Hoppa till innehåll

Panelhönan Bergman gör en insats för Eskilstuna

Igår deltog jag i en paneldebatt som försiggick i fåtöljer som vore det ”Här är ditt liv”. Jag hade tyvärr på mig en såpass kort kjol att en lätt bakåtlutad stil påtvangs mig för att insynen skulle bli så liten som möjligt.

Man har frågat mig om vi sitter vid en poolkant. Men tyvärr – det är innerplanen i friidrottsarenan.
Man har frågat mig om vi sitter vid en poolkant. Men tyvärr – det är innerplanen i friidrottsarenan. Paraplyerna var vår betalning.

Debatten handlade om att stadens sporthall (byggd 1956) och badhus (byggt 1933) äntligen ska ersättas med moderna alternativ. Sporthallen hålls ihop endast av mögelsporer och handbollsklister och badhuset är närapå byggnadsminnesmärkt och hade inte farit väl av vettiga moderniseringar. Det finns allehanda problem på vägen, alltså.

Jag deltog i egenskap av basketspelare. De andra i panelen var två politiker, en kommuntjänsteman, en simmare samt en handbollare.

Alla simmare på korsan och tvärsan, dykare, undervattensrugbyspelare, simhoppare och vattenpolospelare var hur nöjda som helst och pratade lyriskt om dykdjupet 4,5 meter och ett framtida hopptorn på 10 meter och läktare för 1 000 personer … medan vi bollidrottare var sura som gammal rabarber.

– Den nya arenan är för liten för oss! sa handbollaren.
– Den nya arenan är på tok för stor för oss! sa jag.

Jag retade upp tjänstemannen på kommunen såpass att han sa:

– Det spelar ingen roll vad du säger, jag struntar i det!

(Han bad om ursäkt sedan.)

Eskilstuna är en stad med tusen gamla fabrikslokaler som en efter en byggs om till bostäder, museer eller idrottsanläggningar på ett synnerligen effektivt och snyggt vis. Munktells Mekaniska Verkstad runt 1930:

Kolla taket och pelarna och jämför med bilden nedan.
Kolla taket och pelarna och jämför med bilden nedan.

Här byggdes ”Förstlingen” – det första ånglok som byggdes och användes i Sverige och numera landets i särklass steampunkigaste objekt:

En kopia av Förstlingen, "Förstlingen II".
En kopia av Förstlingen, ”Förstlingen II”.

Och så här ser det ut i fabriken idag:

Oj, vad många pelare de har tagit bort.
Oj, vad många pelare de har tagit bort.

Nu har jag lösningen på alla problem. Kära Eskilstunabor! Låtom oss inte göra staden till

 • Årets cykelstad (för oj vad det saknas cykelbanor)
 • Årets musikstad (Kentgrabbarna flyttade faktiskt härifrån för 20 år sedan)
 • Årets idrottsstad (Guif är ju det enda laget i högsta serien)
 • Årets kulturstad (vi har blott Yvonne Ryding … och eh … ?).

Meeeeen … Vi kan bli världens steampunk-centrum!

Wikipedia:

Retrofuturism! (Eftersom det av naturliga skäl är svårt att sia, och då särskilt om framtiden, tänker man ju bakåt i framtiden – fast nu.)

Det är alltså ånga, kugghjul, fabriksdunk, muttrar, sot och brutalcoolt!

Steampunkmobil.
Steampunkmobil.
Steampunkdator.
Steampunkdator.
Steampunkkläder. Liksom. (Foto: John Wilson)
Steampunkkläder. Liksom. (Foto: John Wilson) 

Nu blev ni väl avundsjuka, alla ni som inte bor i Eskilstuna? Tim Burton kommer säkert att hålla invigningstal när vi slår på stora trumman oljefat– och då tar han ju med sig de här två:

Johnny Depp och Helena Bonham-Carter.
Johnny Depp och Helena Bonham-Carter.

Japp, jag är ett geni.

 

Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

 1. Christer

  Jag tror att du menar undervattensrugby i stället för vattenrugby. Jag höll på med denna fantastiska publiksport precis när den bytte namn från undervattenspolo, vilket den gjorde just för att folk inte skulle blanda ihop den med vanlig vattenpolo som mestadels spelas på ytan.
  Jättekul sport för övrigt. Påminner lite om basket, i och med att man ska få bollen i korgen. Fast man kör inte så mycket med distansskott, utan det är dunkar som gäller. Och först måste man flytta på motståndarlagets back, som ligger på korgen.

 2. Christer, det har jag också spelat i ungdomen. Vore det inte kul att pröva den vattenfyllda bollen på en basketplan?

 3. Christer

  Roligt Niklas, vi är nog inte så värst många!
  Tvärtom skulle det nog inte bli så många mål med en vanlig basketboll i UV-rugby. Men det vore kanske underhållande att se på när de försökte.

 4. Niklas Holm

  ”Årets cykelstad (för oj vad det saknas cykelbanor)
  Årets musikstad (Kentgrabbarna flyttade faktiskt härifrån för 20 år sedan)
  Årets idrottsstad (Guif är ju det enda laget i högsta serien)
  Årets kulturstad (vi har blott Yvonne Ryding … och eh … ?).”

  Såååå sant Lotten!!!
  Var i Kristianstad förra veckan, de hade hallen för de evenemang som staden skulle behöva, en underbar arena. Men alldeles för stor för basketen….Perfekt för större evenemang som deltävling i Melodifestivalen, EM-matcher i handboll, stora konserter mm mm. Sen kan ju basketen få en egen hall, modell lagom. Innebandyn en egen hall, även den modell lagom. Ett nytt badhus, modell överdoserat….

 5. PK

  Fast uttalet blir ju lite charmigt. Allt behöver ju inte vara enkelt. Och på tal om det, om du får Helena att komma så kommer jag med.

 6. Margareta

  vi väl inte Yvonne Ryding kvar i Eskilstuna, och inte Christer Lindarw heller om man tänker efter, det finns fler skådespelare jag inte minns vad de heter. Så har vi handbollspelaren Tomas Svensson. Towa Carsson är still going strong, ser henne på ICA ibland.

 7. För det första, är det inte risk för takras om man tar bort så många pelare?
  För det andra, … kommer inte ihåg …

 8. Jo, just! (Fast det kanske skulle varit först?)
  Blir det inte mer insyn om man lutar sig bakåt?

 9. Bra, Dina, att du fokuserar på det viktiga: kjolinsyn. Det var så att fåtöljen hade en lämplig sluttning bakåt som gjorde att låren liksom klämdes ihop så att jag inte kunde bresa som jag vanligtvis gör. Ergo noll insyn!

  (Nu brände jag en gammal restpizza för att jag satt här och läste istället för att tänka på näringsintaget.)

 10. PK

  Hade du extra skämmiga underbyxor på dej eller varför blev kjolinsynen plötsligt så viktig? Du som tjatar om strippning i tid och otid menar jag?

 11. Varför inte börja med sedesamt långa kjolar så att du kan känna dig bekväm varhelst du sätts?

  Steampunkmobilen var väldans flådig. Har den knappar som fungerar (mycket bättre än mina) så är jag beredd att byta rätt bums.

  Här i regionen (aka grannkommunens grannkommun) finns det tydligen en diskussion om stödet till ridskolorna (till ytan stor kommun så de behöver ha såna utspridda) och till hockeyn.
  Nä, hockeyn vill inte dela med sig men ser det som självklart att kommunen äger ishallarna.
  Inom ridsporten är det väl nästan alltid så att klubbarna själva äger stall (och ridhus).
  Men jag kan tänka mig att det är knepigt för en kommun att helt plötsligt få skattebetalarnas välsignelse att börja köpa ridanläggningar …
  Och ett j*a hallå om de kräver av issporterna att de ska ta över sina arenor (/övriga idrottsföreningar att ta över sina anläggningar).

  Så, vad gör vi?

 12. Det här är steampunk för mej! Det är River Don Steam, världens kraftfullaste ångmaskin, som fram till 1970 användes för att driva ett valsverk för stålbearbetning. Nu står den på Kelham Island Industrial Museum i Sheffield och visas upp för skolbarn och turister.
  För Titanic-fantaster kan det ju vara intressant att veta att det var just den maskinen som med en hel båtkuliss uppbygd bakom, fick vara med i filmen.
  Museichefen var visst stolt över maskinens filmstjärnestatus, men ÄNNU mer stolt över det lekrum som han själv byggt som en hinderbana, där varje hinder representerade ett steg i stålproduktionen.

 13. Cattis

  Livet är kul när saker sammanträffar! Jag har i brist på ett riktigt liv gett mig in i Second Life och där har jag hittat fullt av steampunkare, denna för mig tidigare okända företeelse. Och sen börjar det pratas om det på den här bloggen som jag nyss upptäckt! Om man går in på http://steampunkchronicle.com/ så kan man bla. hitta den illustra sporten te-duell, något som kanske kan intressera damerna och herrarna här!

  Jag skulle gärna äga de förevisade örhängena, de var urfina!

  Faderullan, jag har glömt hur man gör en sån där snygg länkning… Nån som orkar lära ut?

 14. Jag glömde en halv pizza i kartong på en låda utanför entrén till biblioteket sex mil härifrån, insåg jag just. OT. Som alltid.

 15. PK

  Är Kenneth Branagh(?)s roll i den gamla Will Smith-rullen Wild Wild West en steampunkare?

 16. Aha, Christer, det förklarar en del. Jag hittade just en podcast där Terry Gilliam, Michael Palin och Terry Jones (”some of the not-yet-dead Pythons”) diskutera gamla sketcher.

 17. ”Monty Python-citatdagen på FB”? Herredumilde så dumt att missa denna dag av alla dagar. Det känns lite som att glömma bort sin egen namnsdag. (Fri tolkning.)

  Min favorit (trots alla andra som egentligen är roligare) bafatt jag säger det alltsomoftast:

  – Don’t mention the war!

  (Vilket strictly speaking inte ens är Monty Python utan bara John Cleese. Ah well.)

 18. Vilken skönhet, Anders GM!

  Tror inte ni liksom jag att vi är på väg mot en era där saker ska vara SNYGGA? Vackra? Estetiskt tilltalande?

  Japp, det tror jag … där jag står i mina bedrövligt säckliga joggingbrallor och fläckiga t-shirt.

 19. Oh Miss Gillette, jag vill ocksaa skriva utan prickar saa att det ser ut som om jag aer ute och reser! (Johnny Depp fyller 49 i början av juni, gamle mannen.)

 20. Now i have pricks again becoz now i am hemma. You see it on the pricks over the i:na. Jaså, jaha, 49, ja det var inte lättare att begripa det. Fast inte ens Vanessa Paradis är väl fjorton längre som hon väl var i ett par decennier minst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.