Hoppa till innehåll

En affär och en liten flirt

De har möblerat om något alldeles otroligt i storaffären som jag storhandlar i sedan tolv år. Jag handlar så mycket att kassörskorna (på den tiden som det fanns kassörskor) brukade säga ”ojojojdå” när jag kom gående. Sedan kom självbetjäningen, så nu säger de ”ojojojodå, nu får vi hoppas att det inte blir avstämning” och då brukar jag höhöhöa och svara ”nä, för det vet vi ju hur det blir med stämningen då”.

Efter den senaste ommöbleringen har de anordnat hyllorna efter gatumönstret i New York. Man ska inte längre kunna gå i en vid cirkel med små instickare in i mitten, utan måste gå som i en kantig labyrint i varenda liten gång och banne mig finns inte jordnötssmöret på tre olika hyllor. Kan det vara en medveten strategi, sprungen ur välmenande hälsoaspekt?

Tre olika ställen i butiken: asiatiska hyllan, amerikanska hyllan och sylthyllan.
Olika sorter på olika ställen i butiken: asiatiska hyllan, amerikanska hyllan och sylthyllan.

Men om vi nu återvänder till N.Y., så är det ju sedan urminnes tider känt att människor möts i korsningar. Om inte annat så ställer de sig att vänta i stadens korsningar för att få träffa någon och umgås lite. Detta sker även inne i affären! I varenda hyllkorsning står folk och pratar minnen och jag vet inte allt! Gah! Stick! Schas! UR SPÅR!

På kartan här nedan har jag ringat in korsningarna där jag antingen har kört på eller varit tvungen att med skrikande vagnshjul väja för någon.

Bryant Park där motsvarar alltså frukt- och gröntavdelningen.
Bryant Park där motsvarar alltså frukt- och gröntavdelningen.

Kryssen på kartan markerar ställen där jag har tagit kurvorna för snävt och vält omkull hyllor eller i enstaka fall endast gått in i väggen.

Det stora krysset uppe till vänster markerar det som hände idag. Jag skulle bara gena lite när jag såg en synnerligen trevlig sopborste för ”endast 49 kr bara idag”. Så här ungefär såg det ut – jag har gjort en efterkonstruktion, förstår ni:

Jag är på väg framåt (se pil), men det svullna vänsterknät hakar i hörnet!
Jag är på väg framåt (se pil), men det svullna vänsterknät hakar i hörnet!

När knät fastnade och resten av kroppen fortsatte framåt, svajade hela jag av motstridiga krafter. Jag kände att jag höll på att falla, och famlade efter första bästa sak att hålla i. Och fann en stekpanna!

Plötsligt ligger jag på rygg med en stekpanna i handen!
Plötsligt låg jag så här på rygg med en stekpanna i handen.

 Nu syns det ju ganska dåligt hur dramatiskt det hela var. Men så här så det ut:

Ni förstår vilken snygg saltomortal jag måste ha gjort?
Ni förstår vilken snygg saltomortal jag måste ha gjort när jag landade på rygg? (Okej, en liten piruett i alla fall?)

Jag skulle preciiiis resa mig upp och borsta av mig samt skratta lite förläget och visa allmänheten hur jag inte alls hade gjort illa mig, när en man på ungefär 87 vårar böjde sig ner och högg mig under armarna och lyfte upp mig. Schwåpp! Han njööööt.

– Hoppsan! Så det gick! sa den okände mannen och log.
– Men jisses vad stark du är, lyfta upp mig på det där viset bara … oj! sa jag, mycket imponerad.
– Alltid beredd för en dam i nöd!
– Tack!
– Vet du. Så här nära en kvinna har jag inte kommit på säkert 20 år.

Sa mannen. Och så skrattade han och jag högt tillsammans och jag skulle precis kontra med något riktigt ekivokt, när jag hörde en dam bakom oss säga:

– Tjugo år var väl att ta i.

Hon såg arg ut. Den gamle mannen slog då ut med armarna och ryckte på axlarna på en gång (vilket kallas simultanförmåga) och försvann sedan med den arga runt hörnet mot alla skor i plastläder. Själv snubbelkrockade jag mig vidare mot utgången och checkade ut för 3 200 kr.

Share
Publicerat iBloggen

60 kommentarer

 1. Lotten! Jag är inte 87 år! Det ser bara så ut. Och Hyttis är inte alls så sur som det kunde verka. Men hon blir lite förskräckt när folk kastar sig på golvet med stekpanna i näven. Och då måste hon samla sig någon minut innan hon blir sitt vanliga soliga jag igen. Bra replik, för övrigt.
  Annars är det korrekt återgivet.

 2. Anders GM

  På ett kvitto ifrån min lokala butik noterade jag nyligen rubriken”självbetalningskund” – visste inte att det fanns möjlighet att låta någon annan betala …

 3. Orangeluvan

  Åh, jag som läste ”skoaffär” och njöt av tanken på att du handlar ohemult mycket skor. Det var inte förrän du började prata om jordnötssmör bland skohyllorna som jag förstod att något var fel. Å andra sidan gillar jag tanken på jordnötssmör bland skorna.

  Nån annan som använder uttrycket gaah, eller är det ett släktdrag? Jag skrev det just i ett sms emedan jag får vänta hela tio minuter på min tbana.

 4. Söstra mi: Jag tror att vi skriver och säger gaah för att vi är till den åldern komna när man av ren självbevarelsedrift som i ett osmotiskt tillstånd suger åt sig allt som låter ungdomligt.

  Tio minuter? På en perrong? Låter ju helt förfärligt.

  (Säger jag som ska åka tåg i sju timmar imorrn med fyra byten på utomhusperronger [och dessutom föreläsa i åtta timmar] och som alltså gärna hade stått i tio minuter och filosoferat på en perrong.)

 5. Först och främst; Lotten, du måste förvarna när det kommer ett vansinnigt roligt parti, så att jag INTE precis tagit en klunk kaffe och secklar ner halva datorn. OK?

  Gaah används flitigt, oftast med påföljande ellipsligatur.

  SG – tänk inte att jag nobbade er! Se det som att jag … sa ja! Fast till andra saker. Typ.

 6. Luna: Du (och alla andra) måste från och med nu samla på roliga saker i skrift – inför min artikel om ”hur man skriver roligt”. Jag tänker mig att jag i juli eller så skriver ett blogginlägg som heter: ”HJÄLP: HUR SKRIVER MAN ROLIGT?” Då tar ni fram era listor med exempel. Och sedan skriver jag världens roligaste artikel i ämnet och säljer den dyrt och får Pulitzerpriset i en helt ny kategori.

  And the rest is Nobelpris.

 7. Nu måste vi förresten utreda vad självbetalningskund är. Kan det ha att göra med skyltarna i affärerna som säger att vi har ”fritt val” och alltså får köpa precis vilka varor vi vill?

 8. Slösitter framför sportnyheterna. Får se GAIS’ klubbmärke och sitter och tittar på pilar och pinnar och grejer. Och kommer fram till frågan: Varför är det ett & i märket?

 9. Hmm

  Nä men vad har du för magisk sida? Jag läste precis som Orangenluvan skoaffär och kunde nästan tagit gift på det när jag scrollar upp och ser vad där egentligen står.

  *gungar fram och tillbak med nervösa tics*

 10. Jag får väl helt enkelt blogga från en skoaffär någon gång?

  (Sitter på tåget mot Gävle nu. Tre tåg på tre timmar. Ser dock inga mjölkpallar.)

 11. Gaah griper omkring sig, sprider sig till alla åldersgrupper rentav. Men hur är det med ett annat favvouttryck: D’oh! Jag hör det ganska ofta (och använder det själv vid lämpliga tillfällen), men ser det sällan i skrift. Kan det vara för att man är osäker på stavningen? D’oh eller Doh?

  I Oxford English Dictionary (där man nyligen inkluderat Homer Simpsons lite aggresiva sätt att uttrycka både att han är irriterad och har klantat sig) skriver man ”Doh!”.

  Hoppas du inte slog dig alltför illa i stekpannefallet!

 12. LupusLupus99

  Karin, jag anser att det ska var D’oh eftersom jag personligen
  anser att det troligen är ett sammansatt uttryck av orden
  damn/dammit och oh.

  OED kostar ju pengar så hur de definerar vet inte jag,
  men Urban Dictionary däremot
  skriver att ska vara D’oh.

 13. PK

  Lotten slängde sig ju handlöst på golvet framför en äldre man, det är väl en flört?

 14. Om tågen: jag bytte i Sala och Uppsala i morse. Nu på hemvägen trooooor jag att jag bara ska byta i Stockholm.

  (Är helt slut i rutan!)

  När det gäller flörten så kanske Pysseliten ville att jag skulle utreda flirt- och flörtstavandet? (För det går väl inte att missförstå en flirtande man som klänger på mig och flåsar något om närhet?)

 15. hyttfogden

  … På Fujiama bland körsbär jag geishor förfört,
  och med små sjöjungfrur jag har bedrivit min flirt …. flört

 16. Tack LL99! Klart det ska vara D’oh! Etymologi när den är som bäst! Just sammandragningen av damn! och oh! ger ju den där typiska Homerska tonen av ”jamenvafdårå!”. OED missar just den finessen.

 17. Precis Lotten! Jag brukar stava flirt, men såg möjligheten att skriva flört, när jag surfade in en sväng mitt under mikroskoperandet på jobbet. Kommer vi att få samma scenario med flörten som med josen, när SAOL stryker stavningen börjar vi använda den?

 18. Ökenråttan

  Hur menar du med ”skriva roligt? Är det roliga ordasättningar du efterlyser eller skildringar av roliga saker?
  Själva är vi just hemkomna från begravning. Och vi har bott på hotell!! Nu vill jag prata om hotell igen. Det var Knaust i Sundsvall. Jag höll på att falla i den berömda trappan – jag hade solglasögon på mej och såg inte så bra – men Lille Maken fångade upp mej i sina starka armar. Ack ack.
  Inget mögel utan i stället grön marmor i badrummet och ut mot Storgatan en liten balkong att stå på och mottaga mängdens jubel. Trävligt! Utsikt mot de stiliga husen i stenstan, med vidunderliga dekorer på taken.
  Shoppade gjorde jag: badolja som inte finns i Stockholm och en klänning på väg till tåget medan Lille M stod ute på trottoaren med resväskan och hoppade av oro för att vi skulle missa tåget.På detta vis stärkte vi stadens näringsliv; det lär vara lite på kneken, upplyste mej min osannolikt vackre kusin om vid eftersittningen.

 19. Lax i papper! Klassisk på Knaust. Finns den kvar?

  Bodde ofta där på sextio och sjuttiotal. Men sedan blev det flyktingförläggning och har aldrig bott där senare.

  Flirtkula. Jag har alltid uppfattat dem som ett komplement till de serpentiner som man brukade kasta på forna tiders partyn – sådana med pardans, cocktails och (ganska ofta) storband – härliga tider.

  Eftersom serpentinerna var svåra att styra och kanske inte heller noterades av föremålet för flirten så fyllde flirtkulan uppgiften att skapa kontakt betydligt bättre. Vad denna kontakt sedan eventuellt kunde leda till var, så att säga, de resandes ensak.

  Detta var långt innan flirt kunde innebära att kasta sig handlöst framför äldre herrar. O tempora o mores!

 20. Kopplingen mellan flirtkulor och flört kan till exempel uttryckas såhär;
  ”Ack, som ett fjun så lätt, är varje kvi-ihinna. Fåfängt att fi-ihinna, en som sin tro bestod”

 21. hyttfogden

  Först serpentinerna då som ett slags notvarp för att se vad som
  fastnat och när man granskat fångsten närmare använde man sig av de mera lättriktade flirtkulorna för det utvalda villebrådet.

 22. De där englundarna …

  Ni borde vara med i det där lekprogrammet på tv när man ska förklara ett ord och så får den tävlande gissa om det är sant eller falskt.

 23. @Ökenråtttan: Gnekigt för Sundsvall? Möjligen för att ”allt” har flyttat till Birsta. Men härnösandsborna handlar nog oftare och mer i Sundsvall/Birsta än de handlar hemma. Jag tror strömmen av kunder i motsatt riktning är obefintlig.

 24. Cessi
  Jag märker att jag måste dra en gräns mellan min faktabank, där alla hundraprocentigt tillförlitliga uppgifter förvaras, och den vilja att snabbt och friktionsfritt förklara hur det ligger till med kända och okända fenomen. Till min ursäkt vill jag säga att Piraten också hade respekt för det sannolika och att jag faktiskt är moraliskt bättre än Piraten eftersom han föraktade sanningen. Det gör inte jag.

  Min uppfattning, att Knaust en tid varit flyktingförläggning måste korrigeras. Det var i stället någon myndighet eller förvaltning som höll till där. Flyktingförläggning var ett annat hotell, Flyghotellet i Bromma, som jag brukade frekventera. Avstånd i tid och rum gör att Sundsvall och Stockholm flyter ihop. Som en fransman en gång sade: Sundsvall och Stockholm les seuls villes sur l’échelle. Han hade inte sett Göteborg.

 25. Alla som har bott på Knaust och legat i trappan räcker upp en hand! *strääääck*

  (Jag är inte här. Jag är speaker på basketmatcher. Måste rusa.)

 26. Sidsjön hade lite dåligt rykte. Ganska länge. Man ansågs inte riktigt klok om man tog in där.

  Ni som har känt Lotten länge. Och medan hon inte är i båset; är det vanligt det där att kasta sig på golv och i trappor?

 27. SG. Jag tror det. Grodperspektiv, trapperspektiv, butiksgolvsperspektiv, det mesta funkar. Eller så är det udda poser som är grejen? Strippa, busvissla och åka tåg kryddar också tillvaron!

 28. Jag tror att du har alldeles rätt!
  Min helhetssyn, helikoptern, har inte utvecklat sig fullt ut. Så jag överraskar mig med att bli överraskad ibland. Men ska sluta med det.

 29. LupusLupus99

  Lotten är/var på basket.
  Vi hårdhudingar valde istället SM finalen i isracing som
  arrangerades på Eskilstuna isstadion tidigare ikväll.

 30. Ska hårdhudingarna till VM som går i Uppsala? Några av oss svettades i springspåret och i simbassängen. Somliga kommer ha huvudvärk imorgon och andra kommer ha träningsvärk.

 31. Verkligen!
  Förresten, VEM är snillet som införde namn på nummerlapparna istället för nummer i Vasaloppet? Helt värdelöst!

 32. Ja, men alltså tuuuuuuuuuuuut, jag är ju inte hemma imorrn! Det är ju förfärligt att sifonen ska tuta utan mig!

  (Och min blogginaktivitet just nu beror på whisky. Boken om, alltså, inte själva inmundigandet.)

 33. På veckorna kämpar jag omsider med regelverk. Särskilt EU:s är överjämrigt. Här talar vi smärta.

 34. LupusLupus99

  Lotten du får be DDM att rigga upp webcam (med mikrofon)
  på taket så att du kan följa det hela ändå. 🙂

 35. Sifon?

  Men var inte det nån sorts barmackapär som någon i båset samlade?

  I och för sig är tyfon för mig en väldigt häftig vind som nog inte går riktigt rätt fram.

  Men vad heter tutmackapären som sitter på Lottens tak?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.