Hoppa till innehåll

En gratis hotellnatt …

… i ett sprucket hus är ändå alltid en gratis hotellnatt. Liksom.

För ett år sedan skrev jag här om min enorma förtjusning när det gällde Jamie Olivers mat som en hotellkedja serverar och som går ut på många skålar med massa olika innehåll. Sedan lade jag till följande i texten:

”(Ja, jag är bra dum som så här oavlönat gör reklam. När  jag tänker efter är jag faktiskt rent urbota jättedum. ’Om ni ger mig en gratisövernattning med Jamie-mat lovar jag att skriva om er’ kunde jag ha sagt. Gah.)”

Helt bakvänt hörde då en trevlig Food & Beverage-chef på hotellkedjan av sig och gav mig ett presentkort på en gratis övernattning. Detta lilla presentkort har jag burit med mig i plånboken i ett år för att jag ju skulle använda det vid det perfekta tillfället. Som aldrig kom. Och när tillfället väl dök upp, så var det inte alls perfekt. Så här funkar det när man bokar rum och har presentkort på Scandic:

– Hej, jag undrar om ni har ett dubbelrum ledigt nu på lördag.
– Javisst, det går bra! Två personer? Nu på lördag?
– Ja just det.
– … klicketiklick … Sådärja. Och hur betalar du?
– Jag har ett presentkort! Jahoo! Eeeh … ”Gift Voucher” står det på.
– Nämen, jamen då beklagar jag, men vi har inga sådana rum lediga.
– Va …? Hur ser presentkortsrum ut om man jämför med betalrummen?
– Nej alltså de är likadana, men vi har bara någr… beklagar, det är alltså fullt.
– Ok, kan du se … finns det några andra hotell i stan som kanske har något rum ledigt?
– … klicketiklick … Näää.

Självklart. Man tjänar inte särskilt mycket på gratisgäster. Därför befinner jag och min djefla man oss just nu – den absolut sista dagen som presentkortet gäller – på ett hotell (”Infra City”) med denna utsikt:

Någon måste ha skapat horisonten med hjälp av linjal.
Någon måste ha skapat horisonten med hjälp av linjal.

Men jag ska alls inte klaga egentligen: vi får ju gratissova på hotell! Vem sitter och tittar på utsikten hela dagarna egentligen? Vi har badat i poolen! Vi har cyklat på motionscykeln! Det blir baconfrukost! (Annars jävlar.)

Intressant iredningsdetalj: brännmärke.
Intressant inredningsdetalj 1: brännmärke.
Intressant inredningsdetalj 2: när jag nyss skulle vinkla lampan lite, lossnade den från sitt fäste.
Intressant inredningsdetalj 2: när jag nyss skulle vinkla lampan lite, lossnade den från sitt fäste.

När jag tänker närmare efter, undrar jag om jag någonsin har trashat ett hotellrum som i detta nu. Jag är ju stark som Hulken, brutal som Bruce Willis och lika omdömeslös som Keith Moon. Ska kanske kolla om jag kan kasta ut tv:n genom fönstret nu när jag ändå har börjat.

Frukostuppdatering!

Det här med att låta er tillbringa hela söndagen i ovisshet när det gäller hotellfrukosten kändes onödigt grymt. Therefore I give you – with great pleasure – The Breakfast Binge! (Insert tutelitut-fanfar här.)

Perfekt, alldeles perfekt.
Perfekt, alldeles perfekt.

Tyvärr tog jag den allra, allra sista tomaten; fler dök inte upp så många stackars frukosterare möttes av blott prinskorv en masse i just den här avdelningen.

”Yes, we have no tomatoes, we have no tomatoes today.”
”Yes, we have no tomatoes, we have no tomatoes today.”

Jag har en fråga till alla baconkonnässörer – syns det på bilden nedan att det liksom är två olika sorters bacon i byttan? Är det någon av er som vet vad det är för skillnad?

Den som är ljus och skrynkligare smakade bäst – den mörkare och slätare var för salt.
Den som är ljus och skrynkligare smakade bäst – den mörkare och slätare var för salt.
Just den här korgen fångade mitt intresse, men bara för att den var tom. Vad hade den varit fylld med, varför var det slut och vad gick jag egentligen miste om?
Just den här korgen fångade mitt intresse, men bara för att den var tom. Vad hade den varit fylld med, varför var det slut och vad gick jag egentligen miste om?
Fascinerande sätt att attackera en ost.
Fascinerande sätt att attackera en ost.

Under mina hotellfrukostar genom lifvet har jag gnölat och gnällt mest över tekulturen. Dammiga tepåsar och koppar som rymmer ungefär en deciliter är nämligen helt fel för en temissbrukare som vill ha halvliterspottor och tekanna. Men nu i morse slog det mig att det oftast finns en lösning: filskålarna!

Vaddå? Bränna sig på fingrarna? Äsch, man är väl en salamandertyp.
Vaddå? Bränna sig på fingrarna? Äsch, man är väl en salamandertyp.
Share
Publicerat iBloggen

85 kommentarer

 1. Jag kan inte sluta fnittra åt den här bildtexten: Någon måste ha skapat horisonten med hjälp av linjal.
  Hihihi!

 2. Men så bra, Paula! (Fast det blir ju svårt för dig att dricka morgonkaffe utan att sätta i halsen.)

  Nu ska vi strax inventera baconlagret!

 3. Vilken tur att du la linjalen åt det hållet då. Tvärt om hade sett jättekonstigt ut.
  För övrigt är alla linjaler krökta.

 4. För övrigt har väl krökningsradien påverkat tågtrafiken på något sätt?

  *leta leta googla leta*

  ”Vid lång krökningsradie och därmed höga hastigheter är vinkeln mellan de korsande rälerna för liten.”

  Precis vad jag tänkte.

 5. Niklas hann före mig med den krökta horisonten.

  Jag var på Långholmen och åt frukost förra veckan. Deras bacon var ungefär mest knaprig. I övrigt inte alls lik bacon. Jag tycker den ska vara knaprig men även lite seg eller vad man ska beskriva det som. Inte bara knaprig. Och salt.

  Där fick man säga till om att få gröt. Men de hade bara havregrynsgröt att välja på. Och den serverades i en lottensk tekopp, toppad med en hackad jordgubbe.
  Gah! Jag som vill ha en grund djup skål med stort brätte, all gröt ihopföst på 80% av tallriken och den resterande lilla av kordan avskärmade gropen är till att få plats med mjölken. Därtill mängder av lingonsylt. Dessutom gröt på råg.

 6. PGW

  Har du också stött på baconmysteriet! Vi bodde nyligen på ett eminent hotell i London (The Cavendish, rekommenderas) de hade också bacon i två färger men jag fattade aldrig skillnaden? Trodde först det var stekt olika länge, men det var skillnad på smaken. Eller händer det något spännande kemiskt när baconet när det stekt tillräckligt länge och smaken förändras?

 7. Den där hotellkedjan har åtminstone jag fått nog av. Så nog att jag trots min ”Top Floor”-värdighet (man har en hel del fördelar, plus att man varje övernattning får 150 spänn att äta och dricka för) har sagt upp bekantskapen med dem. Orsak? Det totala centralstyret där den stackars Food&Beverage managern (vars namn är österrikiskt och INTE ska ha ett ’r’ efter det inledande F:et) lite lamt försvarar sakernas tillstånd. Han kan inte annat eftersom han är styrd av bean counters. Han borde flytta till ett bättre företag. Han är faktiskt kock och har vunnit en del fina priser. Jobbat med Klötzke också.

  Centralstyret innebär att alla matlagare som det är något med verkar ha sökt sig bort från eländet. Och gästerna börjar också tröttna. Vi kommunicerar med varandra och utbyter elakheter om de olika hotellen.

  Inte ens prisvärt längre. Jag har en del frinätter. Nån som behöver? Jag tror att man kan föra över dom till tredje person. Tror jag.

 8. Wow, nu är du sådär insatt igen, Skogsgurra! (Och dig och mig emellan skulle jag vilja ge bort en övernattning till Sjuttonåringen här hemma, vars födelsedagspresentsövernattning brann inne pga. debaclet i dialogen här ovan.)

  Dessutom ska jag med frivilliga barn till Mårbacka i sommar, tänkte jag. (Inspirerad av Miss Gillette.) Då måste man kanske ta in på ett sekrutthotell?

 9. När ska ni till Mårbacka? Jag försöker intressera den käre maken för en utflykt i den riktningen under semestern. Kom nästan dit förra året men vi hade gjort en annan sväng upp i Värmland under samma resa så vi styrde kosan mot E-tuna óch hem istället.

 10. Örjan

  Tyvärr. Har aldrig lagat hotellfrukostar.
  Men i sig om rimmat kött. När nitritsalt används blir köttet rödfärgat. Vanlig NaCl ger gråfärgat kött. Kan det vara en orsak?
  Rökning av sidfläsket till bacon ger ingen färg. Bara smak.

 11. Örjan

  Daniel: Så sannt. Tekniken antager jag även används vid viss korvtillverkning.

 12. Bokbytarsmurfen

  Fabror Melker (dvs. Lotten) vet du vaaaaad!?

  Jag har hittat ett ställe där du kan byta böcker och det precis närhelst du vill. Se denna bild. och här en länk till vägbeskrivning.

  Ön och hamncafét är väl värt ett besök kan jag meddela.

 13. hyttfogden

  Hej Lotten! Det är jag som hanterar frinätterna. Om ni har vägarna åt Mårbacka till… Det är ju en bit att åka om man säger.
  Skogsgurras wife

 14. Örjan

  Eskilstunakännare!
  Kolla körbeskrivningen i Smurfens vägbeskrivning, via Eniro.
  Snacka om att krångla sig ur centrum från Centralstation till E20-rondellen. Jag skulle ha valt Kyrkogatan eller Tullgatan fram till Nybron.

 15. Bokbytarsmurfen

  Örjan, det vete katten, jag hade nog valt samma väg som alternativ 1. Alternativ 2 hade varit Västermarksgatan västerut-> Tullgatan-> Hamngatan-> Bankrutten-> Västergatan-E20…

 16. Bokbytarsmurfen

  edit, nej såg fel, hade också valt Smedjeagatn men hade naturligtvis stannat på tullgatan.

 17. Nämen jisses, här händer det grejjer! Jag läser en Bokbytarsmurf och en Hyttfogde och har Skogsgurra i telefonsvararen och övernattning fixad och en teskålslycklig Miss Gillette samt en glad Lena!

  Hm. Jag skulle vilja åka till månen också, ok?
  *håller tummarna*

 18. Oj, stackars mig som måste åka till Varnö!

  Skogsgurra och Hyttfogden bor alltså i Mårbackakrokarna? Eller har jag fattat fel? Alltså, jag fattar inte hur det här gick till.

  Om jag skriver att jag ska till Kinnekulle, dyker det upp någon därifrån då? Rom? Kina?

  Och jag har alltså ingen aning om när jag (vi) ska dit — jag blev som sagt bara lite sugen.

 19. Tja, så där. På vägen mot Mårbacka i alla fall. Men räkna med att vi ställer upp med ca 360 m2 alldeles förfallet hus med dito väg. (Och innevånare, hör jag grannarna säga). Det blir tufft för er, men vissa är ju hårdingar, har jag förstått.

  Hotell Winn i Karlstad har lediga rum. Passar det?

 20. Shanghai, Shanghai, nu ska vi se hur jag kan få till en anledning att åka dit. Stackars Sannas mamma måste ju ha sällskap!

  Vi ser mycket fram emot baconrapporten, Gerbilen!

 21. skogsgurra: På väg mot Mårbacka räknat varifrån? Kommer Lotten från Läsketuna bor ju faktiskt jag också på väg mot Mårbacka trots att det ännu är elva–tolv mil kvar när hon passerar (rätt nära) mig.

  Inte för att det spelar nån roll egentligen. Alla vägar bär Lotten, det är nog så det är.

 22. haha, för himla kul du skriver 🙂 … tack för du ger oss nöjet att delta !

  ser ut som bacon + det vi i dagsligdags kallar stekt fläsk, i tunna skrivor 🙂

 23. @Fröken Rakblad
  Då måste du nästan bo vid Möckelns strand? Eller i närheten. Vi finns i Granbergsdal. Trivsam hytta med mycket nedtonad turistaktivitet. Men bra bänkar och bord och fint ställe att stanna till på när vädret är bra.

 24. skogsgurra: Bruksort halvannan mil väster om den som ligger vid Möckelns sydände.

  Har säkert varit framme i Granbergsdal som mindre, men inte under det här årtusendet. Hyttan ser jättefin ut. Hos oss revs masugnarna från 1600-talets mitt ifjol. Inget mindre än skandal, tycker jag. Annars är det högst levande järnverket bitvis rent anakronistiskt: månghundraåriga delar av det är i bruk, samtidigt som andra produkter framställs i hypermoderna, snudd på kliniska anläggningar. Rätt häftigt faktiskt.

 25. Orangeluvan

  Det ena är sidfläsk, det andra är bacon. I min värld är sidfläsket skuret i tjockare skivor och kan därför inte riktigt bli lika krispigt som baconet. Krispigt sidfläsk blir snarare stenhårt, men oftast är severas den lite halvsladdrig. När jag söker definitioner verkar det dock vara lite förvirrat. Svensk köttinformation säger:

  ”Färsk sida i bit kan köpas i specialbutik eller saluhall. I vanliga livsmedelsbutiker hittar du oftast rimmad sida i form av skivat sidfläsk och bacon”

  ”Från sidan får man även den del som röks till bacon. ”

 26. Känner en kille i Björneborg som faktiskt använder räknesticka fortfarande. Vad detta har med tråden att göra är det nog bara en deltagare som kan räkna ut.
  Visste inte att gamla masugnarna rivits. Håller med. Borde ha gjorts något. Det tycker man ju alltid.

 27. Hörru Lotten. Din blogg tenderar att sticka iväg åt diverse håll. Ska du inte gripa in och moderera lite? Nån jävla ordning ska det väl vara på en blogg?

 28. Här ska inte styras upp, här ska möjligtvis skrivas nya inlägg som får er att splittras ännu mer! (Men det hinns inte med — måste iväg till basketträningen.)

  Sjuttonåringen här hemma känner en kille vars farfar är Zeb Macahan, fick jag höra igår. Apropå släktskap dårå.

 29. Örjan

  Miss Gilette: ”Läsketuna”
  Vi har haft ett bryggeri här mitt i Smestan. Old Eskil. Låg i nordöstra hörnet av Fristadstorget. Såvitt jag minns avbildade varumärket två motställda stegrande enhörningar. Tyvärr har jag ej funnit någon bild på nätet som bekräftar detta.
  Bryggeribyggnaden revs någon gång på 60-talet, efter att nye ägaren Pripps lagt ned produktionen.

 30. lotten & alla andra som pratat om det: Men om Lotten åker till Mårbacka kan vi väl ha bloggträff där?

  ll99: I det här landskapet verkar alla vara släkt med varann, inte bara alla de kända kulturpersonerna. Fast för min del är det i så fall inga sixdegrees i blodsband.

  örjan: ”Läsketuna” har jag snott från Salt-Stellan (http://salt.se) som berättade en gång att ett av hans barn brukade kalla Eskilstuna så, och det var träffande på grund av etc etc. Hur sjutton kan man lägga ner ett bryggeri — eller vad som helst — som har två stegrande enhörningar i loggan? Vilken absolut fantasilöshet.

 31. Örjan

  Miss Gillette: Just det Salt-Stellan. Nu minns jag. Läste det inlägget. Tror det var i samband med att han ärade oss med besök pga basketturnering, och jag faktiskt träffade honom. Hans lag spelade i närheten av min dåvarande arbetsplats.
  Det var då jag sökte och misslyckades med bekräftelse av mina enhörningar.

 32. örjan: Det var en ny eufemism för att ragga: Att försöka få sin enhörning bekräftad. Haha, ni är fyndiga där i Sörmland! (Jag har väl för övrigt sagt att jag har en moster och en kusin i E? Som troligen inte alls är släkt med vare sig Lotten eller Stellan, men ändå.

 33. skogsgurra: Hoppas att jag inte är den deltagare som förväntas kunna begripa vad Räkne-Stickan (han heter väl Stig, får jag hoppas, för största möjliga lustifikation) har med nån av alla de spindelvävsosynliga trådarna i detta bås att göra, för det går jag bet på.

 34. Örjan

  Miss Gillette: Missförstånd. Rättelse
  här skrev jag mitt inlägg hos honom om bryggeriet.
  I samband med det sökte och misslyckades jag att hitta bekräftande bild på etiketten med de två påstådda enhörningarna.
  Dvs ej i samband med basketturneringen.
  mamanonna: Utdrag från stadens hemsida
  ”Sveriges första fristad
  Genom ett riksdagsbeslut 1771 grundades Eskilstuna Fristad, Sveriges första fristad. I Fristaden skulle ”småföretagare” som ägnade sig åt järn-, stål- eller metallförädling, fritt få etablera sig och bedriva sin verksamhet fria från skråtvång och tullavgifter”

 35. A propos Gillette så tillverkades det väldigt bra rakknivar i Eskilstuna.

  Jo, Miss Gillette, det var riktat till dig. Orten var rätt? Hoppas jag? Eller finns det ytterligare ett järnverk gömt i skogen?

  En räknesticka var föregångaren till dagens miniräknare eller beräkningsdator. Jag samlar själv på sådana, räknestickor alltså. Kolla http://sliderulemuseum.com/SR_WhosWho.htm Där finns vi dårar som har samma intressen. Kul med Stickan, men så heter han inte.

  Beträffande osynliga trådar; vänta till gryningen så syns de bättre i daggen.

 36. örjan: Jag är medveten om att det är ett missförstånd. Men det blev ju roligare så, eller hur? *ler vänt*

  skogsgurra: Det är du, alltså? Hur coolt som helst. Men björneborgaren är inte med? Eller: jag sökte på swed och fick bara fyra träffar, samtliga i samma artikel.

  Vad är det hos räknestickan som fascinerar så?

 37. att stanna till hos Miss Gillette är lika trevligt som att hälsa på hos Lotten det kan intyga. Men om vi ska ha en bloggträff i Mårbacka behöver åtminstone jag ett datum att rikta in mig på. (Sen kanske det skiter sig ändå.)

 38. MG: En så bra fråga måste jag verkligen besvara. Grundligt.
  Ett så simpelt instrument som räknestickan är ett otroligt duktigt verktyg. Det användes för bara cirka trettio år sedan av alla tekniker, ingenjörer, vetenskapsmän – till och med astronauter. I den kända ”Huston, we have a problem”-situationen klarade man ut problemen med hjälp av en räknesticka. Ingen dator. Dessutom är de vackra. Och med en oändlig variationsrikedom. Och vi har skoj. Träffas på möten runt om i världen och drar historier för varandra och gör lite affärer. En bra Aristo 0972 eller FC 2/84 kan folk nästan mörda för. En riktig gubbklubb är det. Men vi ser gärna en bättre könsfördelning. Allmänt om räknestickor här: http://www.stacken.kth.se/~foo/sliderule/

 39. Det är inte klokt vad trevligt ni har det här! (Jag spelade basket med flickor födda 1996 [!] och den jag spelade försvar på satte åtta raka poäng innan jag beslöt mig för att börja tacklas.)

  Självklart ska vi ha bloggträff om vi lyckas komma iväg! Och självklart ska det ske på ett datum, Dieva — men jag har ett fasligt sjå med planeringen. Det kan funka någon gång 22–29 juli, men jag är vähääääääldigt osäker. Dock ska jag ta mig i kragen.

  Psst. Jag har fått min pappas jättejättestora räknesticka från runt 1971. Den användes senast som svärd av Åttaåringen.

 40. Örjan

  Miss Gillette: OK
  Ang. Rakknivar
  Din namne företaget Gillette, med konkurrenter bidrog till att vår rakknivstillverkare C.V. Heljestrand gjorde konkurs 1980.
  Men tydligen fanns stort (glömt?)restlager, som 2009 köptes av Gent. Det innebär att ”fabriksnya” Heljestrands-rakknivar fortfarande finns att köpas.
  http://www.gents.se/text/om-c.v.-heljestrand-och-rakknivar.
  Notera att knivar med elfenbens- alt sköldpaddeskaft tydligen inte får säljas, trots att de tillverkades för över 30 år sedan.

 41. Alltså va. Zeb Macahan dör ju aldrig. James Arness är däremot död — jag tror till och med att jag tog mig lite åt hjärtat när jag läste det. Killen som hade James Arness som farfar har förstås Zeb Macahan som farfar för evigt. (Lottensk logik.)

  När det gäller ”fristaden” tycker jag att det under mina rådande ekonomiska oförutsättningar borde införas dylika undantag igen, fast då gällande mitt skrå:

  ”Genom ett riksdagsbeslut 1771 grundades Eskilstuna Fristad, Sveriges första fristad. I Fristaden skulle ”småföretagare” som ägnade sig åt järn-, stål- eller metallförädling, fritt få etablera sig och bedriva sin verksamhet fria från skråtvång och tullavgifter.”

 42. Du menar väl ändå ”… I Fristaden skulle ”småföretagare” som ägnade sig åt hjärn-, stil- eller textförädling …”?

 43. LOTTEN! Ta genast av åttaåringen vapnet! Jag gråter när jag hör sådant.

  Niklas har talang. Alldeles klart. Mycket bättre än ordbruk och bokstavsskötsel och andra trötta roligheter.

 44. Måste dyka ned i lådan och titta på vad det är för räknesticka som ligger där och sover sin törnrosasömn.

  @Lotten: Va bra, det är den vecka som i min kalender är möjlig ”åka-ut-landet”-vecka. Är inte säker på att den käre maken är införstådd med det än, han fokuserar mer på vädret nu och risken för att det regnar på hans nyslagna hö innan det hunnit in i ladan.

 45. Jag tycker familjen Bergman (eller andra trevliga båsinvånare) kan ta en tur åt Mannaminne eller nåt så vi kan ha båsträff häråt.

  Fast jag antar att bergmännen inte kommer förrän tidigast nästa år då de nu far åt Selma.

 46. Gerbilen

  Baconrapport från gårdagens hotellvistelse. Eller gårnattens, snarare. Det fanns ingen bacon! Skramlade ägg av äggpulver och små korvar som halkade omkring i flott. En spratt iväg iväg över kanten på värmelådan så den hamnade på golvet, varefter jag genast puttade in den under bordet helt diskret. – De hårdkokta äggen var slut redan klockan 8. Rena öknen, med andra ord.

 47. lotten, dieva: Den veckan funkar sannolikt för mig med. Och Lotten: om bergmanska familjen är förtjust i bygdetjafs finns ypperlligt tillfälle att besöka Gammelvala (gamla världen) i Arvikatrakten:

  http://www.gammelvala.se/

  Om inte annat kan man äta nävgröt där — det är ganska udda. Jag har tänkt åka dit med mina tjejer i år (fast där är det inte så lämpligt med bloggträff, tur va).

  skogsgurra: är på resande fot och har lite ont om tid, men ska fördjupa mig i räknestickorna så snart jag hinner. Jag tvivlar inte ett dugg på att det är föremål värda all uppmärksamhet. Vem är björneborgarn dåh — kan det vara nån man känner till?

 48. MG. Jag vet faktiskt inte längre vad björneborgarn heter. Han mailade mig och undrade om jag kunde ställa upp med reservsticka om han skulle bli rånad på sin. Han har tydligen inte blivit rånad än eftersom han inte hört av sig igen. Det blir nog en standard tolvtumssticka, en Faber Castell 1/54.

 49. Det lär vara packmoppeturné i Värmelandet den veckan men är det någon som vet var man hittar mer info om när/var/hur?

 50. Christer

  Olle: Har Lotten en coach som surfar?
  Minns att jag var en hejare på räknesticka i högstadiet, men har inte längre en aning om hur man gjorde.

 51. Dieva

  Det finns ju en del att välja mellan. Från den pyttelilla 30 via den lite större 135 och uppåt mot normala storlekar. De gjorde också mycket fina duplexstickor som har ett visst samlarvärde idag.

  Vilken sort hittade du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.