna säger mig att ”mja, njo, kanske att det finns en viss likhet där.
  Men den tredje bilden, den som sägs vara bättre, den visar ingen likhet med Englund. Däremot med somliga Bergmän av olika storlekar.

  Jag tror du bara är partisk när du säger att den bilden är bättre.

 6. Jag tror helt enkelt att jag har snöat in på snygga karlar, Cecilia N.

  Och ack. Det är fortfarande lika landslagsdeppigt på Bergmanfronten.

 7. För övrigt håller jag med om att det var domarens fel, men det gör inte så mycket eftersom det viktiga för mig är att Tyskland vinner turneringen.

 8. Fast om man talar transkribering så är Sjevtjenko snyggare.

  För övrigt tror jag att alla som säger att det är viktigt att Tyskland vinner EM har rätt eftersom Tyskland kommer att vinna EM eftersom Tyskland i fotbollssammanhang nästan alltid vinner.

  Gary Linekers citat:
  ”Fotboll är ett spel mellan två elvamannalag. Matcherna pågår i 90 minuter och i slutet vinner alltid Tyskland.”

 9. ica

  Stavar Ukrainas kapten verkligen så? Tyckte mig se några ”c” på hans tröja igår… men det kan ju ha varit någon annans. Han är förvisso okej snygg. Men Sverige är alltid snyggast. Sålänge vi har Mellberg kommer vi så att förbli (om värsta oturen är framme alltså bara i två matcher till).

  En jämförelse skulle dock vara fint där till sista bilden. Med en bild på exempelvis Ukrainas målis vars frilla jag fortfarande inte kan släppa. Har för mig att jag hade nån vikarie på lågstadiet under sena åttiotalet (-89) som hade likadan.

 10. Vad du såg, Ica, var Ševčenko. För så transkriberas det från det ukrainska Шевче́нко, vilket vi i Sverige skriver Sjevtjenko. I USA skriver man däremot Shevchenko.

  (När jag jobbade på Nationalencyklopedin utbröt en infekterad debatt om hur det ryska sj- och tsch-ljudet skulle transkriberas till svensk stavning. Jag tror att det till och med spreds till understreckare och debattsidor.)

 11. Att Linekers uttalande om straffar och Tysklands seger på sådana är till döden utsjatat är faktum. Nu går vi vidare och hejar på Özil och Khedira. Och Götze!

  Och frågar språkpolisen vad den uttalsmässiga skillnaden mellan tj och sj är.

 12. Özil! Alla vi som gillar Özil klappar nu! (Vi tycker mycket om Özil.)

  Oj, jag har ju glömt delen om straffarna i Linekers citat. Det ska kanske vara så här? ”Fotboll är ett spel mellan två elvamannalag. Matcherna pågår i 90 minuter och till slut vinner Tyskland på straffar.”

  Griskindspatrik: tj- inleds med en tonlös alveloar klusil, sj- börjar direkt på en tonlös postalveolar frikativa. Tror jag.

 13. Nu ska ni höra! Vi satte oss framför teven för att få en riktigt fin fopollsupplevelse. Det är inte så ofta det händer. Mest för att det är så krångliga regler och för att det inte är några snygga tjejer på plan.
  Men nu skulle det bli fopollsfest. Det hade alla sagt. Och alla kan ju inte ha fel.
  Det kändes som att vi ingick i en stor och lycklig familj. Alla på stadion var svenskar och alla var målade i gult och blått och alla var glada. Här behövdes snask! Vi hittade några gamla lakritspipor som var så torra och bräckliga att de föll sönder vid hantering. Det enda som inte var torrt och bräckligt var det strössel som imiterar glöd på piphuvudet. Det hade tagit åt sig fukt och var istället vått och äckligt.
  På plan sprang två lag. Det ena, det blågula, verkade lite piggare än det mörka laget. Trots att vi hejade varje gång de blågula fick sparka på bollen så lyckades dom mörka klämma in ett mål. Vi kände oss lite besvikna, men dom som hade hand ôm’et tyckte det var bra. Schyssta och sportsliga killar som kunde ta ett mål i baken så fint. Dom till och med jublade lite. Det tyckte vi var fint.
  Ganska snart hjälpte det att vi hejade på di blågule. Dom petade in två mål i snabb följd och allt kändes jettebra och vi var så glada att vi kramades lite i soffan.
  Dom mörka killarna försökte rätt så länge, men det blev inget. En fin match, tyckte vi att det var.

 14. Ökenråttan

  Nu är det så här, att Sverige förlorar alltid när spelarna är iförda mörka dräkter! Detta har Lille Maken observerat under lång tid och han undrar varför inte lagledningen sett samma sak och GJORT NÅT!

 15. Ja. Varför hade dom inte blågula kläder!? Då hade vi vunnit (bra) och dessutom hade vi inte behövt känna oss som idioter (ovanligt och bra).

  Kanske det är så att medspelarna syns sämre i mörka kläder? Och då blir ju spelet som det blir.

 16. Hmm

  Skogsgurra: Men de hade ju blågula kläder på sig De som vann hade gulblått 🙂

 17. Ge inte upp! Ni ska se att det blir bättre när Anders Svensson får vara med från början. Han tycker att det borde gå att fixa det här. Säger en mig närstående redaktör som dessutom är från Elfsborg (Borås) så han vet vad han talar om.

 18. Må vara hur det vill med Stjeva, men bildproducenten var uppenbarligen kär i honom. Vi fick se honom ur alla upptänkliga vinklar, på plan, utanför plan iförd dagisväst, springande, kramande, pannrynkande – även när det pågick spel! För satan.

 19. ica

  Åh, tack! Både för förklaring och målisbild 🙂

 20. Örjan

  cruella: Ser det som naturligt. Matchen spelades i Ukraina. Deras stora stjärna för dagen.

 21. det verkligt verkliga med idrott och som gör det alls meningsfullt är själva förlusten: allt annat är ju bara vinst

 22. Det är som vädret, embryo. Det är bra att det bara regnar nu, för allt annat är ju bara solsken och det är ju väldigt onyttigt å så.

  (Jaja, spik i foten på er alla!)

  Det var trevligt att höra Glenn Strömberg så här ett dygn efter förlusten: han var fortfarande totalt nere och jätteförbannad.

 23. nja: vädret får man fördra
  en förlust får man dock ta

 24. Christer

  Asså, den därr #hållenstolpe-kampanjen är för all del lite kul, men allra mest är den rätt elak. Isaksson var faktiskt på andra sidan av målet. Hade inte Lustig tagit ett steg åt vänster hade han säkert fått skit för det i stället.

 25. Fast Lustig har själv okejat hållistolpenbilderna — annars hade jag inte berättat om den här. Elaka ska vi icke vara. Han sa bara ”nämen vad kul, helt rätt ju, jag stod ju fel”.

  Men kanske är han bara bra på att hålla minen? I så fall kryper jag till korset med svansen mellan benen och tittar under lugg när jag ber om förlåtelse.

 26. Ja det är nästan ännu värre när lustig tycker det är lustigt; den mobbade kan ju inte annat göra för att inte visa sig svag.

  Det är den värsta kampanjen/mobben man har sett på internet på länge: ytterst ovärdigt sett att ta ut en förlust på. Ingen skulle behandlat Zlatan på det sättet. Eller ens Mellberg.

 27. Jag har uppdaterat inlägget nu. För nu hejar vi på Mikael Lustig.

 28. Yes! Och nu hejar vi på våra söderbröder: vi er røde vi er hvide.

 29. Jag tycker det är naturligare att visa spelet när så många länder har betalat en sån jävla massa pengar för det här jippot, i stället för den egna idolpojken. Han gjorde mål, gott så, då kan de visa honom ett par sekunder när han kramas, men hur intressant det är att se honom när han blivit utbytt… nä.

 30. PK

  Men vad du vänder din kappa efter din vind. Kan vi inte få hata ifred? (vi pratar om något som har med fopoll att göra va?)

 31. Patrik (Griskindspatrik alltså)

  Danmark hånade Lustig för stolpen. Kunde inte hålla den själva.

  Jag gillar inte mobbingkampanjer och Lustig var långt ifrån sämst i matchen. Mellberg däremot, han var fan inte bra, men ingen nånsin som klagar på Mellberg för han är ju så snygg och skägg och pratar med ljus röst på mysig dialekt. ”Hej bollen” säger Mellberg och tjongar iväg den.

 32. PK

  Ja den där Mellberg var verkligen inte bra. (är det fortfarande fopoll vi pratar om.)

 33. Jag föredrar Mollbergs blandning.

  En fråga från en oinvigd. För en som inte är särskilt intresserad av fopoll verkar det vara ungefär såhär:
  När Zlatan är med så haussas landslaget och alla är rörande eniga om att det här ska vi klara av utan några problem. Det är nästan onödigt att spela matchen. Och sen förlorar Sverige, landssorg utbryter och spelare och ledare omyndigförklaras. Utom Zlatan då.
  När Zlatan inte är med är vi på förhand chanslösa. Då brukar Sverige vinna till stor förvåning för åtminstone sportjournalisterna.
  Är det så att när Zlatan inte är med skärper sig alla andra och spelar på sitt yttersta men om han är med är han så dominant att alla runt omkring blir bleka kopior av sig själva? Under riktigt stora träd växer ingenting.

 34. PK

  Niklas, jag tycker att Mollbergs har förändrats i smaken det senaste året eller så. Lite tunnare och mesigare i smaken. Jag har druckit uteslutande Mollbergs under de senaste 10 åren men har börjat växla om med andra mörkroster från Zoegas nu på grund av att jag tycker att Mollberg har förändrat till det sämre.

 35. PK, jag håller med dig. Även om jag faktiskt inte satt ord på det för mig själv ens. Framför allt har det visat sig att Hazienda är godare på Gotland och faktiskt riktigt bra här i Stockholm också. Och så känner man sig så duktig när man handlar KRAV- och rättvisemärkt.

 36. Niklas, den där teorin har luftats även av sportjournalister. Och nog kan det vara så. Jag fattar inte heller varför Zlatan ska vara lagkapten – är han, ni som kan grejer, verkligen material för det? Eller är det bara töntigt att tro att en lagkapten är något annat Lagets Stolthet (om man har någon)?

  Hazienda och Estancia som är krav- och rättvisemärkta har vi kört i flera år. Numera mal vi hela bönor i en liten handjagad sak. Oj vad mycket godare.

 37. Teori om kaffe (which is mine): Tror helt enkelt att Mollbergs upplevs mesigare för att den allmänna kaffesmaken de senaste tio åren förskjutits från mellan- till mörkrost!

 38. PK

  Jag tror att Zoegas ägare tvingar dom att ta genvägar med kvaliten för att dom ska bibehålla sina marginaler, ha en positiv cash flow och ge share holder value. Då måste man ju köpa in billigare bönor, rosta dom kortare tid och dra ner på kvalitetskontrollerna.

 39. Patrik

  Tar tillbaka om Mellberg.

 40. PK

  Mellberg och Mollberg.

 41. […] (eskilstunason med snabba fötter), Martin Olsson, Jimmy Durmaz, Mikael Lustig (som skulle ha kramat stolpen mot Ukraina förra året), Per Nilsson, Mikael Antonsson, Albin Ekdal, Pontus Wernbloom (ojuste […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.