Hoppa till innehåll

Utlys allmän flaggdag: 24 november!

’Sch’kta, felåt, jag har inte tid att skriva något här idag. Jag måste läsa en ordlista. Jag kanske aldrig någonsin hinner skriva något mer. Julkalendern brinner inne, barnen får blott äta frysta pommes croschetter och annat som jag inte kan stava till. Huset kommer att mögla ihjäl och årstiderna flyta ihop med varandra:

SAOL har kommit som app!

(Ordet app finns däremot inte med i SAOL.)

SAOL-appen för Iphone.

SAOL-appen för androider.

SAOL-napp för alla som sitter och är ledsna med sina gammeldagstelefoner utan appfunktion:

SAOL-napp, ännu inte ute på marknaden.
SAOL-napp, ännu inte ute på marknaden.

Nu hörni, kommer vi språkpoliser att bli beskäftigare än någonsin. Vi vet ju redan hur alla ord stavas (utom dubblett förstås), men behöver ju bevis. Jag, som alltid slänger SAOL-boken på undrande, kommer nu att slippa att släpa på åbäket; jag kommer att slänga telefonen på dem istället.

Öppenhjärtighet har inget med hjärtlighet att göra och omständlig betyder krånglig.
Öppenhjärtighet har inget med hjärtlighet att göra och omständlig betyder krånglig.
Share
Publicerat iBloggen

117 kommentarer

 1. Jag har minsann redan laddat ner! Guldstjärna?

 2. Luleå-Anna

  Hurra! Då slipper vi använda gamla -86:an!

 3. Ord är en sak, men är det någon här som har koll på nuffror? Är det version 14 som gäller nu?

 4. Visste jag väl! Alltihopa. Så det så!

  (Skickat för att få automagiska meddelanden när det händer något. Men rätt så sant.)

 5. Hakke! Längesedan. Vad nytt?

 6. LupusLupus99

  SAOL som app? vad det ska vara bra för? 😉
  Nä jag klarar mig utan den.

  Lotten, när du har hämtat dig från chocken över mitt uttalande ovan så kan du spana in detta:
  Här är något som är betydligt mer intressant än ordlistor. 😉

 7. Det är väl fortfarande 13 som gäller?

  Jagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrläste12:anjagkorrlä… Sorry. Men mitt namn står med i förordet, sådeså, varför jag alltid framhåller den som den bästa. (Delvis också för att jag påpekade hur undgängligt ordet ”bantuneger” är.)

  Appen är förstås redan nedladdad.

 8. Hoppsan, vad märkligt det där blev! Trodde wp skulle tvångsavstava.

 9. iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiigeväääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääää…

 10. Gör inte det, tydligen. Har för övrigt förstautgåvan. Köpt på Z-salen vid uruppförandet. Av Åke.

 11. Va, får barnen äta frusna pommes? Är det stökigt hos familjen Bergman före jul i år med?
  PK och jag förövar (noga med betoningen här)- med varsin smartfån i varsin soffa kommunicerar vi elektroniskt.

 12. LupusLupus99

  Lotten, du får sätta 17åringen på att fixa maten medan du
  och DDM sitter och appar tillsammans i soffan. 😉
  Bra övning inför framtida flyttahemifrånaktiviteter.

 13. LL99 skickar här ovan liksom med vänsterhanden ut en länk till grävskopor och döda båtvrak som ligger och är intressanta i en ”schaktövervakning” och som nu blottas för att man ska ”lägga ut en sopsug här på området”.

  Framför Grand i Stockholm ska de alltså ”lägga ut en sopsug”. WHAT? Jag vill också ha en sopsug! Hallå!

 14. Malinka och Skogsgurra: mot lämplig muta kan jag gå in i era kommentarer och stoppa in mellanslag på lämpliga ställen. Men det kostar. I runda slängar … mycket.

  Luleå-Anna: Och bara så att du vet så ligger det på ditt ansvar att se till att Bittan och alla andra på redaktionen laddar ner appen och dessutom använder den.

  Jo, hakke: precis som Malinka skriver är det fortfarande upplaga 13 som gäller. Dock vet jag from an inside information-källa inte helt olik Deep Throat att vissa uppdateringar görs hela tiden. Löpande. Utan pukor och trumpeter.

 15. Marinarkeolog, inte marinbiolog! Vad gör en sopsug?

 16. Ingen som reagerade på förstautgåvan och köpt på Z-salen? Av Åke?

 17. Christer

  Men vad i hel… Vaddå fel databasformat på minneskortet!?
  Det funkar ju inte att ladda ner SAOL-databasen!
  Någon Android-kunnig som kan hjälpa mig?

 18. Vet du Skogsgurra, jag fattar ingenting. Jag håller å andra sidan på att tappa rösten, lagom tills jag ska hålla föredrag fö3 30 pers i Norrping imorgon förmiddag. Å tredje sidan är jag fortfarande tagen av den personalfest dina revisorer tyckte du skulle ordna, vilket du ju också gjorde, vilket gladde mig mycket!

  13 var ordet alltså. Tack.

 19. Ä vaf. Åke Hodell. Ju.

  330 pers! Då får du tala högt och tydligt. Inte bra att tappa rösten. Hoppas dom har mick och fungerande högtalare.

 20. PK

  Christer, försök igen och igen. Det är många som laddar ner ikväll. För mej funkade det på tredje eller fjärde gången. Det är inget fel på ditt minneskortet.

 21. Öhum … host … harkel. Datumet vi ska fira är alltså då du hittade appen? För enligt informationen när man laddat ner den släpptes den 23/11.
  I min nyladdade app finns inte KURSEX. Bara så du vet.

 22. Skogsgurra, då återstår att reda ut förstaupplagan och Z-salen. Om vi börjar med tidpunkten, var det 18 november 1963? Och hur kunde han i så fall ge ut en app med saol redan då?

  (Lotten, jag hoppas att det är okej att SG och jag har lite bloggfika här i ett hörn av kommentarsbåset medan Pysseliten och hennes Karlslok smartfånar i varsin soffa och Dieva utmanar mig på Wordfeud. Hoppas också det är okej att vi busvisslar lite försiktigt.)

 23. Jag är så nöjd så. Jag är upptagen med annat. *vissel*

 24. Niklas: Det är ju en stor skandal att den ständige inte talar om det förrän en dag för sent och att jag inte hittar den förrän en dag för sent. Och att KURSEX fortfarande inte står med, en dag senare.

  Måste göra andra ting nu. *vissel*

 25. Står så här: denna bok har tryckts i 500 ex. hos wadstens tryckeri eftr. stockholm 1963

  Inga versaler, inga punkter – utom i förkortningarna. Tror du hittat rätt.

  18 november kan nog stämma. Var hittade du det?

  Med eller utan fingrar?

 26. Kan jag få fråga en sak?

  Varför är jag 174 cm lång? Varför är jag inte 174 cm hög?

  Är det för att jag första gången jag mättes var just lång, eftersom jag troligen inte stod upp? Eller är det för att sista gången jag ska mätas, för att passa in i träfracken, troligen också intar ett horisontalläge?

 27. Ja, varför är jag inte hög? Det är väl för lite morfin i min halsmeducin.

  Skogsgurra, datumet hittade jag längst ner i högerspalten här. Vilken bok det handlar om kanske jag kan gissa. Var det Apple-vapnet iGevär?

 28. Det enda som visslar här är dialogen som ljudligt passerar cirka 15 cm ovanför mitt huvud. Ungefär där era basket- och fopollsdiskussioner brukar hållas. Men vet ni, jag gillar er ändå!

  I övrigt mest bekymrad för att jag kommer att vara på resande fot flera dagar i december. Så jag kommer liksom att missa flera luckor … och det grämer mig redan litegrann. Jämrans EU.

 29. Stämmer alldeles förb. bra! Kom inte ihåg det exakta datumet. Pi Lind och Staffan Olsson var också där. En minnesvärd afton.

  Den långa raden med iiiii som Lotten ska ohemult stora pengar för att kapa ner är början av boken.

  Jag tror att Sören Brunes var med också. Han hjälpte ju till med Pistolteatern när den startade ungefär samtidigt.

 30. LupusLupus99

  Här kan du läsa om sopsugar.

 31. Örjan

  Min Hörna: Hög som en tall?

 32. Jag läser om sopsugar (tack Luna):
  ”Ett sopsug system är uppbyggt av tre komponenter …”

  De tre komponenterna är ordet sopsug, ett särskrivande mellanslag och ordet system. Hellre tre skepps vrak, säger jag. Heja marinarkeologerna!

 33. AB Centralsug var det första svenska företaget som använde programmerbar logik. Det var innan mikroprocessorerna gjorde sin debut. I stället använde man räknare och programmerbara minnen som, beroende på räknarens läge, ställde ut styrsignaler till motorer och ventiler. Ännu en bit tämligen ointressant vetande ur mitt dimmiga bakhuvud.

 34. Christer

  Tack PK, jag blev lite frustrerad där, men till sist gick det.
  KURSEX verkar väldigt trångt, men jag antar att finns det hjärterum, så …

 35. Jag visste också om appen! För att min fröken på Klarspråksutbildningen idag talade om det.

  På tal om appar: om nån vill klå mig i Wordfeud heter jag annaxt. Ni här i båset är så himla värdiga att bli klådda av. Och så slipper jag spela med slippriga främlingar: http://annatoss.blogspot.com/2011/11/paskegt.html

 36. LupusLupus99

  Den första programmerade maskinen dök upp redan på
  1700 talet. Det var vävstolar som var hålkortstyrda.

  Basil Bouchon var den som uppfann hålkorten och det gjorde han 1725. Här är en bild på Basils programmerade vävstol.

  Luna, de dagar du inte kan gissa så kan vi andra gissa åt dig. 😉

 37. Agneta

  Mitt livs SAOL i bokform:

  NIONDE UPPLAGAN, sjätte tryckningen 1956
  Hel, något gulnad i snittet, blekt i färgen i synnerhet ryggen. Något fläckad.

  ELFTE UPPLAGAN, fjärde tryckningen 1989
  Hel, något fläckig, lite gult snitt, knappt blekt.

  TOLFTE UPPLAGAN, andra tryckningen 1998
  Pärmen nästan lös, fläckig såväl på snitt (kaffe) som på pärmarna som därtill är repiga. Malinka nämns mycket riktigt i förordet.

  TRETTONDE UPPLAGAN, tredje tryckningen 2006
  Fläckfri, ser ny ut och har silvrigt omslag som bevarat den blå färgen på pärmen.

  Min mobil är av äldre snitt så jag lär inte ladda ned appen innan jag någon gång i framtiden skaffar mig en iPhone. Kommer dock inte att inhandla någon mer SAOL i bokform om slik ges ut.

 38. Men Agneta, du saknar ju den från 1973 där ”jos” dök upp som alternativform till juice!

 39. Sanna

  Det första jag gjorde efter nedladdning var att trycka på Menu (japp, jag är androidare) och hitta Utgallrade ord. Många underbara ord där som jag skulle vilja hitta på nya användingsområden för.

  (Nedladdning blev rödmarkerat, men jag slog upp det och man kan välja mellan nerladdning och nedladdning.)

 40. PK

  Agneta, man behöver inte ha en iphone för att kunna ha en saol-app.

 41. Jag funderar fortfarande på avstavningen av kursex.
  Och jag har om inte en stenåldersmobil så åtminstone en järnålders.

  Är saolnappen ett fotomontage eller är det en kommande produkt? I så fall önskar jag hett att få barnbarn.

 42. Det är jag som har monterat ihop två bilder, Cecilia N. Men jag råkade skapa stor förvirring på både Twitter och Facebook när några läste ”SAOL-appen” och trodde att jag var en av skaparna till den.

  SAOL-nappen har jag gjort. SAOL-appen är jag bara lite förälskad i.

 43. Jag tycker du ska sälja in den där merchandisen till Svenska akademin pronto!

  Och så kan ni ordna ett paketpris: en saolnapp i kombination med en språkpoliströja till föräldrarna.

 44. LupusLupus99

  När det gäller nappen så visar ju bilden tydligt att betatestandet
  är i full gång. 😉

 45. Christer

  Visst ja, Anna. Jag heter Chrifu.

 46. Hej Chrifu 🙂

 47. Tack kära LL99, jag litar stenhårt på att ni håller fanan högt i min frånvaro! De hålkortsstyrda vävstolarna var just de som slogs sönder av ilskna väverskor i träskor, n’est-ce pas?

 48. Nej, det var spinnmaskiner. Inte alls hålkortsstyrda. Så vitt jag vet. Jag har för övrigt (förstås) besökt textilmuseet i Roubaix. Köpte en forntida skyttel för en skamligt låg penning.

 49. Nedladdad och klar!!

 50. Sidengården på Gotland finns en hålkortsvävstol som de använder. Flygande skyttel och ett himla oväsen. Och ett trevligt bildspel där man får lära sig ”allt” om silke och siden. Förutom att de säljer sidengrejer alltså.

 51. Örjan

  Träskona hette inte de ”sabot” därav ”sabotage”?

 52. NU är jag tack vare LL99’s länk med! Jag har ofta undrat över sopnedkasten (som ser ut som färglösa brevlådor) som finns i Nacka, Jarlaberg. Som rörpost sugs påsarna till ett ”soprum”.
  Vaddå napp? Vaddå SAOL-upplaga? Mina föräldrar har försett mig med de två senaste upplagorna. Jag använder enbart den senaste.
  ”PK, jag vill ha mer öl, Gustafs Finger var god!”

 53. PGW

  Har appen! Är lycklig! När folk undrar vad jag gör på tåget kan jag ärligt säga att jag läser SAOL. Är dock bekymrad över det här med att baldakinbäraren är borta.

 54. Gerbilen

  Senaste SAOL från 2009. Den första fick Lille Maken och jag på vår (sammanlagda) 45-årsdag av vår frånskilde svåger, den förtjusande mannen. Jag når inte att ta ned den och se vilken utgåva det är; yngste sonen har sedan en längre tid halva sin garderob på en vädringsställning framför just den bokhyllan. ( P g a utlandsboende.) Det är ganska mycket litteratur som på detta sätt är utom räckhåll för oss päron. Lottens kåserisamling bl.a., förutom då denna gamla SAOL.

 55. Gerbilen

  SG: Jacquard-vävstolarna var hålkortsstyrda. Så där runt sekelskiftet 17-1800-tal kom dom. ”Sabots” tyder på att det just var dessa franska vävstolar som utsattes för våld.

 56. Ja. Jag vet. Jag har varit i Roubaix på textilmuseet. Där, likaväl som på en massa andra museer, finns alla varianter från hålkort och piggvalsar till tidiga försök med diodmatriser och telefonväxelkomponenter till datoriserade maskiner. Jag har teknikhistoria som ett av mina främsta intressen. Min avsikt med notisen om Centralsug var inte att dra igång nån jämrans jag-vet-bäst-debatt utan att helt enkelt meddela ett stycke intressant teknikhistoria med anknytning till just Centralsug och sopsugar.
  Det var spinneriarbetare som förstörde Spinning Jenny. Inga väverskor. Det var ingen vävstol. Historien har upprepats ett antal gånger. Ska vi ta och skära av det här vildvuxna skottet på flaggdagsträdet?

  Det är dessutom ifrågasatt om det faktiskt var träskor som gav namn åt sabotage. Andra etymologier har producerats.

 57. Jaha, nu upptäckte jag att ”kulpena” inte finns i SAOL (tack wf). Kan jag reklamera? Det är i högsta grad ett ord som åtminstone används i mina kretsar. (Blästra med kulor.)

 58. Du vet väl att fackord är/varit bannlysta i SAOL? Det är därför som ”stos” inte kom med förrän det blev allmänt i hemmafixarprogram. Ansågs vara alldeles för tekniskt tidigare. Finns många godtyckliga sådan uteslutningar i SAOL.

 59. Jag vet (och accepterar, om än med stön, suckanden och storvrål) att alla ord inte finns med i SAOL. Inget verk i världen kan vara perfekt.

  (Säger en som var redaktör på Nationalencyklopedin i tio år och fick lära sig det den hårda vägen, Men det MÅSTE vara värre för alla i redaktionen för ”Myggans Nöjeslexikon”, som glömde uppslagsordet ”Hoffman, Dustin”.)

 60. PGW: Jag är också lite bekymrad över baldakinbäraren. Vad är den korrekta titeln nu? Och hur gör man om man har en betjäntplats som baldakinbärare? Om man då har problem med sin damaskhälla, vem ska man be om hjälp? Och hur?
  Verkligen otroligt många fina ord som går i graven! Men säg inte till norrmännen att kvicklunch inte finns längre.

 61. Sabot=träsko verkar dock vara det troligaste ursprunget för sabotage. Sabot=hämsko är senare och sabot=ammunitionsfix är ännu senare. Men om saboterandet bestod i att klappra runt i träskor på ett ineffektivt sätt (company time, guys, go slowly!) eller att helt enkelt slänga in träskorna i någon av de där maskinerna som minskade antalet arbetstillfällen är lite ovisst.

 62. Det förstås! Dialektala ord (tex.östgötska ”möshumla”) finns ju inte heller. Vi får skramla till alternativa SAOL – ord som helt enkelt inte får plats.

 63. Norrmännen har sitt eget ord ”Kvikklunsj”. Så dom bryr sig nog inte om att den svenska motsvarigheten försvann ur SAOL.

  Karin: känns som vi pratat om detta för cirka femtio år sedan. Då var osäkerheten stor. Är man säkrare nu?

 64. Inte bara ord, Skogsgurra, Kvikklunsj är en kultur.

 65. Ja. Jag tror dig. Jag har några i bilen. Dom totalsmälter inte i värmen som Schweizernöt gör. En definitiv fördel.

 66. Örjan

  Karin: Och ger stöd för ditt inlägg, som jag uppfattar det.

 67. Men vad är en möshumla?!

 68. Tydligen ”en allmänt trög, oföretagsam och slö person”. Mycket användbart ord, på min ära.

 69. Men Lotten, de har ju tagit bort massor av adjektiv som beskriver dig. Hur kan du tillåta det?

 70. Örjan

  Niklas: Nu blir jag nyfiken.Vilka tänker du på?
  (Själv utan telefon med app-möjlighet)

 71. Niklas tänker på ”förbrytarfysionomi” förstås.

 72. Anammansvärd, bragdlysten, fagerlockig, filurisk, fnasslig, knepfull, mosterlig, ordrapp, rådsnabb och smickersöt.

 73. Jag glömde principtrogen.

 74. Hoppsan, Gösta, fnasslig?

 75. Gösta? Ja? Är det något fel med fnasslig?

 76. Nu tar vi och kalmerar oss lite här. Ingen mening med att efterspörja och vantyda. Det slutar bara med fångrin.

 77. PK

  Fast jag tycker att velocipedlykta är ett modernt och användbart ord.

 78. Skogsgurra: säker är man aldrig, särskilt inte jag som i etymologiska sammanhang litar mest till stundens ingivelse. Eller hittar på som en del säger. Jag ser det hellre som att jag testar teorier.
  Örjan: tack för sabotage-länk. Där hittade jag också ekotage, för ekologiskt sabotage. Undrar om det kommer att leta sig in i SAOL.

 79. K: Jo, det är säkert så. Tveksamheten kanske gällde om det var genom att trampa ner spirande säd eller om det var genom att kasta in träskor i maskiner som var ursprunget till ordet sabotage.

  Med tanke på att skor betraktades som en kapitaltillgång som man inte gärna förstörde genom att kasta in dem i maskiner så är det troligt att det var trampa ner spirande säd som var originalbetydelsen. Behövs mera forskning!

  Jag har berikat din julskyltningstråd med beskrivning över tillredning av älgstek (Miranda II).

  Ekotage? Hade du frågat mig hade jag gissat på snålt tilltagen damklädsel.

 80. Vad har allt detta med allmän flaggdag att göra?

  Lotten. Du skrev för en tid sedan att det inte spelar någon roll hur du startar en tråd. Den lever sitt eget liv och man vet aldrig hur det slutar. Sant.

 81. PGW

  Möshumla! Åh vilket underbart ord, nu är jag glad igen!

  (men fortfarande bekymrad över damaskhällan)

 82. PGW: håller med om damaskhällan. Utan hälla blir damaskerna helt meningslös, särskilt om man använder dem i djupsnö för att slippa få ner snö i kängorna. Då kan man lika gärna avskaffa damaskerna också, om det ska vara på det viset.

 83. Men gansgterdamasker (spats) kan man ju använda utan damaskhälla. Så Akademien har nog gjort en riktig bedömning i det här fallet.

  Det är allt en jäkla tur att vi har så högt kvalificerade personer som vårdar vårt språk.

 84. Jag har en hälla med knapp på innerfodret i mina skidbyxor, jag knäpper fast den på mina pjäxor för att slippa få in snö. Vad ska jag kalla den? Damasthälla?

 85. Damaskhälla, brallorna är förvisso av vävt tyg, men knappast damast!

 86. @PGW

  Vad säger du om ”Fleptrut”?

  Verkar inte heller vara godkänt av Akademien.

 87. Gerbilen

  Ohoh, han har varit i Roubaix ….

 88. HH

  Tack Lotten. Det var en värdefull app.

 89. Agneta

  En digital SAOL borde inte begränsas. En annan sak är det med den tryckta upplagan. Jag antar att flera strukna ord strukits på grund av att de inte används särskilt ofta. Men påfallande många verkar vara sammansatta ord och har därför utmönstrats. Exempel: aklejafrö, genomsnittsbegåvning, sjuföreställning, tordmuleägg

  Vi med gamla mobiler kan istället för appen [url=http://www.svenskaakademien.se/svenska_spraket/svenska_akademiens_ordlista/saol_pa_natet/ordlista]kolla in SAOL-sidorna[/url] hos Svenska akademien. Där tillhandahålls SAOL och som pdf:er:
  Alla strukna ord inför SAOL13 (initialalfabetiskt)
  Alla strukna ord inför SAOL13 (finalalfabetiskt)

  PK -> Jag skrev iPhone eftersom det är en iPhone jag vill ha.

 90. Agneta

  Nu kom jag på vad jag gjorde för fel ovan!
  SAOL-sidorna

 91. Det SNÖAR!!!

 92. Örjan

  Snöar? Var då. Var bor du?

  Men i sanning. Världen är fel.
  Har just sett Legolas aka Orlando Bloom på nattfilm.
  Men det ju ännu lite tid kvar innan första Julkalender-luckan skall öppnas och avslöjas!!!

 93. Christer

  Och direkt efter julkalendern drar NBA-säsongen igång. Tjoho!

 94. Säkta. NBA? Du verkar jobba med musik – är det något sådant?

 95. Oj! Svor i kyrkan. Det var inget.

 96. B – som i Basket är min gissning. Nördarnas bås!

 97. Jo. Jag insåg att det var basket det handlar om. Får återigen ödmjukast och underdånigst be om ursäkt för fadäsen.

 98. Ödmjuk? Underdånig? Hihi.

  I eftermiddag åker jag tåg drygt tre timmar (enligt SJ) och då är det inte dumt att ha en saol-app att leka med. Jo, för nu är den installerad och igång. Säger som vanligt när det kommer nyheter från akademien: Äntligen!

 99. PGW

  @skogsgurra Fleptrut? *antecknar energiskt*, när SAOL inte räcker till – besök Lottens kommentatorsbås!

 100. Fleptrut fick jag lära mig den hårda vägen. Jag pratar ganska mycket och värmlänningarna i östra landskapsdelen vill gärna prata om Bofôsch. Så det uppstod en resursbrist, där den snålt tilltagna resursen var tystnad. När jag ville berätta om världen utanför Bofôsch var det en värmeledning som knuffade kompisen i sidan och viskade jättehögt: ”Kan du få tyst på den där fleptruten?”

  En fleptrut är tydligen en som pratar om ointressanta saker. Jag tror att det kan vara ett bra komplement till möshumla.

 101. Ingen, säger ingen, lär mina barn och min kära sambo ordet fleptrut. Jag vet redan vad de tycker när jag börjar orera, får de tillgång till ett så adekvat tillmäle finns risken att jag måste täppa till mun på dem med en saol-napp för att slippa höra’t.

 102. 107 kommentarer! Är vi redan i December?

 103. Snaaaart Dina! Vad säger barnen och kära sambon, Hakke? Jag blir så nyfiken. Pratkvarn?

 104. Det är mitt fel, Dina — har inte hunnit fylla på med nya inlägg sedan detta och då liksom blir det överfullt i kommentatorernas tangentbord.

 105. Vi fortsätter så gärna med den här flaggdagstråden.
  En fråga som inställer sig är då om det är så klokt att ha flaggdagar under en årstid då tidningarna varnar för ”Dubbelstorm” och ”Norska skräckvindar”. Är det inte stor risk att flaggor slits sönder och att flaggstänger knäcks som TV-ekar?
  Frågan är ställd och vi ska nog fanken hålla igång båset tills Lotten får tid att komma med något nytt ämne som vi också kommer att avvika från så fort vi bara kan.

 106. Agneta

  Vinden viner rejält här i Lund, även om denna storm nog inte kan mäta sig med höststormarna 1967 och 1969. Eller så beror min känsla på att vindriktningen är en annan än då och det känns inte som om fönsterna skulle tryckas in, vilket det gjordes vid sextiotalets rejäla stormar.

  På sydsvenskan.se kan man följa Stormen minut för minut

 107. Ni skall inte tro att jag hunnit läsa allt heller; knappt jag hann skriva färdigt (kommentaren) innan jag behövde rusa iväg till 17-åringens skola dit föräldrarna var bjudna att höra summeringen av ungdomarnas Polen(förintelse)resa i somras.

  Så jag är bara glad, Lotten, att du inte hunnit skriva något mer för jag har så det räcker att läsa ikapp …

 108. Och apropå väder så kan jag medela att det är lika kallt här som i Stockholm. Vilken tur att jag fortfarande har min gamla dunjacka kvar!

 109. […] gjorde man ju vävmaskiner med hålkort. (”Ju” skriver jag för att när kommentatorsbåset häromdagen inte höll sig till ämnet, diskuterades hålkorten och vävarna.) Detta utvecklades till en […]

 110. PGW

  Fleptrut, här har jag omgivits med sådana i åratal utan att veta vad de heter. Och så påstår reklamare att de är så bra på språk, jojo.

  Det har snöat. Några damasker kan jag inte använda, för det finns inga hällor längre. Ingen kommer bära baldakin över mig heller, om det snöar mera. Livet är hårt.

  Jag tror förresten att de använder hålkort i väveriet i Klässbol också, de med nobelfestdukarna, ni vet.

 111. […] Appen som är så bra, så bra så bra, är inte uppdaterad; det är fortfarande upplaga 13 i den och jag har ännu inte fått svar på när den uppdateras. Men ordet ”app”, kan jag i alla fall meddela, finns med i nya upplagan. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.