Hoppa till innehåll

Mordtragedi i Viken! Regnchock och undantagstillstånd i Köpenhamn! Fotograferingsförbud!

Vi rör oss i extremt farliga kretsar.

1.
Synnerligen illvilliga mördare lurar i buskarna i Viken, där min djefla man har sitt barndomshem. Visserligen umgås vi varken i finans- eller grönsakskretsar när vi är där, men vem vet: vi kan ju bli mördade av misstag?

Föreställ er nu detta.

Bäst som vi sitter där i trädgården och dricker vårt vin och äter av osten (som är på väg ner i gräset av brådmognad), faller någon av oss till marken. Döööööd. Det är helt klart ett förgiftningsfall, men ingen begriper hur den döde fick i sig giftet. Är det grannarna som skjuter giftpilar eller brevbäraren som häller giftpulver i postlådan?

Nej, det är en radiostyrd fluga med giftampuller på bakbenen!
Nej, det är en radiostyrd fluga med giftampuller på bakbenen!

2.
Det föll i söndags lika mycket regn i Köpenhamn som det vanligtvis gör på två månader där. Tydligen var det extremt även med Londonmått mätt och de annars så tillbakalutade danskarna fick stänga Tivoli och skicka alla tåg tillbaka till Sverige. Avskräcker detta en Köpenhamnsresenär – som annars måste riskera livet i det farliga Viken? Inte då!

Det första som mötte oss var stök och slarv – lite som i Italien faktiskt.
Det första som mötte oss i Köpenhamn var stök och slarv – lite som i Italien faktiskt.
Det andra som mötte oss var stängda butiker.
Det andra som mötte oss var stängda butiker.

Nu är det ju sedan ett par år så att vi är specialister på att hitta stängda ställen. Kyrkor, affärer, caféer och gårdsbutiker slår igen portarna så fort jag närmar mig. Så här såg det t.ex. ut i lördags:

Tonåringarna försöker bryta sig in i Viby kyrka.
Tonåringarna försöker bryta sig in i Viby kyrka.

Om jag blir miljardär ska jag inrätta en fond som ger ungdomar sommarjobb som kyrkvakter med nyckelkompetens och som håller alla portar öppna för mig och mitt sommarfölje längs vägarna. Mina stackars barn vet inte vad det vill säga att sommarklädd gå in i en iskall kyrka och lyssna på historiemalande föräldrar!

Men förlåt, nu tillbaka till Köpenhamns undantagstillstånd. För inte bara klädaffärerna hade stängt: även Condomerian beklagade att de p.g.a. ”mangel på personale i Roskilde-ugen” dessvärre fick hålla stängt.

Besvikna kunder antydde med små meddelanden vad detta kom att ha för konsekvenser.
Besvikna kunder antydde med små meddelanden vad detta kom att ha för konsekvenser.

3.
När vi var inne på Magasin du Nord, upptäckte vi att det även där rådde småtrevlig panik med avstängda områden och droppande tak samt pölar och vattenbunkar. Åh, trevliga, trevliga matavdelningar i affärer utomlands – plötsligt tycker jag att till och med vakuumförpackade leverbitar ser trevliga ut. Jag tog denna bild:

”Pga vandskade er denne del av Mad & Vin desverre lukket. Kiosk, Frugt & Grønt, Vinafdeling og chokolade holder åbent.””
”Pga vandskade er denne del av Mad & Vin desverre lukket. Kiosk, Frugt & Grønt, Vinafdeling og chokolade holder åbent.”

Men det skulle jag inte ha gjort. För det var nämligen strängeligen förbjudet, sa en tjej ur personalen som genast kom fram och hötte med fingrar och skakade på huvudet.

Nu är vi där igen – när är det förbjudet att ta bilder och när är det olämpligt och när är det bara ouppfostrat? Jag har hittat en bra sammanfattning som förklarar (även om den har snart tio år på nacken): Fotosidan säger att man får ta bilder ”på allt och alla utom vissa skyddsobjekt som kan vara både militära och civila anläggningar. När man inte får fotografera är det tydligt skyltat.”

Och skyltat var det inte på Magasin. Ok, kanske råder andra regler i Danmark? (Att jag inte skriver på danska här är bara av omtanke om era nerver och korrläsarnas ork.)

– Jo. Det är en lag i Danmark. Man får inte ta bilder för att man kan råka ta en bild på någon i bakgrunden som inte vill vara med på bild. Du kan få böter. Kanske fängelse.
– Menar du det? En dansk lag? Det var intressant, i Sverige …
– Hörru Niels! Visst är det så? Det är väl en lag som gäller i hela Danmark om fotograferingsförbud? Eller hur? sa tjejen till en kollega som dök upp, iklädd stövlar.
– Nääähäääääedå, svarade han. Det är bara här inne på Magasin som man inte får fotografera. Här är det förbjudet.
– Men var är skyltarna om fotograferingsförbudet? sa jag. Vad riskerar jag?
– Humdudum, trallade den anställde och fortsatte sitt stök bland de fuktiga hyllorna.

Hur går detta ihop med min bild av de coola danskarna, de som

 • röker var som helst
 • dricker när som helst
 • äter vad som helst
 • bryter mot alla regler bara för att de kan brytas mot?
Utsikt från perrongen på Hovedbanegården.
Utsikt från perrongen på Hovedbanegården.

Summering …

Jag kan när som helst bli mördad i Viken, drunkna på Strøget eller bli slängd i ett danskt fotograferingsfängelse. I’m really living on the edge, hörni.

Share
Publicerat iBloggen

47 kommentarer

 1. PK

  Nejmen, har dom där danskarna inte samma lagar som vi har i Sverige? Är inte Danmark en gammal svensk koloni som Norge och Tyskland kanske? Har dom stiftat egna lagar bara för att visa sitt oberoende? Så omoget!
  ”I Danmark säger dom ”flöde”, i Norge säger dom ”flöte” men i Sverige säger vi ”grädde”, för det heter det ju.”

 2. Fast den där grejen som är röd och vit, som en dannebrogen ungefär, eller kanske mer som en polsk flagga när jag tänkter efter, som guppar på vågorna i ett tunt tunt snöre kallar jag också för flöte.

  Hellre att du hamnar i danskt fängelse med fotograferingsförbud än blir mördad kan jag ju säga. Dessutom tror jag att ett danskt fotograferingsförbudsfängelse är något mer trevligt än ett etiopiskt dito.

 3. Gerbilen

  Oj. Vår yngste bor i Köpenhamn sen ett halvår. Hoppas han har galoscher på och viker upp byxbenen så han kan komma fram i presentabelt skick till jobbet. Han bor högst upp i huset så där ska väl inte bli översvämning i hans lilla danska hem.
  Barnbarn skulle vi inte tacka nej till, om det är så ….
  Gossen själv har naturligtvis inte hört av sej till mor och far om dessa kalamiteter i hans trakter. Och då förstår vi att det är OK. För hans del, i alla fall.

 4. /ingrid

  Jag tror att den där osten rinnande på bästa Salvador Dalí-maner är det mest hälsovådliga i din omgivning.

 5. Man Grey

  När jag ser bilden på osten och inser att du är ute och kör i provinserna, måste jag tipsa dig om Vilhelmsdals Gård utanför Tommarp på Österlen. Ni verkar ju röra er hemtamt i gårdsmiljö, så ett besök på detta underbara gårdsmejeri kan ni ju ta på vägen hem. Mer finns att läsa mer på http://www.vilhelmdal.se. Jag utgår ifrån att man får göra oförblommad reklam på detta sätt i båset.

 6. Hey there, baset! The Luna has gone out west och jag behover hjalp. Vilket tecken sitter pa 4 och shift? Tacksam for snabbt svar!

  Niklas, tack for kaffe och pannacotta! Hur trevligt som helst.

 7. Ingrid: Vi överlevde både Salvador Dalí-osten, översvämningarna och fotograferingsförbudet och har idag bara blivit tutade på i Lund pga. livsfarligt lastad gammal Volvo.

 8. Man Grey: Nu har jag fått inte mindre än två tips om Österlen. Men vi förbereder oss för en tokfärd på avvägar norrut imorrn. Hmmm. (=Återkommer.)

 9. Så här åker vi imorrn: Viken – Halmstad- Falkenberg – Varberg – Kungsbacka – Mölndal – Alingsås – Skara – Lidköping – Mariestad – Laxå – Örebro – Eskilstuna.

  Kanske måste man sova över nånstans på vägen för att orka? Finns det ett potatismuseum i Alingsås? Var finns det slott att klämma på? Var finns den godaste maten? I vilken stad skrattar man mest?

  Många frågor blire.

 10. Ack. ”Alingsås museum var ett museum som var inrymt i Alingsås äldsta profana byggnad, det så kallade Alströmerska magasinet. Museet stängde den 30 januari 2010.”

  Och på Alingsås kommunsajt är översta nyheten:

  Räddningstjänsten vill förebygga olyckor
  Publiceringsdatum: 2011-04-05
  Under sommaren åker vi mer bil, vi grillar och badar. Därför ökar också risken för olycka.

  Kanske Åmål är roligare?

 11. Man Grey

  Tack för hjälpen Niklas. Jag är uppenbarligen inte helt hemma på hur tekniken fungerar.

 12. PGW

  Nu spårar jag ur från ämnet igen, men jag har nog missat någon rapport tidigare, hur mår den stackars djefla mannen och hans rygg? Det senaste jag hörde var att langning av droger pågick och sedan dess har jag inget hört … aningen oroande.

 13. Man Grey

  Tja, han spelade väl gitarr på midsommar sittandes i något som kan liknas vid en upprätt ställning.

 14. Sarvi

  Veterinärmuséet i Skara (dom stavar själva med fnutt) har en utställning om veterinäryrkets historia med tortyrinstrumentliknande verktyg, formalininlagda kadaver och en en uppstoppad präst (nästan) vilket kanske kunde reta aptiten hos någon i sällskapet? Gå inte fel och hamna på Västergötlands museum bara.

 15. Gerbilen

  Akta er för östra Skåne. Bada inte där, i alla fall. Vattnet är kallt som en dry martini på östra kanten av skåne.

 16. Man Grey

  Östra Skånes dry martinis är kända för både sin kyla och sin torrhet.

 17. På tal om sekruttbilar (iaf fick jag för mig att volvon hörde ihop med det): Har du sett ”Spring en mil – vinn en bil”?

  Vi tänkte göra det men det visade sig vara tio för få anmälda för att loppet skulle bli av. Det är inte först i mål som vinner bilen utan den lottas på alla startande.

 18. Mordtragedi i Viken! Regnchock och undantagstillstånd i Köpenhamn! Fotograferingsförbud!
  Ni Mälardalingar – inklusive TT och Tv- och radionyheter – sitter ju däruppe i er ankdamm (=Mälaren) och missar det mesta av Öresundsregionens spännande verklighet!

 19. Gerbilen

  Kommer Askersund in i bilden? I så fall – Venus chokladfabrik. Världens godaste choklad. Och man får provsmaka innan man köper …

 20. Liten minirapport: vi har gjort en så fatalt jättemisslyckad resa att den inte ens är värd denna lilla rapport! INGET HAR HÄNT!

  Nu sitter vi och äter hamburgare i Laxå. Och nej, kakelugnssparkandet hinns nog inte med — och just detta VM tycks mig mer spännande i bilradio än på tv.

 21. Även vattnet i Viken (västra Skåne) var kallt.
  Jag PROTESTERAR !:
  Uppgiftslämnaren har begränsad erfarenhet som troligen bygger på iakttagelser gjorda under extrem upphetsning som omöjliggjort rätt bedömning.
  DMI anger 20° vilket är en angenäm badtemperatur enligt den blyga!

 22. Helt rätt, både Niklas och Dieva! Mittåt! (Jag skulle kunna redigera, men låter mitt misstag stå kvar till allas beskådan så att jag nästa gång inte slarvar så bedrövligt. Satt bredvid en blifvande civilingenjör gjorde jag dessutom när jag skrev. Oh, the korrläsningstabbe.)

  Men jag kan nog ge tillbaka och hosta lite jag också, även om det drabbar mig själv när jag nu citerar Wikipedia:
  ”Notera att enheten inte heter grader kelvin och därför inte skrivs °K utan endast K. Notera även att kelvin skrivs med gemen, men förkortas med versal.”

 23. Örjan

  Dvs, med kompetterande (komprometterande?) info från ”den blyga”
  273 +20 =293 K. Lottens verkliga badtemperatur.
  Minns jag rätt?
  -den blyge kunde acceptera 280 kelvin för snabbdopp.

 24. Säkta – har misskött båset en tid. Men när jag ser att ett favoritämne behandlats så måste jag komplettera. Det handlar om Man Grey 6 juli 2011 kl. 13:14 ” Östra Skånes dry martinis är kända för både sin kyla och sin torrhet”

  Mellan västra och östra Skåne ligger väl Lund? Där har den tidigare avhandlade hotellkedjan (som jag sagt upp bekantskapen med) ett hotell ute på Gastelyckan. För drygt ett år sedan (innan vi sade upp bekantskapen) kommer vi en sen kväll och får ett rum. Drar oss mot baren och eftersom Dry Martinis räddat mitt liv tidigare kände jag att det nog skulle fungera den här kvällen också. ”Nej, vi har inget Gin” blev det lite konstiga svaret. Inget Gin? I en bar? Inte möjligt. Eller? Jo visst var det möjligt.

  Fem veckor senare hade vi åter anledning att övernatta i Lund och eftersom det är bra parkering ute på Gastelyckan så blev det där vi bodde igen. Vi hade skämtat om ginbristen och såg fram mot ett par drajor. ”Nej, vi har inget Gin”. Ni kanske förstår att det finns flera skäl än enformig och likriktad matsedel att lämna den där hotellkedjan.

 25. Oj! Mer att komplettera.

  K är egentligen inte ett temperaturmått utan ett mått på temperaturskillnad. Om den blyga kan acceptera +7 grader celsius (vi kan diskutera versal eller inte senare) även om den blyga tidigare ansett att +20 grader celsius är en bra badtemperatur så ska det uttryckas så här: Den blyga har ett ett acceptabelt temperaturspann på 13 K.

  Absolut temperatur anges i K över absoluta nollpunkten. Men eftersom man väldigt ofta missar att ange referensen har K kommit att användas att beteckna absolut temperatur.

 26. Se här en mening som aldrig någonsin förr har skrivits: ”Den blyga har ett ett acceptabelt temperaturspann på 13 K.”

  Ska se om jag kan få in den meningen i min genombrottsgenerationsbestsellerroman.

 27. PK

  *lägger mej till med lite tysk brytning* ”Det går lika bra med en genombrottsgenerationbestselleriroman”.

 28. Det är tur att det inte finnas gillaknappar på kommentarerna här för då skulle jag få ont i tummen.

 29. Alla glodde förstås. Och jag gissar att damerna själva tolkade de sneda leendena som avund. Men en kvinna måste fråga sig: är det värt det att ha två badbollar på framsidan? Möjligen är det bra när man trillar i sjön (för silikon måste väl flyta?) men tänk så besvärligt när man ska sova, kramas, knäppa skjortan och måla tånaglarna.

 30. […] (Fungerar också som kommentar till Lottens post Mordtragedi i Viken! Regnchock och undantagstillstånd i Köpenhamn! Fotograferingsförbud!) […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.