Hoppa till innehåll

Konstigt och jättekonstigt samt helt otroligt

Nejdå, det är inget konstigt som har hänt – jag har inte hittat alla stulna cyklar eller börjat prata franska i sömnen. Jag är bara lite filosofisk denna lördag.

För visst är det konstigt att man kunde åka till månen redan 1969?

Jodå, det är också konstigt att flygplan kan flyga och Ingemar Stenmark kan gå på lina, men … att åka till månen när telefonerna såg ut så här och hade livstidsgaranti är verkligen konstigt.

Dialogtelefonen från 1966.
Dialogtelefonen från 1966.

Just 1969 fanns förresten en speciell köksdator som skulle kosta 100 000 kr att installera.

Det tycker jag däremot inte är ett dugg konstigt, för tokiga idéer har alltid funnits. Datorinnehavarinnans klädsel är däremot jättekonstig.
Det tycker jag däremot inte är ett dugg konstigt, för tokiga idéer har alltid funnits. Datorinnehavarinnans klädsel är däremot jättekonstig.

Det sägs att om man har en sådan simultanförmåga att man kan tugga tuggummi samtidigt som man hackar stark lök, så tåras inte ögonen. Men det stämmer inte, så det konstiga i sammanhanget är egentligen bara att vi glatt stoppar i oss sådant som får oss att gråta.

Det finns de som tycker att det är konstigt att det är på detta vis:

111 111 111 × 111 111 111 = 12 345 678 987 654 321

Men det är ju matematik, och matematik funkar ju på det där sättet så det är minsann inte ett dugg konstigt.

Lite konstig är förstås den här bilden:

Steve Jobs och Bill Gates 1991.
Steve Jobs och Bill Gates 1991.

Inte särskilt konstig men en bra pendang till den här ovan är denna, där man under Solvay-konferensen 1927 samlade en grupp på 29, där 17 var eller skulle bli Nobelpristagare:

 1. Auguste PiccardÉmile HenriotPaul EhrenfestEdouard HerzenThéophile de DonderErwin SchrödingerJules-Émile VerschaffeltWolfgang PauliWerner HeisenbergR.H. FowlerLéon Brillouin.
 2. Peter DebyeMartin KnudsenWilliam Lawrence BraggHans KramersPaul DiracArthur ComptonLouis de BroglieMax BornNiels Bohr.
 3. Irving LangmuirMax PlanckMarie Skłodowska-CurieHendrik LorentzAlbert EinsteinPaul LangevinCharles Eugene GuyeCharles Thomson Rees WilsonOwen Willans Richardson.

Mellan Einstein och Bohr, som inte var riktigt överens när det gällde bl.a. kvantmekaniken, diskuterades det hej vilt och hela tiden.

Einstein vände sig till Bohr och sa:
– God does not play dice!

Bohr svarade snabbt:
– Einstein, stop telling God what to do.

Att vara så slagfärdig så snabbt och så smart … det är faktiskt helt otroligt konstigt.

Share
Publicerat iBloggen

48 kommentarer

 1. Ö-helena

  Men hur står det till med tusentalsavgränsarna i dag, egentligen? *tittar strängt på Lotten*

 2. Jag stirrade länge och väl på de 100 000 kr för köksdatorn och tänkte att nu har Ö-helena blivit galen. Var ska jag stoppa in en avgränsare där, månne?

  Sedan förstod jag.

 3. Örjan

  Så du räknar raderna bakifrån.
  AE känner jag igen, sittandes i närmaste (första) raden.

 4. Du glömde en sak: ”On January 30, 1969, The Beatles gave their final live performance on the rooftop of the Apple Records building at 3 Savile Row, London”, men är förlåten Lotten(!) pga din späda ålder.

 5. Fast jag har inte glömt, även om det var en konstig Beatleshändelse — och dessutom (TADAAAAA) minns jag att detta med Beatles på taket visades på nyheterna. Vi bodde på Mätaregränden 7A i Lund och tv:n stod i ett hörn mot balkongen i vardagsrummet och precis där trillade min mormor och bröt lårbenshalsen. Fast inte just då, när Beatles sjöng.

 6. PK

  Och nu blev det visst Lotta Engberg och jag börjar undra om det inte är dax för huvudrätt snart. Och mer vin.

 7. Och jag tvättar gotlandsfårull i handfatet men nänns knappt titta på den för då kan den tova sig.

  Visst är det konstigt att när ullen ligger i vattnet så ställer den sig ”lodrätt”? Yttersta tippen djupast och klippänden uppåt.

 8. För det första har vi nu chansen att styra PK:s festande genom att resten av kvällen önska oss aktiviteter från honom. Jag vill förstås att han på något sätt strippar — hur det än går till. (Slipsavdrag på stol går bra.)

 9. För det andra är det ju fullständigt fantastiskt att Cecilia N engagerar sig i vattenull som ställer sig lodrätt och att det samtidigt är match i hockey-VM! Tippen och klippänden! Målvakten släppte in sju! Tova dig inte!

  (För alla som inte bryr sig: Sverige har alla sina bästa spelare skadade i benbrott och andra brutaliteter som signalerar ”motståndarna är galna!” och har trots allt spelat strålande. Och en av kommentatorerna är snuvig.)

 10. PK

  Nu blandar du nog ihop mej med någon annan Lotten, jag strippar inte. Men nu kom varmrätten. Och rödtjutet.

 11. Örjan

  Just tittat lite på kunskapsprogrammet med Vuxen vs 5-klassare.
  Just tävlande läkare? Dubbelgångare till DDM?

  Skulle vilja se Lotten eller DDM som tävlande kommande säsong. Tror de skulle klara sig bra. (men kanske förhandsdiskvalificerade pga tidigare arbete med NE).

 12. PK

  Men kom hit och strippa själv Lotten, det är 2500 pers här. Snacka om publik.

 13. Undrar vad PK är på för tillställning …

  Jag har just blivit upplyst om att hockey-VM går i Stockholm. Jag trodde att de var i Finland …

 14. Frågan är ju egentligen varför jag inte är bjuden på alla fester överallt.

  Cecilia N.: VM går underligt nog både i Sverige och Finland. En grupp i Finland, en i Finland. Sedan finalspelet i Finland. Det var nåt med ekonomin, sa dom. Tssst. (Vi leder med 3–0 och har missat sju öppna mål.)

 15. PGW

  Sandviks minsann. Är det gul hjälm eller gul klänning eller så som är klädkod? Eller vänta, det är förstås bara Coromant, övriga har Sandvik-blått.

 16. Örjan, det blev ännu konstigare. För sen jag skrev det där så har de uppfört sig lite olika. Så länge de är smutsiga så kan de vända sig åt vilket håll som helst, men när de är färdigsköljda så ställer de sig så där.

  Lite som palt på nåt vis.

 17. Agneta

  Lotten, stämmer gatunamnet alternativt gatunumret, där din mormor föll? Jag tror att numret är rätt och gatan fel.

 18. Nämen äsch, javisst är det fel, Agneta!

  Magistratsvägen 7A 1968–71, Mätaregränden 8 1971–73.

  (Agneta bor DÄR. Hon ser Magistratsvägen 7A från sitt fönster.)

 19. Jag får sms-raporter från PK och Pysseliten på festen. Den förre har avnjutit Dancing Queen med Lotta Engberg, och Pysseliten har som många andra rivit sönder sina nylonstrumpor och varit inne på toa och bytt. Jerry Williams har sjungit och Måns Zelmerlöw likaså — den ena ungefär 80 år äldre än den andre.

 20. PK

  Lotta Engberg som Lady Gaga i poker fejs funkar inte. Men det kanske var en parodi?

 21. Jaha ja, här är det ju också festligt! PK fick problem med slipsen och vid halv tre även övrig klädsel.
  Det konstigaste under kvällen var en dansande karl iklädd ett brinnande renhorn. Endast. Renhornet satt alltså inte på huvudet. Sedan jonglerade en annan karl med tre brinnande motorsågar. Kanske futuristisk underhållning.
  Historiskt var det när Jerry Williams fick 2500 personer att resa sig i stående ovationer.

 22. Måste kolla med en MYCKET nära släkting som bor och jobbar i Sandviken, på Sandvik, varför hen inte deltog, utan tillbringade kvällen hos oss några mil därifrån. Utan att så mycket som knysta om brinnande renhornsorgier i grannskapet. Det måste jag verkligen fråga henom.

 23. Karin, det är en fest för över 13000 personer, därför pågår festen i flera dagar och gissningsvis går din släkting helt enkelt en annan dag. Långväga gäster hade företräde till helgen. Säg inget om renhornen (det måste ju vara en överraskning) men tipsa om bord nära scenen!

 24. Det är mycket som är konstigt. Som att Lotten tar upp detta med Solvay samtidigt som jag kollat lite på hur det snofsiga medelhavssaltet tillverkas. Teckomatorp II, kunde man säga. Solvay verkar ha haft lika gott om kulor som Sandvik. Alla deras kontor och byggnader, som jag haft tillfälle att studera de senaste dagarna, är extremt kostnadsineffektiva. Kolla bara hur specialbeställt tegel i knepiga former använts till vindskuporna på det här kontoret: http://www.gke.org/pub/files/Solvay%20kontor%20camargue%201.jpg

  Beträffande renhornsorgier så har jag färska bilder från tjurhornsorgier. Stackars matadorer. Men dom ställer ju upp frivilligt – hoppas jag.

 25. Solvay, tegelknepigheter och kostnadsineffektivitet samt renhornsorgier — skulle man inte kunna skriva en skoluppsats i ämnet? Alla fyra orden måste vara med, förstås, för högsta betyg. Och om man går vilse bland orden och skriver om Savoy, stegling och pengabränning samt älghornsorgier får man pluspoäng!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.